EĞİTİM - 31 Temmuz 2015 Cuma 11:07

Kalite Kurulu Yönetmeliği Ve Tübitak Kamag 1007 Programı Kapsamında 3 Adet Proje Çağrısı

A
A
A
Kalite Kurulu Yönetmeliği Ve Tübitak Kamag 1007 Programı Kapsamında 3 Adet Proje Çağrısı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. M.A. Yekta Saraç, sosyal medya hesapları Facebook ve Twitter üzerinden “Kalite Kurulu Yönetmeliği ve Tübitak Kamag 1007 Programı Kapsamında 3 Adet Proje Çağrısı” ile ilgili açıklamalarda bulundu.
YÖK Başkanı Prof. Dr. M.A. Yekta Saraç, kalite kurulu yönetmeliği ile ilgili sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımında Yükseköğretim Kalite Güvencesi Yönetmeliğinin 23 Temmuz 2015 tarihli Resmi Gazete ’de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini belirterek, “Bu Yönetmelik, ülkemizin 2000’li yıllardan itibaren öncelikli gündemi olan ve önemli ölçüde de başarı elde edilen yükseköğretime erişim ve yükseköğretim alanındaki okullaşma oranının artırılması odaklı yatay ve sayısal büyümeden nitelik ve kalite bakımından büyümeye geçişte önemli bir katkı sağlayacaktır. "Yeni YÖK" olarak kalite merkezli büyüme ve buna bağlı süreçlerin geliştirilmesi öncelikli gündemimizdir. Bu yönetmelik ile çıktı kontrolü, Yükseköğretim Kurulu ile ilişkili fakat karar alma süreçlerinde bağımsız ve şeffaf bir yapıda olacak ’Kalite Kurulu’ tarafından gerçekleştirilecektir. Bu Yönetmelik kapsamında ilgili paydaşların üye olarak yer alacağı Yükseköğretim Kalite Kurulu oluşturulacak, kurumsal değerlendirme ve program akreditasyonu merkezli bir dış değerlendirme sistemi gerçekleştirilecektir. Kurumsal dış değerlendirme ilgili yükseköğretim kurumunun eğitim-öğretim, araştırma ve idari süreçlerini kapsayacak ve her 5 yılda bir zorunlu olarak gerçekleştirilecektir. Bu kurumsal dış değerlendirme kurumların misyon farklılıklarını dikkate alan bir özdeğerlendirme sistematiği esasına dayanacak, bu da kurumlarımıza daha fazla özerklik ve kendi hedeflerine odaklanmasına imkan sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
“YÖNETMELİK KAPSAMINDA OLUŞTURULACAK KALİTE KURULU, YASAL ZORUNLULUK GEREĞİ YÖK’ TEN BAĞIMSIZ DEĞİL FAKAT İLİŞKİLİ BİR YAPIDADIR”
Program akreditasyonu ise ilgili programa ait yeterlilikler esaslı ve uluslararası kalite güvencesi normlarının da referans alarak düzenleneceği ilke ve esaslar dâhilinde Kurul tarafından tescil yetkisi verilen ajanslar tarafından gerçekleştirileceğini bildiren Saraç, şunları kaydetti:
“Yönetmelik kapsamında oluşturulacak Kalite Kurulu, yasal zorunluluk gereği YÖK’ ten bağımsız değil fakat ilişkili bir yapıdadır. Ancak Kurul’un oluşumu ve üye yapısı, karar alma süreçlerinde bağımsız olmasına özen gösterilmiş ve en önemlisi tespit ve önerilerini Yükseköğretim Kuruluna sunarken eş zamanlı olarak kamuoyu ile paylaşma yöntemiyle olabildiğince bağımsız bir yapıda çalışması öngörülmüştür. Yeni YÖK olarak, bu bağlamda olması gereken ve gönlümüzden geçen aldığımız kararların sonuçlarının ve eğitim öğretime katkılarının değerlendirildiği Yükseköğretim Kurulundan tamamen bağımsız bir Kalite Güvencesi Sisteminin oluşturulmasıdır. Ancak mevcut şartlar dâhilinde yapılması gerekenlerin bir takım engelleri bahane ederek ertelenmemesi gerektiğini, her hal ve şartta yapılabilecek iyileştirme imkânının bulunduğunu düşünüyorum. Yönetmelik zemininde başlatılan bu girişimin tedricilik kavramı çerçevesinde kanuni düzenlemeye evirilmesinin yükseköğretimimizin yararına olduğunu bir kez daha ifade etmek isterim. Bu Yönetmeliğin hazırlanması sürecinde, Taslak Yönetmelik Kurumumuz internet sayfasında askıya çıkartılarak ilgili tüm kamuoyunun görüşüne sunulmuştu. Gelen görüş ve önerilerin tümü ayrıntılı ve dikkatli olarak değerlendirilmiş ve mevzuatımız dâhilinde tümü dâhil edilmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda görüş bildiren tüm kamuoyuna bu sürece katkı ve destekleri için teşekkür ediyorum. Kalite Kurulunun hayata geçmesi ile Türk yükseköğretim sistemimizde yapısal bir değişimi de başlatacağını söyleyebilirim.”
“ÖĞRETİM TARİHİMİZDE İLK KEZ TÜBİTAK İLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE BİR HAZIRLIK YAPARAK..”
Saraç, TÜBİTAK Kamag 1007 programı kapsamında 3 adet proje çağrısı ile ilgili ise sosyal medya üzerinden, “Yeni YÖK olarak, yükseköğretim sistemimiz odaklı konulara sadece günlük düzenlemelerle sınırlı olarak yaklaşan bir YÖK anlayışından, geleceğe stratejik bakış ile bakan bir YÖK anlayışını; Bu stratejik konuları kendi yetkinlikleri ile çözüm üretme yaklaşımından, ilgili tüm paydaşlarla birlikte çözüm üretme yaklaşımını; Bu çözüm üretme sürecini proje tabanlı profesyonel bakış ile yürüterek, konuyu kamuoyunun ilgili tüm paydaşlarına rekabet ortamında açma yaklaşımını, çıkacak sonuçları yasal düzenlemelerle değerlendirme ve uygulama taahhüdü içinde bulunmayı esas alıyoruz. Bu amaç ve yaklaşım içinde, yüksek öğretim tarihimizde ilk kez TÜBİTAK ile işbirliği içinde bir hazırlık yaparak, TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (KAMAG 1007) kapsamında, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığımızın uygulayıcı kurum olarak yer alacağı: “Yükseköğretimde Eğitim Programları Yönetim Destek Sisteminin Geliştirilmesi”, “Yükseköğretim Sistemine İlişkin Öğrenci Başarısının Değerlendirilmesi” “Doktora Derecesine Sahip İnsan Kaynağına Yönelik Yönetim Destek Sistemi” başlıklı 3 adet Proje Çağrısı TÜBİTAK, Kamu Araştırmaları Destek Grubu (KAMAG) tarafından yayınlanmıştır” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın ÖSYM Başkanı Ersoy, BARÜ’yü ziyaret etti Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, Bartın Üniversitesi (BARÜ) Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’u ziyaret etti. Rektörlük makamında gerçekleştirilen ziyarette, BARÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran ile Prof. Dr. Sevim Çelik, Genel Sekreter Prof. Dr. Selçuk Gümüş, ÖSYM Bartın METEKSAN Görevlisi Prof. Dr. Ramazan Yılmaz ÖSYM Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Necip Şimşek ile Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Ceylan ve Başkan Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Keskin de yer aldı. ÖSYM’nin sınav süreçleri, teknolojik altyapısı, güvenlik önlemleri ve aday memnuniyeti gibi konularda görüş alışverişinde bulunulduğu ziyarette, iki kurum arasında yapılabilecek ortak çalışmalar ele alındı. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Uzun, “Ulusal ölçekte her yıl milyonlarca adaya sınav hizmeti sunan ve yaptığı faaliyetler ölçeğinde dünyanın önde gelen ölçme, seçme ve yerleştirme kurumu olan ÖSYM bünyesinde önemli çalışmalar yapılmaktadır. Bu doğrultuda bugünkü ziyarette, tüm paydaşlarıyla gayretli ve titiz çalışmaların yapıldığı bu değerli kurumumuzda hizmet süreçlerinin geliştirilmesine yönelik görüş alışverişinde bulunduk. Nazik ilgileri için ÖSYM Başkanımız Prof. Dr. Sayın Bayram Ali Ersoy, Başkan Yardımcılarımız Prof. Dr. Sayın Necip Şimşek ile Dr. Öğr. Üyesi Sayın Cengiz Ceylan ve Başkan Danışmanı Sayın Prof. Dr. Ahmet Keskin’e teşekkür ediyorum” dedi. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ersoy ise yakın ilgileri ve misafirperverlikleri için Rektör Uzun’a teşekkürlerini iletti. YÖK Başkanı Ersoy ve beraberindekiler daha sonra Kutlubey Yerleşkesi’ndeki Kütüphane Binasında yer alan ÖSYM Bürosuna geçerek bir dizi görüşme ve incelemede bulundu.