SAĞLIK - 24 Şubat 2021 Çarşamba 11:39

Devrek’te “Asker Millet El Ele” kan bağısı kampanyası düzenlendi

A
A
A
Devrek’te “Asker Millet El Ele” kan bağısı kampanyası düzenlendi

İlçe jandarma Komutanlığı öncülüğünde düzenlenen” Asker Millet El Ele Hayatlar Kurtarmaya” adlı kampanya büyük ilgi gördü.

İlçe jandarma Komutanlığı öncülüğünde düzenlenen” Asker Millet El Ele Hayatlar Kurtarmaya” adlı kampanya büyük ilgi gördü.


Zonguldak’ın Devrek İlçesinde İlçe Jandarma Komutanlığı öncülüğünde organize edilen “Asker Millet El Ele Hayatlar Kurtarmaya” adlı kampanya büyük ilgi gördü. Cumhuriyet Alanında düzenlenen kan bağışından dolayı emeği geçenlere teşekkür eden Devrek Kızılay Temsilcisi Aydın Çolpa, ”Mehmetçik bu yüce milletin ta kendisidir. Devletimizin asli unsurudur. O milletimizin sinesinden çıkan, dünyada hiçbir millete nasip olmayan bir yiğitlik abidesidir. Asli görevi ülkemizin topraklarını iç ve dış tehditlere karşı savunmak olan Türk askeri, aslî vazifelerinin yanı sıra ihtiyaç halinde arama, kurtarma, tıbbi yardım, yangın söndürme, asayişi sağlama, meslek eğitim gibi çok geniş yelpazedeki görevleri de yerine getirmektedirler. Covid 19 Pandemi sürecinde millet olarak sıkıntılı günler geçirdiğimiz şu günlerde kan bağışı sayılarında yaşanan azalmadan dolayı Kızılayımızın kan stokları eksilmekte buna mukabil kan ihtiyacı bir o kadar artmaktadır. En sıkıntılı anımızda her zaman imdadımıza koşan Türk askeri bugünde kanıyla milletinin yanında oldu.


Zonguldak İl Jandarma Komutanımızın riyasetinde, İlçe Jandarma komutanlığımızın öncülüğünde düzenlemiş olduğumuz kan bağışı kampanyasına askerimiz ve vatandaşlarımız yoğun ilgi gösterdi. “Asker illet el ele hayatlar kurtarmaya” sloganıyla gerçekleştirdiğimiz Kan bağışı organizasyonumuza İlçe jandarma komutanımız kan bağışının başladığı ilk andan itibaren son kan bağışının yapıldığı ana kadar personeli ile birlikte eşlik etti. Kanlarıyla üç kişiye can veren komutanlarımız, gün boyu kan bağışının yapıldığı alanda vatandaşlarımızı kan bağışına teşvik etti. Elhamdülillah emeklerimiz boşa gitmedi ve her zaman olduğu gibi rabbimiz bizi mahcup etmedi. Kan bağışı için müracaat eden 112 kişiden 32 kişi Covid geçirmeleri, hemoglobinlerinin düşük olması, kalp, tansiyon hastası olmaları nedeniyle kan bağışı yapamadılar. Bu kampanyada 80 ünite kan bağışı alınarak ilçemizde yeni bir kan bağışı rekoru kırıldı. Biz inanıyoruz ki hayra delalet eden hayrı işlemiş gibidir. Türk Kızlay Devrek Temsilciliği olarak bizlerde bağışlanan her kan üç insana can şiarıyla çıktığımız iyilik yolunda kan bağışçısı 80 kardeşimizin 240 kardeşimize can oluşuna köprü olmasına aracılılık etmenin mutluluğunu yaşadık. Zonguldak’ımızın her ilçesinde olduğu gibi ilçemizde düzenlediğimiz Kan bağışı organizasyonumuza destek veren Zonguldak İl Jandarma Komutanımıza, ilçe jandarma komutanlığının ve her derecesinde görev yapan personeline, iyiliksever kan bağışçısı vatandaşlarımıza ve Zonguldak Kızılay Kan Merkezi personeline teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Sungurlu’da KKKA eğitim semineri düzenlendi Çorum’un Sungurlu ilçesinde, baharın gelmesi ve havaların ısınması ile ortaya çıkan ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına sebep olan kene ısırmalarına karşı vatandaşlar uyarıldı. Sungurlu Devlet Hastanesi’nde görevli Uzm. Dr. Mustafa Akıncı tarafından Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden Korunma Yolları temalı eğitim düzenlendi, seminer sonrasında hasta ve hasta yakınlarına farkındalık oluşturmak amacıyla danışma biriminde stant açıldı. Konuya ilişkin olarak hastane başhekimliğinden yapılan açıklamada, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden korunmak için tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir" denildi. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası) kene olup olmadığını kontrol etmesi istenilen açıklamada, "Yapılan kontrollerde kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarmalıdır. Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır. Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir. Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske vb.) almalıdır " ifadeleri kullanıldı. Kene tutunan kişiler kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri konusunda da ikaz edilen açıklamada, "Hastalığa sebep olan mikrobun taşıyıcısı, saklayıcısı ve bulaştırıcısı olan keneler uçmayan, zıplamayan, yerden yürüyerek vücuda tırmanan eklem bacaklı hayvanlardır. Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır" bilgileri verildi.