EKONOMİ - 02 Ekim 2024 Çarşamba 15:24

Karaisalı biberi tescillendi

A
A
A
Karaisalı biberi tescillendi

Adana’nın Karaisalı ilçesinde yetiştirilen ve bölgenin simgesi haline gelen Karaisalı Biberi, 1 Ekim günü 182 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninde ilan edilerek, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret alarak resmen tescillendi.


Akdeniz mutfağının vazgeçilmez lezzeti olan ve özellikle salça üretiminde kullanılan kırmızı biber hem lezzeti hem de yüksek verimiyle dikkat çekiyor. Adana’nın ve Karaisalı’nın tarımsal kimliğinin bir sembolü olarak öne çıkan Karaisalı Biberi tescil ile birlikte, bu biberin ulusal ve uluslararası pazarlarda da hak ettiği yeri bulması bekleniyor. Karaisalı’nın bereketli topraklarında yetişen bir miras olarak geleceğe taşınacak. 7-17 cm uzunluğundaki bu biberler, salça üretiminde yaygın olarak kullanılıyor. Üretimde, ata tohumlarının kullanılması, bu biberi yerel mirasın önemli bir parçası haline getiriyor. 3 aylık hasat dönemi boyunca 6 kez toplanan Karaisalı Biberi, bölgenin en önemli tarımsal gelir kaynaklarından biri olarak öne çıkıyor.


Karaisalı Belediye Başkanı Bekir Şimşek, biberin tescil edilmesiyle ilgili şunları söyledi:


"Karaisalı’mızın değerli simgelerinden biri olan ‘Karaisalı Biberi’nin Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmesi hem tarımımızın gücünü hem de kültürel mirasımızın zenginliğini bir kez daha gözler önüne serdi. Bu biber, yalnızca lezzetiyle değil, emeğimizin bir sembolü olarak dünyaya tanıtılacak. Emeği geçen tüm çiftçilerimize ve bu sürece katkı sağlayan herkese yürekten teşekkür ediyorum."


Adana’nın tarım potansiyelini dünyaya tanıtan Karaisalı Biberi’nin bu önemli tescili, bölge çiftçileri ve Karaisalı halkı tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandı. Karaisalı’nın kırmızı altını olarak anılan bu biber, ülke çapında büyük bir marka haline gelme yolunda ilerliyor.



Karaisalı biberi tescillendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 26 Eylül - 3 Ekim tarihleri arasında 2 milyon 823 bin 859 araç denetlendi, toplam 535 bin 705 araca/sürücüye işlem yapıldı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, trafik ekiplerince 26 Eylül-3 Ekim tarihleri arasında 2 milyon 823 bin 859 aracın denetlendiğini ve 535 bin 705 araca/sürücüye işlem yapıldığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, emniyet ve jandarma trafikleri tarafından 26 Eylül - 3 Ekim tarihleri arasında 2 milyon 823 bin 859 araç denetlendi. Yapılan denetimler sonucu ışıklı ya da sesli uyarı işareti bulunan cihazları (çakar) mevzuatta izin verilmeyen araçlara takarak kullanan 259, hız ihlalinde bulunan 139 bin 98, periyodik muayenesi yaptırılmamış 28 bin 470, emniyet kemeri kullanmayan 34 bin 267, sürücü belgesiz araç kullanan 2 bin 836 ve zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmayan 10 bin 925 olmak üzere diğer işlemlerle birlikte toplam 535 bin 705 araca/sürücüye işlem yapıldı. Bakan Yerlikaya yaptığı paylaşımda yaya geçitlerinde denetimlerin devam edeceğini vurgulayarak, “Yayaların güvenliği için sürücülerin ışıklı trafik işareti bulunmayan okul/yaya geçitleri ile kavşaklarda hızını düşürmesi ve yayalara ilk geçiş hakkını vermesi büyük önem taşımaktadır. Yaya kazalarının en aza indirilmesi ve yayalara karşı toplumsal bir farkındalık oluşturulması amacıyla ‘Trafikte Yaya Önceliği’ konusunda okul/yaya geçitlerinde ve kavşaklarda hem sürücülere hem de yayalara yönelik denetimlerimiz devam edecek” ifadelerine yer verdi.