EĞİTİM - 15 Mayıs 2025 Perşembe 12:15

ATÜ’de ’Yenilebilir Filizlerden Sağlıklı Gıdaya’ projesi

A
A
A
ATÜ’de ’Yenilebilir Filizlerden Sağlıklı Gıdaya’ projesi

Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Erbay, farklı bitkilerden filizler elde edilerek, bu filizlerin sağlık ve beslenme açısından faydalarının ortaya konulacağını söyledi.


"Yenilebilir Filizlerden Sağlıklı Gıdaya, FEED" (From Edible sprouts to hEalthy fooD) başlıklı Avrupa Birliği tarafından bütçelenen Ufuk 2020’nin PRIMA programı kapsamındaki projenin Türkiye ayağı Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde (ATÜ) yürütülüyor. 1 Haziran 2023 tarihinde resmi olarak başlamış olan projenin 3 yıl süreceği belirtildi. Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Levent Yurdaer Aydemir, Dr. Pelin Salum Erbay ile Maden Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Onur Güven projede araştırmacı olarak görev alırken bir doktora sonrası araştırmacı ile bir doktora öğrencisi de bursiyer olarak çalışıyor. Projede Türkiye, İtalya, İspanya, Almanya, Hırvatistan ve İsrail olmak üzere 6 ülkeden 10 kurum yer alıyor.



Daha sağlıklı gıdalar üretilecek


Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Zafer Erbay, çalışmada, farklı bitkilerden filizler elde edilerek, bu filizlerin sağlık ve beslenme açısından faydalarının ortaya konulacağını ifade etti. Prof.Dr.Erbay, "Daha sonrasında ise bu filizlerden elde edilen bileşenlerle zenginleştirilmiş gıdalar üretilecektir. Bu süreçte, üretilecek ürünlerin sürdürülebilirlikleri ortaya konulup, ürünlerin toplumsal kabulünün değerlendirilmesi ve Akdeniz diyetinin parçası olabilmesi için başta gençler olmak üzerinde çeşitli sosyal gruplar içerisinde çalışmalar yürütülecektir" dedi.


Günümüzde besleyici etkilerinin ötesinde, bireyin sağlığında, fiziksel performansında veya ruhsal durumunda olumlu etki oluşturmak üzere bir veya daha fazla niteliği geliştirilmiş gıdalara fonksiyonel gıdalar denildiğini aktaran Prof. Dr. Erbay, daha sonra şunları söyledi:


"Üniversitemizde de filizler kullanılarak çeşitli gıdaların fonksiyonel hale getirilmesine, yani sağlık etkilerinin arttırılmasına çalışılmaktadır. Böylece, besin takviyeleri ile sağlanmaya çalışılan etkilere ihtiyaç kalmaksızın beslenebilmemiz hedeflenmektedir. Burada amaç yeme şeklinizi değiştirmeden hali hazırda alışkın olduğunuz lezzetlerin ve besinlerin yüksek sağlık potansiyeli taşıyan bileşenler ile geliştirilmesini sağlamaktır. Ancak, bu bileşenler havadan, gıdadaki başka bileşenlerden, gıdaların üretim süreçlerinden ve sindirim süreçlerinden etkilenir ve bozularak etkinliklerini kaybedebilir. Ayrıca bunların ilavesi, gıdaların lezzetini, rengini, yapısını ve kalitesini olumsuz etkileyebilir. Çözüm, bu bileşenleri, kendileri de gıda bileşenleri olan protein, yağ ve karbonhidrat yapılarından oluşan çok küçük mikro boyutlarda kapsüllerle korumaktır."



Çalışmalar ayran ve erişte üzerine yapılıyor


Erbay, ATÜ’deki faaliyetlerle, filizlerden elde edilen ve sağlığı olumlu yönde etkileme potansiyeli yüksek bileşenleri, önce ince bir yağ tabakasıyla, ardından gıda proteinleri ve karbonhidratlarla çevreleyerek korunmalarını sağladıklarını da kaydetti. Erbay, "Bu yöntemle, bu bileşikler gıda işleme tekniklerinden etkilenmeyecek, sindirim sırasında midenin zorlu şartları altında parçalanmayacak ve bileşenin hedefine bağlı olarak ince veya kalın bağırsaklara iletilecektir. Bu şekilde koruma altına alınmış olan filiz bileşenlerini günlük hayatta sıklıkla tükettiğimiz gıdaların zenginleştirilmesinde kullanabileceğiz. Bu amaçla, yürüttüğümüz projede, ayran ve erişte gibi geleneksel gıdalarımızı bu bileşenlerle zenginleştireceğiz ve etkilerini ortaya koyacağız" diye konuştu.


Proje ekibi ve üniversitenin, enkapsülasyon, emülsiyon hazırlama, püskürtmeli kurutma, optimizasyon ve ürün geliştirme konusundaki uzmanlıklarına da dikkat çeken Erbay, püskürtmeli kurutucu, liyofilizatör, mikrodalga vakum kurutucu, sonikatör, yüksek basınçlı homojenizatör gibi üretim ekipmanları ve lazer difraksiyonu partikül boyut analiz cihazı, viskozimetre, GC-MS, GC/FID, mikroskoplar, spektrofotometreler ve daha fazlası gibi çeşitli ölçüm cihazları dahil olmak üzere gelişmiş laboratuvar ekipmanlarına sahip olduklarını kaydetti.



ATÜ’de ’Yenilebilir Filizlerden Sağlıklı Gıdaya’ projesi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Arka koltuktan direksiyona geçti, bir gencin ölümüne neden oldu Trabzon’un Akçaabat ilçesinde dün gece kırmızı ışıkta motosikleti ile dururken kendisine hızla çarpan sürücünün sebep olduğu kazada hayatını kaybeden 24 yaşındaki Ramazan Altunay, bugün son yolculuğuna uğurlandı. Arkadaşına ait aracın arka koltuğunda otururken Çarşıbaşı ilçesinde bir benzinlikte arkadaşının durarak markete girmesini fırsat bilen sonrasında direksiyona geçerek aracı kaçıran 22 yaşındaki E.Y.’nin açık cezaevinden izinli çıktığı iddia edildi. Alınan bilgilere göre, Trabzon’un Çarşıbaşı ilçesinde dün gece bir akaryakıt istasyonunda sürücünün yakıt almak için araçtan indiği sırada E.Y. (22) isimli genç aracın arka koltuğunda otururken bir anda öne geçerek aracı çalıştırıp kaçtı. Çaldığı otomobille Akçaabat ilçesi Söğütlü mahallesine gelen E.Y. Karadeniz Sahil Yolu üzerinde kırmızı ışıkta durarak yeşil ışığın yanmasını bekleyen 61 AHP 145 plakalı motosikletin sürücüsü Ramazan Altunay’a (24) arkadan hızla çarptı. E.Y. çarpmanın etkisi ile yaklaşık 30 metre ileriye sürüklenirken, genç kurye olay yerinde hayatını kaybetti. Kazanın ardından yakalanan E.Y.’nin ehliyetsiz ve alkollü olduğu, çeşitli suçlardan da sabıkasının bulunduğu öğrenildi. E.Y. tüm bunların yanında dün Trabzon’daki açık cezaevinden izinli olarak çıktığı iddia edildi. Arka koltuktan sürücü koltuğuna ölüm yolculuğu Akçaabat ilçesinde çalıntı araçla yaşanan ve bir gencin hayatını kaybettiği kazaya neden olan kamyonetin benzinlikteki görüntüleri ortaya çıktı. Akaryakıt istasyonunun güvenlik kameralarına yansıyan görüntülere göre, pikapla istasyona gelen sürücü araçtan inerek markete girdi. Bu sırada arka koltukta oturan E.Y. (22), sürücü koltuğuna geçerek aracı çalıştırdı ve hızla olay yerinden uzaklaştı. Marketten çıkan sürücü, aracının yerinde olmadığını fark etti. İstasyona gelen başka bir araca durumu anlatan sürücü o araçla birlikte çalınan pikabın peşine düştü. "Kamerayı incelediğimizde araçtaki başka bir kişinin arabayı alıp gittiğini gördük" Akaryakıt istasyonu sahibi Onur Kobya, yaptığı açıklamada "Gece saatlerinde bir araç istasyona yanaştı. Sürücü araçtan inerek markete girdi. Sonrasında bir anda araç çıkış yaptı. Şöför dışarı çıktığında "Arabam yok deyince kameralara baktık. Kamerayı incelediğimizde araçtaki başka bir kişinin arabayı alıp gittiğini gördük. Akaryakıt çalışanları şaka olduğunu düşünmüş çünkü arabayı alan kişi araçtaki arkadaşıydı. Baktık ki durum ciddi polise bilgi verdik. Aracı çalınan sürücü de istasyona gelen başka bir araçla gitti. Bir kaza olmuş çok üzüldük" ifadelerini kullandı. Gözyaşlarıyla defnedildi Trabzon Adli Tıp Kurumu’ndaki otopsi işlemlerinin ardından Ramazan Altunay’ın cenazesi Akçaabat ilçesine bağlı Doğanköy Mahallesi’ne getirildi. Topuzoğlu Camii’nde ikindi namazı sonrası kılınan cenaze namazında baba Hasan Altunay taziyeleri kabul etti. Baba Hasan Altunay ve anne Ayşe Altunay’ın 6 çocuğundan biri olan Ramazan Altunay’ın cenazesi, kılınan namazın ardından aynı mahallede toprağa verildi.