GENEL - 15 Kasım 2018 Perşembe 09:53

Fındık eğitimi alan çiftçilere sertifikaları verildi

A
A
A
Fındık eğitimi alan çiftçilere sertifikaları verildi

Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün BAKKA ile ortaklaşa düzenlediği ’’Fındık Yetiştiriciliğinde Yenilikçi Yöntemler’’ projesi kapsamında eğitim alan çiftçilere sertifikaları düzenlenen törenle verildi.

Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün BAKKA ile ortaklaşa düzenlediği ’’Fındık Yetiştiriciliğinde Yenilikçi Yöntemler’’ projesi kapsamında eğitim alan çiftçilere sertifikaları düzenlenen törenle verildi.


Ereğli Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ile BAKKA’nın ortaklaşa yaptığı ’’Fındık Yetiştiriciliğinde Yenilikçi Yöntemler’’ isimli proje kapsamında Ormanlı Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen 5 günlük eğitim sonunda katılımcılara sertifika verildi.


Törene Kdz. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Ormanlı Belediye Başkanı Bayram Başol, Kdz. Ereğli Tarım ve Orman İlçe Müdürü Doğan Kale’nin yanı sıra fındık üreticileri katıldı.


Ormanlı Beldesi başta olmak üzere ilçedeki fındık üreticilerinin yanı sıra tarım müdürlüğünde görev yapan personelin katıldığı eğitim semineri beş gün sürdü.


Bölgeyi çok iyi tanıyan ve fındık konusunda uzman olan Prof. Dr. Turan Karadeniz, Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen ve Prof. Dr. Faik Ekmel Tekintaş katılımcılara teorik ve uygulamalı eğitim verdi.


Prof Dr. Seyit Mehmet Şen törende yaptığı konuşmasında hiçbir ağacın açlıktan ölmeyeceğini ancak susuzluktan ölebileceğini ifade etti. Prof. Dr. Şen konuşmasında “Hiçbir ağaç açlıktan ölmez ama susuzluktan ölür. Sert kabuklu meyvelerde hasata kadar suya ihtiyaç duyar. Yumuşak meyvelerde elma, armut gibi belli dönemlerde su eksikliği, belli dönemlerde su fazlalıları açığı kapatır. Ama sert kabuklu meyvelerde gün dönümüne kadar su yeterli olmazsa, yağış yeterli olmazsa sert kabuğu oluştuktan sonra istediğin kadar sula, istediğin kadar yağmur yağsın, fındık dirileşmez” dedi.


Sertifika töreninde konuşan Kdz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu ilçede tarımsal üretimi artırırken organik tarıma geçilmesi gerektiğini belirterek, tarım konusunda birim alandan en yüksek verimi almak için çalışmalar yapılacağı müjdesini verdi. Çorumluoğlu konuşmasında şu sözleri sarf etti; “Kaymakamlık olarak biz ne yapacağız? Fındık alanlarında farklı gelir getirici organik başka tarım olabilir mi, organik başka bir üretim olabilir mi? Bu konularda destek vereceğiz. Buradaki çiftçi kardeşlerimiz için bal üretimi konusunda bir desteğimiz olabilir. Sosyal yardımlaşma vakfından gelen paramızın çoğunu, fakir fukaraya şüphesiz ki dağıtacağız ama sizlere gelir getirici projeler anlamında projeler yapacağız. Her bölgemize, köyümüze mutlaka bu projeleri yapacağız. Çünkü sizin yüzünüzün gülmesi demek, bizim yüzümüzün gülmesi demek.”


Çorumluoğlu, tarıma yatırım yapan ve bu alanda çalışan herkesin her zaman kazançlı çıkacağını söyledi.


Ormanlı Belediye Başkanı Bayram Başol ise konuşmasında fındık için en uygun arazilerin Ormanlı’da bulunduğunu dile getirdi. Başol konuşmasında “Fındık benim, sattım, paramı aldım böyle bir mantık olmamalı. Çünkü Türkiye’ye baktığımızda milli tarım ürünü nedir denildiği zaman bizim önümüze fındık çıkıyor. Ülkemize katma değeri yüksek olan fındık çıkıyor. Bakın Ereğli’de ilk fındık semineri Ormanlı’da düzenlendi. Müdürümüzün de dediği gibi, neden Ormanlı çünkü arazi dekarına baktığınız zaman, fındığın coğrafi yapısına en uygun yer Ormanlı’da. Ben burada emeği geçen başta sayın kaymakamım, ilçe tarım müdürümüz, özellikle bize 5 gündür hizmet veren değerli profesör hocalarımıza, katılımcılara, özellikle desteklerini esirgemeyen muhtarlarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.


Kdz. Ereğli Tarım ve Orman İlçe Müdürü Doğan Kale’de ülke olarak fındık yetiştiriciliğinde birinci sırada olduklarını ancak daha bilinçli üretim ile verimi artırabileceklerini söyledi. Kale, Ormanlı Beldesi’nde eğitim veren hocalara, katılımcılara ve kendilerine yer tahsis eden Belediye Başkanı Bayram Başol’a teşekkür etti.


AK Parti Kdz. Ereğli Belediye Başkan Aday Adayı ve Ereğli Eski İlçe Tarım Müdürü Ahmet Fikri Kızmaz, Ormanlı’nın komple fındıkçılığa geçirilmesi gerektiğini belirtti. Kızmaz törende yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi; “Burada eksiğimiz bir fındık eğitimiydi. Bizim zamanımızda BAKKA destekleri yoktu. O olunca ilçe müdürümüz ile görüştük neler yapabiliriz anlamında. Fındık eğitimini yaptık. Bu sırada daha eksiklerimiz, fındıkta budama ve Ormanlı’yı komple fındıkçılığa geçirme çalışmalarımız olacak. Bunu da inşallah halefim yerine getiririz, biz destekçisiyiz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’de badem çağlası bereketi Gümüşhane kent merkezinin simge zirvelerinden Kuşakkaya’nın eteklerindeki hazine arazilerine 1962 yılında dönemin Belediye Başkanı merhum Sebahattin Aytaç’ın girişimleriyle dikilen badem ağaçları her yıl meyve vermesine rağmen toplanmadığı için dalında çürüyor. O zamanlar çorak olan bölgeyi ağaçlandırmak için dikilen badem ağaçları yıllardan beri sezonun ilk meyvesi olarak Gümüşhane dağlarını süslüyor. Çiçek açtığındaki görüntüsüyle eşsiz bir manzara sunan bölgede her yıl bugünlerde çağlalar yenilebilir hale geliyor. Manavlarda 100 TL, Gümüşhane’de bedava Tamamen doğal şartlarda ilaç ve gübresiz olarak kendiliğinden büyüyen binlerce ağacın olduğu alanda kimsenin toplamaması nedeniyle çağlalar her yıl dalında çürürken, Çamlıca Mahallesi sakinleri vatandaşları manavlarda kilogramı 100 TL’den satılan badem çağlasını ücretsiz olarak toplamaya davet etti. Hasat yalnızca 20 gün sürüyor Bahar mevsiminde yalnızca 20 gün görülebilen ve sezonun ilk meyvesi olan badem çağlası Çamlıca ve Karaer Mahallesi’nin yüksek kesimlerine 1962 yılında dönemin Belediye Başkanı merhum Sebahattin Aytaç’ın girişimleriyle başta askeri birlikler olmak üzere çok sayıda vatandaşın katkısıyla dikilmişti. Şifa deposu çağla İçeriğinde bol miktarda fosfor, azot ve potasyum bulunmasının yanında bağışıklık sistemini güçlendiren, yüksek dozda C ve E vitamini ile selenyum içermesi nedeniyle çok sayıda hastalığa karşı koruyucu olduğu biliniyor. An itibariyle Gümüşhane’deki manavlarda kilogramı 100 TL’den satılan badem çağlasının Bayraktepe ve civarındaki binlerce ağaçta ücretsiz olarak toplanabileceğini kaydeden Çamlıca Mahallesi sakinlerinden Ali Ateş, vatandaşları çağla toplamaya davet etti. “Dalları bütün Gümüşhane’ye yetecek bir şekilde bademle dolu” Çamlıca Mahallesi Bayraktepe mevkisinde Kuşakkaya Dağı’nın eteklerinde Gümüşhane’yi ayaklarının altına aldıkları bir manzara eşliğinde badem topladıklarını kaydeden Ateş, “Gümüşhane’de 1962 yılında o günkü belediye başkanı rahmetli Sebahattin Aytaç tarafından dikilen badem ağaçları 60 yılın sonunda bugün bütün Gümüşhane’nin dağlarını sardı. Bu badem ağaçları bu sene de çiçeklerin donmaması sebebiyle dalları bütün Gümüşhane’ye yetecek bir şekilde bademle dolu” dedi. “Kilosu 100 liradan satılan badem ağacı burada bedava” Gümüşhane halkını çarşıdan, pazardan alacakları bademler yerine hafta sonlarını da değerlendirerek taze bir şekilde badem toplamak için bölgeye davet eden Ateş, “Gümüşhane’nin üst kesimlerindeki bu bölgeyi taşlık alandan, çoraklıktan kurtarmak için o günkü askeri birliklerin de yardımıyla merhum Sebahattin Aytaç tarafından yönlendirilerek bu bademler dikildi. Şu anda büyük büyük ağaçlar oldular ve üzerleri gerçekten müthiş derecede güzel bademlerle dolu. Onun için Gümüşhane halkını buralardan badem toplamaya davet ediyorum. Gelsinler taze ve güzel bademlerden yesinler. Bulunduğumuz bölge Gümüşhane’nin üst kesimlerinde ve Gümüşhane’yi ayaklarının altına alacak bir şekilde bir ortamda bulunuyoruz. Buraya dikilen badem ağaçları mevsimin ilk ürünleri. Yani bugün tezgahlarda daha birkaç gün önce kilosu 100 liradan satılan badem ağacı şu anda bedava. Onun için hem burada gelsinler pikniklerini yapsınlar hem de gelsin bademlerini toplasınlar. Müsait olan herkesi buraya davet ediyorum” diye konuştu.
Kocaeli İstinat duvarındaki 241 yıllık tarih Kocaeli’nin İzmit ilçesinde bir binanın istinat duvarına gömülü şekilde bulunan tarihi çeşme 241 yıldır ayakta duruyor. Tarihi Kapanca Sokak’ta yer alan Zeliha Hanım Çeşmesi, 1783 yılında hayırsever Zeliha Hanım tarafından yaptırıldı. Bir binanın istinat duvarına gömülü halde bulunan çeşme, uzun yıllar bölgedeki vatandaşların su ihtiyacını karşıladı. Susayan herkesin durak noktası olma özelliğini taşıyan 241 yıllık Zeliha Hanım Çeşmesi, 3 Temmuz 1987’de İstanbul 2 nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararıyla tescillendi. Tarihi çeşmenin kitabesinde ise "Maşallah. Bu çeşme haznesi tecdidin eyleyen merhum İnce El-Hac Mehmed Ağa zevcesi Zeliha’dır. Deyince besmele her derde ider derman. Hayat-ı cümle-i eşya kamu mine’ l-ma’ dır. Sene Hicri 1198 Miladi 1783" ifadeleri yer alıyor. "Evler restore dildikten sonra mahalle turist alan bölge haline geldi" Uzun yıllardır Kapanca Sokak’ta ikamet eden Zerrin Sakçı, "Burası eski, köklü bir yer. Hatta mübadelede İzmit’e yerleşenlerin oturduğu ilk yer olarak bilinir. Mahallemiz birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapıyor. Terk edilmiş evler restore edildikten sonra turist alan bölge haline geldi" dedi. "Çeşmenin 241 yıllık tarihi var" Zeliha Hanım Çeşmesinin yıllar boyunca kullanıldığına dikkat çeken Sakçı, "Çocukluğumuzda çeşmenin suyundan içerdik. Bir dönem çeşme kullanılmaz duruma geldi. Sonradan İzmit Belediyesi tarafından onarıldı. Yolu kullanan insanlar çeşmedeki suyla elini yüzünü yıkıyor, suyundan içiyor. Tarihi sokak ve çeşme düğünlerde ve nişanlarda gelin ile damadın fotoğraf çekim mekanı olarak kullanılıyor. Çeşmenin 241 yıllık tarihi var. Kendimi bildim bileli bu çeşme kullanılıyor. Tarihimizin bilinmesi, bizden sonraki nesle geçmesini arzu ediyoruz" şeklinde konuştu.
Antalya Çiçek üreticileri Anneler Günü’ne hazırlanıyor Antalya’nın Serik ilçesinde orkide ve kasımpatı yetiştiriciliği yapan üreticiler, Anneler Günü öncesinde sabahın ilk ışıklarıyla birlikte seralara giriyor. Kayaburnu Mahallesi’nde binbir zahmetle ve özenle yetiştirilen çiçekler, İstanbul’a gönderilirken en çok talep otellerden ve çiçekçilerden geliyor. Doku kültür laboratuvarlarında yetiştirilen ve 18 ay sonra çiçek açan orkideler 200 TL ile 700 TL arasında satılırken, kasımpatının tanesi 25 ile 35 TL arasında değişiyor. Çiçek yetiştiriciliğin meşakkatli ve uzun bir zaman aldığını ama ekonomik değerinin yüksek olduğunu belirten Ziraat Yüksek Mühendisi Hasan Övünç Erdem, "Anneler Günü’nün yaklaşmasıyla siparişlerimiz hızlandı. Çok da talep var. İnşallah Anneler Günü tüm çiçekçiler için iyi geçer" dedi. Orkide yetiştiriciliğinde dünya piyasasının kesme orkide yerine saksı orkide sistemine geçtiğini belirten Ziraat Yüksek Mühendisi Hasan Övünç Erdem, "2008 yılından beri bu işi yapıyoruz. Bu iş o dönem pazarın açıklığı ve TÜBİTAK projesi desteğiyle başladı. Dünya piyasasında kesme orkide yerine saksı orkide sistemine geçildi. Biz de saksı orkideye geçmiş durumdayız. Bunların satışını gerçekleştiriyoruz. Üretim aşaması epifit bitki olduğu için toprakta kök yapmazlar. Çeliği tohumu ya da soğanı yok. Doku kültür laboratuvarlarında çoğaltılıp ondan sonra yerinde şaşırtılıp büyütülüyor. Laboratuvarda üretilen bir orkide yaklaşık 18 ayda çiçek açıyor. Meşakkatli uzun bir zaman. Ekonomik değeri yüksek. Antalya gibi sıcak bölgeler yerine iç bölgelerde yetiştirilirse daha güzel olur" diye konuştu. Yetiştirdikleri orkidenin Türkiye’de iç piyasaya fazlasıyla yettiğini anlatan Ziraat Yüksek Mühendisi Erdem, "Orkidelerimizi iç piyasaya gönderiyoruz. Türkiye’ye fazlasıyla yetiyor. Fiyat politikamız, Anneler Günü’ne özel orkidelerimiz, tek, çift dal olmak üzere rengine göre 200 liradan başlayıp 700 liraya kadar satışını gerçekleştiriyoruz. Kasımpatılarda ise kesme olarak satılıyor. Dal olarak fiyatı 25 liradan başlayıp 35 liraya kadar satışını yapmaktayız. Anneler Günü’nün yaklaşmasıyla siparişlerimiz hızlandı. Çok da talep var. İnşallah Anneler Günü tüm çiçekçiler için iyi geçer. Herkesin Anneler Günü kutlu olsun" şeklinde konuştu. Anne Kezban Erdem ise, "Hem orkide hem kasımpatı çiçeği yetiştiriciliği yapıyoruz. Kasımpatı çiçeğinin işçiliği zor. Her yaprakta filiz alınıyor. Daha çok İstanbul’a gönderiyoruz. Daha çok otellerden ve çiçekçilerden sipariş geliyor. Allah izin verirse umudumuz siparişlerin iyi olması. Ailecek bu işi yapıyoruz. 2 kişi de çalışanımız var. Çiçeğimizin kesim işi olduğu vakit sabah 06.30 gibi seralara giriyoruz" şeklinde konuştu.
Adana Kızılay 1. Genel Başkan Yardımcısı Saygılı: "2 bin 250 ünite kan toplandı" Kızılay 1. Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Saygılı, kan bağışı kampanyası sayesinde 2 bin 250 ünite kan toplandığını belirterek, "Hastanelerde şifa bekleyen hastaların hayatlarına dokunan tüm kan dostlarını bir kez daha tebrik ediyorum. İyi ki varsınız" dedi. Saygılı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Adana Bölge Müdürlüğü iş birliği ve Adana Valiliği’nin destekleri ile İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirilen kan bağışına gösterilen ilgi için tüm tüm Adanalılara teşekkür etti. Saygılı, yayınladığı teşekkür mesajında, kan vermek için adeta yarışan protokol mensupları, sivil toplum kuruluşları ile tüm hayırsever kan dostlarının ulvi bir görevi daha onur veren bir tablo ile tamamladığını bildirdi. “Adanalı bir kez daha kadirşinaslığı gösterdi” diyen Saygılı, kan bağışının önemine vurgu yaparak, “Kış koşulları ve Ramazan aylarında kan stoklarının azalması beklenen durumlardır. Bu nedenle ülke genelinde başlattığımız kan bağışımıza değerli halkımız duyarsız kalmadı" ifadelerine yer verdi. Ramazan Saygılı, 6. Kolordu Bölge Bando Komutanlığı ekibinin konser verdiği, çocukların halk oyunları gösterilerinde bulunduğu ve adeta bir şenlik havasında geçen kan bağışına yoğun ilgi gösteren başta güvenlik güçleri olmak üzere her meslek grubundan Adana halkı ile gurur duyduklarını ifade etti. Dünya genelinde üç kıtada yardım faaliyetleri devam ederken, tek kaynağı insan olan kanın temini için adeta seferberlik ilan eden Kızılay’ın 1. Genel Başkan Yardımcısı Saygılı, açıklamasını şöyle tamamladı: "Kıymetli kan dostlarımız Adana’da ’ candan bağlıyız’ diyerek 2.250 ünite kan bağışladı. Hastanelerde şifa bekleyen hastaların hayatlarına dokunan tüm kan dostlarını bir kez daha tebrik ediyorum. İyi ki varsınız" dedi.
Adana Ulusal Sanayi Odaklı Ar-Ge ve İnovasyon Proje Yarışması sonuçları açıklandı Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından bu yıl 4’ncüsü gerçekleştirilen 600.000 TL ödül havuzlu, Ulusal Sanayi Odaklı Ar-Ge ve İnovasyon Proje Yarışması sonuçları açıklandı. AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpınar, konuya ilişkin açıklamasında, yenilikçi fikirlerin üretilmesi ve bu fikirlerin üretime aktarılmasının, rekabetin gittikçe arttığı global dünyada rekabet avantajı ve pazar payının genişletilmesinin yolunun Ar-Ge ve İnovasyondan geçtiğini ifade etti. Ar-Ge ve inovasyonun başarıya ulaşmasının, sürekli olarak gelişim ve yenilikçilik üzerine odaklanmayı gerektirdiğine vurgu yapan Akpınar, bu yıl 4’ncüsünü düzenledikleri ulusal çaptaki yarışma ile bu faaliyetleri desteklemeyi hedeflediklerini bildirdi. Akpınar, bu yılki yarışmaya ülke çapında 57 üniversiteden 144 projenin sunulduğunu belirterek, “Projelerin değerlendirilmesi uzman akademisyenler ve ilgili firma temsilcileri tarafından kör hakem etik kurallarına uygun olarak yapılan yarışmada ödül kazanan katılımcıları tebrik ediyor, sunulan projelerin bölgemize ve ülkemize katkı sağlamasını diliyorum” dedi. Türkiye çapında Akademik/Lisansüstü Mezun, Lisansüstü Öğrenci / Lisans Mezun ve Lisans Öğrenci kategorilerinde düzenlenen yarışmanın ödül töreni 15 Mayıs 2024 tarihinde AOSB Bölge Müdürlüğü Seyhan Salonu’nda gerçekleştirilecek. KAZANAN PROJELER Kategori: Akademisyen/ Lisansüstü Mezun 1. Şükran Kara- Dokuz Eylül Üniversitesi / Tekstilde Sürdürülebilirlik ve Çevre Dostu Kullanım: 120.000 TL 2. İlhan Altay- İnönü Üniversitesi/ Tekstilde Sürdürülebilirlik ve Çevre Dostu Kullanım: 90.000 TL 3. Nimet Özmeral- Konya Teknik Üniversitesi / Sanayi Sektörlerinde Atık Yönetim Sistemleri : 75.000 TL Kategori: Lisansüstü Öğrenci / Lisans Mezun: 1. İlknur Bağlan: Akdeniz Üniversitesi / Sanayi Sektörlerinde Karbon Ayak izi Azaltma Projeleri: 70.000 TL 2. Mehmet Türkoğlu: Artvin Çoruh Üniversitesi / Sanayi Sektörlerinde Karbon Ayak izi Azaltma Projeleri: 60.000 TL 3. Türkan Uzlaşır: Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi/ Doğal Gıda Ürünlerinin Üretim Yöntemleri: 50.000 TL Kategori: Lisans Öğrenci 1. Emrullah Erdeve: İstanbul Medeniyet Üniversitesi / Doğal Gıda Ürünlerinin Üretim Yöntemleri: 60.000 TL 2. Musa Malkoç : Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi / Elektronik Kart Sistemleri: 45.000 TL 3. Hatice Öztekin: Gebze Teknik Üniversitesi / Sanayi Sektörlerinde Endüstriyel Simbiyoz Modelleri: 30.000 TL