EKONOMİ - 09 Şubat 2018 Cuma 10:06

TESK Genel Başkanı Palandöken: “2018 Ocak’ta esnaf sayısı 11 bin 200 arttı”

A
A
A
TESK Genel Başkanı Palandöken: “2018 Ocak’ta esnaf sayısı 11 bin 200 arttı”

Ocak ayı sonu itibariyle esnaf ve sanatkar sayısının 1 milyon 684 bin 425 olduğunu kaydeden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnaf ve sanatkar sayımız Ocak ayı sonunda Aralık ayına göre 11 bin 200 artış gösterdi.

Ocak ayı sonu itibariyle esnaf ve sanatkar sayısının 1 milyon 684 bin 425 olduğunu kaydeden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnaf ve sanatkar sayımız Ocak ayı sonunda Aralık ayına göre 11 bin 200 artış gösterdi. Aralık ayında 1 milyon 800 bin 933 olan iş yeri sayısı ise 11 bin 769 artarak Ocak sonu itibariyle 1 milyon 812 bin 702 oldu” dedi.


Son bir ayda esnaf sayısının 11 bin 200 artış gösterdiğini söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi’nde yayınlanan verilere göre geçtiğimiz Aralık ayında 1 milyon 673 bin 225 olan esnaf ve sanatkar sayısı, Ocak’ta 11 bin 200 artış göstererek 1 milyon 684 bin 425 olarak kayıtlara geçti. Geçen yılın Ocak ayına göre ise esnaf ve sanatkar sayısında 2 bin 318 artış oldu. Aralık ayında 1 milyon 800 bin 933 olan iş yeri sayısı Ocak sonu itibariyle 11 bin 769 artarak 1 milyon 812 bin 702 oldu. Bir önceki yılın aynı dönemine göre iş yeri sayısı 2 bin 984 artış gösterdi. Ocak ayında toplam 27 bin 985 iş yeri açıldı. İflas, ölüm ya da iş kolu değiştirme gibi çeşitli nedenlerle 10 bin 628 iş yeri kapandı” diye konuştu.



“Nüfusa göre en çok esnaf Muğla’da”


Esnaf ve sanatkar sayısının nüfusa göre oranının en yüksek olduğu ilin Muğla olduğunu belirten Palandöken, “Türkiye genelinde en fazla esnaf 194 bin 275’le İstanbul’da yer alıyor. En az esnaf ise bin 803’le Bayburt’ta. İllerin nüfusuna göre esnaf sayıları dikkate alındığında 36 bin 494’le en fazla esnaf Muğla’da, en az esnaf ise 3 bin 810’la Şırnak’ta bulunuyor. 2018 Ocak ayında en çok iş yeri açılan il 2 bin 813’le İstanbul oldu. İstanbul’u bin 772 ile İzmir, bin 522 ile Ankara izledi. En fazla iş yeri kapanan il ise 923’le İstanbul, 642 ile İzmir, 539 ile Ankara oldu. 2018 Ocak ayı itibariyle en çok açılış yapılan meslek 3 bin 181 ile büfelerde, bakkallarda ve marketlerde yapılan ticaret oldu. Ardından 2 bin 355 ile lokantacılık, yemek ve içecek sunumu faaliyetleri, bin 569 ile şehirler arası yük taşımacılığı, 905 ile tezgahlar ve pazar yerleri vasıtasıyla yapılan ticaret yer aldı” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul "Yeni doğan bebek" vurgununda detaylar ortaya çıktı Yeni doğan bebekleri usulsüz şekilde özel hastanelere sevk ederek SGK’yı dolandıran şebekeye yönelik operasyonda detaylar ortaya çıktı. Aralarında doktor, hemşire ve hastane yöneticilerinin bulunduğu şebekenin yüzde 20 komisyonla çalışarak bebekleri kamudan özel hastanelerin yoğun bakım ünitelerine sevk ettikleri belirlendi. Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Mali Suçlarla Mücadele şube ekiplerinin İstanbul, Tekirdağ ve Çorlu’da düzenlediği operasyonlarda yeni doğan bebekleri usulsüz şekilde özel hastanelere sevk ederek SGK’yı dolandıra şebeke çökertilmişti. Soruşturmaya ilişkin detaylar ortaya çıktı. Yapılan soruşturmada aralarında doktorlar, hemşireler ve hastaneye yöneticilerinin de bulunduğu 300 kişilik şebekenin yeni doğan bebekleri çeşitli gerekçeler göstererek kamudan özel hastanelere sevk ettikleri, yoğun bakım ünitelerinde günlerce tuttukları ve devlete yüklü miktarda fatura çıkardıkları tespit edildi. Aralarında Reyap Hastanesi Çocuk Doktoru ve Medisense Sağlık Hizmetleri şirketinin sahibi Dr. Fırat Sarı, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde görevli Dr. İlker Gönen’in de bulunduğu çok sayıda doktorun yüzde 20 komisyonla çalışarak haksız kazanç elde ettikleri belirlendi. Operasyon için düğmeye basan ekipler haklarında gözaltı kararı bulunan aralarında doktor ve hemşirelerin de bulunduğu 41 kişiden 40’ını ’ini İstanbul, Tekirdağ ve Çorlu’da düzenledikleri baskınlarda yakaladı. 259 kişinin ise savcılığa ifadeye çağrıldı. Şebekenin 2 yıl içerisinde yüzlerce bebeği naklettikleri Beylikdüzü Medilife, Avcılar Hospital, Medicine Esenyurt ile Reyap Esenyurt ve Reyap Çorlu gibi özel hastaneler de mercek altına alındı. Firari bir şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmalar sürerken, zanlıların “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kasten öldürmenin ihmali davranışlarla işlenmesi” ve “rüşvet” suçlarından emniyetteki sorguları devam ediyor.
İstanbul Üsküdar’da okul çıkışı öğrenciler birbirine girdi Üsküdar Zeynep Kamil Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nde beden eğitimi dersinde voleybol topuna ayakla vurulması nedeniyle öğrenciler arasında kavga çıktı. Okul çıkışında birbirine giren öğrencilerin yumruklu, tekmeli ve bıçaklı kavgası başka bir öğrencinin cep telefonu kamerasına yansıdı. Olay, geçtiğimiz gün Üsküdar’da bulunan Zeynep Kamil Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nde saat 16.00 sıralarında yaşandı. Edinilen bilgiye göre, beden eğitimi dersinde öğrencilerden birinin voleybol topuna ayakla vurması nedeniyle bir grup öğrenci arasında tartışma çıktı. Öğrenciler arasındaki sözlü tartışma okul çıkışında bir anda şiddetlenerek kavgaya dönüştü. Yumruk ve tekmelerin havada uçuştuğu kavgaya bir kişi de bıçakla dahil oldu. Kavgayı çevredeki vatandaşlar ve okul öğretmenleri zorlukla ayırdı. Kavgaya karışan öğrencilerden E.O. ve S.B. kafasından yaralandı. Durumun bildirilmesi üzerine kavganın yaşandığı okula çok sayıda polis ekibi sevk edildi. Olay yerine gelen polis ekipleri olaya karışan öğrencilerin ailelerini okula çağırırken, olayla ilgili inceleme başlattı. "Şikayetçiyim" Kavgaya karışan öğrencilerden E.O.’nun babası Elvan Oğlakçı, "Ders esnasında çocuklar voleybol oynarken top nedeniyle tartışmışlar. Saat dört gibi dışarıya çıkınca yaklaşık 25 kişilik öğrenci ve öğrenci olmayan bir grup, üç kişiyi darp edip bıçak çekiyorlar. Okuldakiler çocukları kurtarıyor. Ama o anda herhangi bir adli işlem başlatılmıyor. Sağlık sorunu olsa bile bir müdahale yapılmıyor. Ben şikayetçiyim" dedi.