EKONOMİ - 20 Mart 2026 Cuma 09:44

Limon ve turunç kabukları kadınların elinde değerleniyor

A
A
A
Limon ve turunç kabukları kadınların elinde değerleniyor

Adana’nın Kozan ilçesinde kadınlar, turunç ve limon kabuklarını kurutarak ekonomiye kazandırıyor. Dalında 20 TL’ye alıcı bulan limonun kurutulmuş kabukları 65 TL’den satılıyor.


Kozan ilçesine bağlı Turunçlu Mahallesi’nde kadınlar, dalında kalan ve dökülen limon ile turunçların kabuklarını imece usulü soyarak değerlendiriyor. Her yıl bahar ayında toplanarak meyvelerin kabuklarını soyan kadınlar, kuruttukları kabuklarla ve turunçtan elde ettikleri ekşi ile ev ekonomisine katkı sağlıyor.


70 yaşındaki Suzan Yıldırım, her yıl bu mesainin sürdüğünü belirterek, "Boş durmak olmaz. Komşularıma yardıma geldim. Oturduğumuz yerden kabukları soyuyoruz. Çok da bir zorluğu yok, bizler için uğraş oluyor" dedi.



"Harçlığımı çıkarıyorum"


Okul harçlığını limon ve turunç kabuklarından çıkardığını söyleyen Nimet Su Yiğenoğlu, "Babamla annemle birlikte tatilde aileme yardım ediyorum. 60-65 TL’ye alıcı buluyor. Ben de harçlığımı çıkarıyorum. Bahçelerden topluyoruz, soyuyoruz ve kuruyan kabukları satıyoruz" diye konuştu.


Bu yıl ürünün az olduğunu kaydeden Ahmet Yiğenoğlu ise, "Turunçların kabuğunu satıyoruz, hem de ekşisini çıkarıyoruz. Geçen sene çoktu, bu sene az. Kabuklar kozmetikte kullanılıyor, 60-65 TL’ye alınıyor. Ekşinin de kilosu 500 TL’den satılıyor. Elle tek tek sıkılıyor, zahmetli ama ek gelir çıkıyor" ifadelerini kullandı.



Limon ve turunç kabukları kadınların elinde değerleniyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başkan Çerçioğlu: "Tüm ekiplerimizle 24 saat sahadayız" Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun öncülüğünde Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen çalışmalar Kurban Bayramı boyunca da kent genelinde 24 saat devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Aydın’ın 17 ilçesinde olduğu gibi turizmin incileri Kuşadası ve Didim’de de sahada vatandaşların yanında oluyor. Bayram süresince çalışmalarını aralıksız sürdüren Aydın Büyükşehir Belediyesi ekipleri; Didim merkezde ve Akbük Mahallesi’nde, Kuşadası merkezde ve Güzelçamlı ile Davutlar Mahallelerinde kapsamlı temizlik, bakım ve çevre düzenleme çalışmaları gerçekleştiriyor. Bayram tatili nedeniyle yoğunluk yaşanan turizm merkezlerinde çalışmalar titizlikle yürütülüyor. Başkan Çerçioğlu’nun öncülüğünde sürdürülen çalışmalar kapsamında cadde, bulvar, meydan ve ortak kullanım alanlarında detaylı temizlik çalışmaları gerçekleştiriyor. Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin sahadaki yoğun çalışmaları vatandaşlar tarafından da takdirle karşılanıyor. Bayram boyunca hizmetlerin kesintisiz devam etmesinden memnuniyet duyduklarını belirten vatandaşlar, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na teşekkür etti. Başkan Çerçioğlu, çalışmalarının tüm ilçelerde aralıksız devam edeceğini belirtti ve "Hemşehrilerimizin ve kentimize gelen yüz binlerce misafirimizin Kurban Bayramı’nı en güzel şekilde geçirebilmesi için ekiplerimiz 17 ilçemizin tamamında görev başında. Tüm ekiplerimizle 24 saat sahadayız, vatandaşlarımızın yanındayız. Çalışmalarımızı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.