YEREL HABERLER - 21 Mayıs 2015 Perşembe 15:46

Afyonkarahisar 5. Bölge Müdürlüğünden Kuvvetli Yağış Uyarısı

A
A
A
Afyonkarahisar 5. Bölge Müdürlüğünden Kuvvetli Yağış Uyarısı

Meteoroloji Afyonkarahisar 5. Bölge Müdür vekili Mustafa Yılmaz, kent geneli için kuvvetli yağış uyarısında bulunarak, “Kentte yer yer metrekareye 30 kilograma kadar yağış bekliyoruz” dedi.
Afyonkarahisar ve çevresinin Orta Akdeniz’den gelen yeni bir yağışlı havanın etkisine gireceğini söyleyen Yılmaz, yağışların “bulut yağış” diye adlandırılan yağış türü şeklinde olacağını ve yer yer yağmasının beklendiğini ifade etti. Kent genelinde sabah saatlerinde yağışların başladığını hatırlatan ve yarında aynı şekilde yağış beklediklerini belirten Yılmaz, “Bugün başlayan yağışlar arasından en fazla miktar metrekare bazında Başmakçı İlçesine düştü. İlçede ölçülen yağış miktarı metrekarede 24 kilogram oldu. Afyon merkezde ise 11 kilogram olarak ölçüldü. Yağışların bugün olduğu gibi yarında yağması bekleniyor. Yağışlarla birlikte hava sıcaklıkları da 20 derece olan mevsim normalleri seviyesine kadar düştü. Ancak yine sıcaklıkların 24 Mayıs Pazar günü yine mevsim normallerinin üstüne çıkmasını bekliyoruz. Yağışlarla ilgili vatandaşlarımızın dikkatli olmalarında fayda olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Nevşehir Kapadokya’nın lezzetleri ‘Kapadokya’da Bahar Sofraları’ etkinliğinde görücüye çıktı Kapadokya bölgesinin önemli organizasyonlarından biri olan ’Kapadokya Gastronomi Festivali’ bu yıl ’Kapadokya’da Bahar Sofraları’ adı altında Kapadokya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde başladı. İlki 2022 yılında yapıldığında Kapadokya bölgesinde gastronomi rüzgarını başlatan festival; yine insan, tarih ve doğa temaları üzerinden yürütülüyor. Tarih boyunca kadim topraklarda yaşamış çeşitli kültür ve inançlara sahip insanların baharın gelişini, şifa, bolluk ve bereket beklentileriyle anlamlandırarak kutladıkları Hıdırellez’in geleneksel lezzetleri öne çıkartılıyor. Katılımcılar doğanın uyanışı ile insanın yeşeren umutlarının bütünleştiği, mevsimsellik ve yerelliğin ön planda tutulduğu Kapadokya’da Bahar Sofraları etkinliği ile gastronomi alanında kanaat önderleri Kapadokya’nın gastronomi mirası ile tanışma imkânı buldu. Nevşehir Valiliği himayesinde Kapadokya Üniversitesi, Ürgüp Kaymakamlığı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) ve Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) iş birliği ile düzenlenen festival, Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Bölümü ile Kapadokya bölgesinin değerli şeflerinin öncülüğünde hazırlanan ve ’Kapadokya’da Bahar Sofraları’ sloganı ile sunulan öğle yemeği ile başladı. Kapadokya Üniversitesi Gastronomi bölümü mutfağında hazırlanan ve bölgeye özgü birbirinden farlı tatların bir araya getirildiği festivalde, özellikle küllü mısırlı ısırgan çorbası ve tatlı su balığından yapılan fava tabağı dikkat çekti. Kapadokya yöresinde yetişen bitkilerden yapılan yemeklerin ön plana çıktığı etkinlikte katılımcılara, taze otlu, asma yapraklı, bölgeye özgü bulgur pilavı ile sunulan kuzu yahninin yanı sıra, bazlama üzerinde karamelize edilmiş soğan ile sunulan kuzu ciğeri ve bölgede yetişen otlarla yapılan gözlemeler ikram edildi. Tıbbi ve aromatik bitkiler uzmanı Saniye Gezer, bölgede yenilenebilir otlardan bir araya getirdiği su ritüeli hazırladı. Bölge özgü yemeklerin sunumunun yapıldığı festivalde konuşan Anadolu Halk Mutfakları Araştırmacısı ve Program Yapımcısı Adnan Şahin, "Kapadokya’da bu yıl 3.’sü yapılan bu festivalin gecikmiş bir festival olduğunu düşünüyorum. Bölgenin gastronomik zenginliğinin öne çıkması konusunda çok önemli bir çalışma" dedi. Akademisyen şef ve TV yapımcısı Asuman Kerkez de yenilen yemeğin damağa imza atması gerektiğini söyledi. Kerkez, "Bu festival gerçekten çok önemli, belki de yüz yıllar önceki reçeteleri burada tatma ve deneyimleme şansınız oluyor. Kapadokya’yı çok seviyoruz. Her sene buraya keyifle geliyoruz. Eskiyle yeniyi bir araya getirmeyi çok iyi başarıyorlar. İçeride birbirinden güzel nefis şeyler tattık. Özellikle tatlı su balığından yapılan bir fava tabağı var. O tabak benim favorimdi. Bunun üzerine yetiğin hiçbir şey o tadı değiştiremedi. Yemek böyledir, damağınıza imza atar. Yıllar sonra bile hatırlarsınız" ifadelerini kullandı.