ASAYİŞ - 01 Şubat 2026 Pazar 09:44

Adana’da metrekareye 138 kilogram yağış düştü, bin 257 su baskını meydana geldi

A
A
A
Adana’da metrekareye 138 kilogram yağış düştü, bin 257 su baskını meydana geldi

Adana’da meteoroloji verilerine göre metrekareye 138 kilogram yağış düştüğü bildirildi. Bu yağmurlar sonrası bin 257 su baskınının meydana geldiği, ekiplerin 145 kurtarma operasyonu gerçekleştirdiği öğrenildi.


Adana’da kent genelinde cuma günü başlayan yağmur şehirde su baskınlarına neden olurken yolları göle çevirdi. Meteoroloji verilerine göre Adana’ya bu zaman zarfında metrekareye 138 kilogram yağmur yağdı. Yağmur sırasında ve sonrasında 112 Acil Çağrı Merkezi’ne toplam 2 bin 573 ihbar ulaştığı öğrenildi. Gelen çağrılardan bin 481’nin vakaya dönüştüğü ve tamamına itfaiye ekiplerince müdahale edildiği bildirildi. Vakaların bin 257’sinin su baskını ihbarı olduğu belirtilirken, 145’inin ise kurtarma ihbarı olduğu öğrenildi. İhbarların 79’unun ise rapor talebi olduğu bildirildi. Su baskınlarının en yoğun görüldüğü ilçe Yüreğir olurken burada 733 vaka kayıtlara geçti. Seyhan’da 553, Sarıçam’da 115, Çukurova’da 64, Ceyhan’da 9, Kozan’da 1, Tufanbeyli’nde 5 ve İmamoğlu’nda ise 1 vaka meydana geldi.


Yetkililer, olumsuz hava şartlarının devam edebileceğine dikkat çekerek vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyardı.



Adana’da metrekareye 138 kilogram yağış düştü, bin 257 su baskını meydana geldi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Kuruyan Sülüklü Göl yeniden canlandı Geçtiğimiz kasım ayında tamamen kuruyan Sülüklü Göl, Manisa’da etkili olan yağışlarla yeniden dolarak taşma noktasına geldi. Spil Dağı eteklerinde doğa, yağmurlarla birlikte yeniden hayat buldu. Geçtiğimiz kasım ayı başında tamamen kuruyan ve hiç su kalmayan Sülüklü Göl, Manisa’da ocak ayının son iki haftasında etkili olan yağışların ardından eski günlerine geri döndü. Spil Dağı Milli Parkı eteklerinde yer alan gölde biriken suyun taşma seviyesine ulaştığı gözlendi. Yaz aylarında birden fazla kez kuruma tehlikesi atlatan Sülüklü Göl, kasım ayı başlarında tamamen kurumuştu. Son haftalarda etkisini artıran yağışlar, kent merkezinde zaman zaman hayatı olumsuz etkilese de yer altı su kaynaklarını besleyerek kuruyan göl ve göletlerin yeniden dolmasını sağladı. Yağmur sularıyla beslenen Sülüklü Göl, yaklaşık üç ay aradan sonra yeniden suyla buluştu. Manisa’da yağışlı havanın halen etkisini sürdürmesiyle birlikte göldeki su seviyesinin hızla yükseldiği ve eski doğal görünümüne kavuştuğu belirtildi. Gizemli Şelale yeniden ortaya çıktı Öte yandan, Spil Dağı Milli Parkı’na çıkış yolunda Turgutalp Mahallesi’ne yakın Güvercin Kaya mevkiinde yer alan ve halk arasında "Gizemli Şelale" olarak bilinen doğal oluşum da yağışlarla birlikte yeniden hayat buldu. Normal şartlarda kayalıkların arasından çıkıp kısa sürede toprağa karışan şelalenin suyu, yağmurların ardından zaman zaman yol ortasına kadar fışkırıyor. Ziyaretçilerin ilgi ve merakla izlediği şelale, Spil Dağı’nda doğanın yeniden canlandığının en güzel göstergelerinden biri oldu. Uzun süren kurak yaz ve sonbahar mevsiminin ardından gelen bereketli yağışlar, bölgede umutları yeniden yeşertti.
Isparta Isparta’da asırlık sancak kaldırma ve asker uğurlama geleneği Isparta’nın Yalvaç ilçesine bağlı bir köyde bir asrı aşkın süredir sürdürülen sancak kaldırma ve asker uğurlama geleneği, bu yıl da köy halkı ve çevre illerden gelen katılımcıların yoğun ilgisiyle gerçekleştirildi. Isparta’nın Yalvaç ilçesine bağlı Tokmacık köyünde, köklü geçmişe sahip sancak kaldırma ve asker uğurlama töreni bu yıl da geleneklere uygun şekilde düzenlendi. Törene, Tokmacık köyünde ikamet edenlerin yanı sıra köy dışı ve ilçe dışından gelen köy halkı ile çevre köylerden çok sayıda vatandaş katıldı. 1889’dan günümüze kutsal emanet sancak sadece asker uğurlamalarında çıkarılıyor Yalvaç Müftülüğüne bağlı Tokmacık Köyü Camii’nde 1889 yılından bu yana muhafaza edilen sancak, yalnızca asker uğurlama törenlerinde, cami imamının nezaretinde muhafazadan çıkarılıyor. Gelenek gereği askere gidecek gençler için yaklaşık bir ay öncesinden akraba, eş, dost ve komşular tarafından evlerde sırayla ikramlar verilerek hazırlıklar başlatıldı. Törenden bir gece önce köy meydanında düzenlenen eğlencede köy halkı ve dışarıdan gelen misafirler bir araya geldi. Eğlencenin ardından askere gidecek gençlere kına yakıldı. Ertesi sabah cami imamı tarafından muhafazadan çıkarılan sancak, bir sonraki dönemde askere gidecek gençlere emanet edildi ve cami önünde Türk bayrağı ile yan yana asker adaylarını beklemeye başladı. Asker adayları, aileleri, akrabaları ve komşularıyla birlikte evlerinden çıkarak düğün havasında yürüyerek sancağın bulunduğu alana geldi. Sancak önünde toplanan asker adayları için cami imamı tarafından dualar okunarak hayırlı temennilerde bulunuldu. Duaların ardından sancak ve Türk bayrağı önünde askerler adına vekâlet alınarak kurban kesildi. Alınlarına kurban kanı sürülen asker adayları, sancak ve Türk bayrağını öperek saf tuttu. Köy halkı ile birlikte sancak ve bayrak eşliğinde köyün girişine kadar yürüyen asker adayları, burada imamın yaptığı duaların ardından köylülerle tek tek vedalaştı. Gelenek gereği askerlere harçlık verilirken, aileler, akrabalar ve köy halkı asker adaylarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi. Tören, asker adaylarının birliklerine katılmak üzere köy girişinden uğurlanmasıyla sona erdi. Asırlık gelenek, bu yıl da birlik, beraberlik ve duygu dolu anlara sahne oldu.
Adana Uzmanından demir eksikliğine karşı beslenme önerisi: "Demir kaynaklarını C vitaminli besinlerle tüketin" Demirin hem hayvansal hem de bitkisel kaynaklardan alınabileceğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, "Kahvaltıda yumurta tüketmek hem güne iyi başlamak hem de günlük protein ihtiyacını karşılamak için önemlidir. Yumurtanın içindeki demirden en iyi şekilde faydalanmak için yanına mevsiminde kapya biber, kivi, mandalina gibi besinleri tüketerek demir emilimini en üst düzeye çıkarabilirsiniz" dedi. Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz demir eksikliğinin çabuk yorulma, halsizlik, baş dönmesi, odaklanma problemleri, çarpıntı, soluk beniz görünümü, saç dökülmesi ve tırnaklarda yıpranma gibi sorunlarla kendini gösterdiğini belirterek, "Bu belirtiler yoğun yaşandığında kişiler bunu iş temposunun yoğunluğu gibi nedenlerle olduğunu düşünebilirler. Ancak bu belirtiler, demir düşüklüğünü de işaret eder. Bunlardan emin olmanın tek yolu, bir doktora başvurmak ve gerekli kan tahlillerini yaptırmaktır" uyarısında bulundu. "Kırmızı et hayvansal, kuru baklagiller bitkisel kaynaklı demir sağlar" Demirin bağışıklık sistemi, kas fonksiyonları ve zihinsel performans üzerinde önemli rol oynadığını ve kanda düşük çıkması durumunda hayvansal ve bitkisel kaynaklardan demir alınabileceğini belirten Gündüz, "Kırmızı et, karaciğer ve yumurta demirin yüksek olduğu hayvansal kaynaklardır. Kuru baklagiller ise bitkisel kaynaklı demir sağlar" diye konuştu. "Demiri C vitamini ile birlikte alın" Kahvaltıda yumurta tüketmenin hem güne iyi başlamak hem de günlük protein ihtiyacını karşılamak için önemli olduğuna dikkat çeken Gündüz, "Yumurtanın içindeki demirin emilimini artırabilmek için yanında bir C vitamini kaynağı tüketmek gerekir. Yani mevsimine göre kırmızı kapya biber, kivi, mandalina, maydanoz, nane, dereotu gibi yeşil yapraklı sebzeler tüketmek demirin emilimini artıracaktır" ifadelerini kullandı. "Köftenin yanına bol limonlu salata ekleyin" Izgara köftenin yanına eklenecek bol limonlu salatanın da demir alımını pozitif yönde etkileyeceğini aktaran Gündüz, "Özellikle hindi, balık ve deniz ürünleri zengin birer demir kaynağıdır. Kuruyemişler ve özellikle kurutulmuş meyveler demir oranı yüksek gıdalardır" diye konuştu. Demir eksikliğinin özellikle adet gören kadınlarda, ergenlik dönemine girmiş kız çocuklarında, emziren ve hamile kadınlarda daha sık görülebildiğine dikkat çeken Gündüz, "Demir içeriği yüksek bir diğer besin de pekmezdir. Pekmezin 1 tatlı kaşığında 1 miligram demir bulunur. C vitamininden yüksek portakal ile birlikte tüketildiğinde demir emilimi de artar. Ancak pekmez kalorili bir yiyecek olduğundan porsiyon kontrolü yaparak tüketilmeli" diye konuştu. Toplumda çay ve kahve tüketiminin oldukça yaygın olduğunu anlatan Gündüz, "Demir içeren öğünlerden hemen sonra çay ve kahve tüketimi demir emilimini azaltabilir. Bu içecekleri ana öğünden en az 1 saat sonra tüketmek daha doğru olur"diyerek sözlerini tamamladı.
Adana Mezarlar selde çöktü aileler isyan etti Adana’da yaşanan selde zarar gören Buruk Mezarlığı’nda suların çekilmesiyle birlikte bazı mezar yerlerinin belirsizleştiği, birçoğunun ise çöktüğü belirlendi. Yakınlarının kabirlerini merak edip mezarlığa gelen aileler gördükleri manzara karşısında tepki gösterdi. Cuma ve cumartesi günleri metrekareye 138 kilogram yağmur düşmesiyle birlikte Adana adeta felaketi yaşadı. Altyapı yetersizliği nedeniyle yollar göle döndü, evleri su bastı, dereler ve sulama kanalları taştı. Selden en ağır darbeyi ise merkez Sarıçam ilçesindeki Buruk Mezarlığı aldı. Bölgeden geçen derenin taşmasıyla mezarlık tamamen su altında kaldı. Sular çekildiğinde ise korkunç tablo ortaya çıktı. Mezarlar çöktü, bazıları tamamen kayboldu. Yağmurun ardından mezarlığa akın eden vatandaşlar, yakınlarının kabirlerini bulabilmek için çamur içinde onarım yapmaya, mezarlara toprak bırakmaya çalıştı. Selin ardından ortaya çıkan tablo, ’ölüye bile huzur yok’ dedirtti. "Mezarlar DNA testiyle mi bulunacak" Yakınının mezarını görmeye gelen İlksan Bıçak, "Bu adaletsizliğe karşıyım. Bu kadar insanın mezarı kaybolmuş. DNA testiyle mi bulunacak? Belediyeler neden çalışmıyor? Bu resmen yolsuzluk. Ölüye saygısı olmayanın, insana da saygısı olmaz" sözleriyle tepki gösterdi. Vatandaşlardan Mehmet Karadeniz ise, "Bu mezarlar yapılırken yollar düzenlenmeliydi. Yakından geçen dereye önlem alınabilirdi. Bizim mezarlıklarımızın hepsi aynı durumda" dedi. Kadir Karadeniz de, "Ölülerimiz yerinde bile rahat edemiyor. Belediye bu konuda sınıfta kaldı. En azından mezar aralarına parke döşenebilirdi" derken Ramazan Kükrek ise, "Mezarlarımız suların altında kaldı, şu an mezarlarımızı bulamıyoruz" ifadelerini kullandı. Vatandaşlar, Buruk Mezarlığı’ndaki facianın sorumlularının hesap vermesini ve benzer felaketlerin yaşanmaması için acil önlem alınmasını istedi.