GÜNDEM - 31 Mayıs 2025 Cumartesi 11:05

BEUN Bilim İletişimi Ofisinin Hazırladığı "5 Soru-5 Cevap Bilim Söyleşileri" Programı "Finansal Okuryazarlık" alt başlığıyla gerçekleştirildi

A
A
A
BEUN Bilim İletişimi Ofisinin Hazırladığı "5 Soru-5 Cevap Bilim Söyleşileri" Programı "Finansal Okuryazarlık" alt başlığıyla gerçekleştirildi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Bilim İletişimi Ofisi tarafından hazırlanan "5 Soru-5 Cevap Bilim Söyleşileri" programının üçüncüsü "Finansal Okuryazarlık" alt başlığıyla gerçekleştirildi.


Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) karar ve teşvikleri doğrultusunda Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’in girişimleriyle kurulan BEUN Bilim İletişimi Ofisi tarafından hazırlanan "5 Soru-5 Cevap Bilim Söyleşileri" başlıklı programın üçüncüsü gerçekleştirildi.


BEUN bünyesinde faaliyet gösteren Karaelmas Üniversitesi Vakfına ait Cafe Akademide gerçekleştirilen programın moderatörlüğünü BEUN Kurumsal İletişim Koordinatör Yardımcısı ve BEUN Bilim İletişimi Ofisi Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Cem Evrim Aslan yaparken, programın konukları; Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkan Danışmanı ve Kurumsal İletişim Dairesi Bşk. Yrd. Buket Salkım, Kurumsal İletişim Dairesi Başkanı Murat Birinci, SPK Kurumsal İletişim Dairesi Bşk. Yrd. Oğuz Altun ve SPK Uzmanı Atakan Öztürk oldu. Program öncesinde BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’i makamında ziyaret eden SPK Heyeti BEUN Bilim İletişimi Ofisinin düzenlemiş olduğu programda "Finansal Okuryazarlık" alt başlığı çerçevesinde konuk olarak yer almaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek göstermiş olduğu misafirperverlikten dolayı Rektör Prof. Dr. Özölçer’e teşekkürlerini sundu. SPK Heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti kaydeden Rektör Prof. Dr. Özölçer ise SPK Heyetini BEUN’da ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek "5 Soru-5 Cevap Bilim Söyleşileri" programına konuk olarak gelme nezaketini gösterdikleri için teşekkürlerini iletti. Makam ziyaretinin ardından, 15 Temmmuz Şehitler Kampüsündeki Cafe Akademide düzenlenen "5 Soru-5 Cevap Bilim Söyleşileri" programına geçildi.


"Finansal Okuryazarlık" alt başlığıyla gerçekleşen ve bireyden topluma kadar finansal temel kavram ve terminolojiye yönelik bilgi, tutum ve eylem adımlarını içeren program, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleri doğrultusunda ilan edilen 22 Mayıs Finansal Okuryazarlık günü kapsamında gerçekleştirildi.


"Her geçen gün finansal okuryazarlık konusunda büyük başarılar elde ediyoruz"


SPK Kurul Başkan Danışmanı ve Kurumsal İletişim Dairesi Bşk. Yrd. Buket Salkım, Türkiye’de finansal okuryazarlık düzeyine ilişkin OECD ve WB verilerine de referanslarda bulunarak, son iki yılda büyük bir gelişim yaşandığını söyledi. "Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 22 Mayıs’ı finansal okuryazarlık günü olarak ilan etmesi, Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek’in projeyi himayeleri altına alması ve Kurul Başkanımız Sayın İbrahim Ömer Gönül’ün de ortaya koyduğu çalışmalar neticesinde Türkiye’de her geçen gün finansal okuryazarlık konusunda büyük başarılar elde ediyoruz. Önümüzdeki dönemde bu çalışmaların meyvelerini alacağız." ifadelerini kullanan Salkım, SPK olarak bu alanda gerçekleştirdikleri çalışma ve projeler hakkında detaylı bilgiler verdi.


Salkım, aynı zamanda finansal okuryazarlık eğitimi konusunda 0-6 yaş grubuna ilişkin çalışmalar yapıldığını, Türkiye’nin bu açıdan öncü ve önemli bir role sahip olma avantajı yakaladığını dile getirdi.


SPK Kurumsal İletişim Dairesi Başkanı Murat Birinci de finansal okuryazarlığın bireylerin gelirlerini yönetme, tasarruf yapma, yatırım kararları alabilme, borçlanma risklerini anlama ve emeklilik planlaması gibi konularda bilinçli tercihler yapabilme becerisi olduğunu söyledi. Bu kavram yalnızca kişisel refahı değil, toplumsal kalkınma ve ekonomik istikrarı da derinden etkileyen çok boyutlu bir olgu olduğunu vurgulayan Birinci, finansal okuryazarlığın bireysel refahın ötesinde, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için bir gereklilik olduğunu dile getirdi.


SPK Kurumsal İletişim Bşk. Yrd. Oğuz Altun ise finansal okuryazarlığın tanımını yaparak, finansal okuryazarlık tanımında üç öğenin öneminin altını çizdi. Finansal okuryazar olabilmek için finansal bilgi sahibi olmanın yetmeyeceği, bireyin finansal tutum ve davranışın da finansal bilgiye eşlik etmesi gerektiğini örneklerle aktardı.


SPK Uzmanı Atakan Öztürk, kripto paralar, dijital cüzdanlar ve dijital bankacılık gibi yeni finansal teknolojilerin finansal okuryazarlık kavramını nasıl yeniden şekillendirdiğini anlattı. Söyleşi kapsamında katılımcılardan gelen çok sayıda soruyu da yanıtlayan konuşmacılar, finansal okuryazarlık üzerine temel kavramlar ve gündelik yaşam harcamaları üzerinden çeşitli örnekler vererek konunun pekiştirilmesine de katkıda bulundular. Soru ve cevap kısmının tamamlanmasının ardından ise BEUN Kurumsal İletişim Koordinatör Yardımcısı ve BEUN Bilim İletişimi Ofisi Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Cem Evrim Aslan, konuklara teşekkür belgesi takdiminde bulundu.


BEUN Bilim İletişimi Ofisi tarafından üçüncüsü düzenlenen ve "Finansal Okuryazarlık" alt başlıklı 5 Soru-5 Cevap Bilim Söyleşisi programı, günün anısına binaen çekilen fotoğraf ile sona erdi.



BEUN Bilim İletişimi Ofisinin Hazırladığı "5 Soru-5 Cevap Bilim Söyleşileri" Programı "Finansal Okuryazarlık" alt başlığıyla gerçekleştirildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mersin’de ’Yörük Göçer Kültür Kalır’ şöleni Mersin’de ’Yörük Göçer Kültür Kalır’ şöleni çerçevesinde yaşam tarzı, gelenekler, el sanatları ve kültürel değerler tanıtıldı. Yörük kültürüne özgü çadırların kurulduğu, geleneksel objeler ve günlük yaşam görsellerinin sergilendiği şölende yapılan defile de nostaljik bir kültürel yolculuğa sunuldu. Akdeniz Mesleki Eğitim Merkezi ev sahipliğinde Mersin Halk Eğitim Merkezi desteğiyle Yörük kültürünü tanıtmak amacıyla ’Yörük Göçer Kültür Kalır’ şöleni düzenlendi. Okulun bahçesinde kurulan kıl çadırında yer aldığı şölende Yörük kıyafetlerinin sergilendiği defile düzenlendi. Yörük kültürüne özgü kıyafetler, el emeği ürünler ve yöresel unsurlar tanıtıldı. Halk oyunları ekiplerinin gösterileri ve kurulan stantlar ilgi görürken geleneksel objeler de tanıtıldı. Yörük poşusunun da katılımcılara hatıra olarak verildiği program, öğrenciler ve velilerin de katılımıyla yoğun ilgi gördü. "Bu kültürü yaşatabilmenin en güzel yolu da usta öğreticilerimize düşüyor" Akdeniz İlçe Milli Eğitim Müdürü Saim Demir, Yörük kültürünün korunmasının önemine dikkat çekti. Demir, "Günümüzde neredeyse dağlarda ve köylerde Yörükler kalmadı. Herkes büyükşehirlere indi. Bu kültürü yaşatabilmenin en güzel yolu da usta öğreticilerimize, öğretmenlerimize ve öğrencilerimize düşüyor. Bu çalışmaları okullarımızın ve halk eğitimlerimizin içerisine taşıyabilirsek, kültürümüzü yok olmaktan kurtarabiliriz. Yörük deyince akla sürekli göç eden bir topluluk geliyor, oysa bizim de köylerimiz var. Yörükler yaz aylarında hayvanlarını otlatmak için yüksek dağlara çıkar, kıl çadırlar kurarak yaşamlarını sürdürürler" dedi. "Yörük kültürünü tanıttık" Öğrencilerin sadece mesleki becerilerle değil kültürel değerlerle de donatılmasının önemine vurgu yapan Akdeniz Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Mete Harun ise, "Bugün burada öğrencilerimize sadece mesleki beceri kazandırmakla kalmayıp, aynı zamanda kendi millî kültürlerini ve geleneklerini tanımaları amacıyla bir etkinlik düzenledik. Bu kapsamda öğrencilerimize Yörük kültürünü tanıttık. Yörük kültürü, Türk milletinin en eski ve köklü kültürlerinden biridir. Amacımız, öğrencilerimizin hem mesleki anlamda gelişmelerini sağlamak hem de kültürlerini tanıyarak vatanına ve milletine faydalı bireyler olarak yetişmelerine katkı sunmaktır. Güzel ve anlamlı bir etkinliğe imza attığımızı düşünüyoruz" diye konuştu.
Denizli Sırıklı sakinlerinden 2 bin kişilik keşkek hayrı Denizli’nin Bekilli ilçesine bağlı Sırıklı Mahallesi sakinleri tarafından Denizli Adalet Parkında 2 bin kişilik keşkek hayrı gerçekleştirdi. Denizli’nin Bekilli ilçesine bağlı Sırıklı Mahallesi sakinleri tarafından Denizli Adalet Parkında gerçekleştirilen 2 bin kişilik keşkek hayrına yoğun katılım oldu. Hayır yemeğine Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, Bekilli Belediye Başkanı Önder Demir, AK Parti Denizli İl Başkan Muhammet Subaşıoğlu, Denizli Turizm İl Müdür Adem Özel, mahalle sakinler ve çok sayıda davetli katıldı. Sırıklı Mahallesi’nin, Denizli’ye en uzak ve Uşak iline sınır mahalle olduğuna dikkat çeken hayır yemeği tertip üyesi Olcay Şen, mahallenin ortak değerlerini bir arada tutmak ve şehir merkezinde yaşan mahalle sakinlerini bir araya getirmek için bu etkinliklerin devam edeceğini belirterek "Denizli ili Bekilli İlçesi’ne bağlı Sırıklı Mahallemiz, Uşak iline sınırdır. Mahallemizin çoğunluğu göç ile Denizli’ye taşındığı için, bizde Denizli’de bu etkinliği yapmaya karar verdik. Özellikle yeni nesillerin bir arada olması ve daha çok tanışması ve kaynaşması için bu tür etkinliklerimiz devam edecektir. Zamanla mahallemizin, yöremizin değerlerini de ilimizde tanıtmaya, yöresel ürünlerimizi tattırmaya gayret edeceğiz. Çeşit çeşit tadı, rengi, kokusu olan yöremize ait kavunlarımızı, üzümlerimiz, çeri domateslerimiz, buğday gavurgamızı daha çok tanıtmak ve tattırmak öncelikli hedefimizdir. Bizlerin her zaman yanında olan değerli başkanlarımıza ve davetlilerimize bizleri yalnız bırakmadığı için teşekkür ederiz" dedi.
Aydın Eşinin boğazını keserek öldüren koca, yeniden serbest bırakıldı Aydın’ın Koçarlı ilçesinde 3 yıl önce 2 aylık eşinin boğazını keserek öldüren ve geçtiğimiz günlerde mahkemenin ’akli dengesinin yerinde olmadığı’ kararıyla serbest bırakılan ve gelen tepkilerin ardından yeniden tedaviye alınan Mustafa A., yaklaşık bir buçuk aylık sürecin ardından yeniden serbest bırakıldı. Olay, 31 Ağustos 2022’de Koçarlı ilçesi Satılar Mahallesi Demiroluk Yaylası mevkiinde meydana gelmişti. Necla A. (32), Koçarlı ilçesinde yaşayan Mustafa A. (33) ile 26 Haziran 2022’de evlenmişti. Henüz elindeki gelin kınası çıkmayan genç kadın, 2 aylık evliyken korkunç bir cinayete kurban gitmişti. Nişanlılık ve düğün esnasında psikolojik rahatsızlığı gizlendiği iddia edilen eşi Mustafa A. tarafından boğazı kesilerek öldürülen Necla A., gözyaşları arasında toprağa verilmişti. Yaşanan olayın ardından Mustafa A., çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Yaklaşık 3 yıldır hapiste olan Mustafa A. hakkında ’akli dengesinin yerinde olmadığı’ yönünde rapor düzenlendi. Mahkeme, raporu dikkate alarak şahsın cezai ehliyeti bulunmadığına ve cezaevinden tahliye edilmesine karar verdi. Alınan kararın ardından Necla A.’nın ailesi karara itiraz etti. Yapılan itirazın kabul edilmesinin ardından İzmir İnfaz Hakimliği tarafından Mustafa A. hakkında tahliye kararı kaldırıldı. Mustafa A. yapılan çalışmalar neticesinde yakalanarak yüksek güvenlikli hastaneye sevk edildi. Yaklaşık bir buçuk aydır Kocaeli’nde tedavi gördüğü öğrenilen Mustafa A.’nın, yeniden serbest bırakıldığı öğrenildi.
Bursa Genetik testler kalp hastalıklarında erken teşhisin anahtarı Kalp hastalıkları, dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de en önemli sağlık sorunlarının başında geliyor. Prof. Dr. İlhan Sezgin, genetik testlerin kalp hastalıklarının erken teşhisi, önlenmesinde giderek daha kritik bir rol üstlendiğini vurguladı. Medicana Bursa Hastanesi Genetik Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İlhan Sezgin, kalp hastalıklarının yalnızca hayat tarzı ve çevresel faktörlerle değil, aynı zamanda genetik yatkınlıkla da yakından ilişkili olduğunu belirterek şunları söyledi; "Kalp hastalıkları; genetik, çevresel etkenler ve yaşam biçiminin bir araya gelmesiyle ortaya çıkar. Ancak bazı bireylerde genetik faktörler, kalp hastalıkları riskini belirgin şekilde artırabilmektedir." Ailevi hiperkolesterolemi, koroner arter hastalığı, kardiyomiyopatiler ve kalp ritim bozukluklarının genetik temelli olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. İlhan Sezgin, genetik testler sayesinde bu hastalıkların erken dönemde tespit edilebildiğini ifade etti. Sezgin, "Özellikle LDLR, APOB, PCSK9, MYH7, MYBPC3 ve SCN5A gibi genlerdeki mutasyonlar, kalp hastalıklarının gelişiminde önemli rol oynayabiliyor. Bu mutasyonların tespit edilmesi, hastaların erken yaşta önlem almasını ve tedaviye zamanında başlamasını sağlıyor" dedi. Genetik kökenli kardiyomiyopatiler ve aritmilerin, ani kalp durması riskini artırabileceğini belirten Prof. Dr. İlhan Sezgin, özellikle Long QT ve Brugada sendromu gibi kalıtsal ritim bozukluklarında genetik testlerin hayati önem taşıdığını vurguladı. Segin, "Bu testler yalnızca hastayı değil, aile bireylerini de koruyucu sağlık hizmetleri açısından değerlendirme imkânı sunuyor" diye konuştu. Marfan, Noonan, DiGeorge ve Ehlers-Danlos gibi bazı genetik sendromlarda kalp hastalıklarının önemli bir bileşen olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sezgin, bu hastalarda multidisipliner yaklaşımın önemini vurguladı. Sezgin, "Her sendromda kalp tutulumunun tipi ve şiddeti farklı olabilir. Bu nedenle genetik danışmanlık ve düzenli takip büyük önem taşır" şeklinde konuştu. Genetik testlerin, kişiye özel tedavi ve izlem planlarının oluşturulmasına imkan sağladığını belirten Prof. Dr. İlhan Sezgin, sözlerini şöyle tamamladı; "Genetik test sonuçları mutlaka klinik keşifler ve aile öyküsü ile birlikte değerlendirilmelidir. Medicana Bursa Hastanesi olarak, kalp hastalıklarına yönelik genetik çalışmaları başarıyla yürütüyor ve hastalarımıza bilimsel temelli, kişiselleştirilmiş sağlık hizmeti sunuyoruz."
Mersin Mersin’de kırsal mahalle buluşmaları kadın emeğini Çamlıyayla’da buluşturdu Mersin Büyükşehir Belediyesinin ‘Kırsal Mahalle Buluşmaları’ Çamlıyayla Darıpınarı Mahallesi’nde üretici kadınları ve kentlileri bir araya getirirken, kadın emeği stantlarda görünür oldu. Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından üretici kadınları desteklemek amacıyla düzenlenen ‘Kırsal Mahalle Buluşmaları’nın son durağı, Çamlıyayla ilçesine bağlı Darıpınarı Mahallesi oldu. Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer’in de katılım sağladığı etkinlikte; Darıpınarı, Sebil, Kisecik, Yalamuk ve Korucak mahallelerinden gelen üretici kadınlar stant açarak doğal ürünlerini sergiledi. Çamlıyayla’da şenlik havası esti Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, Çamlıyayla’da üretici kadınlarla bir araya gelerek stantları tek tek gezdi ve bölgeye özgü ürünler hakkında bilgi aldı. Şenlik havasında devam eden etkinlikte, Mersin merkez ilçeleri ile Tarsus’tan gelen yaklaşık 250 misafir, hem üretici kadınların ürünlerini yerinde inceleme ve satın alma imkanı buldu hem de mahalle sakinleriyle kaynaşma fırsatı yakaladı. Program kapsamında bisikletli kadınlardan oluşan Amatör Ritim Grubu sahne aldı, davul-zurna ekibi ise etkinliğe renk kattı. Türküler eşliğinde vatandaşlar halaylar çekti; çocuklar da kendileri için hazırlanan etkinlikler ve ikramlarla keyifli vakit geçirdi. Kadın emeğini görünür kılan ve kırsaldaki üretici kadınlarla kentte yaşayan kadınları bir araya getiren bu buluşmalar, kentin farklı mahallelerinde devam edecek. "Kadınlar, üretimleriyle topraklarına sahip çıkıyor" Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, daha önce de birçok kez Kırsal Mahalle Buluşmalarına katıldığını belirterek, bu etkinliklerin üretici kadınların ürettikleri ürünlerin görünür olması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Seçer, "Kırsal Mahalle Buluşmaları tam anlamıyla bir dayanışma etkinliği. Bir tarafta geleneksel yöntemlerle üretim yapan kadınlar, diğer tarafta toprağına sahip çıkan emekçi kadınlar ve kentte yaşayan kadınlar var. Kadınların her alanda görünür olması için bir aradayız" dedi. Kırsal mahallelerdeki kadınların üretimleriyle topraklarına sahip çıktıklarını ifade eden Seçer, "Dünyanın yüzde 75-80’ini küçük aile çiftçileri doyuruyor. Buradaki kadınların tamamı küçük aile çiftçisi. Üretimden vazgeçmemeleri gerekiyor. Kadınların üretime devam etmesi kız çocuklarına umut olacaktır. Bizleri bir araya getiren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer’e, Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığına ve bu dayanışmaya katkı sunan herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu. "Kırsal Mahalle Buluşmalarımıza devam edeceğiz" Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığına bağlı Gönüllüler Şube Müdürü Hava Güngeç, Kırsal Mahalle Buluşmalarının üretici kadınlarla tüketici kadınları bir araya getiren önemli projelerden biri olduğunu söyledi. Güngeç, "Çamlıyayla Darıpınarı’ndaki stantlarda Sebil, Kisecik, Yalamuk ve Korucak mahallelerinden gelen üretici kadınların doğal ürünleri yer alıyor. Mersin merkezden gelen misafirlerimiz hem ürünleri tadıyor hem de güzel bir kaynaşma ortamı oluşuyor. Projemiz amacına uygun şekilde ilerliyor. Kırsal Mahalle Buluşmalarımıza farklı mahallelerde devam edeceğiz" dedi.
Aydın Aydın İl Sağlık Müdürü Şenkul, hastanenin ilk yatan hastaları ile bir araya geldi Aydın’ın Efeler ilçesinde yapımı tamamlanan ve hasta kabulüne başlanan Aydın Şehir Hastanesi’nde yatışı yapılarak tedavisine başlanan ilk hastalar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü hastaları olurken, Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul Fizik Tedavi Servisi’ndeki hastaları ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti. Aydın’ın Efeler ilçesinde yapımı tamamlanan ve ayda ortalama 450 bin hastaya hizmet vermesi planlanan Aydın Şehir Hastanesi, hasta kabulüne başlayarak hizmete girdi. Uzun süredir yapımı devam eden ve kentin sağlık altyapısında önemli bir boşluğu doldurması beklenen hastane ile birlikte Aydın’da sağlık hizmetlerinde yeni bir dönem başladı. İlk yatışı yapılarak tedavi gören hastalar ’Fizik Tedavi’ hastaları oldu Aydın Şehir Hastanesi’nde ilk yatışı yapılarak tedavi gören hastalar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü hastaları olurken Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul hastaları ziyaret etti. Serviste tedavi gören hastalar ve hasta yakınlarıyla yakından ilgilenen Dr. Şenkul, geçmiş olsun dileklerini ileterek hastalara çiçek ve hediyeler takdim etti. Hastalarla sohbet eden İl Sağlık Müdürü, yeni hastanenin sunduğu imkanlar ve verilen sağlık hizmetleri hakkında görüş aldı. Ziyaret sırasında hastalar ve hasta yakınları, Aydın Şehir Hastanesi’nin ferah ve modern yapısı, odaların temiz ve düzenli oluşu ile sağlık personelinin ilgisinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Hastanenin her ayrıntısının hasta konforu düşünülerek tasarlandığını ifade eden hastalar, emeği geçenlere teşekkür etti. Fizik tedavi polikliniği hekimleri ile Fizik Tedavi Servisi’nde görev yapan sağlık personeliyle de bir araya gelen Dr. Eser Şenkul, yürütülen çalışmaları yerinde inceleyerek özverili hizmetlerinden dolayı personele teşekkür etti ve görevlerinde başarılar diledi.