EĞİTİM - 03 Ekim 2025 Cuma 09:06

Türkiye’de bir ilk: Meslek yüksekokulunda veteriner sağlık eğitimi simülatörlerle veriliyor

A
A
A
Türkiye’de bir ilk: Meslek yüksekokulunda veteriner sağlık eğitimi simülatörlerle veriliyor

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Çaycuma Gıda ve Tarım Meslek Yüksekokulu, Laborant ve Veteriner Sağlık Programı öğrencileri için kurduğu donanımlı klinik beceri laboratuvarı ile meslek yüksekokulları arasında Türkiye’de bir ilke imza attı.



BEUN Çaycuma Gıda ve Tarım Meslek Yüksekokulu, Laborant ve Veteriner Sağlık Programı öğrencilerinin mesleki becerilerini geliştirmeleri amacıyla kurduğu laboratuvarla, meslek yüksekokulları arasında Türkiye’de ilk donanımlı uygulama merkezi olma özelliğini taşıyor.


İleri teknoloji simülatörlerle donatıldı


İleri teknolojiye sahip simülasyon sistemleriyle donatılmış olan bu yenilikçi laboratuvar; hayvan sağlığı, anatomi, klinik müdahale ve acil durum yönetimi gibi alanlarda kapsamlı uygulamalı eğitim imkânları sunuyor.


Laboratuvar bünyesinde yer alan başlıca eğitim materyalleri arasında; İnek Güç Doğum Simülatörü, Sığır Klinik Uygulama Simülatörü, İnek-Sığır Anatomi Modeli, Geliştirilmiş Kardiyo-Pulmoner Resüsitasyon (KPR) Köpek Modeli ve Köpek Entübasyon Baş Modeli bulunuyor.


Tam boyutlu sığır simülatörlerinde intravenöz uygulama (kan alımı, ilaç ve serum uygulaması), intramusküler enjeksiyon (boyun, sağrı ve bacak bölgeleri), klinik muayene, operasyon bölgeleri seçimleri ve zapturapt teknikleri gibi çok çeşitli uygulamalar sınırsız sayıda gerçekleştirilebiliyor.


Ayrıca, fonksiyonel doğum kanalına sahip olan inek doğum simülatörleriyle güç doğum senaryoları, doğum kanalının muayenesi, doğuma yardım yöntemleri ve doğum sonrası buzağı bakımı uygulamaları da gerçeğe yakın şekilde deneyimlenebiliyor.


Öğrenciler risksiz ortamda deneyim kazanıyor


Laboratuvar sayesinde öğrenciler, temel veterinerlik uygulamalarını risksiz ve kontrollü bir ortamda deneyimleme fırsatı bulacak; doğum, entübasyon, KPR gibi kritik müdahaleleri simülatörler üzerinde pratik ederek mesleki yeterliliklerini arttırıyor.


Bu durum, eğitim amaçlı canlı hayvan kullanımını azaltarak hayvan refahı açısından son derece önemli bir alternatif oluşturuyor ve uluslararası hayvan hakları standartlarıyla da uyumluluk sağlıyor.


Ayrıca öğrencilerin hayvanlara zarar verme endişesi olmadan, daha özgüvenli bir şekilde beceri kazanmalarını mümkün kılıyor. Bununla birlikte Klinik Beceri Laboratuvarı, veteriner sağlık alanındaki pratik eğitim kalitesini yükselterek mezunların iş hayatına daha hızlı ve etkin adaptasyonunu sağlıyor ve mesleki standartların yükseltilmesine katkı sunuyor.


Bu laboratuvar, uygulamalı eğitime verdiği önemle Meslek Yüksekokulunun kurumsal vizyonunu yansıtan ve örnek teşkil eden nitelikli bir eğitim alanı olarak konumlanıyor.


Rektör Özölçer; "Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor"


BEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, laboratuvarın öğrencilere gerçek hayvanlar yerine maketler üzerinde beceri kazandırma amacını taşıdığını vurguladı. Özölçer, "Laborant ve Veteriner Sağlık Teknikerliği programının alt bünyesinde yer alan Klinik Beceriler Laboratuvarı’ndayız. Burada Türkiye’de ilk defa Çaycuma Gıda Tarım Meslek Yüksekokulu’nda açılmış bir laboratuvar. Öğrencilere gerçek hayvanlar üzerinde değil de maket üzerinde klinik beceriler kazandırabilmek amacıyla açılmış bir laboratuvar. Hayvan maketlerimiz var. Hayvanların doğum yapmasından, kalp masajı yapılmasına, hayvanlarına dikiş atılmasına, entübasyon yapılmasına kadar pek çok beceri burada maketler üzerinde öğrencilere Türkiye’de ilk olmak üzere bir laboratuvar hizmetiyle verilmeye çalışılıyor. Hem burada öğrenciler klinik beceriler elde ediyor hem de gerçek hayvanlar üzerinde çalışma yapılmıyor. Biz burada maketler üzerinde çalışıyoruz ama birebir gerçek beceriler öğrencilerin elde etmesini sağlıyoruz" ifadelerine yer verdi.


Öğrenciler uygulamadan memnun


Laborant ve Veteriner Sağlık Programı 1. sınıf öğrencisi İrem Kavilci (18), hayvan sevgisiyle tercih ettiği bölümde böyle bir imkana sahip olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti: "Hayvanları gerçekten çok sevdiğim için bu bölümü tercih ettim. Bu laboratuvarda bizim için çok iyi oldu. Burada hayvanlar üzerinde yapacağımız çalışmaları deneyimleyebiliyoruz. Herhangi bir hayvana zarar vermeden neyi nasıl yapmamız gerektiğini öğrenebiliyoruz. Bu yüzden çok mutluyum. Aynı şekilde hocalarımız da bize çok iyi davranıyorlar. Bize gayet her şeyi o kadar iyi açıklıyorlar ki şu an ilk dönem olmasına rağmen birçok şey öğrendim. Kendimi çok şanslı hissediyorum burada okuduğum için. Yani bu ilk deneyimlere de şahit olduğum için. Bu yüzden yani çok güzel hissediyorum."


Laborant ve Veteriner Sağlık 2. sınıf öğrencisi Akif Akça (20) da hayvanlara zarar vermeden öğrenme fırsatı buldukları için şanslı olduklarını ifade etti. Laboratuvarın Türkiye’de bir ilk olma özelliğinden dolayı kendilerini özel hissettiklerini belirten Akca, "Bu çok güzel hissettiriyor. Hayvanlarımıza zarar vermeden böyle şeylerin öğrenilebileceği çok güzel bir alan oluşturuldu. Sayın Rektörümüze de çok teşekkür ediyoruz böyle bir alan oluşturduğu için. Çok güzel yani. Maket olarak hayvanları doğurtabiliyoruz mesela zarar vermeden. Geçen sene mesela bizim ikinci sınıflarımız doğrusu iken ben izlemiştim. Biz daha uygulamaya geçememiştik. Dikişleri tecrübe ediyorum. Hani dikiş nasıl atılır, damar yolu nasıl açılır, aşı nasıl vurulur. Böyle şeyleri canlı olmayan hayvanlar da maketler üzerinde öğrenebiliyoruz. Türkiye’de ilk olması, beni çok mutlu ediyor. Böyle bir bölümün Çaycuma’ya gelmesi çok güzel bir şey. Bizim bölümümüze gelmesi çok mutlu etti beni daha doğrusu. Hedefim 4 yıllık veterinerliğe geçmek istiyorum. Öğrencilerin burayı tercih etmeleri bence çok önemli. İnsanlar olsun, Sayın Rektörümüz olsun çok iyi çok yardımcı oluyor her konuda vesaire ama okulumuz da çok güzel, ortamı da çok güzel. Türkiye’de ilk bir laboratuvara sahip bir okulda yazılmaya değer bence" ifadelerine yer verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa’da dayanışmanın sofrası büyüyor Bursa Büyükşehir Belediyesi, halkın uygun fiyata ve sağlıklı yemeğe ulaşabilmesi amacıyla Merinos Parkı ve Vatan Mahallesi’nin ardından Yiğitler Mahallesi’nde de kent lokantasını hizmete açtı. Sosyal belediyecilik anlayışıyla insan odaklı hizmetlerini ara vermeden sürdüren Bursa Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların uygun fiyata ve sağlıklı yemeğe ulaşabilmesi amacıyla üçüncü Kent Lokantası’nı, Yıldırım İlçesi Yiğitler Mahallesi’nde hizmete açtı. Hijyenik şartlarda hazırlanmış, besleyici ve lezzetli 4 kap yemek, yanında ekmeği ve suyu ile birlikte vatandaşlara 80 TL’den sunulacak. Yiğitler Mahallesi’nde düzenlenen törene, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı ve CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, CHP İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Parti Meclis üyesi Canan Taşer, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, ülke olarak ekonomik anlamda zor bir dönemden geçtiklerini söyledi. İşsizliğin her geçen gün arttığını, birçok şeye erişimin zor olduğunu belirten Başkan Mustafa Bozbey, Bursa Büyükşehir Belediyesi ihtiyaç sahiplerinin yanında olmaya devam ettiklerini ifade etti. Sosyal belediyeciliğin, dayanışmanın ve halktan yana bir kent anlayışının en somut bir örneğini hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Başkan Mustafa Bozbey, "Kent lokantaları, halkın en temel ihtiyaçlarından birine verilen net bir yanıttır. Bu ihtiyaç, temiz, dengeli ve besleyici yemeklerin herkes için erişilebilir olmasıdır. Kentte yaşayan her birey, sağlıklı, güvenilir ve uygun fiyatlı bir öğüne rahatça ulaşabilmelidir. Tam olarak bunu sağlamak için tesisi hizmete alıyoruz. Yiğitler Kent Lokantamızda; hemşehrilerimiz 4 kap yemeği 80 liraya yiyebilecekler. Hizmetimizi hijyen, temiz, nitelikli ve kaliteli biçimde sunmayı sorumluluk olarak görüyoruz. Bu yalnızca bir yemek hizmeti değildir. Aynı zamanda sosyal adaletin, eşitliğin ve kamusal sorumluluğun bir ifadesidir" dedi. Yiğitler Kent Lokantası’nın günlük bin kişiye kadar sıcak yemek sunabilen, 120 kişilik oturma alanına sahip, toplumun tüm kesimlerine açık bir kamusal buluşma alanı olduğunu vurgulayan başkan Mustafa Bozbey, "Burası; aynı sofrada buluşan, aynı kenti paylaşan insanların mekânıdır. Kent lokantalarımızın en güçlü yönlerinden biri de askıda yemek uygulamasıdır. Bugüne kadar kent lokantalarımızda 6 binden fazla askıda yemek bırakıldı. Bursamızda paylaşma ve dayanışma kültürü yaşıyor, büyüyor ve güçleniyor. Bugüne kadar kent lokantalarımızdan 300 binden fazla hemşehrimiz faydalandı. Bu tablo, doğru bir yerel yönetim politikasının ne kadar güçlü bir karşılık bulduğunu açıkça ortaya koyuyor" diye konuştu. "Biz, bu kenti masadan değil, sahadan yönetiyoruz" diyen Başkan Mustafa Bozbey, Bursalılar için çalıştıklarını, her zaman yanlarında olduklarını vurguladı. Bursa’da büyük dayanışma zincirine bir halka daha eklediklerini anlatan Başkan Mustafa Bozbey, "Bu; Bursamızda yaşayan herkes için kurulan, dayanışmayla sunulan bir sofradır. Yiğitler, 75. Yıl, Erikli ve bölge mahallelerimize ve Yıldırımlı hemşehrilerime bir müjdeyi de paylaşmak istiyorum. Kent lokantamızın hemen yanında B Kafe inşaatımız hızla devam ediyor. Yaklaşık bir ay içinde tamamlanacak. Hemşehrilerimiz yemeğini burada yiyecek. Yan tarafta çayını, kahvesini en ucuza içecek. Keyifle sohbet edecekler. Mahallemiz için çok değerli bir sosyalleşme alanı olacak. Yiğitler Kent Lokantamız hayırlı olsun. Yıldırım’da yol ve kentsel dönüşüm ilgili çalışmalar artarak devam edecek. Kentin diğer tarafından ne varsa, Yıldırım’da da o olacak. Yıldırımlılar bunu hak ediyor. Yıldırımlılar hak ettiği değerin karşılığını fazlasıyla alacak" dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, kent lokantasının hayırlı olmasını diledi. CHP’li yerel yönetimlerin ve belediye başkanlarının insanlara destek olmak için sosyal belediyecilik anlayışını uyguladığını belirten Kayışoğlu, herkesin huzur ve refah içerisinde yaşadığı bir dönem istediklerini ve bunun için çalıştıklarını dile getirdi. Konuşmaların ardından açılış kurdelesinin kesilmesiyle Kent Lokantası hizmete açıldı. Başkan Mustafa Bozbey ve beraberindekiler, vatandaşlara yemek ikram etti.
Kilis Kilis’te üreticilere hibe destekli tarım ve hayvancılık ekipmanları dağıtıldı Tarım ve Orman Bakanlığı destekleriyle, Kilis Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda hayvancılık ve bitkisel üretim yapan yetiştiricilere hibe desteği sağlandı. Proje kapsamında, il genelinde büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile Kırmızı Et Üreticileri Birliği üyesi 32 yetiştiriciye yüzde 50 hibeli yem kırma makinesi desteği verildi. Kilis Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği’ne üye 37 yetiştiriciye ise yüzde 70 hibeli küçükbaş kırkım makinesi dağıtıldı. Organik üzüm yetiştiriciliği yapan üreticilere yönelik destekler kapsamında da yüzde 85 hibeli 3 adet traktör askılı bacalı şaftlı dal kırma makinesi teslim edilirken, 300 organik üreticiye toplam 1.976 litre organik gübre desteği sağlandı. Programda konuşan Kilis Valisi Tahir Şahin, hayata geçirilen projelerle sağmal hayvanlarda süt veriminin ve besi hayvanlarında karkas randımanının artırılmasının, hayvanlara verilen yemden maksimum fayda sağlanmasının ve yetiştiricilerin iş yükünün azaltılmasının hedeflendiğini söyledi. Şahin, dal budama atıklarının komposta dönüştürülmesiyle hem atık sorununun önüne geçileceğini hem de toprağın zenginleştirilerek su tutma kapasitesinin artırılacağını belirterek, üreticilerin ekonomik olarak desteklenmeye devam edileceğini ifade etti. Programa Kilis Milletvekili Mustafa Demir ile Kilis İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük ve diğer protokol üyeleri katıldı
İstanbul GODIVA’nın 100. yıl kutlamaları Şanghay’da devam etti Dünyanın önde gelen premium çikolata markası Godiva, 100’üncü yaşını kutlayacağı 2026 yılı öncesi başlattığı global etkinlik serisine Çin’in Şangay kentinde devam etti. Belçika’da küçük bir atölyede başlayan marka hikayesini, bugün atıştırmalık şirketi Pladis çatısı altında dünyanın en tanınmış premium çikolata markaları arasına taşıyan Godiva, 2026’da 100’üncü yaşını kutlayacak. Yeni marka kimliğiyle birlikte bu sene 100. yıl kutlamalarını başlatan Godiva, 2026’ya sayılı günler kala, Asya Pasifik ekibi tarafından Çin’in Şangay kentinde düzenlenen özel bir etkinlikle 100. yıl coşkusunu paylaşmaya devam etti. Godiva’nın Asya Pasifik ekibi, iş ortakları, iş dünyasından temsilciler ve misafirlerin katılımıyla Şanghay’da North Bund International Passenger Center’da gerçekleştirilen etkinlik, markanın bir asırlık ustalığını, inovasyon geleneğini ve tutkusunu yansıtan unutulmaz anlara ev sahipliği yaptı. Godiva’nın köklü mirasıyla yenilikçi bakışını yansıtan dron gösterisinde, kakao tonlarındaki ışıklar, senkronize bir koreografiyle yükselerek Lady Godiva’nın zarif siluetine dönüştü. Büyüleyici bir atmosferde gerçekleştirilen etkinlik, izleyenlerin büyük beğenisini kazandı. Godiva, 100. yıl kutlamaları kapsamında önümüzdeki dönemde farklı coğrafyalarda özel etkinlikler düzenlemeye devam edecek.
Kastamonu Üniversite öğrencileri liderlik sunumlarıyla yarıştı Kastamonu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Havacılık Yönetimi Bölümü’nde bu yıl 4’üncüsü gerçekleştirilen etkinlikte liderlik sunumlarıyla yarışarak dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi. Kastamonu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Havacılık Yönetimi Bölümünde Prof. Dr. Engin Kanbur tarafından verilen "Liderlik ve Motivasyon" dersi kapsamında "liderlik sunumları" etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğe Kastamonu Vali Yardımcısı Mevlu¨t Özmen, Kastamonu Gençlik ve Spor İl Mu¨du¨ru¨ Sami Kuşçu, Kastamonu Sanayi ve Teknoloji İl Mu¨du¨ru¨ Selahattin Emirsu¨leymanoğlu, Kastamonu KOSGEB Mu¨du¨ru¨ Sayın Nevzat Erol, öğretim u¨yeleri, davetliler ve öğrenciler katıldı. Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen etkinlikte öğrenciler bir dönem boyunca hazırlandıkları sunumlarıyla yarıştı. Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Engin Kanbur, "Bu sene dördu¨ncu¨su¨nü du¨zenlediğimiz liderlik sunumlarında öğrencilerimiz gerek teorik bilgilerini gerekse de sunum becerilerini sergilediler. Bir dönem boyunca ders kapsamında onlarca sunum dinledik ve titiz bir değerlendirmeden sonra yedi sunumu seçtik. Öğrencilerime dönem boyunca verdikleri emek için teşekku¨r ederim. Havacılık sektöru¨ değişen ve gelişen bir sektör olduğundan öğrencilerimizi de sektöre her yönu¨yle hazırlamak için farklı öğretim yöntemleri kullanıyoruz. Böylece sektöru¨n ihtiyacı olan kalifiye insan gu¨cu¨nu¨ yetiştiriyoruz" dedi. Sunumların ardından jürinin titiz değerlendirmesiyle dereceye giren öğrenciler belirlendi. Birinci olan Buse Atik ve Sıla Aleyna Narcı’ya 7 bin TL, ikinci olan Ayşe Eryılmaz ve Gu¨llu¨ Çoban’a 5 bin TL, u¨çu¨ncu¨ olan Selma Demir ve Enes Aydın’a 3 bin TL para ödu¨lu¨ ve başarı belge protokol üyeleri tarafından verildi. Etkinlik toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.