ÇEVRE - 20 Ekim 2017 Cuma 13:09

Defne üretiminde ekonomiye büyük katkı

A
A
A
Defne üretiminde ekonomiye büyük katkı

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca hazırlanan Defne Eylem Planı doğrultusunda ülke genelindeki defne üretimine Zonguldak’ta büyük bir katkı sağlıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca hazırlanan Defne Eylem Planı doğrultusunda ülke genelindeki defne üretimine Zonguldak’ta büyük bir katkı sağlıyor.


Türkiye’de Ege, Akdeniz ve Karadeniz Bölgelerinde kıyı şeridi boyunca yayılış gösteren defnenin, Dünyadaki üretiminin çok büyük bir bölümü ülkemiz tarafından karşılanıyor. Baharat olarak kullanımının yanında son yıllarda gıda destek, ilaç, kozmetik, kimya ve temizlik gibi çok sayıda alanda değerlendirilen defneye olan talebi her geçen gün artırıyor. Zonguldak bölgesi ülkemizdeki defne üretiminin yüzde 30’unu gerçekleştirerek büyük bir başarıya imza atıyor.



Orman köylülerine yaklaşık 12 milyon lira gelir sağlandı


Defne özellikle son yıllarda Zonguldak Merkez, Ereğli ve Alaplı ilçelerinde, Bartın’da ise Merkez, Amasra ve Kurucaşile ilçelerinde orman köylülerinin başlıca geçim kaynağı haline geldi. Geçen yıl 5 bin ton defne üretilen Zonguldak Orman Bölge sınırlarındaki alanlarda bu yıl 10 bin ton defne üretimi gerçekleştirildi. Defne üretiminde toplama, ayıklama, nakliye ve işleme gibi safhalarda bin 500 kişiye istihdam sağlanarak orman köylülerine yaklaşık 12 milyon lira gelir sağlandı.



Eylem planı meyvelerini veriyor


Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi gayesiyle çeşitli eylem planları hazırladıklarını kaydederek şunları söyledi:


“Özellikle defne üretimiyle alakalı bir eylem planı hazırlayarak uygulamaya koyduk ve sonucunda da meyvelerini almaya başladık. Bunun en büyük örneklerinden birini Zonguldak bölgemizde görüyoruz. Defne üretiminde başı çeken Zonguldak bir yandan orman köylülerimize diğer yandan da ülke ekonomimize büyük bir ekonomik değer sağlıyor.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Kestane ormanlarına savaşçı böcekler bırakıldı DÜZCE(İHA) – Düzce ormanlarında 2021 yılında görülen Gal Arısıyla mücadele devam ediliyor. Gal Arısıyla mücadele eden Torymus Sinensisler Kaynaşlı ormanlarına bırakıldı. Gal Arısıyla biyolojik mücadele çalışmalarında, Bolu Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde kurulan laboratuvarda son iki yıldır Gal Arısının yırtıcısı olan “Torymus Sinensis" türünün üretimi başlatıldı. Kestane ağaçlarında gal denilen şişkinlikler oluşturmak suretiyle, ağaçlarda meyve oluşumunu ve beraberinde arıcılık faaliyetlerini de olumsuz etkileyen bölge için ayrı önemi olan kestane balı üretimini engelleyen zararlı böcek türüyle ilgili, hava durumuna bağlı olarak ağaçların üzerindeki Gal’lere Torymus Sinensis denen yırtıcı bırakılması yöntemiyle mücadele çalışmalarına 2024 yılında da devam edildi. Laboratuvar ortamında üretilen Torymus Sinensis’ler Gal’lerin içinde bulunan zararlıyı ve larvalarını yiyerek zararlı böcek popülasyonunun yok olmasının sağlaması hedeflendi. Bu dahilde Bolu ve Bursa Orman Zararlılarıyla Mücadele laboratuvarlarında üretilen “Torymus Sinensis"ler Kaynaşlı Orman İşletme Şeflliği tarafından Kaynaşlı ormanlarına bırakıldı. Düzce Orman İşletme Müdürlüğünce bölge mıntıkasında kalan kestane ormanlarına Kestane Gal Arısı ile mücadelede laboratuvarda üretilen böceklerle aralıklı olarak yeni salımlar yapılmaya devam edileceği belirtildi.
Ankara Bakan Yerlikaya: "KALKAN-23 operasyonlarında 63 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı" İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, göçmen kaçakçılığı organizatörleri ve düzensiz göçmenlere yönelik jandarma tarafından 4 ilde düzenlenen "KALKAN-23" operasyonlarında 63 göçmen kaçakçılığı organizatörünün yakalandığını bildirdi. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Organizatörlerden 38’i tutuklandı. 14’ü hakkında adli kontrol kararı verildi. Aziz milletimizin bilmesini isterim ki, insan kaçakçılığı yaparak, ülkemizi düzensiz göçün hedefi ve transit geçiş yolu haline getirmeye çalışan organizatörlere asla fırsat vermeyeceğiz. Ülkemizin her bölgesinde kararlılıkla sürdürdüğümüz operasyonlarımız aralıksız devam edecek" ifadelerini kullandı. Bu kapsamda, Jandarma Genel Komutanlığı Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti ile Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde Muğla, Van, Çanakkale ve Şırnak’ta il jandarma komutanlıklarınca yapılan çalışmalar sonucu "KALKAN-23" operasyonlarının düzenlendiğini belirten Yerlikaya, şunları kaydetti: "Muğla İl Jandarma Komutanlığınca yapılan çalışmalar sonucu 29 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı. 18’i tutuklandı, 5‘i hakkında adli kontrol kararı verildi. Van İl Jandarma Komutanlığınca yapılan çalışmalar sonucu 14 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı. 9’u tutuklandı, 3’ü hakkında adli kontrol kararı verildi ve 125 düzensiz göçmen yakalandı. Çanakkale İl Jandarma Komutanlığınca yapılan çalışmalar sonucu 11 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı, 10’u tutuklandı. Şırnak İl Jandarma Komutanlığınca yapılan çalışmalar sonucu 9 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı. 1’i tutuklandı, 6’sı hakkında adli kontrol kararı verildi. Yakalanan düzensiz göçmenler, il göç idaresi müdürlüklerine teslim edildi ve sınır dışı işlemleri başlatıldı. Operasyonları gerçekleştiren kahraman jandarmamızı tebrik ediyorum. Allah ayağınıza taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle."