TEKNOLOJİ - 30 Ocak 2024 Salı 09:43

Adana’da Türkiye’nin 6. ’Alçak Yörünge Uydu Yer Gözlem İstasyonu’ kuruldu

A
A
A
Adana’da Türkiye’nin 6. ’Alçak Yörünge Uydu Yer Gözlem İstasyonu’ kuruldu

Adana’da Alçak Yörünge Uydu Yer Gözlem İstasyonu kuruldu. İstasyon çalışanları Alper Gezeravcı’nın da içerisinde olduğu Uluslararası Uzay İstasyonu’nu ve bütün uyduları 24 saat izleyip bilimsel çalışmalar gerçekleştiriyor. Bilim adamları Alper Gezeravcı’ya uluşmaya çalışıyor.


Türkiye’nin Milli Uzay Programı kapsamında "ilk insanlı uzay misyonu" hedefine ulaşmasıyla uzay faaliyetleri hız kazandı. Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü’nde görevli öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Refah Torun’un danışmanlığı ve bilişim teknolojileri uzmanı Volkan Dağlı’nın liderliğinde üniversitenin çatısına ‘Alçak Yörünge Uydu Yer Gözlem İstasyonu’ kuruldu.



Türkiye’nin 6.’sı oldu


Türkiye’de 6. olan istasyon, bölgenin de tek istasyonu konumunda. İstasyonda 7 gün 24 saat çalışmalar sürerken, hangi uyduların ne zaman geçeceği tahminleri yayınlanarak, gözlem yapmak isteyen gözlemcilere duyuruluyor. Ayrıca sistem sayesinde Akdeniz’in üzerinden geçen uydulara bağlanılıyor ve ses-görüntü aktarımı yapılıyor.



Alper Gezeravcı’ya ulaşmak istiyorlar


Uydulardan alınan verilerle Türkiye’nin uzay çalışmalarına katkı sunan ekip, ayrıca Alper Gezeravcı’nın da içerisinde bulunduğu Uluslararası Uzay İstasyonu’nu Akdeniz üzerinden geçerken sürekli takip ediyor. Ekip, günde 3 defa Uluslararası Uzay İstasyonu’nun Akdeniz üzerinden geçtiğini belirtip, Alper Gezeravcı’ya ulaşıp konuşmak istiyor.



“Artık dünya ile koordineliyiz”


İhlas Haber Ajansı’na konuşan ekip lideri Volkan Dağlı, projenin öneminde bahsetti. Dağlı, “Bu ağ kapsamında kurduğumuz istasyonda Adana’nın üstünden geçen alçak yörüngedeki uyduların açık olarak gönderdikleri sinyalleri alıp işleyebiliyoruz. Aynı zamanda dünyanın başka yerlerindeki uydu sahipleri kendi uydularıyla iletişime geçmek için bizim kapsama alanımıza girdiğinde istasyonumuza bağlanıp gözlem emri verebiliyorlar. Biz de aynı şekilde dünyadaki başka istasyonlara bağlanıp farklı uydular için gözlem yapabiliyoruz” ifadelerini kullandı.



“Uzaydaki uydulara bağlanabiliyoruz”


Türkiye’nin Milli Uzay Programı’nın hız kazanarak devam edeceğini aktaran Dağlı, “Türkiye’de astronotumuzun uzaya çıkması önemli bir gelişme. Kendi küpsat uydularımızı veya bazı parçaları yapmak için girişimlerin de olmasını isteriz. Biz o girişimleri yapmaya çalışıyoruz şu anda. Uluslararası Uzay İstasyonu da alçak yörüngede olduğu için istasyon servisinden oranın telsiz iletişimine bağlanabiliyoruz” dedi.



“Alper Gezeravcı Çukurova’ya selam verebilir”


Alper Gezeravcı’ya ulaşmak istediklerini aktaran Volkan Dağlı, “Alper Gezeravcı bizim üzerimizden geçerken isterse eğer bize bağlanabilir ve Çukurova’ya selam verebilir. Biz de bunu kendi istasyonumuzdan kaydedebiliriz. Bizler için onur olur” diye konuştu.



“Uluslararası gözlem ağının parçası olduk”


Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü’nde görevli öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Refah Torun ise kendi küpsat uydularını yapmak istediklerini belirtti. Torun, “Bu projeyle Adana’daki ilk Türkiye de ise 6’ncı uydu gözlem istasyonunu kurmuş olduk. Bu bizim için önemli bir adım çünkü uluslararası gözlem ağının bir parçası olduk bu şekilde. Şu anda kendimiz küpsat uydusu yapma üzerine de çalışıyoruz. İnşallah ilerleyen zamanlarda o uydumuzu yollayıp kendi verilerimizi de toplayabileceğiz” dedi.



Adana’da Türkiye’nin 6. ’Alçak Yörünge Uydu Yer Gözlem İstasyonu’ kuruldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Keçiören Belediyesi’nden özel gereksinimli bireylere ağız ve diş sağlığı eğitimi Keçiören Belediyesi tarafından özel gereksinimli bireylere ağız ve diş sağlığı eğitimi verildi. Keçiören Belediyesi ile Yıldırım Beyazıt Üniversitesi iş birliğinde, engelli bireylerin ağız ve diş sağlığına yönelik farkındalık kazanmalarını amaçlayan kapsamlı bir eğitim programı düzenlendi. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde görevli Doç. Dr. Özer Alkan, Doç. Dr. Mahmure Ayşe Tayman ve Doç Dr. Yeşim Kaya tarafından yapılan sunumda, katılımcılara diş sağlığını koruma yolları ve oluşan sorunlar neticesinde izlenmesi gereken yollar konusunda detaylı bilgi verildi. İki ana bölümden oluşan eğitimin, ilk bölümünde ağız ve diş sağlığının temel prensipleri ele alındı. Uzmanlar, diş fırçalamanın önemi, fırçalamanın süresi ve tekniği ile doğru diş fırçası seçimi konularında detaylı bilgi verdi. Ayrıca, düzenli ve doğru şekilde yapılmayan diş bakımının ilerleyen dönemlerde neden olabileceği sorunlara dikkat çekildi. Katılımcılara ağız ve diş taraması yapıldı Programın 2’nci bölümünde ise ortodonti başlığı altında çene ve kemik yapısının diş sağlığı üzerindeki etkileri anlatıldı. Katılımcılara çeşitli örnek vakalar üzerinden, çene bozuklukları ve dişsel anomaliler hakkında bilgi verildi. Bu tür rahatsızlıkların özellikle 6-12 yaş aralığında tespit edilip tedavi edilmesinin, hem sağlık hem de yaşam kalitesi açısından büyük önem taşıdığı vurgulandı. İnteraktif şekilde gerçekleştirilen programda bazı engel gruplarında sık görülen hastalıklar ve tedavileri konusunda detaylı bilgilendirme yapıldı. Doğru yapılmış ağız ve diş bakımının genel vücut sağlığı açısından da önem taşıdığına vurgu yapılan eğitimin sonunda katılımcılara uzmanlar tarafından ağız ve diş taraması yapılarak aileler bilgilendirildi. "Keçiören’de kimse yalnız değildir" Eğitim programına katılan Keçiören Belediye Başkan Yardımcıları Emir Can Tunç ve Celal Biçer, özel gereksinimli bireyler ve ailelerini yalnız bırakmadı. Engelli bireyler ve ailelerine seslenen Başkan Yardımcısı Emir Can Tunç, "Belediye Başkanımız Mesut Özarslan Keçiören’de kimse yalnız değildir demişti. Her yerde ve her zaman yanınızda olacağımıza söz vermiştik. Sizlerin her ihtiyacında yanınızda olmaya devam edeceğiz. Bu kapsamda eğitim ve etkinliklerimiz devam edecek" dedi.