- 14 Ekim 2021 Perşembe 10:07

(Özel) 17 yaşında ölen gencin karaciğeri, 16 yıldır organ bekleyen adama umut oldu

A
A
A
(Özel) 17 yaşında ölen gencin karaciğeri, 16 yıldır organ bekleyen adama umut oldu

Adana’da trafik kazasında hayatını kaybeden 17 yaşındaki gencin karaciğeri, 16 senedir karaciğer nakli bekleyen Abdullah Keleş’e nakledildi.

Adana’da trafik kazasında hayatını kaybeden 17 yaşındaki gencin karaciğeri, 16 senedir karaciğer nakli bekleyen Abdullah Keleş’e nakledildi.


2 çocuk babası 58 yaşındaki Abdullah Keleş, 16 sene karaciğerinden rahatsızlandı. Yapılan tetkiklerde karaciğer yetmezliği tespit edilen Keleş, ailesi ve yakınlarından uyum olmaması üzerine kadavradan bağış beklemeye başladı.


Abdullah Keleş, trafik kazası sonucu hayatını kaybeden 17 yaşındaki M.G.’nin yakınlarının organ bağışıyla umutlandı. Ölen gencin karaciğeri, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde Organ Nakil Bölümünden Doç. Dr. Atılgan Tolga Akçam, Doç. Dr. Abdullah Ülkü, Doç. Dr. İsmail Cem Eray ve Doç. Dr. Gökhan Sarıtaş’tan oluşan ekip tarafından Abdullah Keleş’e nakledildi.



Pandemide yapılan ilk nakil


Abdullah Keleş’e yapılan karaciğer nakliyse bu sene kentte, kadavradan yapılan ilk nakil oldu. Geçen hafta gerçekleşen nakilin ise başarılı bir şekilde yapıldığı öğrenildi.


İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulunan Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılgan Tolga Akçam, pandemi döneminde kadavra bağışının çok azaldığını söyledi. Organ bağışının artması gerektiğine dikkat çeken Akçam, “Hastamıza pandemi döneminde kadavradan nakil yaptık. Pandemi döneminde kadavra bağışı çok azaldı. Kadavradan nakiller bayağı sekteye uğramakta. Kadavra bağışı bu sene bizim ilk oldu. Bağış olmadığı için toplumu bilgilendirmeliyiz. Beyin ölümü gerçekleştiği zaman hasta ölmüş demektir. Toprak olacak organları bağışlamak 5 insanın hayatını kurtarabilmektedir. 1 insanın hayatını kurtaran tüm insanlığı kurtarmış gibidir” diye konuştu.



“Herkesin canlı vericisi yok”


Doç. Dr. Abdullah Ülkü ise son 2 yıldır organ bağışlarının Türkiye’de durma noktasına geldiğini söyledi. Ülkü, Keleş’e yapılan karaciğer naklinin bu sene kentte yapılan ilk kadavradan nakil olduğuna da dikkat çekerek, şunları söyledi:


“Hastamız taburcu aşamasında. Sağlığı son derece iyi. Herkesin canlı vericisi yok. Bekleme listesinde binlerce hasta var. Asıl kahramanlar o organları bağışlayan aileler. Bir kişiyi, beş kişiyi, yedi kişiyi tekrardan hayata döndürme şansınız var. Lütfen bunu kullanın.”



“Beni organ bağışı kurtardı”


Sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu söyleyen Abdullah Keleş, “16 senedir nakil bekliyordum. 17 yaşındaki bir gencin hayatını kaybetmesi sonucu organa kavuştum. Allah gittiği yerde Peygamber Efendimize (s.a.v.) komşu eylesin. Ailesine de teşekkür ederim. Tüm insanlar inşallah beni görür. Ölüp mezara gidene kadar insanların organlarını bağışlamasını istiyorum. Beni organ bağışı kurtardı. İnşallah hastalarımıza da şifa olurlar” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Başkan Özlü Düzce’yi anlattı Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanı Şükrü Karatepe ve üyelerini Düzce’de ağırladı. Özlü, konuklarına hem Düzce hem de yerel yönetim konularında genel bir sunum yaptı daha sonra Konuralp Antik Kenti ile Akçakoca’da inceleme gezisi gerçekleştirdi. Başkan Faruk Özlü, ikinci 5 yıllık döneme hızlı bir başlangıç yaptı. Düzce’de belediye hizmetlerinde sürekli olarak kalite ve verimliliği artırmak üzere çeşitli projeleri vakit kaybetmeden başlatan Özlü, Ankara’dan destek almayı da ihmal etmiyor. Hafta başında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Atay ile yaptığı görüşme sonrasında Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanı Şükrü Karatepe ve üyelerini davet eden Başkan Özlü, heyeti Düzce’de ağırladı. Belediyelerin sorumluluk alanları, hizmet içeriği ve kaynakları konularının düzenlendiği yasaların güncellenmesi hususunda gerekçeleri ile bilgiler paylaşan Başkan Özlü, Düzce örneği üzerinden önemli konulardan bahsederek çalışma yapılabileceğini ifade etti. Konuralp antik kenti gezdiler Daha sonra konukları ile birlikte Konuralp Antik Kenti kazı alanını ziyaret eden Başkan Faruk Özlü, burada Konuralp Müze Müdürü’nün de aktardığı bilgiler eşliğinde kurul üyelerine 4 yıllık kazı çalışmalarını aktardı. Düzce Belediyesi’nin personel ve lojistik desteği sayesinde gerekli izinlerin alınarak kesintisiz kazı yapıldığını belirttiği alanda 4 önemli tarihi eserin gün yüzüne kavuşturulduğunu belirtti. Ziyaretler son olarak Akçakoca’da yeni hizmete açılan Düzce Belediyesi iştirak şirketi Beltur işletmesi olan Akçakoca Bey Konakları’nda devam etti. Düzce’nin turizm konusunda çok zengin olduğunu belirten Başkan Özlü; “30 Milyon kadar bir nüfusa hitap ediyoruz. Dinlenmenin, kendini yenilemenin en güzel noktası neresi derseniz, şüphesiz Düzce’dir. Sizleri burada daha sık ağırlamak isteriz. Bugüne kadar yaptıklarımızı ve yapacaklarımızı sizlerle paylaşmaktan memnuniyet duydum. İlginiz ve ziyaretiniz için teşekkür ediyorum” dedi. Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Karatepe ve üyeler, Düzce’de ziyaret ettikleri noktalar ve öğrendikleri bilgiler için teşekkür ederken hayranlıklarını dile getirmeyi de ihmal etmedi.
Muğla MUSKİ’de Şengül dönemi başladı Muğla Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlünde görev devir-teslim töreni gerçekleştirildi. 50 yıldır MUSKİ Genel Müdürlüğünü yürüten Baki Ülgen emekliye ayrıldı. MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen’in emekli olması nedeniyle yerine Ankara ASKİ’den Yılmaz Şengül atandı. Şengül göreve MUSKİ’nin 10 yıllık Genel Müdürü Baki Ülgen’den görevi teslim aldı. Devir teslim töreninde konuşan Baki Ülgen; “Bugün itibariyle Kurucu Genel Müdürlüğünü yaptığım ve 10 yıldan uzun bir süre sürdürmüş olduğum MUSKİ Genel Müdürlüğü görevimin sonuna gelmiş bulunuyorum. Muğla Belediyesinden bu yana bu kente farklı görevlerde çok uzun yıllar hizmet verdim. Görevim boyunca bu kente en iyi şekilde hizmet etme gayesiyle çalıştım. Yeni Genel Müdürümüzün bu görevi en iyi şekilde yürüteceğinden hiç şüphem yok. Bundan sonraki süreçte güzel bir emeklilik dönemi yaşamayı temenni etsem de her zaman Muğla’nın hizmetinde olmaya devam edeceğim” dedi. MUSKİ’nin yeni Genel Müdürü Yılmaz Şengül; “Öncelikle bugüne kadar Muğla’ya önemli hizmetleri olan kurucu Genel Müdürümüz Baki Ülgen’e emeklerinden dolayı çok teşekkür eder bundan sonraki yaşamında mutluluklar dilerim. Su ve kanalizasyon konularında uzun yıllardır farklı görevlerde önemli deneyimler kazandım. Türkiye’nin önemli kurumlarında yöneticilik yaptım. Son olarak Türkiye’nin en önemli kentlerinden biri olan Başkentimizde su idaresinin Genel Müdür Yardımcılığı görevini ifa ettim. Şimdi de Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Aras’ın takdirleri ile MUSKİ Genel Müdürlüğü görevini devralıyorum. Bundan sonraki süreçte en önemli hedefimiz Dünyanın içinde bulunduğu kuraklığın Muğla’daki etkilerini azaltmak ve vatandaşlarımıza kesintisiz içme suyu sağlamak olacak. Ayrıca dünyanın en güzel doğasına ve denizine sahip şehirlerinin başında gelen bu güzel kentin korunması için çevreye duyarlı projeler üretecek atıksuyun doğaya verebileceği her türlü olumsuzluğun önüne geçmek için var gücümüzle çalışacağız. Bugüne kadar yönetim şeklimiz her zaman şeffaf, emeğin değerini bilen, ihtiyaçlara göre şekillenen, anında çözüm üretebilen, hızlı refleks gösteren, liyakat esaslı bir yönetim şekli oldu ve bu anlayışla devam edeceğiz” dedi.
Kocaeli Kazada ölen 17 yaşındaki futbolcu son yolculuğuna uğurlandı Kocaeli’nin Gebze ilçesinde otomobilin 10 metrelik istinat duvarından uçması neticesinde meydana gelen feci kazanın ardından 11 günlük yaşam mücadelesini kaybeden Darıca Spor U17 futbolcularından Bayram Gaymaz, gözyaşları içerisinde son yolculuğuna uğurlandı. Gaymaz’ın tabutunun üzerine Darıca Spor’da giydiği 13 numaralı forması konuldu. 29 Nisan tarihinde 41 AHP 408 plakalı Peugeot marka otomobiliyle Eskihisar Mahallesi 1494 Sokak’ta seyir halinde olan Enes T.T., aracın su birikintisine girmesiyle direksiyon hakimiyetini kaybetti. Kontrolden çıkan otomobil, yaklaşık 10 metrelik istinat duvarından ağaçlık alana uçtu. Kazayı gören vatandaşlar otomobilin yanına koştu. 112 Acil Çağrı Merkezine yapılan ihbar üzerine de olay yerine itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Adrese gelen ekipler, ağaçlık alanı aşarak kaza alanına ulaştı. Araçta bulunan sürücü Enes T.T. ile yolcular İbrahim G., Bayram Gaymaz, Emir A. ve Yunus Emre Savaş hastaneye kaldırıldı. Yaralılardan Yunus Emre Savaş, Bayram Gaymaz ve Emir A.’nın Darıca Spor U17 ve U18 futbolcuları olduğu öğrenildi. Durumu kritik olan ve Darıca Spor U18’de oynayan Yunus Emre Savaş, 1 Mayıs tarihinde hayatını kaybetmişti. 11 gündür hastanede yaşam mücadelesi veren ağır yaralı Bayram Gaymaz da yaşamını yitirdi. Tabutunun üzerine forması ve deri montu konuldu Hayatını kaybeden genç futbolcu Darıca İrfaniye Camii’nde öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı. Gaymaz için düzenlenen cenaze namazına, Darıca Kaymakamı Yüksel Kara, Darıca Belediye Başkan Vekili Kenan Demirbaş, başkan yardımcıları, okul ve takım arkadaşları ile birlikte yakınları katıldı. Cenaze namazı esnasında Bayram Gaymaz’ın tabutunun üzerine Darıca Spor’da giydiği forma ile deri montu konuldu.