POLİTİKA - 18 Kasım 2023 Cumartesi 19:46

Adıyaman Valisi Varol: “Ağır hasarları binaların yüzde 75’i yıkıldı”

A
A
A
Adıyaman Valisi Varol: “Ağır hasarları binaların yüzde 75’i yıkıldı”

Adıyaman Valisi Osman Varol, “Şu anda da ağır hasarlı dediğimiz binaların yıkımı hala elimizde devam ediyor tüm bölgede olduğu gibi. Burada oran olarak yaklaşık yüzde 75 bina sayısı olarak baktığımızda” dedi.

 

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman’da ağır hasar alan binaların yıkım işlemleri hız kesmeden devam ediyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından düzenlenen etkinlikte Adıyaman’ın Örenli ilçesinde Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından afetzedeler için inşa edilen konutlar, basın mensupları tarafından yerinde incelendi.

Basın mensuplarına burada bilgi veren Adıyaman Valisi Osman Varol, yıkımı devam eden ağır hasarlı ve inşası devam eden binalar hakkında açıklamalarda bulundu. Adıyaman genelinde 41 binin üzerinde kalıcı konuş inşasının devam ettiğini belirten Vali Varol, Örenli bölgesinde de 3 bin 34 konut inşaatının devam ettiğini kaydetti. 41 bin üzeri konutun yaklaşık 6 bin 550’sinin kırsal konut olduğunu dile getiren Varol, şunları kaydetti:

“Burada da aynı zamanda bizim doğrudan inşa ettiğimiz konutlarımızın dışında Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın yerinde dönüşüm dediğimiz modeliyle vatandaşlarımız devletimizin sağladığı hibe ve kredi desteğiyle kendi konutlarında inşa ediyor. İlimizde 20 bin üzerinde de bu alanda başvuru var. Bu kapsamda şu ana kadar 100’e yakın vatandaşımıza gerekli izinler verilmiş ve inşaat süreci bir kısmında başlamış, bir kısmında başlamak üzere devam ediyor.”

“Ağır hasarları binaların yüzde 75’i yıkıldı”

Adıyaman’da deprem sonrası ağır hasar alan binaların yıkım işlemlerinin de devam ettiğini vurgulayan Varol, “Şu anda da ağır hasarlı dediğimiz binaların yıkımı hala elimizde devam ediyor tüm bölgede olduğu gibi. Burada oran olarak yaklaşık yüzde 75 bina sayısı olarak baktığımızda. Bunu hacimle metrekare değerlendirdiğimizde de yüzde 85’teyiz. Yani işin artık sonuna yaklaşmış durumdayız” diye konuştu.

“25 bin ünitede yaklaşık 68 bin vatandaşımızı barındırıyoruz”

Depremin yaralarını en hızlı bir şekilde sarmak için çalışmaya devam ettiklerini dile getiren Varol, “İlimizde çok çeşitli bölgelerde toplam 47 tane geçici barınma merkezimiz var ve toplamda da yaklaşık olarak 25 bin ünitemiz var. Bunu ünite diye adlandırıyorum çünkü bunların bir kısmı konteyner, bir kısmı da prefabrik konut şeklinde. Buralarda şu ana kadar yaklaşık 68 bin vatandaşımızı barındırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kış mevsiminin yaklaştığını hatırlatan Vali Varol, tüm tedbirleri aldıklarına dikkati çekerek, “Bununla ilgili yaz döneminde çok ciddi hazırlıklar yaptık. Özellikle bu geçici barınma merkezlerinde kalan vatandaşlarımızın yağmurdan, soğuktan etkilenmemesi için bununla ilgili de hafta içi önemli bir sınav verdik ve çok ciddi bir sıkıntı sorun yaşamadık çok şükür. Arkadaşlarımız da iklim koşullarını sürekli olarak takip ediyorlar. Ve 7/24 tetikte olarak vatandaşlarımızın en küçük bir sorunla karşılaşmaması için hizmetlerini gayretlerini sürdürüyorlar” dedi.

Kaan Taşkın - Tolga Başer


Adıyaman Valisi Varol: “Ağır hasarları binaların yüzde 75’i yıkıldı”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Alaşehirli üzüm üreticilerine müjde Manisa’nın Alaşehir ilçesinde ihalesi durdurulan Afşar Barajı Kapalı Devre Sulama İhalesinin 19 Aralık tarihinde yeniden yapılacağı açıklandı. Daha önce durdurulan Afşar Barajı’ndan yapılacak kapalı devre sulama sistemi ihalesi 19 Aralık tarihinde yapılacak. MHP MYK üyesi Ali Uçak’ın Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın Manisa ziyaretinde konuyu tekrar gündeme getirerek yeniden ihale için talepte bulunduğu ve Bakan Yumaklı’nın da konuyla ilgilendiği ve ihalenin 19 Aralık 2023 günü tekrar yapılacağı müjdesini verdiği bildirildi. Manisa’nın Alaşehir ilçesinde, 11 bin 830 hektar sahanın sulaması için ihale yapılacak. İhale sonunda yapılacak kapalı devre sulama sistemiyle vahşi sulama son bulacak ve su israfı da önlenmiş olacak. Üreticiler damla sulama sistemi ile bağlarını sulayabilecekler. Sulama sistemi projesinde 350 bin 660 metre uzunluğunda, muhtelif çap ve basınçlarda borular döşenerek, su israfı olmadan üzüm bağlarına taşınabilecek. Mevcut baraj su alma yapısının dubalı su alma yapısına dönüştürülmesi ve Afşar Barajı dip savağının kapalı sistem sulamaya geçişi ile sulama suyu barajdan bağlara kapalı sistemle ulaşacak. MHP MYK üyesi Ali Uçak, "Afşar Barajı ile Alaşehir sulama yenileme projesi durdurulmuştu. Bugün sayın bakanımızla yapmış olduğumuz görüşme sonucu projenin tekrar hayata geçmesi için 19 Aralık 2023 günü ihaleye çıkacağı müjdesini aldık. 19 Aralık’tan sonraki sürecin de takipçisi olacağız. Allah nasip ederse bu projenin en kısa sürede faaliyete geçip bölge halkının sulama konusunda en iyi hizmeti alabilmesi için gecemizi gündüzümüze katıp takipçisi olacağız. Bu projede emeği geçen devlet nezdindeki bakanlıklarımıza ve tüm yetkililerimize çok teşekkür ediyorum." dedi.