EKONOMİ - 06 Ekim 2017 Cuma 10:32

Adana’da Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Eylem Planı

A
A
A
Adana’da Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Eylem Planı

Adana’da kuraklıkla mücadele seferberliği kapsamında ÇKA ve Güney Yüreğir Sulama Birliği ortak projeye imza attı.

Adana’da kuraklıkla mücadele seferberliği kapsamında ÇKA ve Güney Yüreğir Sulama Birliği ortak projeye imza attı.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde 2008-2012 yılları ile 2013-2017 yılları için iki ayrı “Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Eylem Planı” hazırlandı. Plan kapsamında çalışmalarını yürüten Güney Yüreğir Sulama Birliği ile Çukurova Kalkınma Ajansı “İklim Değişikliği ve Kuraklıkla Mücadelede Etkin ve Verimli Sulama Sistemleri Eğitimi” projesiyle ilgili ortak proje hazırladı.


Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı İhsan Oğuz Beyarslan, proje kapsamında Türkiye’deki zengin yeraltı ve yerüstünün kaynaklarını koruma hassasiyeti yüksek nesiller yetiştirmek istediklerini belirtti.


Yaşanan iklim değişikliğinden Türkiye’yi olumsuz yönde etkilenmesinin beklendiğini belirten Beyarslan, su kaynaklarının azalması, kuraklık, çölleşme ve tarımsal üretimin azalması gibi sorunlarla şimdiden mücadele yollarının arandığını kaydetti. Beyarslan, “Mevcut kaynakların bozulması, suyun yanlış kullanımı sebebiyle su kaynaklarındaki yetersizlikler, kaliteli su temininin giderek zorlaşması, doğal kaynakların kullanımındaki israfın artması, insan faktörü ve su kaynaklarının her türlü risk faktörlerine açık olması, bölgemizdeki mevcut su kaynaklarını tehdit ediyor. Bir de buna zaman zaman kuraklık tehdidi de eklenince suyun etkin yönetimi daha fazla önem kazanmaktadır” dedi.


Beyarslan, projenin temel amacının Çukurova’nın en önemli ovası olan Aşağı Seyhan Ovası’nda sulamaya açılmış alanlarda tarımsal eğitim ve yayım hizmetlerinin etkinliğini artırmak olduğuna dikkat çekerek, “Gelecek nesillerin, geçmişte yapılan yanlışlara düşmesini önlemek istiyoruz. Türkiye her açıdan zengin yer altı ve yer üstü zenginliklerini sahip, kaynaklarımızı ise bu konuda hassasiyeti yüksek nesiller koruyabilir, bunun için şimdiden tedbir almak gerekiyor” diye konuştu.



Sulamayı öğretecek yayımcılar geliyor


Proje kapsamında eğitime katılan birlik çalışanlarının; sulama yayımcısı olarak görev alacağına değinen İhsan Oğuz Beyarslan şunları kaydetti:


“Sulama Yayımcısı hem sulama hem de yayım alanında kendisini yetiştirmiş, teknolojik gelişmelere paralel olarak kendisini geliştirebilen, çiftçilere sulama konusunda gereksinim duydukları bilgileri aktarmaya gönüllü, yenilikleri çiftçilerin anlaması ve kabullenmesi için çalışmayı ilke edinmiş yayım elemanlarıdır. Teknik personeller eğitimini aldıkları teorik ve uygulamalı derslerle sulama planlamasını profesyonel düzeyde yapabilir düzeye gelecektir. Eğitim alan kişiler idareye ait is ve işlemleri daha hızlı ve güvenli bir şekilde yapabilir seviyeye gelecektir. Eğitim alan kişiler arazideki sulama sonuçlarını kontrol edebilir ve değerlendirebilir bir bilgi seviyesine ulaşacaktır.”



Hizmet kalitesi artacak


Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı Beyarslan, eğitim alan kişilerin sahip olduğu bilimsel ve teknik bilgilerini mesleki deneyimiyle birleştirerek çiftçinin sulamayla ilgili karşılaştığı problemi tanımasını sağlayarak, problemin çözümü için çiftçiye uygun alternatifler sunabileceklerini söyleyerek, “Çiftçiye en uygun alternatifi seçmesine yardımcı olabilecek ve çiftçiye problemi çözmek için gereksinim duyduğu yeteneği kazandırmaya çalışabilecektir. Eğitim alan kişilerin teorik ve uygulamalı eğitimler sonucunda suyun bilinçli kullanımı ve su kullanım etkinliğinin artırılması konusunda bilgi birikimleri artacak ve yeni teknolojilerden haberdar olması sağlanacaktır. Böylece kurumda çalışan personellerin teknik kapasitesi artırılmış olacak, hem de nihai yararlanıcılara verilen hizmetin kalitesi zaman, hız ve güvenilirlik açısından artmış olacaktır” ifadelerini kullandı.



Temel öncelik suyun etkinliğinin arttırılması


Beyarslan, “İklim Değişikliği ve Kuraklıkla Mücadelede Etkin ve Verimli Sulama Sistemleri Eğitimi” ile nihai hedeflerinin suyun bilinçli ve tasarruflu kullanımının sağlanması olduğunun altını çizdi. Temel önceliklerinden birinin ise doğru su kullanımını sağlamak olduğunu vurgulayan Beyarslan, basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılmasını ve çiftçinin su kullanımındaki hatalarını en aza indirmek ayrıca çitçilerin bu konudaki yeniliklerden haberdar edilmesini sağlamak istediklerini sözlerine ekledi.


Konuşmaların ardından Birlik Başkanı İhsan Oğuz Beyarslan ile ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu proje protokolünü imzaladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın Kazada ölen kızlarının cenazesinin getirildiği evleri 6 yıl sonra kendilerine mezar oldu Bartın’da 9 gün önce engelli Tevfik Çetinbağ’ın hayatını kaybettiği yangında ağır yaralanan eşi de hayatını kaybetti. Çiftin 6 yıl önce evlat acısı yaşadıkları ortaya çıkarken, kazada ölen 9 yaşındaki kızlarının son kez cenazesinin getirildiği ev kendilerine mezar oldu. Bartın’ın Kayadibikavlak köyü Örencik Mahallesi’nde bedensel engelli Tevfik Çetinbağ’ın evinde tüpten çıkan gaz nedeniyle yangın çıkmış, evde yatalak halde bulunan Tevfik Çetinbağ alevlerin arasında kalmıştı. Dışarı çıkarak yardım isteyen Seher Çetinbağ ve kaynı Selim Çetinbağ, Tevfik Çetinbağı kurtarmak için yeniden alevlerin arasına dalmıştı. Olay yerine sevk edilen itfaiye, sağlık ve jandarma ekipleri tarafından müdahale edilen yangın kısa sürede söndürülürken, feci olayda Tevfik Çetinbağ hayatını kaybetmiş, Seher Çetinbağ ve Selim Çetinbağ ağır yaralı olarak kurtarılmıştı. Ağır şekilde yaralanan Seher ve Selim Çetinbağ 112 ekiplerince yapılan ilk müdahalenin ardından önce Bartın Devlet Hastanesine ardından ise İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesine sevk edilerek tedavi altına alınmıştı. Selim Çetinbağ’ın hayati tehlikesi sürürken, Seher Çetinbağ ise 9 gün süren yaşam mücadelesini kaybetti. Seher Çetinbağ’ın cenazesinin İstanbul’dan Bartın’ın Kayadibikavlak köyüne getirilerek, aynı yangında hayatını kaybeden kocasının mezarının yanına defin edileceği öğrenildi. 6 yıl önce ölen kızlarının tabutunun getirildiği ev kendilerine mezar oldu Yangında hayatını kaybeden bedensel engelli Tevfik Çetinbağ ve eşi Seher Çetinbağ’ın 6 yıl önce evlat acısı yaşadıkları ortaya çıktı. 6 Nisan 2018 yılında Bartın Sipahiler Şehit Gürdal Çakır İlkokulu bahçesinde meydana gelen kazada, özel eğitim alan 9 yaşındaki Emine Çetinbağ’a servis aracı çarpmış, kazada hayatını kaybeden küçük kızın tabutu son kez evlerine götürülmüştü. Bedensel engelli baba tekerlekli sandalye ile evin dışına çıkarılan acılı baba Tevfik Çetinbağ, son kez evlerinin önüne getirilen kızının tabutu başında gözyaşı dökmüş, anne Seher Çetinbağ ise, "Benim kınalı kuzum, babaannene selam söyle" diyerek ettiği feryat yürekleri dağlamıştı. Küçük kızın tabutunun getirildiği ev, olaydan 6 yıl sonra çıkan yangında tamamen kül olurken, küçük kızın evde yaşayan anne ve babası Tevfik ile Seher Çetinbağ yangında hayatını kaybetti.