GENEL - 31 Mart 2012 Cumartesi 13:31

ÖLDÜRÜLEN AVUKAT HAYRAN İÇİN ADLİYE ÖNÜNDE TÖREN

A
A
A
ÖLDÜRÜLEN AVUKAT HAYRAN İÇİN ADLİYE ÖNÜNDE TÖREN

Afyonkarahisar`da ofisinde vurularak öldürülen avukat Hüseyin Burhan Hayran için Afyonkarahisar Adliyesi`nde tören düzenlendi.
Törene, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Anayasa Mahkemesi Üyesi Celal Mümtaz Akıncı, Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Erol, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Jandarma Komutanı Okçin Akşit, Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, Hava Meydan Komutanı Seyfullah Sönmez, Baro Başkanı Turgay Şahin, avukatlar, vatandaşlar ve Hayran`ın ailesi katıldı. Avukat Hayran`ın Türk bayrağına sarılı tabutu karanfillerle süslenirken, törende eşi Aysel Hayran ve çocukları Ayşenur ile Elif`in ayakta durmakta güçlük çektiği gözlendi.
Hüseyin Burhan Hayran`ın kardeşi Uğur Murat Hayran törende gözyaşları içerisinde yaptığı konuşmada, hem öğretmenlik hem avukatlık mesleğinde ağabeyinin meslektaşı olduğunu söyleyerek, "Allah`tan gelene gözümüz başımızın üstüne. Buna hiçbir şekilde karşı koyamıyoruz. Menfur bir saldırı sonucu öldürülmesi ailecek bizi yıktı, parçaladı. Hukukçu olarak bütün meslektaşlarımızın da bildiği gibi çok değerli bir hukukçuydu. Çok değerli bir insandı. Allah taksiratını affetsin. Onun bıraktığı bayrağı hem meslektaşı
hem kardeşi olarak ben devam ettireceğim" dedi.
Meslektaşlarının da birer konuşma yaptığı törende, Hayran`ın özgeçmişi kendi kaleminden okunurken tören alanında bulunanlar gözyaşlarına hakim olamadı. Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Erol, törende yaptığı konuşmada, "Şunu çok iyi biliyoruz ki yüce yaratan böyle kutsal bir vazifeyi ifa ederken hayatını kaybedenlere cennetini vaat ediyor. Biz kendisini cennetle müjdelenmiş olarak görüyoruz. Böyle acı olayların ilimizde, ülkemizde yaşanmamasını temenni ediyorum" diye konuştu.
Baro Başkanı Turgay Şahin ise, bilge ve güzel insan avukat Burhan Hayran`ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşadıklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Duygularımızı ifade etmekten aciziz. Kelimelerin yetersiz kaldığı noktadayız. Böylesine alçakça bir cinayete, gözü dönmüş bir caninin katliamına karşı nefret de var. Yıllardır adeta geliyorum diyen bir cinayetin zeminini hazırlayanlara karşı kırgınlık, yıllardır avukatın maruz kaldığı şiddeti görmezden gelen, ciddiye almayan hukuka karşı derin bir kırgınlık var. Temel insan haklarından olan savunma hakkı da katledildi. Bundan sonra insanlar kendilerini savunacak olan avukat bulmakta, savunma mesleğinin
mensupları da inansalar bile bir hakkın savunmasında zorlanacak. İki kere düşünecek. Dün Burhan ağabeyimizi ve savunma hakkını birlikte katledenler, bugün savunmalarını yapmak için yine bir avukata muhtaçlar. Dün içlerine ateş düşmüş, canlarından bir parçayı kaybetmiş avukatlar bağırlarına taş basıp, o canilerin savunmasında kanuni bir zorunluluk gereği bulunmak zorunda."
Konuşmaların ardından yapılan dua ile Hayran`a Allah`tan rahmet dilendi. Hayran`ın cenazesi, daha sonra sevenlerinin omuzlarında cenaze namazı için İmaret Camii`ne götürüldü.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Antalya’da nişanlı çiftin evi küle döndü Antalya’da nişanlı çiftin kaldıkları ev, çıkan yangında küle döndü. Kendilerini sokağa son anda atan çift, henüz 20 gün önce sokaktan sahiplendikleri iki yavru kediyi de kurtarmayı başardı. Ev ve eşyaları kullanılmaz hale gelen çift, sokaktan sahiplendikleri yavru kedileri istemeyerek de olsa sahiplendirmek zorunda kaldı. Öte yandan, yangında diğer binalarda oturan apartman sakinleri ise yaşadıkları korku yüzünden gözyaşı döktü. Olay, dün saat 15.00 sıralarında Muratpaşa ilçesi Meydankavağı Mahallesi 1580 sokak üzerinde bulunan bir apartmanın giriş katında meydana geldi. Düğün hazırlıkları yapan nişanlı çiftten Barış Akdağ, evde nişanlısı ve iki kardeşi ile birlikte otururken, henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Evdekiler kendini dışarı atarken, Akdağ ve nişanlısı bavullarındaki eşyalar ile birlikte 20 gün önce sokaktan sahiplendikleri iki yavru kediyi alarak son anda kendilerini dışarıya attı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edilirken, alevlerin sardığı daire kısa sürede küle döndü. Yangın nedeniyle evdeki eşyalar kullanılamaz hale geldi, üst kattaki bazı dairelerde de küçük çaplı maddi hasar meydana geldi. Apartmandakiler gözyaşlarını tutamadı Yangında daha büyük bir facianın yaşanmasını ise itfaiye erlerinin dikkati önledi. Yangını söndürmek için müdahale eden itfaiye ekipleri alevlerin arasında kalan büyük mutfak tüpünü fark edip apartman dışına çıkartarak soğuttular. Ekiplerin müdahalesinin ardından tamamen söndürülen evde soğutma çalışması gerçekleştirildi. Yangın sırasında büyük panik yaşan apartmandaki bazı ev sahipleri ise gözyaşlarına hakim olamadı. Kedi yavrularını istemeyerek sahiplendirdiler Evlerinin küle dönüşünü izlemek zorunda kalan çift, yavru kedileri de uzun süre okşayıp sevdi. Zaman zaman evinin içindeki eşyaları da izleyen çift, ardından kalacak yerleri olmayınca kedileri o sıra yangın yerine gelen başka bir vatandaşa yeni bir ev bulana kadar emanet etti. "Ne yapacağımızı bilmiyoruz" Düğün hazırlıkları yaptıklarını ve birkaç ay önce eve taşındıklarını belirten ikamet sahibi Barış Akdağ, “Nişanlım, ben ve iki kardeşim kalıyoruz. Birkaç eşyamızı kurtarabildik, diğer tüm eşyalarımız yandı. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Şoke olduk” dedi. Yangın anında 20 gün önce sokakta bularak sahiplendikleri kedi yavrularını da alarak evden çıktıklarını belirten Akdağ, “Evde otururken bir anda koltuğun yandığını gördük. İlk aklımıza kediler geldi. Onları hemen kucaklayıp hemen dışarı çıktık” ifadelerini kullandı. Soğutma çalışmaları sürerken kedi yavrularına sarılan genç çift, istemeyerek de olsa yeni bir ev bulana kadar yavru kedileri bir başka hayvansevere emanet etti.
Bursa Bursa’da haşerelere karşı dronlu mücadele Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarım Peyzaj A.Ş yaz aylarında artan sivrisinekler başta olmak üzere tüm haşerelere karşı dronla ilaçlama gerçekleştiriyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarım Peyzaj A.Ş yaz aylarında artan başta sivrisinekler olmak üzere haşerelere karşı dronla mücadele başlattı. Araçların giremediği dere yatakları, sulak ve otluk alanlar başta olmak üzere birçok noktada kullanılan ilaçlama dronlarının sayısının artması planlanıyor. Tarım Peyzaj A.Ş, dronları sadece haşere ilaçlamada değil, ilerleyen zamanlarda mahsul yetişen tarla ve bahçelerde de kullanmayı hedefliyor. Nilüfer ilçesine bağlı Kayapa Mahallesi’nden geçen derede haşerelere karşı dronla ilaçlama yapıldı. Yapılan faaliyetler hakkında İHA’ya bilgi veren Tarım Peyzaj A.Ş Genel Müdürü Sedat Akar, 248 personel, 80 araçla 17 ilçenin tamamında ilaçlama yaptıklarının altını çizerek, “Yeni bir sistem geliştirerek de araçlarımızın, makinelerimizin giremediği yere dron sistemi ile ilaçlama yapmaya başladık. Bu sistemimizin önümüzdeki günlerde çok ciddi olarak arttıracağız. Kendi dronumuzu, yazılımımızı yapana kadar bu işin üstüne gideceğiz. 17 ilçenin tamamında kayıtlı olan 47 bin 475 sivrisinek alanlarını 16-18 gün periyotlar halinde ilaçlama yapıyoruz. Karasinek üreme alanları ise 15-18 günlük periyotlarda yapılıyor. Bu bölgelerimiz başta Karacabey longoz ormanları, Hanife deresi, Hamidiye deresi, Gölyazı, Akçalar bölgesi olmak üzere toplam 157 hektarlık alanı kapsıyor. İl Sağlık Müdürlüğü’müzün denetiminde, onun nezaretinde ilaçlama uygulamaları yapıyoruz” diye konuştu. Tarımsal faaliyetlerde de kullanılması planlanıyor “Dronları biz genellikle dere kenarlarına, Karacabey longoz ormanındaki bataklıklara, su birikintileri başta olmak üzere, araçların, makinelerin giremediği her yerde dronları kullanabiliyoruz” diyen Akar, “İlk başladığımızda bu dronların sayısı 2 taneydi. İlk başladığımızda arızalı bir dronumuz vardı. Onun tadilatını yaptırıp, faaliyete geçirdik. Şimdi ikinci dronumuz da hayata geçiyor. Bizim dronları planlamamız sadece ilaçlamayla değil. Biz bunları ilerde bağ, bahçe, tarla ilaçlamalarında da kullanacağız. Çiftçimizin yanında, çiftçimize destek olacak şekilde, onların arazilerine zarar vermeden, traktörlerini hiç kullanmadan, ücretsiz bir şekilde drone desteği vermeyi planlıyoruz” dedi. Muhtardan ekiplere teşekkür 30 Ağustos Zafer Mahalle Muhtarı Halil Özçoban, “Bizim mahallemiz yeni mahalle olduğu için birçok yerimiz yeşil alan. Sivrisinek ve haşereler ürüyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi de mahallemizde dron ile havadan ilaçlama yaptı. Yetkili arkadaşlara teşekkür ederim. Ayrıca dere ıslahı çalışmamız durmuş vaziyette. Bunun ilerlemesini istiyoruz. Aynı zamanda dere çevresinde yeşillendirme, bankların, yürüyüş yollarının tamamlanması ve bekliyoruz. Vatandaşın soluk alabileceği bir yer olarak düzenlenmesini bekliyoruz. Acilen de deremizin bir an önce ıslah çalışmasının bitirilmesi temennimiz” ifadelerini kullandı.
İstanbul Konut satışları Mayıs ayında yüzde 2,4 azaldı Türkiye genelinde konut satışları yıllık bazda yüzde 2,4 gerilerken aylık bazda yüzde 46,3 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Mayıs ayı ‘Konut Satış istatistikleri’ verisini açıkladı. Buna göre, ülke genelinde konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 2,4 azalırken, bir önceki aya göre yüzde 46,3 arttı. Türkiye genelinde Mayıs ayında 110 bin 588 konut satıldı. Bir önceki ay 75 bin 569 konut satılmıştı. Konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 18 bin 814 ile İstanbul, 9 bin 861 ile Ankara ve 6 bin 306 ile Antalya olurken, en az olduğu iller sırasıyla 37 ile Bayburt, 46 ile Ardahan ve 60 ile Hakkari oldu. Konut satışları Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,4 azalışla 465 bin 761 olarak kaydedildi. İpotekli konut satışları 9 bin 909 olarak gerçekleşti Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 63,9 azalış göstererek 9 bin 909 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 9 olarak gerçekleşti. Ocak-Mayıs döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 58,7 azalışla 44 bin 602 oldu. Mayıs ayındaki ipotekli satışların 2 bin 316’sı; Ocak-Mayıs dönemindeki ipotekli satışların ise 10 bin 629’u ilk el satış olarak gerçekleşti. Diğer satış türleri sonucunda 100 bin 679 konut el değiştirdi Türkiye genelinde diğer konut satışları Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,3 artarak 100 bin 679 oldu. Toplam konut satışları içinde diğer satışların payı yüzde 91,0 olarak gerçekleşti. Ocak-Mayıs döneminde gerçekleşen diğer konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,6 artışla 421 bin 159 oldu. İlk el konut satış sayısı 35 bin 558 olarak gerçekleşti Türkiye genelinde ilk el konut satış sayısı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,3 artarak 35 bin 558 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı yüzde 32,2 oldu. İlk el konut satışları Ocak-Mayıs döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 artışla 147 bin 899 olarak gerçekleşti. İkinci el konut satışlarında 75 bin 30 konut el değiştirdi Türkiye genelinde ikinci el konut satışları Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 azalış göstererek 75 bin 30 oldu. Toplam konut satışları içinde ikinci el konut satışının payı yüzde 67,8 oldu. İkinci el konut satışları Ocak-Mayıs döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,6 azalışla 317 bin 862 olarak gerçekleşti. Yabancılara Mayıs ayında 2 bin 64 konut satışı gerçekleşti Yabancılara yapılan konut satışları Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 34,8 azalarak 2 bin 64 oldu. Mayıs ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 1,9 olarak gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 797 ile Antalya, 668 ile İstanbul ve 164 ile Mersin oldu. Yabancılara yapılan konut satışları Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 45,8 azalarak 9 bin 21 oldu. Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Rusya Federasyonu vatandaşlarına yapıldı Mayıs ayında ülke uyruklarına göre en fazla konut satışı sırasıyla 437 ile Rusya Federasyonu, 207 ile İran ve 171 ile Ukrayna vatandaşlarına yapıldı.
İstanbul 1 Temmuz itibariyle her 3 işletmeden 1’i e-Fatura kullanıcısı olacak e-Fatura uygulamasının kapsamı, 1 Temmuz 2024 tarihinde, yeni mükelleflerin zorunlu geçişleri ile genişliyor. Brüt satış hasılatı 2023 yılında 3 milyon lira ve üzeri olan mükellefler ile geçen yıl 500 bin lira ve üzeri satış hasılatı yapan gayrimenkul, motorlu taşıt, internet reklamcılığı ve e-ticaret gibi iş kollarında faaliyet gösteren mükellef grupları, e-Fatura ve e-Arşiv Fatura’ya zorunlu olarak geçişlerini yapacak. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından her yıl kademeli olarak şirketlerin e-Fatura uygulamasına geçişleri sağlanıyor. e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Defter’in aralarında bulunduğu e-Belge uygulamalarında, işletmeler dijitalleşmenin zirvesine çıkıyor. Son 10 yıldır iş dünyasının gündeminde olan e-Fatura uygulaması kapsamında 1 milyon 100 bini geçen işletmenin fatura işlemlerini dijitale taşıdığını kaydeden Uyumsoft Kurumsal İş Sistemleri A.Ş. Bulut Hizmetleri Genel Müdürü Arif Erhun Öçal, 1 Temmuz itibariyle 200 bine yakın yeni mükellefin daha zorunlu geçişlerini yapacağını ve e-Fatura kullanan işletme sayısının 1.3 milyonu bulacağını açıkladı. 1 Temmuz’dan sonra ülkemizdeki her 3 işletmeden 1’nin e-Fatura kullanıcısı olacağını anlatan Öçal, zorunlu geçişlerin yanı sıra geçiş yapanların yarısından fazlasının gönüllü geçtiğinin altını da çizerek, Anadolu’dan yoğun geçişlerin sürece hız kazandırdığını da belirtti. Uyumsoft, mükelleflerin e-Fatura’ya geçişlerini 3 dakikaya indirdi Türkiye’nin inovasyon liderinden Uyumsoft, bu yılın sonunda e-Fatura, e-Arşiv fatura dahil e-Belge uygulamalarında 200 bini aşkın yerli ve global firmaya hizmet vererek, dijital dönüşümde öncü rolüne devam ediyor. Mükelleflerin e-fatura’ya ilk geçiş süresini 3 dakikaya indiren “Uyumsoft e-Fatura Portalı” altyapısını kurduklarını ifade eden Arif Erhun Öçal, işletmelerin e-Fatura’ya ilk geçişlerindeki hizmeti en kısa sürede sunan ilk ve tek e-Fatura özel entegratörü olduklarını kaydetti. Uyumsoft’un e-Fatura, e-Arşiv fatura dahil e-belge çözümleriyle sınırlı kalmayıp, dijital dönüşümün diğer alanlarında inovatif yazılım çözümlerini sunarak yerli ve global şirketlere değer katmaya devam ettiğine vurgu yapan Arif Erhun Öçal, ülkemizde elde ettikleri başarıyı bulunduğumuz coğrafya başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerine taşımayı hedeflediklerini söyledi. Her yıl binlerce ağaç kesilmekten kurtuluyor e-Fatura uygulamalarının en büyük artısı, ormanlarımıza ve doğamıza oluyor. e-Fatura, e-Arşiv fatura dahil e-Belge uygulamalarının zaman, verimlilik ve hız sağlamasının yanı sıra ağaçların kesilmesinin önüne geçtiğine işaret eden Arif Erhun Öçal, her yıl İstanbul’un Beşiktaş ilçesi büyüklüğünde bir orman alanının, ülkemizin ağaç servetinin kesilmekten kurtulduğunu sözlerine ekledi.
Erzincan Kurban Bayramı öncesi bıçakçılarda hareketlilik başladı Kurban Bayramı’na sayılı günler kala bıçakçılarda hareketlilik yaşanırken, kurbana acı çektirmemek için kimi vatandaş yeni bıçak almayı tercih ederken kimisi de biletmeyi tercih ediyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Kurban Bayramı öncesi çarşı ve pazarda hareketlilik başladı. Hareketliliğin yoğun olarak yaşandığı yerlerden biri de bıçakçılar oldu. Yaklaşan Kurban Bayramı ile birlikte Erzincan’da bazı vatandaşlar, kurban kesimi için yeni bıçak almayı tercih ederken, bazıları da eski bıçaklarını biletmeyi tercih ediyor. Eski bıçaklarını biletmek isteyen vatandaşlar bileyicilerin yolunu tutarken bıçak bileme ustaları da vatandaşların bıçaklarını yetiştirmek için yoğun mesailerine başladı. Kurban Bayramı öncesi işleri artan Erzincanlı bıçak ustaları, doğru bıçak kullanımına dikkat çekti. Bıçakçılar, kurbanlık hayvanlara eziyet edilmemesi ve kurban kesiminde kaza yaşanmasının önüne geçilmesi için, kaliteli çelik ve keskin bıçakların kullanılması gerektiğini tavsiye etti. Yapılacak işleme göre bıçakların da farklılık gösterdiğini kaydeden bıçak ustası Samet Özdemir, “Kurban Bayramı öncesi biraz hareketliliğimiz başladı çok şükür. Bu sene bizim biraz korkumuz vardı. Kurbanlık fiyatlarının yüksek olması sebebiyle ama vatandaşların talebi güzel. Yani bizim umduğumuzdan daha güzel. Çok şükür. Biz daha sakin olur diye bekliyorduk. Bıçak satışları olsun bileme olsun biraz daha hızlı. İnşallah daha da hızlanacak. Bakalım inşallah insanlarımız son güne bırakmaz. Yeni bıçak satın almayı vatandaşlardan ziyade daha çok kasaplar, mezbahalar tercih ediyor. Kesim değil de kullanmak için daha basit bıçaklar alıyorlar genelde. Vatandaşlarımızda hem bileme hem satın alma var ancak bileme işlemine rağbet daha fazla. İnsanların cebi için daha uygun oluyor. Bu sene bıçak bileme fiyatı 20 TL, balta, satır, tara ise 40 TL. Bıçak alırken önce vatandaşımız ne istediğini nerede kullanacağını bilmeli, bizler de ona göre bıçak veriyoruz. Kesim için ise daha kaliteli bir bıçak veriyoruz. Çünkü Kurban Bayramı’nda hayvana eziyet etmek, günaha girmek istemeyiz. O yüzden vatandaşın kullanacağı şekilde bıçak veriyoruz” dedi. “Hayvana acı çektirmemek için kaliteli bıçakları tercih ediyorum” Kurban Bayramı öncesinde bıçaklarını bilemeye getiren vatandaşlardan Fahri Polat ise “Hazırlıklarımızı yapıyoruz. İnşallah bir sıkıntı olmadan bu bayramı da atlatacağız. Her Kurban’da olduğu gibi bu yıl da ufak tefek hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bıçak alırken veya biletirken pürüzsüz olmasına dikkat ediyorum. Ayrıca keserken hayvana acı vermeden kesmek için keskin olmasına dikkat ediyoruz. Zaten dinimize göre hayvan ne kadar az acı çekerse o kadar daha iyi. Onun için bıçaklarımızın keskin olması lazım. En önemli faktör bu. Bu yüzden de bayram öncesinde bıçaklarımızı biletiyoruz. Kaliteli bıçakları tercih ediyoruz” dedi.