- 11 Şubat 2013 Pazartesi 16:28

(ÖZEL HABER) KIŞ DEPRESYONU OBEZİTEYE YOL AÇIYOR

A
A
A
(ÖZEL HABER) KIŞ DEPRESYONU OBEZİTEYE YOL AÇIYOR

Kış aylarında kapalı ortamlarda kalmak fiziksel aktiviteyi azaltırken, buna bağlı olarak kilo artışı meydana geliyor.
Acıbadem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emine Yüzbaşıoğlu, kilo artışını azaltmak ve daha sağlıklı olmak adına az az ve sık sık yemek yenmesi gerektiğini belirterek, üç ana üç ara öğün denilen 6 öğün şeklinde beslenmenin önemli olduğunu söyledi. Kahvaltının kış aylarında da önemli olduğunu dile getiren Yüzbaşıoğlu, ``Kahvaltıda protein kaynaklı yiyecekler tercih edilmelidir. Bunlar yumurta, peynir olabilir, tatlı ihtiyacımız varsa yanında pekmez olabilir. Daha sonra arada bir meyve tüketmek, C vitamini açısından önemli olduğu gibi bağışıklık sistemini de artıracaktır. Bu da kışın hastalıkları engelleyecektir`` dedi.
Öğle saatlerinde et yemeklerinin tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Yüzbaşıoğlu, ``Etlerdeki tercihimiz balık, tavuk, kırmızı et olabilir. Kırmızı et demir eksikliğini karşıladığı için haftada 3 kez yenmelidir`` diye konuştu.
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞžİ İÇİN BALIK TÜKETİLMELİ
Kış aylarında D vitamini açığının ortaya çıktığına dikkat çeken Yüzbaşıoğlu, güneşin D vitamini açısından en büyük kaynak olduğunu bildirerek, ``Balık çok iyi bir D vitamini kaynağıdır. Haftada 2 gün balık tüketmeye çalışmalıyız. Balık pişirimi ise ızgara olabilir, fırında olabilir. Yağda kızartmaktan kaçınmalıyız, ki kış aylarında aldığımız fazla kiloları engelleyebilelim. Çünkü kış aylarında aldığımız fazla kilolar bizi depresif hale getiriyor ve bu daha çok yemek yeme ihtiyacımızı artırıyor`` şeklinde konuştu.
Akşam yemeğinde sebze ağırlıklı besinlerin tüketilmesini öneren Yüzbaşıoğlu, ``Sebzeler de suda pişmiş olmalı. Kızartmalardan uzak durmak gerekir. Haftada 2-3 kez kuru bakliyat tüketilebilir. Çünkü kuru bakliyatlarda posa içeriği yüksektir. Kış aylarında hareketimiz az olduğu için sindirim sisteminde yaşanan sıkıntıları gidermek için posa içeriği yüksek olan yiyecekler tüketilmeli. Bulgur pilavı posa içeriği yüksek yiyecektir`` dedi.
``KIŞ AYLARINDA DEPRESİF HALE GELİP, DAHA ÇOK YEMEK YİYORUZ``
Beslenme ve Diyet Uzmanı Yüzbaşıoğlu, kış aylarının kilo almayı etkileyen bir sebep olduğuna vurgu yaparak şunları kaydetti:
``Kapalı ortamlarda insanlar sürekli yemek yeme ihtiyacı hissediyor. Soğuk olduğu için de dışarı çıkılmıyor ve kapalı alanlarda kalınıyor, daha çok televizyon izleniyor. Bunlar da beraberinde yemek yemeyi getiriyor. İnsanlar kilo aldıkça daha fazla yemek yiyor. Bu bir süre sonra kısır hale geliyor. Çok yemek yiyoruz, çok kilo alıyoruz, depresif hale gelip daha çok yemek yiyoruz.``
Kış aylarında yapılan diyette öğün atlanmaması gerektiğini belirten Yüzbaşıoğlu, sıvı alımının kış aylarında çok azaldığını söyleyerek, ``Su tüketimini artırmak adına görebileceğimiz yerlere su şişeleri koyabiliriz. Su vücudun ihtiyacı ama kış aylarında bu ihtiyacı görmezden gelebiliyoruz. Kış aylarında pilavdan, makarnadan uzak durup, ekmek ağırlıklı beslenelim. Ekmekten uzak duralım denir ama pilavdan ve makarnadan uzak durmalıyız. Tabi beslenme alışkanlıklarına dayanarak`` ifadesini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun Mübadil Yemekleri Şenliği Samsun’un Bafra ilçesinde Türk Mutfağı etkinleri kapsamında mübadelenin 100. yılında “Samsun Mübadil Yemekleri Şenliği“ düzenlendi. Sürmeli Mahallesi’nde düzenlenen etkinlik, festival havasında geçti. Çok sayıda vatandaşın katıldığı etkinlikte 80 çeşit yemek sergilendi.Açılış konuşması yapan Bafra Balkan Türkleri Dernek Başkanı Süleyman Özata, “Sadece federasyonumuzun başkanlığında Samsun’da 130 köy taranarak şu anda 103 yemeğimizin 80 tanesini bugün göreceksiniz. Tün Samsun tarandığında 400‘ün üzerinde yemek olur. Biz Gaziantep, Kahraman Maraş, Adana’dan aşağı kalmayız" dedi. Samsun Rumeli Dernekleri Başkanı Salih Meriç, Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz, Belediye Başkanı Hamit Kılıç ve AK Parti Milletvekili Orhan Kırcalı’nın selamlama konuşmalarının ardından konuşan Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, “Osmanlı İmparatorluğu döneminde yeni fethedilen yerlere yerleştirilen Türkler tarih boyunca evladı fatihan olarak isimlendirilmişlerdir. Balkanlardaki Türk varlığının en büyük nişaneleri bunlardır. Lozan Antlaşması’nın mübadele hükümleri gereği yaklaşık 500 bin Türk göç ederek ülkemizin birçok ilinde iskana tabi tutulmuştur. Gazi Mustafa Atatürk bu nedenle mübadillerin, ’kaybedilmiş toprakların azizi hatıraları’ olduğunu söyler. Gastronomi ekibi olarak bizler mübadelenin 100. yılında Türk Mutfağı Haftası içerisinde onlara da yer vererek, Türk tarihinde önemli bir yeri olan bir mülki idare amiri olarak Samsun’un tüm ilçelerini gezdik. Vezirköprü’den Çarşamba, Terme’ye kadar. Oralara gitme sebebimiz şuydu: Her şey doğduğu topraklara aittir. O topraklardan ayırırsanız bir çiçek gibi gastronomi değerleri de solar. Bu nedenle keşif gezilerimizi ortaya koyduk, eylem planlarımızı hazırladık. Bu eylem planlarımızdan bir tanesi de mübadelenin 100. yılı vesilesiyle Samsun mübadil yemeklerini sunmaktı. Bafra ilçemizde 1 merkez mahallemiz olmak üzere 4 dış mahallemizde mübadillerimiz yaşamakta. Bu insanlarla konuştuk, hemhal olduk, onları dinledik. Onların güzel çalışmaları bizlere ilham kaynağı oldu. Bir ağaçın kökü varsa , milletlerin de tarihi vardır. Bir insanın ruhu varsa, insanların da kültürleri vardır. Kültür bir medeniyetin ruhudur. Bir milleti yüceltir. Ona kişilik ve karakter kazandırır. O vesile ile biz de mübadilleri evladı fatihan olarak gördüğümüz için onların da mutfağından 21-27 Mayıs tarihleri arasında kutladığımız Türk Mutfağı Haftası içerisinde onları da görmek istedik. Onlar bize değer kattı, biz onlardan çok şey öğrendik. Samsun’un çok gastronomi değerleri olduğunu biliyorum. Dün itibarıyla Samsun Bafra bidesi dünyanın en kaliteli 10 ekmeklerinden bir tanesi olarak seçildi. Yine bunda Samsun pidelerimiz de var. Biz ayırt etmiyoruz. Samsun’un o kadar bahsedilecek gastronomi değeri var ki, onlar da bir sonra ki seferde ön plana çıkar ve bu listelerde yer alır diye düşünüyorum. Ben Samsun’un gastronomi gücüne inanıyorum, çok kuvvetli olduğunu düşünüyorum çünkü 17 ilçeyi gezmiş ve 2 bin kilometre gezen bir kardeşiniz olarak Samsun’un bu değerlerine yürekten inanıyorum" diye konuştu. Konuşmaların ardından Bafra Balkan Türkleri Halk Oyunları ekibinin gösteri ile devam eden etkinlikte, konuklar pistte Rumeli havaları eşliğinde oyunlar oynadı. Etkinlik hazırlanan yemeklerin ikramı ile son buldu. Etkinliğe katılan vatandaşlar emekleri çok güzel bulduklarını söyleyerek, bu tür etkinliklerin devam etmesini söylediler. Bafra Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yetkin Bulut, “ 17 ilçeyi gezdik ama en önemlisi burası oldu. Mübadil yemekleri ve diğer çeşitler açısından son derece önemli. Samsun’da yenilebilir bin 800 ot var, bunun çok büyük envanteri Bafra’da. Dolaysıyla ot yemekleri açısından çok zengin bir bölge. Nokul ve pide de coğrafi işareti olan ürünler. Dolayısıyla aslında baktığımızda bir turist Bafra’ya geldiği zaman sadece 2 günlük gastronomi ile geçirebilir. Onun için son derece önemli bir yer haline gelecek" açıklamasında bulundu. (ŞU-