- 19 Ocak 2023 Perşembe 11:01

İş kazasında ayağı koptu 7 ay sonra yürümeye başladı

A
A
A
İş kazasında ayağı koptu 7 ay sonra yürümeye başladı

Zonguldak’ta çalıştığı işyerinde ayağı kopan 56 yaşındaki Celal Gök 7 ay önce iş kazası geçirdi.

Zonguldak’ta çalıştığı işyerinde ayağı kopan 56 yaşındaki Celal Gök 7 ay önce iş kazası geçirdi. Ayak bileğinden kopan ayağı mikro cerrahi teknikleriyle yeniden yerine dikilen Gök, tekerlekli sandalyeye mahkum olma korkusu yaşarken yeniden yürümeye başladı.


Bir firmada araç ve makine bakım onarım ustası olarak çalışan 56 yaşındaki Celal Gök geçen yıl Haziran ayında işyerinde iş kazası geçirdi. Bileğinden kopan ve deri parçası ile tutan ayağıyla Atatürk Devlet Hastanesi’ne getirilen Gök ameliyata alındı. Yaklaşık 6 saat süren ameliyatta mikro cerrahi teknikler kullanılarak sinir hücreleri, atar ve toplar damarlar ayakla birlikte yerine dikildi. Ameliyat sonrasında deri ve kemik nakli yapıldı. Celal Gök, aradan geçen 7 aylık rehabilitasyon sürecinde yeniden ayağa kalkmayı başardı.


Ameliyat sürecini gazetecilere anlatan Plastik Cerrahi ve Rekonstrüktif Bölümü doktoru Operatör Dr. Murat Bilgin, "Hastamız 6 Haziran günü iş kazası sonrası ayağını kaptırması sonrası bilek seviyesinden ampütasyon şeklinde kopma ile getirildi. İlk geldiği zaman ayak hemen hemen ayrılmak üzereydi. Sadece bir deri parçası tutuyordu. Ayakta kan dolaşımı yoktu. Ani bir karar verip hızlı bir şekilde hastayı ameliyata aldık. Ameliyatı yaptık. Uzun bir terapi süreci geldi. Hastamız birkaç gün yoğun bakımda kaldı. Arkasından servise aldık. Sonrasında deri nakli, kemik nakli ameliyatlarından sonra ayak bileği artık hareket edebilir konumuna geldi. Sonrasında Çaycuma Devlet Hastanesi’ndeki fizik tedavi uzmanımıza devrettik. Tedavilerin ardından hastamız şu anda desteksiz şekilde yürüyebiliyor. Ameliyatta hastanın kopan organının damarları, sinirleri, atar ve toplar damarları saç telinden ince mikro cerrahi denilen tekniklerle dikiliyor onarılıyor" diye konuştu.



Kişiye özel rehabilitasyon programı uygulandı


Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü doktoru Uzman Dr. Meliha Nur Köfkeci, Çaycuma Devlet Hastanesi’nden mecburi hizmet dolayısıyla göreve başladığı Atatürk Devlet Hastanesi’nde hastanın tedavi sürecini anlattı. Kişiye özel rehabilitasyon programı uygulandığını ve yürüme analizleri yapıldığını anlatan Köfkeci, şöyle dedi:


"Mecburi hizmet nedeniyle başlamış olduğumuz hastanemizde hastamız bize 6 ay önce ampütasyon ve re plantasyon cerrahisi sonrasında başvurdu. Başvurduğunda tekerlekli sandalyeye bağımlı şekildeydi. Hiçbir şekilde ayağa kaldırılmamış durumdaydı. Başarılı bir cerrahi sonrasında bu cerrahi ikinci basamak bir hastane olan Atatürk Devlet Hastanesi’nde donanımlı bir cerrah tarafından yeterli teknik, ekipman ve destekle yapıldı. Başarılı cerrahi sonrasında bizim de rehabilitasyonumuzla hastayı ayağa kaldırdık. Rehabilitasyon sürecinde 3 haftalık süreçte kişiye özel planladığımız rehabilitasyon programıyla fizyoterapist eşliğinde her gün yeniden yürüme analizleri yaparak rehabilitasyonu yaptık. Hastamız desteksiz düz zeminlerde dengeli bir şekilde yürüyebilmekte."



"Ayağa kalkıp yürüme umudum yoktu"


İkinci basamak bir hastanede geçirdiği başarılı ameliyat sonrası ayağa kalkmaya bile umudu yokken yürümeye başladığını söyleyen Araç ve Makine Bakım Onarım ustası Celal Gök yaşadıklarını şöyle anlattı:


"Bir firmada usta olarak çalışıyordum. İş kazası geçirdiğimde Atatürk Devlet Hastanesi’ne getirdiler. Murat Bilgin hocam sağ olsun ameliyat etti. Sonra da uzun bir süre sonra Çaycuma Devlet Hastanesi’nde Meliha hocam ayağa kalkıp yürümemi nasip ettiler. Bütün emeği geçen hastane sorumluları, doktorlarından ve çalışanlarından Allah razı olsun. Çok teşekkür ediyorum. Ayağa kalkıp yürümeye umudum yoktu. Veya dikilip sağlam kalacağım şeklinde umudum yoktu. Sağ olsun ailem, doktor, çalışanlar sayesinde ayağa kalkıp yürümeyi başardım. Ayağımı hareket ettirebiliyorum, yürüyebiliyorum. Bir nevi eskisi kadar değilse de yürüyebiliyorum. Yoksa ayak olmasaydı yürümek nasip olmayacaktı veya protez ayakla beraber yürümek nasip olacaktı."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Ankara’da ‘Şehit Cahar Dudayev Anıtı’ törenle açıldı Ankara’da, dönemin Çeçenistan Fahri Başkonsolosu Medet Önlü’nün ölüm yıl dönümünde, Çeçenistan İçkerya Cumhuriyeti’nin kurucu Cumhurbaşkanı Şehit Cahar Dudayev’in anıtının açılışı yapıldı. Yenimahalle’de yer alan Cahar Dudayev Parkı’nda gerçekleşen törende konuşan Çeçen İçkerya Cumhuriyeti’nin Türkiye ve Ortadoğu Temsilcisi Abdülhakim Shaptukaev, "Bugün açılışını gerçekleştireceğimiz Cahar Dudayev Anıtı, yalnızca bir taş anıt değildir. Bu anıt Çeçen halkının özgürlük iradesinin, onur mücadelesinin ve bağımsız devlet idealinin sembolüdür. Bu anıtın Cahar Dudayev’in adını taşıyan parkta yükselmesi ayrıca bir tarihi ve derin bir anlam taşımaktadır. Onun adı sadece bir liderin adı değil, bağımsızlık, haysiyet, direniş ve eğilmez bir iradenin adıdır dedi. "Zafere emin adımlarla ilerliyoruz" Anadolu Düşünce ve Strateji Merkezi (ASTEM) Başkanı Haşim Yanar da, "Rahmetli büyük lider Cahar Dudayev’in de dediği gibi ’Türkiye hem Türk dünyasının hem de İslam aleminin ümit ışığıdır. Bizler de bu ümit ışığının altında zafere emin adımlarla ilerliyoruz’ sözü büyük bir anlam ifade ediyor" dedi. Yanar, Dudayev’in Çeçen topraklarında özgürlük iradesinin sembolü olduğu gibi şehit Medet Önlü’nün de Çeçen davasının sesi ve vicdanı olduğunu ifade ederek, "Bu iki değerli şahsiyetin hayat yolları farklı coğrafyalarda, farklı şehirlerde şekillenmiş olsa da onları birleştiren fikir aynıydı. Özgür Çeçenya fikri, halkın onuru, bağımsızlık hakkı ve tarihi tarihi hafızanın her zaman korunması fikriydi" ifadelerine yer verdi. Dualarla anıldı Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay de açılan anıtın geçmeşi ait bir hatıra değil, geleceğe bırakılan değerli bir emanet olduğunu ifade etti. Katılımcıların anıtın açılması töreninden sonra Dudayev ve Önlü için Fatiha Suresi okumasının ardından tören sona erdi.
Tokat Almus Barajı taştı taştı, baraj kenarındaki oyun parkı ve otopark sular altında kaldı Tokat’ta son dönemde etkili olan yoğun yağışlar ve eriyen kar suları Almus Barajı’nı tamamen doldurdu. Doluluk oranının yüzde 100’e ulaştığı barajda dolusavaktan su tahliyesi sürerken, yükselen su seviyesi nedeniyle çocuk parkı, kamelyalar ve otopark sular altında kaldı. Tokat’ta etkili olan yoğun yağışlar Almus Barajı’nda su seviyesini en üst noktaya taşıdı. Geçtiğimiz yıllarda kuraklık nedeniyle göl, nehir ve barajlarda ciddi çekilmeler yaşanırken, bu yıl mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşen kar yağışı ve aralıksız süren sağanak yağışlar barajların dolmasına neden oldu. Yeşilırmak üzerinde taşkın riskine karşı yakından takip edilen Almus Barajı’nda doluluk oranının yüzde 100’e ulaşmasının ardından dolusavaktan kontrollü şekilde su tahliyesi devam ediyor. Dolusavaktan büyük bir debiyle akan su dikkat çekerken, yükselen su seviyesi çevredeki alanları da etkiledi. Almus Barajı kıyısında bulunan çocuk parkı tamamen sular altında kaldı. Harami Yaylası bölgesinde ise su seviyesi demir köprüye kadar ulaştı. Bölgede bulunan kamelyalar da yükselen sular nedeniyle tamamen su altında kaldı. Öte yandan belediyeye ait araçların bulunduğu otoparkın da sular altında kaldığı görüldü. Otoparkta bulunan bazı araçlar su içerisinde kalırken, bölgede taşkın riskine karşı ekiplerin takip çalışmalarını sürdürdüğü öğrenildi. Bölge sakini Nurettin Öztürk, "Şu an da Almus Barajı’nda bulunuyoruz. Şiddetli yağışlar sonrasında baraj taşarken, çoğu alan sular altında kaldı" dedi