- 08 Kasım 2019 Cuma 12:06

AK Partili Türkmen’den toryum açıklaması

A
A
A
AK Partili Türkmen’den toryum açıklaması

AK Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Türkiye’nin Toryum rezervleri ve Ekonomik ölçekli Enerji üretimi ile ilgili bilgi verdi.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Türkiye’nin Toryum rezervleri ve Ekonomik ölçekli Enerji üretimi ile ilgili bilgi verdi.


CHP Grubunun verdiği soru önergesi üzerine AK Parti gurubu adına söz alan Polat Türkmen, Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de Toryum madeninden Ekonomik ölçekli enerji üretimi yapılmadığını dile getirdi.


Türkmen konuşmasında şu görüşlere yer verdi; “Toryum Atom numarası 90, atom ağırlığı 232,12 olan radyoaktif bir elementtir. Toryumun parçalanabilir bir izotopu yoktur. Th 232 hızlı üretken reaktörlerde (FBR), nötron bombardımanı altında, parçalanabilir bir izotop olan U 233’e dönüştürülebilir. Doğrudan parçalanabilen bir izotopu olmaması nedeniyle, nükleer enerji üretiminde günümüze dek ancak laboratuvar ve pilot çapta uygulamalara konu olmuştur. Günümüzde Toryumla çalışan ticari ölçekli bir santral bulunmamaktadır, bunun sonucu olarak da toryumun enerji hammaddesi olarak tüketimi yok denecek düzeydedir. Toryum tabanlı bir enerji üretimi için, yüksek yatırım ve işletme maliyeti gerektiren deneme ve araştırma tesislerinin kurulmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bütün bu tesislerin her biri de günümüz şartlarında ekonomik olmadığından ticari ölçekte teknolojileri de dünyada henüz geliştirilmemiştir. Bu nedenle, ülkemizde bulunan toryumun mamul veya maden olarak satışı bugün için söz konusu değildir. Ancak, ülkemizde mevcut olan toryum cevherinin nadir toprak elementlerinden ayrılması ve yan ürün olarak kazanılmasına yönelik araştırma ve geliştirme çalışmalarına devam edilmektedir. Ülkemizde Eskişehir-Sivrihisar yöresinde yaklaşık 380 Bin ton Toryum (ThO2) kaynağı belirlenmiştir. Toryum sırasını bekleyen bir nükleer enerji hammaddesi durumundadır. Bunun en büyük nedeni, nükleer yakıt çevrimi sorunudur. Bu nedenle, bugün için toryumla çalışan ticari ölçekte santrallar bulunmamakla birlikte, bu santralların protipleri, İngiltere, Almanya, ABD ve Hindistan’da uzun zamandır denenmektedir. Ticari ölçekte tüketimi olmaması nedeniyle, halen toryumun enerji hammaddesi olarak tüketimi yok denecek düzeydedir. Dünyada bilinen toplam toryum rezervinin yaklaşık 6,35 milyon ton olduğu ve ortalama yüzde 6-7 civarında toryum içerdiği tahmin edilmektedir. Rezervler ağırlıklı olarak Hindistan, Brezilya, Avustralya, ABD ve Türkiye’de bulunmaktadır.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başkan Ülken’den "şehir tanıtım günleri" tepkisi Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, şehir tanıtım günleri adıyla düzenlenen etkinliklerde, maliyetin altında satılan ürünlerin sağlıklı olup olmadığının tartışmaya açık bir konu olduğuna dikkat çekerek "Hijyen sorunlarına sebep olacağı ürünlerin halkımıza pazarlanması, yerel tacir ve esnafa, aynı zamanda da halk sağlığına zarar vermektedir" dedi. Aydın’da son günlerde şehir tanıtım günleri adıyla gerçekleştirilen etkinliklerin sayısının artması üzerine açıklamalarda bulunan Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, açıkta ve maliyetin altına satılan ürünlerin hijyen sorunu oluşturduğuna dikkat çekti. Yaşanan durumun yerel tacir ve esnafın yanı sıra halk sağlığına da zarar verdiğini vurgulayan Ülken, "x" şehir tanıtım günleri adı altında yapılan etkinliklerin net bir şekilde karşılarında olduklarını söyledi. Konu ile ilgili Aydın Valiliği ve Aydın Büyükşehir Belediyesi’yle de görüştüklerini ve taleplerini ilettiklerini belirten Ülken, "Tacir esnaf taş, Aydın halkı mikrop mu yesin?" başlığıyla yaptığı açıklamasında "Son dönemde kentimizde ’x’ şehir tanıtım günleri adı altında o şehrin gastronomisi hariç tereyağından peynire, bakliyattan sucuğa varıncaya kadar her türlü ürünün satış alanı haline gelen etkinlikler düzenlenmektedir. Yerel tacir ve esnaf sabit kira, elektrik, su, işçilik, vergi, ruhsat harcı, katı atık, işgaliye, aidat, tabela vergisi ve daha bir çok maliyetle daralan ekonomide ayakta kalmaya çalışırken, bu tarz il dışından gelen, maliyeti 900 TL’nin altında olmayan 3 kilo tereyağının 500 TL’ye satılması gibi birçok konuda sağlıklı olup olmadığı tartışmaya açık ve açık alanda satılmasının hijyen sorunlarına sebep olacağı ürünlerin halkımıza pazarlanması, yerel tacir ve esnafa, aynı zamanda halk sağlığına zarar vermektedir. Bu uygulamaya net bir şekilde karşıyız. Mutlaka başka bir ilin gastronomisinin tanıtımı ile ilgili bir etkinlik, 4-5 ürün ve yemek ile senede en fazla 1-2 defayı geçmemek üzere ve çok iyi bir devlet denetimiyle yapılabilir. Ancak, bu süreklilik arz eder ve belirtilen şehre ait olmayan her türlü ürün çeşitliliğini içerirse, Aydın tüccarının temsilcileri olarak bu konuya şiddetle karşı çıkmak ve gerekli her türlü çalışmayı yapmak bizim asli vazifemizdir. Konu ile ilgili Aydın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımızla gerekli görüşmelerimizi yaptık, talebimizi ilettik. Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız da konuya hassasiyetle yaklaşıp, incelemeye aldılar" ifadelerine yer verdi.