TEKNOLOJİ - 09 Haziran 2024 Pazar 18:48

Aksaray Bilim Festivali’nde Alper Gezeravcı rüzgarı

A
A
A
Aksaray Bilim Festivali’nde Alper Gezeravcı rüzgarı

Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer’in öncülüğünde bu yıl 3.’sü düzenlenen Bilim Festivali büyük bir coşkuyla 3 gündür devam ederken festivale bugün Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı damgasını vurdu.


Aksaray Belediyesi tarafından organize edilen ve bu yıl 3.’sü gerçekleştirilen Bilim Festivali coşkuyla devam ediyor. Festivalin bugünkü konuğu Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı oldu. Tacin Mahallesi Bilim Merkezi arkasındaki alanda gerçekleştirilen festivalde Aksaraylılarla buluşan Gezeravcı Türkiye’nin uzay yolundaki adımları ve gelişmeleri hakkında bilgiler vererek uzaydaki yaşantıyı ve uzay eğitimlerini, deneylerini aktardı.


Binlerce insanın katıldığı söyleşide konuşan Alper Gezeravcı, “Türkiye Cumhuriyeti’nin devletinin güçlü iradesi ile 100 yıldır adım atmadığımız bir alanda bugün burada genç kardeşlerimizin, çocuklarımızın gelecekte hayallerine sınır koymalarını gerektirmeyecek şekilde ilham alacakları bir hikayenin sadece başlangıç noktasını yaptık. Bugün burada duyacaklarınız ilerleyen süreçte altına sizlerin de imzanızı atacağınız bir yolun sadece başlangıç noktası, bir yere varış hikayesi değil. Geçtiğimiz 15 - 20 yıllık süreçte zaten havacılık ve uzay alanında yaptığımız işler dünyada ses getirmeye başlamıştı. Uzay alanına uzak bir ülke değiliz biz. Aslında uzay alanında yapmış oluğumuz uydular yıllardır dünyanın farklı yörüngelerinde uçmaya ve ülkemizin ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyor. Bizim eksik olduğumuz sadece insanlı uzay görevi alanıydı. Buna yönelik olarak da Ocak ayında attığımız ilk adımın ardından belki haberlerden takip etme imkanı bulanınız vardır, 2. adımı da dün yörünge altı araştırma uçuşuyla yaptık. Israrla vurguluyorum, bu sadece bir hikaye bir heves değildi. Bu bir hikayenin başlangıç noktasıydı, bir yere varış hikayesi değildi. Dolayısı ile çıktığımız bu yolda bundan sonra devletimizin iradesiyle varlık göstermeye devam edeceğiz. Bundan sonra bu işlerin devamı niteliğinde daha birçok haberi duymaya devam edeceksiniz. Bulunduğumuz coğrafyada uzay alanında faaliyet gösteren ülkelerin içerisinde uzay ajansı en genç, en az tecrübeye sahip olan ülkeyiz. 2018 yılının Aralık ayında ülkemizin uzay alanında yapmış olduğu faaliyetleri tek bir çatı altında bir araya getirmek için Türkiye uzay ajansı kuruldu. Tecrübe eksikliğine ve bu alanda kurulmuş en son, en genç uzay ajansı olmasına rağmen sadece 2 yıllık bir hazırlığın ardından uzay ajansımız tarafından 2021 yılının Şubat ayında sahnede gördüğünüz bu 10 hedef belirlendi. Bugün burada bu 10 hedeften sadece 1 tanesinin mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Önümüzdeki süreçte bu listede gördüğünüz kendi planlamaları dahilinde devam eden daha nice gururları yaşıyor olacaksınız” dedi.



“Aya kendi yapmış olduğumuz roketle araştırma modül görevi planlaması yapılıyor”


2026-2028 yılları arasında aya araştırma modülü görevi planlandığına dikkat çeken Gezeravcı, “Ay araştırma programı kapsamında ülkemiz 2026 ile 2028 aralığında aya kendi yapmış olduğu bir roketin kendi motoruyla ulaştırıp önce sert iniş, yani çarptırma, ardından da buradan elde edilen tecrübe ile ikinci seferde üzerinde bir araştırma modülü ile görev planlaması yapılıyor. Bundan uzak değiliz. Türkiye Cumhuriyeti’nin hali hazırda zaten uzayın yasal limiti olan 100 kilometreyi geçen roketleri var. Savunma alanında hakikaten ileri bir noktaya erişmiş durumdayız. Bizim bu savunma alanındaki roketlerimizi test etmek ilerleyen süreçte uzaya erişim noktasında yeni projelerimizi hayata geçirmek için artık kendi kontrolümüzde olan başka topraklarda ya da kendi ülkemizin içerisinde bu süreçleri yürütebileceğimiz alanlara ihtiyacımız var. Sadece bizim ihtiyaçlarımızı karşılamak için değil, başka ülkelerin ihtiyacını da karşılayıp artık bu yaptığımız yatırımlardan artık katma değer elde etmeye başlayacağız” diye konuştu.



“100 yerli ve milli Türk uydusunu Amerika Birleşik Devletlerine doğru yola çıktı”


8 Temmuz haftasında TÜRKSAT 6A’nın uzaya fırlatıldığına değinen Gezeravcı, “84 yılından bu yana uzay alanında, uydu yapımı alanında elde edilen tecrübelerle bilsat, rasat, göktürk ve imece uydularının yapım aşamalarında Türk mühendislerinin edinmiş olduğu tecrübenin neticesinde nihayet en sonunda yüzde 100 yerli ve milli imkanlarla, kendi mühendislerimizin elinden yapılmış bir Türk uydusunu fırlatmak için Amerika Birleşik Devletlerine doğru yola çıktı ve ulaştı. 8 Temmuz haftasında kısmet olursa, yüzde 100 kendi mühendislerimizin elinden çıkmış olan haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A’yı uzaya fırlatıyor olacağız. Yaklaşım 36 bin kilometre irtifaya” şeklinde konuştu. Gezeravcı, uzaya çıkmak için aldığı eğitimlerden uzayda yaptığı deney ve tüm faaliyetlere kadar Aksaraylılara anlattı. Daha sonra vatandaşların merak ettiği soruları da bir bir yanıtlayan Gezeravcı, Türkiye’nin uzay yolunda emin adımlarla ilerlediğini kaydetti.



“Çok önemli bir tecrübe, çok önemli bir vizyon”


Ardından sahneye çıkan Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, “Alper Gezeravcı’ya buraya geldikleri için bir kez daha teşekkür ediyorum. Gerçekten çok önemli bir tecrübe, çok önemli bir vizyon. Sayın Cumhurbaşkanımızın çıkmış olduğu hedef doğrultusunda Türk milleti adına, Türk insanı adına uzay yolculuğu yapmış ilk insanımız tarihe ismini altın harflerle yazdırmış ve bugün de siz gençlerimizi, vatandaşlarımızı motive eden çok önemli çalışmalar gerçekleştiriyor kendisi. Bu yönüyle kendisini bir kez daha tebrik ediyoruz. Allah razı olsun, Cenabı Allah sayılarını artırsın inşallah. Gezeravcı zaten uzay yolculuğunu yaptığında bu vizyonu ülkemizin gençliğine çok güzel şekilde çizdiler. Bu yönüyle de çalışmalarımız ilerleyerek devam ediyor. Bilim merkezimizde, bilim festivalimizde bu vizyon çerçevesinde çalışmalar gerçekleştiriyoruz. İnşallah içimizden gençlerimiz, çocuklarımızdan Alper Gezeravcı’yı örnek alarak ilerleyen zamanlarda inşallah iyi adımlarla devam etmelerini umut ediyoruz” diye konuştu.


Konuşmaların ardından Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu ve Belediye Başkanı Evren Dinçer tarafından Gezeravcı’ya plaket verildi. Gezeravcı, protokol üyeleriyle birlikte bilim festivali stantlarını da gezerek vatandaşlarla görüştü.



Aksaray Bilim Festivali’nde Alper Gezeravcı rüzgarı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Varank: "Bursa bıçakçılığını dünya markası yapacağız" AK Parti Bursa Milletvekili ve eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Uluslararası Bursa Bıçak Festivali’nde yaptığı açıklamada Bursa bıçakçılığının dünya markası haline getirilmesi için çalışmaların süreceğini söyledi. Stantları tek tek gezerek bıçak ustalarıyla sohbet eden Varank, ürünleri inceledi ve bazı bıçakları satın aldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa’nın fethinin 700. yılı etkinlikleri kapsamında Merinos Atatürk Kültür Merkezi Fuar Alanı’nda düzenlenen festival bugün sona eriyor. Üç gün süren organizasyon, sergi, yarışma ve fuar etkinlikleriyle yoğun ilgi gördü. Festival alanını ziyaret eden Varank, stantları tek tek gezerek bıçak ustalarıyla sohbet etti, ürünleri inceledi ve bazı bıçakları satın aldı. Vatandaşlarla da yakından ilgilenen Varank, hatıra fotoğrafı çektirdi. Bursa’nın köklü el sanatlarından biri olan bıçakçılığın hakettiği değeri görmesi gerektiğini vurgulayan Varank, "Bursa’mızın dünyaya nam salmış bıçakçılık geleneğini daha güçlü şekilde tanıtmak istiyoruz. Bu festival, hem ustalarımızın emeğini görünür kılıyor hem de sektörün gelişimine katkı sağlıyor" dedi. Festivalin kültürel mirasın korunması açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Varank, bu tür organizasyonların artarak devam edeceğini belirtti. Yerli ve yabancı çok sayıda katılımcının yer aldığı festivalde ustalar hünerlerini sergilerken, kurulan stantlar ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü. Bursa bıçakçılığının uluslararası tanıtımına katkı sağlayan festival, bugün gerçekleştirilen programların ardından sona erecek.
Antalya Büyükşehir Belediyesi ulaşımda motorize ekip kurdu Antalya Büyükşehir Belediyesi, kent ulaşımında güvenliği ve hizmet kalitesini artırmak amacıyla motorize ekip kurdu. Motorize ekipler, arızalara ve trafik yoğunluklarına daha hızlı müdahale edecek. Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı, kent genelinde ulaşım hizmetlerinin daha güvenli, hızlı ve konforlu şekilde yürütülmesi için sahadaki çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Büyükşehir Trafik Şube Müdürlüğü bünyesinde sinyalizasyon arızaları, kavşak yoğunlukları ve trafik işaret levhalarındaki sorunlara daha hızlı müdahale edilmesi amacıyla motorize ekipler kuruldu. Motorize ekipler, özellikle trafiğin yoğun olduğu pik saatlerde ve uzaktan erişim ya da akıllı kavşak sisteminin bulunmadığı noktalarda görev yapacak. Ekipler 7/24 görev başında Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı Trafik Şube Müdürlüğü Sinyalizasyon Birim Sorumlusu Onur Yıldız, ekiplerin 7 gün 24 saat görev başında olduğunu belirterek "Gerek bölge saha sorumlusu arkadaşlarımızın kontrolleri sırasında, gerekse Trafik Kontrol Merkezi’ndeki operatörlerimizin kontrolleri neticesinde arızalara müdahale edecek. Yeni kurulan motorize ekiplerimiz sayesinde özellikle pik saatler başta olmak üzere uzaktan erişim ve akıllı kavşak sisteminin olmadığı noktalarda daha etkin görev alınacak. Arızalara ve kavşak yoğunluklarına çok daha hızlı ve anlık müdahaleler sağlanacak. Yeni motorize ekiplerimiz sayesinde kavşaklarda oluşan anlık yoğunluklara ve arızalara daha hızlı müdahale sağlamış olacağız" dedi. Toplu taşıma araçlarına denetim Öte yandan, Ulaşım Dairesi Başkanlığı Toplu Taşıma Şube Müdürlüğü ekipleri de vatandaşların toplu taşıma hizmetlerinden güvenli, konforlu ve sağlıklı şartlarda faydalanabilmesi amacıyla halk otobüslerin yönelik denetimlerini yoğun bir şekilde sürdürüyor. Yoğun kullanılan duraklarda yapılan uygulamalarda, araçların ve sürücülerin belirlenen kurallara uyup uymadığı titizlikle incelendi. Denetimlerde halk otobüslerinin klima sistemleri, engelli rampaları, engelli koltuk kemerleri, araç içi hijyen, sürücü evrakları ve sürücülerin kılık kıyafet kurallarına uygunluğu kontrol edildi. Otobüs duraklarında denetim yapıldı Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı Toplu Taşıma Şube Müdürlüğü’nde görevli Saha Şefi Hüseyin Yavuz, denetimlerin hizmet kalitesi ve vatandaş memnuniyeti için sürdürüldüğünü ifade ederek, "Sürüş ve yolcu güvenliğini etkileyebilecek gereksiz aksesuar kullanımı, havalı korna gibi eklemeler, otobüslerin klima sistemleri, engelli rampaları, engelli koltuk kemerleri, hijyen, sürücü evrakları ve sürücülerin kılık kıyafetleri denetimlerde tek tek kontrol edildi. Mevzuat kurallarına uygun olmayan uygulamalar için cezai işlem uygulandı" diye konuştu.
Kütahya İlkbahar ortasında kış, çiçek açan ağaçlar kar altında Kütahya’da bahar mevsiminin ortasında etkili olan kar yağışı, kentte hem şaşkınlık oluşturdu hem de tarımsal üretim açısından endişeleri beraberinde getirdi. Mayıs ayında nadir görülen yağış, özellikle yüksek kesimlerde etkisini artırırken, doğa adeta yeniden kışa döndü. Kent genelinde hava sıcaklıklarının aniden düşmesiyle birlikte başlayan kar yağışı, başta Radar bölgesi olmak üzere yüksek rakımlı alanlarda yoğun şekilde görüldü. Kısa sürede etkisini artıran yağışla birlikte bölgedeki yollar beyaza bürünürken, sürücüler için de zaman zaman ulaşımda zorluklar yaşandı. Karla kaplanan doğa, görsel olarak kartpostallık manzaralar oluştururken, özellikle çiçek açmış ağaçların kar altında kalması dikkat çekti. Elma, erik ve badem ağaçlarının çiçeklenme döneminde karla kaplanması, üreticiler açısından riskli bir tablo ortaya koydu. Aynı şekilde ekili tarım arazileri ve tarlalar da beyaz örtü altında kalırken, zirai don ihtimali gündeme geldi. Uzmanlara göre, bu dönemde yaşanacak ani sıcaklık düşüşleri ve gece saatlerinde sıfırın altına inen değerler, çiçeklerin yanmasına ve dolayısıyla ürün kaybına neden olabiliyor. Bölgede üretim yapan çiftçiler ise gelişmeleri tedirginlikle takip ediyor. Kütahyalı üretici Mehmet Akıncı, yaşanan kar yağışının alışılmışın dışında olduğunu belirterek, umutlu ancak temkinli olduklarını ifade etti. Mehmet Akıncı, "İnşallah meyvelerimize herhangi bir zarar gelmez. Rabbim hayırlısını versin. Şu anda ağaçlarımız çiçek aşamasında, aslında tomurcuk döneminde olması gerekiyordu. Bu durum bizi düşündürüyor. Eğer hava sıcaklıkları eksi 4-5 derecelere düşmezse büyük bir zarar olmayacağını umut ediyoruz. Geçtiğimiz yıl su sıkıntısı yaşamıştık, bu yıl da benzer bir durumla karşılaşmayız inşallah" dedi.
İzmir Sultan Burcu Saklı, 4. kişisel resim sergisini Çeşme Kalesi’nde açtı İzmir’in Çeşme ilçesinde sanatseverleri buluşturan yeni bir sergi kapılarını açtı. Çeşme Ulusoy Denizcilik Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı ve Resim Öğretmeni Sultan Burcu Saklı’nın dördüncü kişisel resim sergisi, Çeşme Kalesi içindeki Ceneviz Kulesi Sergi Salonu’nda sanatseverlerin ziyaretine sunuldu. Sergi, 16 Mayıs’a kadar gezilebilecek. Serginin açılış kurdelesini Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı ve eşi Arzu Güleryüz Maraşlı ile İlçe Milli Eğitim Müdürü Şahan Çöker birlikte kestiler. Sultan Burcu Saklı, Mehmet Maraşlı himayesinde ve Arzu Güleryüz Maraşlı koordinatörlüğünde 2023’ten bu yana düzenlenen "Hayatın Anlamı Kitap" etkinliklerinde yaklaşık 30 canlı resim performansına imza atmış ve bu süreçte ürettiği eserleri de son iki yıldır açtığı sergilerle sanatseverlerle buluşturmuştu. "Kök, dönüşüm ve kadın temaları ön planda" Eserlerinde kök, dönüşüm, kadın ve dişil enerji temalarını işlediğini belirten Saklı, çalışmalarında kadim kolektif hafızaya gönderme yaptığını ifade etti. Sanatçı, Şahmeran figürü ile ağaç ve kök imgelerinin öne çıktığı eserlerinde, düşüncelerini doğrudan değil, tasarımın estetik diliyle aktarmayı tercih ettiğini dile getirdi. Saklı, tabloların zaman içinde izleyiciyle bağ kurduğunu ve her bir eserin farklı anlarda farklı anlamlar kazandığını vurguladı. Atık malzemelerle üç boyutlu dokunuş Eserlerinde farklı teknikler kullandığını da anlatan Saklı, özellikle meslek lisesinde görev yapmaya başladıktan sonra silikonla tanıştığını ve bu sayede çalışmalarına üç boyutlu detaylar eklediğini söyledi. Sanatçı, doğal yollarla elde edilen materyallerin yanı sıra atık malzemeleri de değerlendirerek eserlerine dahil ettiğini, bu yaklaşımın çalışmalarına zenginlik kattığını ifade etti. "Sanatla dönüşüm" anlayışı Büyük boyutlu çalışmalar yapmayı sevdiğini belirten Saklı, son dönemde eser boyutlarını küçültse de üretim sürecinde aynı yoğunluğu koruduğunu dile getirdi. Her şeyi dönüştürme çabasıyla hareket ettiğini belirten sanatçı, sanatın hem bireysel hem de toplumsal bir dönüşüm aracı olduğuna dikkat çekti. Saklı, sergiye destek veren Çeşme Müze Müdürlüğü’ne teşekkür ederken, gönderdiği çiçek dolayısıyla Lal Denizli’ye ve Eğitim-İş 1 No’lu Şubesi’ne de teşekkürlerini iletti.