ÇEVRE - 12 Ocak 2026 Pazartesi 16:26

Adana’da kuruyan dereler yağışla coşmaya başladı

A
A
A
Adana’da kuruyan dereler yağışla coşmaya başladı

Adana’nın Feke ve Kozan ilçelerinde etkili olan yağmur ve yüksek rakımlardaki kar yağışının ardından kuruyan dereler coşmaya başladı.


Kozan ilçesinde 2025 yılı yaz döneminde Kozan Barajı’nı besleyen dere yatakları kuruma noktasına geldi. Son günlerde bölgede etkili olan sağanak yağışlarla birlikte Kırksu Deresi yeniden akmaya başladı. Öte yandan, Feke ilçesinde yüksek rakımlardaki kar yağışı ve ilçe merkezinde 2 gündür etkili olan sağanak yağış, Feke Çayı’nı yeniden coşturdu. Yağışlar sonrası bölgede meydana gelen kaya ve taş düşmelerine karşı Feke Belediyesi ekipleri temizleme çalışması başlattı. İş makinelerinin farklı bölgelerde mesai yapması nedeniyle ekipler elleriyle yola düşen kayaları kenara alıp tehlikeyi önledi.


Vatandaşlardan Mustafa Karatosun, "Bugün yağmur yağıyor ve yukarılara kar yağıyor. Irmaklarımız coştu. İnşallah şehirlerimizde susuzluk son bulacak. Bunun Allah’tan geldiğini bilmek gerekir, ibadet ederek karşılığını vermek lazım. Allah sonumuzu hayır etsin ve rahmet bereket olsun topraklarımıza" dedi.



Adana’da kuruyan dereler yağışla coşmaya başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Zeytinde halkalı leke hastalığı ile mücadele çağrısı Aydın’da zeytinde halkalı leke hastalığı ile mücadele zamanının geldiğini hatırlatan Didim İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, hasadı biten bahçelerde ilaçlamaların başlamasına yönelik üreticileri uyardı. Türkiye’nin zeytin ağacı varlığı en çok illerden olan Aydın’da, zeytin hasat sezonunda sona yaklaşılırken, Didim İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, üreticileri zeytinde halkalı leke hastalığı konusunda uyardı. Halkalı leke hastalığı riskinin en üst seviyeye çıktığı döneme gelindiğini belirten yetkililer, üreticilere mücadele çağrısında bulundu. Yaprak dökümüne neden olan zeytin halkalı leke hastalığına karşı hasadı biten bahçelerde ilaçlama çalışmalarının en kısa zamanda başlanması gerektiği vurgulandı. Mücadele yöntemleri kapsamında ağaçların budanması ve ağaçların hava alması gerektiğine dikkat çeken Didim İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, açıklamasında "Fazla azotlu gübre kullanımından uzak durulmalı. Lekeli yapraklar toplanıp imha edilmeli. Üreticilerimizin ilaçlama ilanlarını takip etmeleri büyük önem arz etmektedir" ifadeleri yer alırken, ilkbahar ve çiçek öncesi ile sonbahar sürgünleri görülmeden hemen önce ilaçlama yapılabileceği hatırlatıldı. Yağışlı ve rüzgarlı havalarda ilaçlama yapılmaması, ayrıca insan ve çevre sağlığı açısından gerekli önlemlerin alınmasına dikkat edilmesi gerektiğinin altı çizildi.
Balıkesir Ayvalık asfaltını artık kendi üretecek Balıkesir’in Ayvalık Belediyesi, kentin uzun süredir gündemde olan yol sorununa yönelik önemli bir yatırımı hayata geçiriyor. Belediye Başkanı Mesut Ergin, Altınova Mahallesi’nde kurulacak Asfalt Plent Tesisi’nin ihale sürecinin tamamlandığını ve tesisin en kısa sürede hizmete açılmasının planlandığını açıkladı. Ayvalık’ta saatlik 160 ton üretim kapasitesine sahip olacak modern tesisin, belediyenin yol yapım ve bakım çalışmalarında dışa bağımlılığı önemli ölçüde azaltması hedefleniyor. Başkan Ergin, tesisin devreye girmesiyle birlikte kent genelinde asfalt çalışmalarının hız kazanacağını belirterek, "Ayvalık’ta yapılmayan yol kalmayacak" dedi. 180 Gün İçinde Tamamlanacak Başkan Ergin, asfalt plent tesislerinin yıllardır kentin en önemli ihtiyaçları arasında yer aldığını vurgulayarak, bugüne kadar bu alandaki eksikliğin vatandaşlardan haklı eleştiriler aldığını ifade etti. Yeni tesisin sözleşme kapsamında 180 gün içinde tamamlanacağını belirten Ergin, yol yatırımlarında belirgin bir ivme yakalanacağını söyledi. Altınova Mahallesi 323 ada 116 parsel üzerinde kurulacak tesis yalnızca merkez mahallelere değil, kırsal yerleşimlere ve sokaklara kadar geniş bir alana hizmet verecek. Günlük 1,5 Kilometreye yakın Yol Üretim Gücü Karayolları teknik standartlarına uygun şekilde faaliyet gösterecek tesis sayesinde asfalt üretimi ve serim çalışmalarının daha hızlı ve planlı yürütüleceğini belirten Ergin, tam kapasite çalışmada günlük yaklaşık 1,5 kilometreye yakın iki şeritli yol yapılabileceğini açıkladı. Yeni yatırımın hem maliyet avantajı sağlayacağını hem de yol bakım ve yenileme süreçlerini kısaltacağını ifade eden Ergin, "Bu tesisle birlikte mahallelerarası ulaşım daha konforlu hale gelecek. Vatandaşlarımızın günlük yaşam kalitesine doğrudan katkı sunacak kalıcı bir adım atıyoruz" dedi. Belediyenin Hizmet Kapasitesi Güçlenecek Başkan Mesut Ergin, asfalt plent tesisinin devreye girmesiyle birlikte Ayvalık Belediyesi’nin kendi imkânlarıyla hizmet üretme kapasitesinin artacağını, yol ve altyapı yatırımlarında daha sürdürülebilir bir model oluşturulacağını söyledi. Ergin, Altınova’da hayata geçirilecek tesisin, ilçenin mevcut ihtiyaçlarının yanı sıra gelecekteki ulaşım ve altyapı ihtiyaçlarına da yanıt vereceğini hatırlattı.