EKONOMİ - 28 Kasım 2025 Cuma 11:09

Fındık tüccarı fiyatların yükseleceği tarihe dair beklentiyi anlattı

A
A
A
Fındık tüccarı fiyatların yükseleceği tarihe dair beklentiyi anlattı

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde Kasım ayından bu yana yatay seyreden fındık fiyatlarına ilişkin değerlendirmeler, bölgede faaliyet gösteren tüccarlar arasında farklılık gösterdi. Bazı tüccarlar fiyatların ihracattaki hareketliliğe bağlı olarak şekillendiğini ifade ederken, bazıları ise 2026 Mart ayında yapılacak rekolte tespitinin belirleyici olacağını söyledi.


Zonguldak’ın Alaplı’da yaklaşık 40 yıldır fındık ticareti yapan Fındık Tüccarı Burhan Alper, geçtiğimiz ay 330 TL seviyesine kadar çıkan fındığın bu hafta randımanına göre 280-285 TL aralığında işlem gördüğünü aktardı. Alper, piyasada alım yapan büyük firmaların bir süre boyunca beklemede kaldığını, bunun da fiyatlarda durağanlığa yol açtığını söyledi. Son dönemde yeniden alımların başlatılmasıyla birlikte piyasada belli bir dengelenme yaşandığını aktardı.


"Yaklaşık bir ay önce şirketler 300 TL seviyesinden alıma geçti. Biz de elimizdeki ürünün bir kısmını sattık, satışlarımız sürüyor. diye konuştu.



"Piyasa daha sık aralıklarla bilgilendirilmeli"


Alper, büyük alıcı kuruluşların fiyat bildirim aralıklarının etkisine dikkat çekerek, "Aylık fiyat açıklaması yerine daha kısa periyotlarla bilgilendirme yapılırsa piyasadaki belirsizlik azalır. Bu hem üreticiyi hem alıcıyı rahatlatır." değerlendirmesinde bulundu.


Doğu Karadeniz’de don, Batı Karadeniz’de kuraklık nedeniyle verim beklentilerinin değiştiğini belirten Alper, bölgedeki satış eğilimine ilişkin şunları söyledi:


"Zonguldak bölgesinde fındığın yaklaşık yarısı satıldı, kalan kısmı bekletiliyor. Üretici fiyat 300 TL’nin altına indiği sürece satış yapmak istemiyor. Rekolte yüksek çıkarsa düşüş yaşanabilir; düşük kalırsa tekrar yükseliş görülebilir."


Alper, dünya piyasalarında kabuklu fındığın 7,5 dolar, iç fındığın 15 dolar seviyesinde işlem gördüğünü hatırlatarak, artan fiyatların farklı ülkelerde üretimi artırdığını ifade etti. Fındık bahçelerinde zarara yol açan kokarca yoğunluğuna da dikkat çeken Alper, bazı illerde yayılımın arttığını belirterek Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bölgesel mücadeleyi güçlü şekilde sürdürmesi gerektiğini söyledi:


"Ordu ve Perşembe’de yoğunluk var. Bartın, Çaycuma, Akyazı, Hendek ve Düzce’de görülüyor. Bize doğru yaklaşıyor. Bireysel mücadeleyle çözülmez. Havadan ilaçlama yapılması gerekiyor."



Fındık tüccarı fiyatların yükseleceği tarihe dair beklentiyi anlattı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan 24Erzincanspor yönetimi iftarda basınla buluştu 24Erzincanspor yönetimi, düzenlenen iftar programında basın mensuplarıyla bir araya gelerek kulübün mevcut durumu ve gelecek hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kentte bir restoranda gerçekleştirilen programa spor camiası temsilcileri ile yerel ve ulusal basın mensupları katıldı. Programda konuşan Kulüp Başkanı Alaattin Yavuz Güneş, sezonun kalan bölümünde ligdeki konumlarını daha da güçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi. Teknik heyet ve futbolcularla uyum içinde çalıştıklarını belirten Güneş, planlı ve disiplinli bir yönetim anlayışıyla hareket ettiklerini ifade etti. İstikrarlı performansın önemine dikkati çeken Güneş, camiaya güven veren bir tablo ortaya koyduklarını dile getirdi. Toplantıda kurulması planlanan futbol akademisine ilişkin de bilgi veren Güneş, Erzincan’da altyapı temelli ve sürdürülebilir bir sistem oluşturmayı amaçladıklarını kaydetti. Genç yeteneklerin erken yaşta keşfedilerek profesyonel altyapıyla buluşturulmasının öncelikleri arasında yer aldığını aktaran Güneş, akademinin uzun vadede hem kulübe hem de şehir futboluna katkı sağlayacağını belirtti. Sponsorluk çalışmaları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Güneş, kulübün mali yapısını güçlendirmek amacıyla iş dünyası ve çeşitli kurumlarla temasların sürdüğünü ifade ederek, mevcut ekonomik şartlara rağmen mali disiplinin korunduğunu ve şeffaf bir yönetim anlayışı benimsediklerini sözlerine ekledi. Program, basın mensuplarının sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.