GENEL - 21 Kasım 2017 Salı 11:06

TESK Başkanı Palandöken: “Yeni POS cihazı zorunluluğu 1 yıl ertelenmeli”

A
A
A
TESK Başkanı Palandöken: “Yeni POS cihazı zorunluluğu 1 yıl ertelenmeli”

Yeni nesil yazar kasa kullanma zorunluluğunun 1 yıl daha uzatılmasını isteyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Pos cihazı olarak da kullanılan yeni nesil yazar kasa kullanma zorunluluğu 2014 cirosu 150 bin liranın altında olan esnaf için 2018’e kadar ertelenmişti.

Yeni nesil yazar kasa kullanma zorunluluğunun 1 yıl daha uzatılmasını isteyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Pos cihazı olarak da kullanılan yeni nesil yazar kasa kullanma zorunluluğu 2014 cirosu 150 bin liranın altında olan esnaf için 2018’e kadar ertelenmişti. Fiyatları 2 bin ila 18 bin lira arasında değişen pos cihazlarının esnafa büyük bir mali yükü olacağından bu cihazların kullanım zorunluluğu 1 yıl daha ertelenmeli” dedi.


POS cihazı olarak da kullanılabilen yeni nesil yazar kasaların esnafa büyük bir mali yük getirdiğini vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yeni nesil yazar kasa edinmenin esnafa zaten bir yük getirdiğini belirterek, "Her banka kendi yazılımını yüklüyor, parasını alıyor. Cihazların bakım, kontrol ve bunun gibi adlarla masrafları esnafa ikinci bir vergi gibi geliyor. Bu ödeme kaydedici cihazlar aynı zamanda pos makinesi olarak da kullanıldığında bankalar da komisyonlarını alıyor. Cihazların kullanımı yaygınlaştıkça kayıt dışılığın azalması ülkemiz için son derece olumlu ama esnafa getirdiği mali yük de oldukça fazla” ifadelerini kullandı.


Yazar kasa edinme zorunluluğunun 1 yıl daha ertelenmesi gerektiğini belirten Palandöken, “Yeni nesil yazar kasa/pos cihazları 2014 yılı cirosu 150 bin liradan az olan esnaf için 2018’e kadar ertelenmişti. Esnaf ticari hayatta bir taraftan AVM’ler ve zincir marketlerle rekabet etmeye, bir taraftan da kira, stopaj, SGK primleri ve benzeri mali yüklerin altından kalkmaya çalışıyor. Bunlara bir de yeni nesil yazar kasaların alış ve aylık maliyetleri de eklenecek. En azından mevcut yazar kasaların mali hafızası dolana kadar bunlar kullanılabilmeli. Mali hafızası dolan esnaf yeni nesil cihazı da alsın. Tasarruflarımızı artırmamız gereken bu dönemde binlerce yazar kasayı çöpe atmaktansa mali hafızası dolana kadar kullanmalıyız. Kayıt dışılığı azaltmak için milli serveti heba etmeye hiç gerek yok. Bu yüzden yeni nesil yazar kasa/pos cihazı kullanma zorunluluğu 1 yıl daha uzatılmalı ve yalnızca mali hafızası dolan cihazlar yenisiyle değiştirilmeli” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul TFF, Süper Lig’de 37. haftanın VAR kayıtlarını açıkladı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Trendyol Süper Lig’in 37. haftasında oynanan karşılaşmaların VAR kayıtlarını açıkladı. TFF, Süper Lig’in 37. haftasında oynanan 4 karşılaşmanın Video Yardımcı Hakem (VAR) kayıtlarını Youtube hesabından ses ve görüntülü olarak paylaştı. Videoda yer alan maçlar ve alınan kararlar şöyle: - İstanbulspor - Sivasspor müsabakasının 64. dakikasında köşe vuruşu sonrası hakem Ömer Faruk Turtay, elle oynama belirleyerek penaltı noktasını gösterdi. VAR’dan gelen uyarı sonrası pozisyonu izleyen Turtay, penaltıyı iptal ederek köşe vuruşu kararı verdi. - Beşiktaş - Hatayspor maçının 90+3. dakikasında ev sahibi ekibin köşe vuruşu sonrası ceza sahasında Salih Uçan’a yapılan müdahale için VAR, potansiyel penaltı kararı için hakem Cihan Aydın’a uyarıda bulundu. Pozisyonu izleyen Aydın, Beşiktaş lehine penaltı noktasını gösterdi. - Gaziantep FK - Fatih Karagümrük karşılaşmasının 53. dakikasında Ceccherini’nin Markovic’e yaptığı müdahale sonrası hakem Zorbay Küçük sarı kart gösterdi. VAR uyarısıyla kenara gelerek pozisyonu izleyen Küçük, sarı kartı iptal ederek Ceccherini’yi kırmızı kartla oyun dışına gönderdi. - Kayserispor - Konyaspor mücadelesinin 14. dakikasında duran topta Uğurcan’ın yerde kalması sonrası VAR hakem Halil Umut Meler’e uyarıda bulundu. Pozisyonu izleyen Meler, Duckens Nazon’un kural dışı hareketi nedeniyle direkt kırmızı kart gösterdi.
Ankara Türk Mutfağı Haftası’nda Türkiye’nin eşsiz lezzetleri ve mutfak kültürü dünyaya tanıtılacak Türk mutfağının tarihi ve kültürel mirası, 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası’nda yurt içi ve yurt dışında düzenlenecek etkinliklerle tanıtılacak. Türk mutfağının kendine özgü niteliklerine dikkat çekilecek etkinliklerde, Türk mutfağı ve kültürü hakkında bilgi verilecek. Türk Mutfağı Haftası tanıtım etkinlikleri çerçevesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayelerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde “Asırlık Tatların Buluşma Noktası: Yedi Bölgede Türk Mutfağı” temasıyla program ve sergi düzenlenecek. Etkinlikte Türk mutfağının geleneksel, sağlıklı ve atıksız kültürel mirasını vurgulayan ve Türk mutfağının zenginliğini aktaran bir video gösterilecek. 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde gerçekleştirilecek etkinliklerde Türkiye’nin iklim yelpazesinin ve coğrafi çeşitliliğinin Türk mutfağının zenginliğine katkıları ile Türk misafirperverliğinin mutfak kültürüne yansımaları vurgulanacak. Türk mutfağında sadece yemeklerin değil aynı zamanda kültürün, geleneğin ve duygudaşlığın da paylaşıldığı yerli ve yabancı konukların dikkatine sunulacak. Türkiye’nin farklı bölgelerinin zengin mutfak kültürü ve özgün nitelikleri konuklarla paylaşılacak. Etkinlik kapsamında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu’nda hazırlanan sergi ve dijital deneyim alanlarında Türkiye’nin Ege’den Doğu Anadolu’ya, Karadeniz’den İç Anadolu’ya kadar farklı coğrafi bölgelerinin sahip olduğu doğal ve kültürel miras ile tarımsal çeşitlilik beş duyuya hitap edecek şekilde sunulacak. Ayrıca Türkiye’nin tüm bölgelerinin mutfak zenginliği ve sofra kültürleri hakkında bilgi verilecek, çeşitli bölgelere ait mutfak araç gereçleri, el emeği dokuma işleri ve sofra sunumları görülebilecek. Ait oldukları yörede kültür, turizm ve ekonomi gibi pek çok alana etki ederek katma değer oluşturan coğrafi işaretli ürünler tanıtılacak. Kurulacak dijital ekranlarda Türk mutfağının hikâyesi, tarihi gelişimi ve bölgelerin kendine has dokuları izlenebilecek. 1 ay boyunca ziyaret edilebilecek sergide Türk mutfağının sahip olduğu zengin yiyecek ve içecek çeşitliliği, hazırlanma ve tüketme aşamalarındaki birlikte üretme kültürü, toplumsal dayanışma, kaynaşma ve paylaşma dinamikleri öne çıkarılacak.