ASAYİŞ - 26 Mayıs 2017 Cuma 19:46

Genelkurmay “çatı davası”nda beşinci gün tamamlandı

A
A
A
Genelkurmay “çatı davası”nda beşinci gün tamamlandı

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili aralarında sözde “Yurtta Sulh Konseyi” üyelerinin de bulunduğu 221 sanık hakkında açılan davanın beşinci celsesi tamamlandı.

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili aralarında sözde “Yurtta Sulh Konseyi” üyelerinin de bulunduğu 221 sanık hakkında açılan davanın beşinci celsesi tamamlandı.


Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Kampüsündeki duruşma salonunda görülen davanın öğleden sonraki kısmında eski Genelkurmay Personel Daire Başkanı Korgeneral İlhan Talu’nun çapraz sorgusu yapıldı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vekili Hüseyin Aydın, sanık Talu’ya, “Genelkurmay Başkanı ve Genelkurmay 2. Başkanı o gece derdest edilmişti. O esnada karargahta bulunan en yüksek rütbeli subay olarak darbe olduğunu öğrendikten sonra neden olayları önlemek yerine odanıza kapandınız?” yönünde soru yöneltti. Talu, “Böyle bir durumda yapabileceğimiz iki harekat tarzı vardı. İlki dışarıya çıkıp bunlarla mücadele etmekti. Yanımda silahım ve askerim yoktu. Böyle ikna kabiliyeti uygun değildi. İkinci harekat tarzı ise telefon diplomasisiyle diğer birlikleri olaydan haberdar etmekti. Ben bunun daha uygun olacağını düşündüm ve telefon diplomasisi uyguladım” yanıtını verdi.



“Partigöç ile irtibat kurma fırsatım olmadı”


Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, darbe mesajının altında imzası bulunan sanıklardan Mehmet Partigöç ve Cemil Turhan ile iletişim kurmayı düşünüp düşünmediğini sordu. Talu, “Söylediğim gibi ben odama girdikten sonra Genelkurmay Karargahındaki hiç kimseyle irtibatlı olmadım. Genelkurmay Başkanlığı Harekat Merkezini aradım, oradan cevap alamadım. Ondan sonra ben dışarıdaki kişilerle konuşmaya başladım. Mehmet Partigöç ile ne askeri hattan ne de telefonla görüşme fırsatım olmadı. Cemil Turhan ile de aynı şekilde” ifadelerini kullandı.



“İsimlerini deşifre etmemin doğru olduğunu düşünmüyorum”


Dik’in, “Salonda FETÖ’cü olduğunu düşündüğünüz generaller var mı?” şeklindeki sorusuna Talu, “Hazırladığımız listelerdekilerin hepsini biliyorum ancak burada isim bazında söyleyerek deşifre etmemin uygun olacağını düşünmüyorum” diye cevapladı.


Dik’in, “Bu darbe girişimini sizce kim yaptı?” diye sorması üzerine Talu, “Ben FETÖ’cüler olduğunu düşünüyorum” dedi.



Sabaha kadar kendini odasına kilitlemiş


Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın avukatı, sanık Talu’ya “Kapıyı kilitleyip içeride beklediğinizi söylediniz. Bu kapıyı saat kaçta açtınız, açtığınızda karşılaştığınız manzara neydi?” şeklinde soru yöneltti. Talu, “16 Temmuz günü Genelkurmay Başkanımız saat 10.07’de beni aradı. Genelkurmay Başkanı ile ondan sonra irtibata geçmeye başladım. Saat 10.07’ye kadar odamdan hiç çıkmadım. Çıktığımda saat tahminen 13.15 sıralarındaydı. Sanık Uğur Şahin ile beraber komuta katında dolaşarak Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezine gittik. Oraya gittiğimizde Özel Kuvvet personelinin silahlarını bıraktığını gördüm. Saat 11.00-13.00 arasında telefon diplomasisine devam ederek Özel Kuvvetler personelinin teslim olmasını bekledim” diye konuştu.


15 Temmuz’dan önce özel haberleşme ağını kullanan askerlerin listesinin gelip gelmediğinin sorulması üzerine Talu, “Haziran 2016’da liste gelmişti. Listeler iki değişik kanaldan geliyordu. Biz listeyi Genelkurmay 2. Başkanından aldık. Genelkurmay 2. Başkanı da İzmir savcısından alıyordu. Listeleri aldığımız zaman eski tarihli olanda 300 kişi oluyorsa, yeni tarihli listede 400 kişi oluyordu. Rakamlar sürekli değişiyordu. Biz listeyi Genelkurmay 2. Başkanından alıyorduk” ifadelerini kullandı.


Mahkeme Başkanı Dik, Talu’nun çapraz sorgusunun tamamlanmasının ardından davanın bugünkü celsesini sonlandırdı. Davanın görülmesine pazartesi günü saat 09.30’da devam edilecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla MEAH’ta Dünya İnflamatuvar bağırsak hastalıkları günü etkinliği düzenlendi Dünya İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları (İBH) Günü kapsamında, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde farkındalık oluşturmak amacıyla bilgilendirme standı kuruldu. Standı ziyaret edenler arasında Gastroenteroloji uzmanları Prof. Dr. Burak Özşeker, Doç. Dr. Mehmet Suat Yalçın ve Uzm. Dr. Murat Başaran da yer aldı. Ziyaretçilere mor kurdele takılarak, bilgilendirme broşürleri dağıtıldı. İBH, sindirim sisteminde özellikle bağırsaklarda iltihaplanmaya neden olan kronik bir hastalıktır. İki ana türü bulunmaktadır: Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı. Bu hastalıklar, sindirim sisteminin farklı bölgelerini etkileyip, farklı belirtiler gösterir ve yaşam boyu süren kronik ve tekrarlayıcı özellikleri nedeniyle düzenli takip ve kişiye özel tedavi gerektirir. Etkinlik kapsamında, Gastroenteroloji Kliniği bünyesinde hizmet veren İBH Polikliniği ve Ayaktan Tedavi Merkezi de tanıtıldı. Prof. Dr. Burak Özşeker, katılımcılara İBH hastalığı ve klinik takibi hakkında güncel yaklaşımlara dair sunum yaptı. Sunumun ardından soru-cevap bölümü düzenlendi ve program, poliklinik ve ayaktan tedavi merkezi ziyaretiyle sona erdi. Muğla İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Burak Mülayim, etkinlikte yaptığı konuşmada, "İBH hastalığı ile ilgili farkındalığı artırmak ve hastalara doğru bilgilendirme yapmak bizim için çok önemli. Bu tür etkinlikler, hastalarımızın ve yakınlarının bilinçlenmesine büyük katkı sağlıyor" dedi. Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi yetkilileri, İBH hakkında farkındalığı artırmak amacıyla bu tür etkinliklerin devam edeceğini belirterek, katılımcılara ve destek veren uzmanlara teşekkür etti. Etkinliğe İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Burak Mülayim, Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Eda Özlek ve hastane yönetim ekibi katıldı.
Burdur Burdur’da yaşlı adamın dövülüp gasp edilme anları güvenlik kamerasına yansıdı Burdur’da sokakta yürüdüğü sırada yaşlı adamın gömleğinin cebinde bulunan cüzdanını ve telefonunu gasp edip tartaklayan şüpheli karakol ekibi tarafından yaşanan yaklaşık 1 kilometre boyunca süren kovalamacanın ardından kıskıvrak yakaladı. Mahkemeye çıkarılan zanlı tutuklanarak cezaevine gönderilirken olay anı ve yaşanan kovalamaca güvenlik kamerasına yansıdı. Olay 18 Mayıs Cumartesi günü saat 08:57 sıralarında Şekerevleri Mahallesi eski gülyağı fabrikası önünde meydana gelmişti. Edinilen bilgilere göre dolaşmak için evden çıkıp yolda yürüyüş yapan Halil T.(68) eski gülyağı fabrikası önüne geldiği sırada arkasından gelen M.A.(22) isimli şahıs önünü keserek gömleğinin cebinde bulunan cüzdanı gasp etmeye çalıştı. Yaşanan arbede sırasında yaşlı adamın kafasına vuran ve yere düşürüp yaralayan M.A. yaşlı adamın cüzdanını ve telefonunu gasp etti. Pişkin hırsız daha sonra olay yerinde dolaştığı esnada olayı görenlerin 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarı üzerine bölgeye sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen karakol ekiplerini gören M.A.’nın kaçtığını gören polis ekibi araçtan inerek kaçan şüpheliyi kovalamaya başladı. Yaklaşık 1 kilometre boyunca süren kovalamacanın ardından M.A. isimli şahıs karakol ekibi tarafından Burç Mahallesi Aşıklar Parkı civarında kıskıvrak yakalanarak gözaltına alındı. Öte yandan sağlık ekipleri tarafından ilk müdahalesi yapılan Halil T. ambulans ile Burdur Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Emniyetteki işlemlerinin ardından Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edilen M.A. tutuklanarak cezaevine gönderilirken gasp ettiği Bin 900 TL para, kaçarken boşalttığı ve fırlattığı cüzdan ille kovalamaca esnasında düşürdüğü yaşlı adama ait cep telefonu sahibine teslim edildi. Olay anı ve kovalama anları çevrede bulunan güvenlik kameralarına an be an yansıdı.