MAGAZİN - 25 Aralık 2015 Cuma 17:59

Gazi Üniversitesi Öğrencilerinden Diriliş ‘Ertuğrul' Dizisine Ödül

A
A
A
Gazi Üniversitesi Öğrencilerinden Diriliş ‘Ertuğrul' Dizisine Ödül

Gazi Üniversitesi öğrencileri Diriliş ‘Ertuğrul’ dizisine yılın en iyi dizisi, senaryosu, yönetmeni ve oyuncuları dallarında ödül verdi.
Diriliş “Ertuğrul” dizisi yapımcısı ve senaristi Mehmet Bozdağ, yönetmen Metin Günay ile dizi oyuncuları Engin Altan Düzyatan (Ertuğrul Bey), Mehmet Çevik (Deli Demir), Cengiz Coşkun (Turgut Alp), Nurettin Sönmez (Bamsı Beyrek) ve Cavit Çetin Güner (Doğan Alp) Gazi Üniversitesi öğrencileriyle bir araya geldi.
Gazi Üniversitesi öğrencileri tarafından Diriliş “Ertuğrul” dizisine yılın en iyi dizisi, senaryosu, yönetmeni ve oyuncuları dallarında ödüller verildi. Ödül töreni ve söyleşi Gazi Üniversitesi Merkez Kampüsü Rektörlük Binası Mimar Kemalettin Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Diriliş ‘Ertuğrul’ ve ekibi ve oyuncularıyla bir araya gelmek isteyen üniversite öğrencileri söyleşiye kitap bağışlayarak katıldı.
Söyleşide hikayeyi şekillendirirken yol sürecini anlatan yapımcı Bozdağ, "Acaba Ertuğrul’un şahsi vasıfları nedir? Nasıl bir özellik taşıyordu ki ileride 72 milleti kendi sancağı altında toplayabilmiştir?" şeklindeki sorulara yanıt arayarak yola çıktıklarını ifade etti. Ertuğrul’un ve diğer Türk büyüklerinin en büyük özelliğinin feda edebilmeleri olduğunu söyleyen Bozdağ, "Hayatlarını, hayallerini milletleri için, bütün cihanın huzura kavuşması için kendilerini feda edebilen bir hanedan olmuştur. Ertuğrul Gazi’nin asla pes etmemesi gerekiyordu, liderlik vasfı, hiç kimsenin göremeyeceği, hayallerinin peşinde yılmadan yürüyebilmeliydi. Ertuğrul karakterini şekillendirdikten sonra hikayemiz başlamış olduk. Moğolistan’dan yazdığımız hikayeyi resmettirdik. Daha sonra kostüm, sanat çalışmaları yaptık. Yoğun ve zorlu bir eğitim sürecine girildi. Savaş stratejisi, oturma kalkma çadıra giriş çıkış gibi birçok ders verildi. Ertuğrul’un ete kemiğe bürünmesine neden olan kimlerdi? En büyük özelliği feda edebilmeleri hayatlarını, hayallerini milletleri için bütün cihanın huzura kavuşması için kendilerini feda edebilen bir hanedan olmuştur. Ertuğrul Gazi’nin asla pes etmemesi gerekiyordu, liderlik vasfı, hiç kimsenin göremeyeceği, hayallerinin peşinde yılmadan yürüyebilmeliydi. Ertuğrul karakterini şekillendirdikten sonra hikayemize başlamış olduk. Moğolistan’dan yazdığımız hikayeyi resmettirdik" diye konuştu.
Dizinin yönetmeni Metin Günay da ‘bizde bir kahraman Türk sinemasında niye yok?’ dediklerini ve diziyi çekerken bir yol haritası belirlediklerini kaydetti.
Dizi oyuncusu Engin Altan Düzyatan da diziye başlama dönemlerini öğrencilere anlatarak, “Biz geldiğimizde her şey hazırlanmıştı, alt yapısı kurulmuştu. 2.5 aylık bir çalışma sistemi ve bir süre çok ciddi bir eğitimden geçtik. Daha önce bunun karşılığını görmedim Türkiye’de. At eğitiminden geçtik. O dönemde bir beyin karşısına geldiğinde nasıl oturulur. O dönemki koşullarda nasıl yaşanır. Geçen yılın kış şartlarında ilk başta 40 çadırımız uçtu sonra da çizmelerimiz çamurda kayboldu. Bizim Alplerle ve diğer oyuncularla ilişkilerimizin iyi olması kardeş gibi olmamızın kökü o çalıştığımız iki aya dayanıyor. Benim kardeşlerimden hiçbir farkları yok, birbirimize bağlandık. Öl dese öleceğim diye korkuyorum. Biz profesyonel oyuncularız. Kahraman olmak her oyuncuya nasip olmaz. Aynı zamanda da çok zordur. Çok uzun ve isteyerek çalıştım bu role, hayatımın dönüm noktası rolü budur. Benim de Ertuğrul Gazi’nin bütünleştiğinin farkındayım. Ertuğrul Bey, dediklerinde çok gurur duyuyorum. Bu rolün bana özel bir şey kattığını ve kariyerim için dönüm noktası olduğunun farkındayım” ifadelerini kullandı.
Söyleşinin ardından Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükbeber katılımcılara ödüllerini takdim etti.
DİZİ OYUNCULARININ İSİMLERİ KÖY OKULLARI KÜTÜPHANELERİNE VERİLECEK
Yüksek öğrenim öğrencileri, Gazi Üniversitesi’nin desteklediği Kitap Bankosu ve Gezi Kütüphanesi’ne azami bir kitap bağışlayarak Diriliş “Ertuğrul” dizisi ekibi ve oyuncularıyla bir araya gelebilecekler. Toplanan kitaplarla Van, Erzurum, Diyarbakır, Bitlis, Muş, Bingöl gibi Doğu ve Güneydoğu Anadolu şehirlerindeki köy okullarında kütüphaneler kurulacak. Kurulacak kütüphanelere Diriliş ‘Ertuğrul’ dizisi yapımcı, senarist, yönetmen ve oyuncularının ismi verilecek.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun İlkadım’dan geleceğe temiz miras: 204 bin kilo atık toplandı Samsun’un İlkadım Belediyesi, gelecek nesillere daha yaşanabilir, daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre bırakmak amacıyla yürüttüğü sıfır atık çalışmaları kapsamında, ilçe genelinde toplam 204 bin kilogram atık topladı. Atık oluşumunu en baştan azaltmayı, oluşan atıkları kaynağında ayrıştırmayı, mümkün olanların geri kazanımını hedefleyen ve çöpe giden atığı en aza indirmeyi amaçlayan İlkadım Belediyesi, sıfır atık çalışmalarına kararlılıkla devam ediyor. Atık toplama faaliyetlerine kararlılıkla devam eden İlkadım Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğünce, ilçe genelinde toplam 204 bin kilogram atık malzeme toplandı. İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, "Gelecek nesillerimize daha yaşanabilir, daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre bırakabilmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi. Toplanan atıkların uygun şartlarda saklanarak geri dönüşümünün ya da imhasının sağlandığını söyleyen Başkan İhsan Kurnaz, "Doğal kaynakların korunması, enerji ve ham madde tasarrufu sağlamak, çevre kirliliğinin azaltılması, iklim değişikliğiyle etkin mücadele ve geri dönüşümün ekonomiye katkısını da göz önünde bulundurarak sıfır atık çalışmalarımıza devam ediyoruz. İlçe genelinde yürüttüğümüz sıfır atık çalışmaları kapsamında 4 bin 620 kilogram ambalaj, bin 600 kilogram atık pil, 2 bin 121 kilogram atık yağ, 2 bin 259 kilogram atık ilaç ve 194 bin kilogram atık tekstil ürünü topladık. Topladığımız ürünlerden geri dönüşüme kazandırılacak olan atıkları geri dönüşüme kazandırıyor, imha edilmesi gereken atıkları ise bu konuda yetkili firmalara göndererek imha edilmesini sağlıyoruz. İlkadım’da sıfır atık ve temiz çevre konularında daha da önemli adımlar atacağız" diye konuştu. Sıfır atık ve geri dönüşüm konularında vatandaşların daha duyarlı olmaları, atıklarını bilinçli bir şekilde ayrıştırarak ilgili atık toplama kutularına bırakmaları gerektiğini hatırlatan Başkan İhsan Kurnaz, "Sıfır atık bilincinin yaygınlaştırılması ve sürdürülebilir çevre hedeflerimiz doğrultusunda İlkadım Belediyesi olarak, içerisinde ’Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ projesinin de yer aldığı ’Kalkancı Sıfır Atık Mahallesi’ projemiz devam ediyor. Projemiz için aldığımız hibelerle 4 adet sıfır atık toplama aracını belediyemiz envanterine aldık. Çevre dostu projelerle hem doğal kaynaklarımızın korunmasına katkı sağlamak, gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir çevre bırakmak, belediyemizin atık toplama kapasitesini artırmak ve geri dönüşüm faaliyetlerimizi daha sistemli ve hızlı yürütebilmek için de hibe başvurularımız var. Daha temiz bir gelecek için vatandaşlarımızın da desteğiyle daha sürdürülebilir bir çevreye kavuşacağız" şeklinde konuştu.
Bolu Bu kareler film setinden değil, ilkokuldan Bolu Köroğlu İlkokulu’nda okul binasının iç kısmında bulunan atıl alanda "Yaşayan Müze" projesi hayata geçirildi. 2. sınıf öğrencileri, yeni oluşturulan bu alanda Bolu’nun geçmişini, kültürünü ve mutfağını canlandırarak ziyaretçileri tarihi bir yolculuğa çıkardı. Çıkınlar Mahallesi’nde bulunan Köroğlu İlkokulu’nda, Yerli Malı Haftası ve Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli etkinlikleri kapsamında dikkat çeken bir projeye imza atıldı. 2/B sınıfı öğretmeni Esengül Acar ve velilerin iş birliğiyle, okul binasının iç kısmında bulunan ve bugüne kadar atıl durumda olan üstü kapalı boş alan, etkinlik alanına dönüştürüldü. Okula kazandırılan bu yeni sosyal alanda, 2. sınıf öğrencileri ve Sınıf Öğretmeni Esengül Acar koordinesinde "Yaşayan Müze" etkinliği düzenlendi. Miniklerden geçmişe vefa Okulun mimarisine kazandırılan yeni alanda kurulan müzede, 1970 ve 1980’li yılların Bolu yöresel kıyafetlerini giyen minik öğrenciler, adeta zamanı geriye sardı. Öğrenciler, hazırlanan özel dekorlar eşliğinde buğday öğütme, yün eğirme, halı dokuma ve yöresel çeyiz hazırlama gibi unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarını uygulamalı olarak canlandırdı. Miniklerin performansı, veliler ve öğrenciler tarafından ilgiyle izlendi. Yöresel lezzetler tanıtıldı Etkinlikte kültürel canlandırmaların yanı sıra gastronomi şöleni de yaşandı. Öğrenci ve velilerin imece usulüyle hazırladığı Bolu mutfağının demirbaşları; keşli cevizli erişte, kızılcık tarhanası, kabaklı gözleme, kanlıca mantarı, kaşık sapı, acem pilavı, lahana sarması ve Kıbrıscık kürülü sergilendi. Okulun yeni atmosferinde sunulan ikramlar, ziyaretçilere eski günleri hatırlattı. Etkinliğe katılan Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Fatih Öncü, okula kazandırılan alanda kurulan stantları tek tek gezdi. Öncü, yöresel kıyafetler içindeki öğrencilerle sohbet ederek, sergiledikleri performanslardan dolayı tebrik etti. "Bolu’muza ait yöresel ne varsa hepsini canlandıracağız" Etkinliğin yürütücüsü Köroğlu İlköğretim Okulu 2/B sınıfı öğretmeni Esengül Acar, etkinlik öncesinde yaptığı açıklamada, "2025 yılının Aile Yılı olduğunu vurgulamak için velilerimizle birlikte Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında, Yerli Malı Haftası etkinlikleri çerçevesinde Bolu’muzun tarihi ve kültürel yönlerini tanıtmak amacıyla Yaşayan Müze sergimizi hazırlamış olduk. Hazırlamış olduğumuz bu sergide Bolu’muzun tarihi, yöresel yemekleri ve kıyafetleri tüm okulumuzun öğrencilerine tanıtılmıştır. Şimdi burada öğrencilerimiz, serginin bütün bölümlerini sizlere canlandıracaklar. Bir kısmı yöresel türkülerimizi söyleyecek, yöresel yemeklerimizin tanıtımı yapılacak. Eskiden değirmenlerde buğday öğütülürdü, bunu canlandıracaklar. Yün eğirecekler, halı dokuyacaklar. Eskiden yöresel çeyiz sermelerimiz olurdu, onları canlandıracağız. Aklımıza gelebilecek Bolu’muza ait yöresel ne varsa hepsini canlandıracağız. Bu etkinliği okulumuzda ilk kez yapıyoruz. Okulumuzun tüm öğrencilerinin yararlanması, Bolu’muzun tarihi kıyafetlerini ve yöresel yemeklerini görmeleri ve öğrenmeleri amacıyla, okulumuz genelini kapsayacak şekilde bu etkinliği düzenledik. Bu konuda destek olan bütün velilerime teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.