YEREL HABERLER - 16 Ocak 2012 Pazartesi 15:13

DÜNYA ŞAMPİYONASI ADANA’YA GELİYOR

A
A
A
DÜNYA ŞAMPİYONASI ADANA’YA GELİYOR

Dünya Bedensel Engelliler Basketbol Federasyonu Başkanı Maureen Orchard ve Avrupa Bedensel Engelliler Basketbol Federasyonu Başkanı Jan Berteling, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz’ı ziyaret etti.
2013 yılında yapılacak 23 yaş altı Tekerlekli Sandalye Dünya Şampiyonası’na talip olan Adana’ya incelemelerde bulunmak üzere gelen konuk federasyon başkanlarının Aldırmaz’ı ziyaretine Türkiye Engelliler Federasyonu As Başkanı Ali Duran Karakaya da katıldı.
"ENGELSİZ KENT KONUSUNDA LİDER OLMAK İSTİYORUZ"
Ziyaretten duyduğu mennuniyeti dile getiren Aldırmaz, Türkiye Engelliler Federasyona ve As Başkanı Ali Duran Karakaya ile sıcak ilişkiler içinde olduklarını belirterek, Adana’yı hep beraber engelsiz kent yapmak hedefinde olduklarını anlattı.
“Engelsiz kent konusunda lider olmak istiyoruz” ifadesini kullanan Aldırmaz, “Bu konuda ciddi çalışmalarımız var. İçinde bulunduğumuz bina tarihi bir yapı ve tescilli. Buna ragmen tiyatro salonuna rampa, içine engelli asansörü yaptırmayı başardık. Engelliler tarafından kullanılmayan bina bizim için yok sayılır. Kamu binalarını, çarşıları, tüm mekanları engelsiz yapmaya çalışıyoruz” dedi.
Aldırmaz, engellilerin içinde yer aldığı en küçük bir organizasyonun bile kendileri açısından büyük önemi olduğunu vurguladı. 2013’teki Dünya Şampiyonası’nın Adana’ya verilmesi durumunda tüm olanakları seferber edeceklerini kaydeden Aldırmaz, şöyle devam etti:
“Biz organizasyon ayırt etmeyiz. Çünkü biz bu işin gönüllü askerleriyiz. Bu iş olursa da olmazsa da sizlerin yanındayız, emrindeyiz. Engellilerin spor yapmasını çok önemsiyorum. Bu amaçla 4 spor salonu yapıyoruz. Ayrıca hükümetin yatırım programında 7 bin 500 kişilik büyük bir spor salonu var. Çok iyi bir evsahipliği yapacağımıza inanıyorum. Ayrıca iklim olarak Adana çok elverişli sağlık ve altyapı olarak da avantajlarımız var. Bizim farkımız biz kendimizi engelli adayı olarak görüyoruz. Dünya Şampiyonası Adana’ya verilirse biz onu bir spor karşılaşmasından ziyade herkesin katıldığı bir şölen havasında gerçekleştiririz.”
"ŞAMPİYONA TÜRKİYE’DE YAPILMALI"
Aldırmaz’ın yaklaşımından çok etkilendiğini söyleyen Dünya Bedensel Engelliler Basketbol Federasyonu Başkanı Maureen Orchard, Adana’ya daha önce de geldiğini ve misafirperverlikten çok etkilendiğini belirtti.
Engelliler Federasyonu As Başkanı Ali Duran Karakaya’dan engellilere verilen desteği duyduğunu ifade eden Orchard, “Yöneticilerin engellilerin sorunlarına eğilmesi çok önemli. Türkiye bizim için çok önemli bir ülke. Ben bu turnuvanın Türkiye’de yapılmasını destekliyorum. Şu anda Güney Afrika ile ciddi bir rekabet var. Ama biz daha önce yaşadığımız deneyimi bilerek ve katılacak olan ülkelerin çoğunun Avrupa’da olduğunu düşünerek organizasyonu Türkiye’ye vermeyi düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Adana’da yapılan Avrupa Şampiyonası sürecinde engellilerin genel sorunlarını ve organizasyondaki bazı eksikleri gözlemlediklerini belirten Orchard, Dünya Şampiyonası’nın Türkiye’ye verilmesi durumunda daha iyisinin yapılacağına inandığını vurguladı.
Orchard, “Böyle bir turnuvanın Adana’da yapılması engellilerin Adana’da farklı bir dünya olduğunu görmesi bakımından da önemlidir. Biz bu tür ziyaretlerde sadece sahada inceleme yapmıyoruz, yöneticilerin bakış açısını da önemsiyoruz” dedi.
"SİZİN VİZYONUNUZ ÇOK ÖNEMLİ"
Avrupa Bedensel Engelliler Basketbol Federasyonu Başkanı Jan Berteling de, 12 yıldır Türkiye’deki tekerlekli basketbolu takip ettiğini ancak son yıllarda Türkiye’nin çok önemli yerlere geldiğini söyledi.
Türkiye’nin paralimpik olimpiyatlarına katılmasının önemine değinen Berteling, “Bu Türkiye için önemli bir adımdır. Çünkü Türkiye bölgede model ülke olmaktadır. Türkiye’de bu alanda çok önemli işler yapıldı. Sizin bu vizyonunuz bizi etkiledi. Türkiye şimdiye kadar farklı organizasyonlar yaptı. Ama o kadar önemli bir ülke oldu ki artık dünya için organizasyonlar yapması lazım. Sizin vizyonunuzla önemli işler yapılacak. Biz bu organizasyonun Türkiye’ye verilmesi için ağırlığımızı koyacağız” şeklinde konuştu.
Türkiye Engelliler Federasyonu Başkanı Ali Duran Karakaya ise, Başkan Vekili Aldırmaz’ın pozitif yaklaşımının organizasyonun Adana’ya verilmesiyle ilgili kararı olumlu etkileyeceğini söyledi. Güney Afrika’nın sıkı çalıştığını belirten Karakaya, “Biz de yoğun bir çalışma içindeyiz ve işi sıkı tutuyoruz” dedi.
Ziyaretin sonunda Zihni Aldırmaz, konuk federasyon başkanlarına birer kilim hediye etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Hentbolda Kadınlar Türkiye Kupası’nı Konyaaltı Belediyespor kazandı HDI Sigorta Kadınlar Türkiye Kupası Dörtlü Final’de bugün oynanan final maçında A.P. Yalıkavak’ı 30-21 yenen Konyaaltı Belediyesi şampiyon oldu. Ankara THF Prof. Dr. Yaşar Sevim Hentbol Salonu’nda oynanan Mehtap Şimşek ve Pınar Ünlü Hatipoğlu hakem ikilisinin yönettiği maçta ilk yarıyı da Konyaaltı Belediyesi 13-11’lik skorla önde kapattı. Karşılaşmayı da 30-21’lik skorla kazanan Konyaaltı Belediyesi, HDI Sigorta Kadınlar Türkiye Kupası’nı müzesine götürdü. Karşılaşma ve sonrasında düzenlenen törende şampiyon olan Konyaaltı Belediyesi’ne kupa ve madalyalarını THF Başkanı Uğur Kılıç ve HDI Sigorta Genel Müdürü Firuzan İşcan verdi. Kupa ikincisi Yalıkavak’a ise kupa ve madalyalarını THF Asbaşkanları Ediz Erkovan ve Serpil Çapar takdim etti. Dörtlü Final’in en iyi oyuncusu seçilen Sevilay İmamoğlu Öcal’a da ödülünü HDI Sigorta Genel Müdürü Firuzan İşcan ile THF Genel Koordinatörü Zeki Pehlivan verdi. Hakemler: Mehtap Şimşek, Pınar Ünlü Hatipoğlu A.P. Yalıkavak: Rombescu, Buket Seven 1, Yasemin Özgür 6, Perihan Topaloğlu Acar 4, Yeliz Özel 1, Zehra Oğuz, Sude Karademir, Barbosa 1, Fatma Akgün, Tuana Akman, Ece Sözmen 4, Chebbah, Kübra Sarıkaya, Ümmügülsüm Bedel 3, İlke Yıldız, Edanur Burhan 1 Konyaaltı Belediyespor: Sevilay İmamoğlu Öcal 2, Mben Bediang, Vieira, Gakidova 4, Ceylan Aydemir 5, Diğdem Hoşgör 9, Baranik 2, İkhneva 4, Edanur Çetin 2, Oleksandra, Gjorgjijevska 2
Gaziantep Trendyol Süper Lig: Gaziantep FK: 1 - Hatayspor: 1 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 35. haftasında Gaziantep FK, sahasında karşılaştığı Hatayspor ile 1-1 berabere kaldı. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 47. dakikada sağ kanattan Ogün Özçiçek’in ortasına ceza sahası içerisinde Musta Eskihellaç’ın kafa vuruşu üstten auta çıktı. 53. dakikada Monteiro’nun arka direğe tehlikeli ortasına müsait durumda Arda dokunamadı. 70. dakikada ceza sahası dışında topla buluşan Fernandes’in rakiplerini çalımladıktan sonra çektiği şut az farkla auta çıktı. 74. dakikada Sorescu’nun sağ kanattan kullandığı kornerde ön direkte topa iyi yükselen Ertuğrul’un kafa vuruşu az farkla dışarı gitti. 81. dakikada ceza sahası içinde topla buluşan Strandberg’in yerden sert şutunu kaleci Nita son anda ayağıyla kornere çeldi. 84. dakikada Max Gradel’in ceza sahası içerisinde düşürülmesi sonrası hakem penaltı noktasını gösterdi. 85. dakikada penaltı atışında topun başına geçen Draguş, meşin yuvarlağı üstten auta gönderdi. 88. dakikada Sorescu’nun ceza sahası sağ çaprazından sert şutunu kaleci Erce kurtardı. Hakemler: Halil Umut Meler, M. Emre Eyisoy, Kerem Ersoy GaziantepFK: Florin Nita, Salem M’Bakata, Arda Kızıldağ (Ömürcan Artan dk. 65), Papy Djilibodji, N. Nkoulou, Ertuğrul Ersoy, Jamiro Monteiro (Max Gradel dk. 82), Ogün Özçiçek (Janio Bikel dk. 65), Mustafa Eskihellaç (Furkan Soyalp dk. 87), Deian Sorescu, Denis Dragus Yedekler: Batuhan Şen, Aliou Badji, Junior Morais, Mirza Cihan, Lazar Markovic, Bahadır Gölgeli Teknik Direktör: Selçuk İnan Hatayspor: Erce Kardeşler, Faouzi Ghoulam (Cemali Sertel dk. 90), Burak Yılmaz, G. Kilama, Kahmil Ahmet, Chandrel Massanga, Mehdi Boudjemaa (Abdulkadir Parmak dk. 46), F. Dele Bashiru (Görkem Sağlam dk. 90+7), Doğukan Sinik (Ömer Faruk Beyaz dk. 70), Joelson Fernandes (Halil Dervişoğlu dk. 90), Carlos Strandberg Yedekler: Visar Bekaj, Renat Radaşov, Kerim Alıcı, Cengiz Demir, Teknik Direktör: Özhan Pulat Goller: Papy Djilobodji (dk. 12) (Gaziantep FK), Kilama (dk. 15) (Hatayspor) Sarı kartlar: Selçuk İnan (Teknik Direktör), Papy Djilobodji, Arda (Gaziantep FK) Burak Yılmaz, Ghoulam, Doğukan (Hatayspor)