EKONOMİ - 21 Mayıs 2018 Pazartesi 16:38

Vali Çınar: “Yerli otomobil için en uygun yer Filyos”

A
A
A
Vali Çınar: “Yerli otomobil için en uygun yer Filyos”

Zonguldak Valisi Ahmet Çınar Filyos Limanı yapım çalışmaları ve Filyos Projesi hakkında bilgi verirken Türkiye’de üretilecek yerli otomobil için her türlü açıdan en uygun yerin Filyos olduğunu söyledi.

Zonguldak Valisi Ahmet Çınar Filyos Limanı yapım çalışmaları ve Filyos Projesi hakkında bilgi verirken Türkiye’de üretilecek yerli otomobil için her türlü açıdan en uygun yerin Filyos olduğunu söyledi.


Zonguldak Valisi Ahmet Çınar, yıllık 25 milyon ton yük kapasiteli Filyos Limanı alt yapı çalışmalarında yüzde 50’nin geçildiğini ifade etti.



"Türkiye’nin en büyük 3. Limanı olacak"


Türkiye’nin 3. Büyük limanının Filyos’ta inşa edildiğini belirten Vali Çınar, önümüzdeki günlerde sanayicilerin Filyos Endüstri Bölgesi’ne davet edilerek bilgilendirme sağlanacağını vurguladı. Çınar açıklamasında şu bilgileri verdi; “Ülkemiz ve şehrimiz açısından çok önemli, gurur verici bir proje, yıllardır hayal edilen, konuşulan ancak büyüklüğünden dolayı bir türlü adım atılamayan proje hali hazırda büyük bir hızla ilerliyor. Filyos Projesi, endüstri bölgesi öncelikle içerisinde bulunduğumuz liman inşaatı ile başlıyor ve arkasında büyük bir sanayi bölgesi alanı var. Bunun içerisinde neredeyse 3 bin dönüm kadar alanda kuş cenneti diye kullanılan bir alanımız var. Onun arkası da serbest bölge var. İnşası devam eden Filyos Limanı’nın yıllık kapasitesi 25 milyon ton yük kapasitesi var. 3 kilometreyi aşan gemilerin yanaşma yeri var. Türkiye’de en büyük limandan bir tanesi. Bir yönüyle hem Karadeniz havzasına hem de deniz yolu olduğu için bütün dünyaya açılan ticaret merkezlerinden birisi. Dünya genelinde ticaretin yüzde 90’nın deniz yolu üzerinden olduğunu düşündüğümüzde bu limanın bir kalkınma hamlesi olduğunu anlayabiliriz. Endüstri bölgemiz de bakanlar kurulu kararı alınmış, resmi işlemleri tamamlanmış, artık yatırım yapılabilir bir seviyeye gelmiş durumda. Mart ayı içerisinde sayın başbakanımız, sanayi bakanlığımızın organize ettiği hem İstanbul sanayicilerinin hem de bütün ülkenin sanayicilerine Filyos bölgesine yatırım yapma çağrısı sebebiyle bir toplantı planlamıştı, bu toplantı üç kez ertelendi. Türkiye’nin yoğun gündeminden dolayı bu çok anlaşılır bir durum. Ama hemen önümüzde ki günler içerisinde yine sayın başbakanımızın başkanlığında Filyos endüstri bölgesinde sanayiciler davet edilecekler. Bu yönüyle biz heyecanla bekliyoruz. Hem Türkiye adına hem şehrimiz adına büyük umut içerisindeyiz. Bütün bunları değerlendirdiğimiz zaman büyük Türkiye’nin büyük limanlarından bir tanesi, hemen bitişiğinde endüstri bölgesi, hemen bitişiğinde yer alan serbest bölge, Türkiye’nin dünyanın belli başlı ticaret merkezlerinden birisi olacak. Hızla büyüyen ve gelişen, sanayicisi çok cesur, akıllı hareket ediyor. Birçok ithal ürünü artık kendimiz üretir seviyeye geldik.



Yerli otomobil için en uygun yer Filyos


Yerli otomobil için ham maddeye yakınlığı, hava, kara ve demir yolu ulaşımı olanakları ile en uygun yerin Filyos olduğunu anlatan Çınar, Sanayi Bakanı Faruk Özlü’nün de bu yönde açıklamalarda bulunduğunu dile getirdi. Çınar konuşmasında şu sözlere yer verdi; “Son zamanlarda çok gündeme gelen bir konu, yerli otomobil üretiminin nerede yapılacağa konusu. Öyle sanıyorum ki Türkiye’de bütün iller buna talip olmuş durumda. Fakat sanayi bakanımız geçen gün beyanatta bulundular. Yerli otomobil üretim yerinin en doğru adresinin Filyos Endüstri bölgesi olacağını söylediler. Biz kendisine çok teşekkür ediyoruz. Biz de aynı düşünce içerisindeyiz. Çünkü burada ki limandan her türlü mal sevkiyatı, gerekli malların buraya gelmesi durumu var. Hem Karabük hem Ereğli Demir Çelik sanayimiz Filyos bölgesinin hemen yanı başında bulunuyorlar. Burada otomotiv anlamında birçok parça üretimi sanayilerimizde yapılabilir. Dolayısıyla bu hem yatırım maliyetlerini düşürmesinde avantaj sağlar, hem de bütün dünyaya pazarlanmasında bu liman vasıtasıyla büyük bir kolaylık sağlar diye düşünüyoruz. Herkese, bütün yatırımcılara, bölgemizde Zonguldak’ta ve etrafımızda yaşayan insanlara benim bir çağrım var. Henüz olup bitenin çok farkında değil, belki de çok inanamadıkları bir durum var. Fakat hali hazır da limanın altyapı çalışmaları belli seviyelere geldi. 2019’un Nisan ayının sonlarına doğru da bitmiş olacak. Yani bu iş çoktan başladı. Hızla yol alıyor. Mutlaka gerçekleşecek nitelikte. Turizmde, tarımda, hizmet sektöründe, her alanda herkesin hazır olması, bütün yatırımcıların bu bölgede olup bitenin farkında olarak, yatırımlarını buraya yönlendirmeleri gerekiyor. Hiçbir şey yapamayanlar, elinde arsası, arazisi olanlar bile ucuz ucuz arazilerini satmasınlar, akıllı davransınlar. Büyük bir rant ve zenginlik oluşacak bölgemizde. Biz devletimize müteşekkiriz. Tabi bu endüstri bölgesi, liman projesi yapılırken mutlaka ulaşım ağlalarının da çok nitelikli kolaylık sağlayan iyi projeler olması gerekiyor. Karayolları genel müdürlüğümüzün sadece Zonguldak çevresinde yapımı devam eden ve planlanan, projelendirilen yapım programların bedeli 3 buçuk milyar liranın üzerinde. Çok büyük bir rakam. Bunun içerisinde sahil yolu dediğimiz, Zonguldak’tan Saltukova üzerinden buraya gelen, Karabük- Bartın bağlantısına kadar her demiryolu hem karayolu projeleri var. Bunlar çok önemli büyük projeler. Burası ekonomik anlamda, hayatın canlılığı anlamında herkesin koşup ilgileneceği, yerleşeceği, nüfusun artacağı çok hareketli ticaret ve sanayi bölgelerinden birisi olacak. Bunu bir müjde gibi şehrin valisi olarak, duygularımı sevgilerimi bütün halkımızla paylaşmak istiyorum.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Yağmurlu havalarda ıslanmak istemeyen depremzede Meriç’in sesini duyan sağlıkçı Havva’dan afetzede aileye sıcak yuva Hatay’da depremin ilk günlerinde enkaz altındaki vatandaşları yaşatmak amacıyla görev alan sağlıkçı Havva Aydanur Ertuğrul, yağmurlu havada bir daha ıslanmak istemeyen 9 yaşındaki Meriç Altunay ve ailesini sıcak yuvasına kavuşturmayı başardı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay yerle bir olmuş, 25 bine yakın insan vefat etmişti. Afetin ilk saatlerinden itibaren Türkiye’nin dört bir yanından kurtarma ekipleri ve sağlık çalışanları bölgeye yardıma koşmuştu. Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli 38 yaşındaki Acil Tıp Teknisyeni Havva Aydanur Ertuğrul, asrın felaketinin ilk saatlerinden itibaren bölgedeki afetzede vatandaşları hayata tutundurmak için mücadele etti. Sağlık personeli Ertuğrul, depremin yaralarını sarmak için kurucusu olduğu Ülkem Kitap Okuyor Derneği aracılığıyla afet bölgesine 21 çadır okul açtı ve 7 bin 700’den fazla öğrenciye 100 binden fazla kitap ulaştırdı. ATT Ertuğrul, depreme Antakya ilçesi Karaali Mahallesi’nde yakalanan 9 yaşındaki Meriç Altunay ve ailesinin isteği üzerine afetzede aileye yuva yapabilmek için çalışma başlattı. Dernek aracılığıyla Altunay ailesine ev yaptırmayı başaran Ertuğrul, 2 odası ve 1 salonu olan evi Altunay ailesine teslim etti. "Yeterli maddi destek sağladığında yıl sonuna kadar 12 ev yapmayı istiyoruz" Ülkem Okuyor Derneği olarak 2’nci evi teslim ettiklerini ifade eden Ertuğrul, "Depremin 37’nci gününde çadır okul açmıştık. Bugün ev yaptığımız öğrencimiz de o çadır okula gelen ilk öğrencilerimizden biriydi. Talent ve Meriç okulu açtığımızda koşa koşa gelmişti. Bu enkazlar bir gün kalkıp Hatay normale dönecek dememize neden oldular. Biz 2 aydır ev yapıyoruz. Öğrencilerimiz ve depremzede çocuklarımızın yaşam koşullarını düzeltmeye dert edindik. Çadırda ve barakada yaşayan öğrencilerimize ev yaparak hak ettikleri yaşamları sürmelerini istiyoruz. Bu depremden en çok çocuklar etkilendi. 15 aydır baktıklarında enkaz görüyorlar. Çadırda yaşıyorlar. Deprem üzerine oyunlar kuruyorlar. O yüzden buradaki çocukların daha iyi yaşam koşullarından yaşamaları için emek veriyoruz. ‘Ülkem Okuyor Derneği’ olarak ev yapmaya devam edeceğiz. Haftaya 4 ve 5’inci evlerimizin temelini atacağız. Durmadan yorulmadan Hatay’daki son çocuğun yüzünü güldürene kadar güldürmeye devam edeceğiz. Yeterli maddi destek sağladığında yılsonuna kadar 12 ev yapmayı istiyoruz” dedi. "Yeni evim için çok heyecanlıyım ve çok mutluyum" Yeni evlerine kavuşan anne Esmeray Altunay, "Depremde evimiz yıkıldı. Çok kötü bir durumdaydık. Havva abla çocuklara mont ve ayakkabı getirmişti. Okula çağırdı. Oğlum Meriç’in doğum günüydü. O esnada Havva ablayı tanıdım. Eşimle beraber çadırdan suları dışarı atmaya çalışıyorduk. Ellerimiz, ayaklarımız ve çocuklar berbat bir haldeydi. Çocuklar sırılsıklamdı. Çocukların ayaklarında ne ayakkabı ne de çorap vardı. Yeni evim için çok heyecanlıyım. Çok mutluyum" ifadelerini kullandı.
Elazığ Başkan Şerifoğulları, Kent Müzesi’ni inceledi Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Elazığ’ın kültür ve turizmine yeni bir değer olarak hayata geçirilecek olan Kent Müzesi’nin sona gelinen çalışmalarında incelemelerde bulundu. Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, ‘Müzeler Şehri Elazığ Projesi’ kapsamında hayata geçirdiği Harput Musiki Müzesi, Basın Müzesi ve Hoca Hasan Hamam Müzesi’nin ardından Kent Müzesi’ni de kente kazandırmaya hazırlanıyor. 1896 yılında dönemin Elazığ Valisi Enis Paşa tarafından Çarşı Mahallesi’nde inşa edilen ve geçmişte hükümet konağı olarak hizmet veren, Osmanlı döneminin izlerini taşıyan tarihi bina, çalışmaların ardından kent belleğinin kayıt altına alındığı, toplumsal hafızayı canlı tutacak Kent Müzesi olarak faaliyet gösterecek. Kent Müzesi bünyesinde, şehrin tarihi dönemleri, coğrafi, sosyal ve ekonomik yapısı, unutulmaya yüz tutmuş meslekler bölümü ile geleneksel yaşam kültürü bölümleri yer alacak. Başkan Şerifoğulları, müzede devam eden çalışmaları inceledi. Yetkililerden bilgi alan Başkan Şerifoğulları; “Aziz Şehrimiz Elazığ’ımızın kültür ve turizmine katkı sağlama adına Müzeler Şehri Elazığ projemiz doğrultusunda Harput Musiki Müzesi, Basın Müzesi ve Hoca Hasan Hamam Müzesi’ni kentimize kazandırmanın onurunu ve gururunu yaşamıştık. Şehrimizin kadim kültür ve medeniyetini, övündüğümüz tarihini geleceğe taşımanın bilinciyle, geleceğimizi inşa etme hedeflerimize adım adım ilerliyoruz. Bu kapsamda Elazığ’ın tarihi ve kültürel değerlerinin geleceğe aktarılması, yaşatılması, ve korunması için kent belleğinin nesilden nesile aktarabileceği Kent Müzemize ilişkin çalışmalarımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Şehir merkezimizde hayata geçireceğimiz bu Kent Müzemiz, hem kıymetli hemşehrilerimize, hem de farklı illerden şehrimizi ziyaret edecek olan vatandaşlarımıza kentimizin geçmişine dair önemli bir deneyim yaşatacaktır. Kent Müzemizi de geleceğimize kazandırmış olmanın gururunu hep birlikte yaşayacağız” dedi.