KÜLTÜR SANAT - 26 Mayıs 2024 Pazar 19:31

Samsun Mübadil Yemekleri Şenliği

A
A
A
Samsun Mübadil Yemekleri Şenliği

Samsun’un Bafra ilçesinde Türk Mutfağı etkinleri kapsamında mübadelenin 100. yılında “Samsun Mübadil Yemekleri Şenliği“ düzenlendi.


Sürmeli Mahallesi’nde düzenlenen etkinlik, festival havasında geçti. Çok sayıda vatandaşın katıldığı etkinlikte 80 çeşit yemek sergilendi.Açılış konuşması yapan Bafra Balkan Türkleri Dernek Başkanı Süleyman Özata, “Sadece federasyonumuzun başkanlığında Samsun’da 130 köy taranarak şu anda 103 yemeğimizin 80 tanesini bugün göreceksiniz. Tün Samsun tarandığında 400‘ün üzerinde yemek olur. Biz Gaziantep, Kahraman Maraş, Adana’dan aşağı kalmayız" dedi.


Samsun Rumeli Dernekleri Başkanı Salih Meriç, Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz, Belediye Başkanı Hamit Kılıç ve AK Parti Milletvekili Orhan Kırcalı’nın selamlama konuşmalarının ardından konuşan Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, “Osmanlı İmparatorluğu döneminde yeni fethedilen yerlere yerleştirilen Türkler tarih boyunca evladı fatihan olarak isimlendirilmişlerdir. Balkanlardaki Türk varlığının en büyük nişaneleri bunlardır. Lozan Antlaşması’nın mübadele hükümleri gereği yaklaşık 500 bin Türk göç ederek ülkemizin birçok ilinde iskana tabi tutulmuştur. Gazi Mustafa Atatürk bu nedenle mübadillerin, ’kaybedilmiş toprakların azizi hatıraları’ olduğunu söyler. Gastronomi ekibi olarak bizler mübadelenin 100. yılında Türk Mutfağı Haftası içerisinde onlara da yer vererek, Türk tarihinde önemli bir yeri olan bir mülki idare amiri olarak Samsun’un tüm ilçelerini gezdik. Vezirköprü’den Çarşamba, Terme’ye kadar. Oralara gitme sebebimiz şuydu: Her şey doğduğu topraklara aittir. O topraklardan ayırırsanız bir çiçek gibi gastronomi değerleri de solar. Bu nedenle keşif gezilerimizi ortaya koyduk, eylem planlarımızı hazırladık. Bu eylem planlarımızdan bir tanesi de mübadelenin 100. yılı vesilesiyle Samsun mübadil yemeklerini sunmaktı. Bafra ilçemizde 1 merkez mahallemiz olmak üzere 4 dış mahallemizde mübadillerimiz yaşamakta. Bu insanlarla konuştuk, hemhal olduk, onları dinledik. Onların güzel çalışmaları bizlere ilham kaynağı oldu. Bir ağaçın kökü varsa , milletlerin de tarihi vardır. Bir insanın ruhu varsa, insanların da kültürleri vardır. Kültür bir medeniyetin ruhudur. Bir milleti yüceltir. Ona kişilik ve karakter kazandırır. O vesile ile biz de mübadilleri evladı fatihan olarak gördüğümüz için onların da mutfağından 21-27 Mayıs tarihleri arasında kutladığımız Türk Mutfağı Haftası içerisinde onları da görmek istedik. Onlar bize değer kattı, biz onlardan çok şey öğrendik. Samsun’un çok gastronomi değerleri olduğunu biliyorum. Dün itibarıyla Samsun Bafra bidesi dünyanın en kaliteli 10 ekmeklerinden bir tanesi olarak seçildi. Yine bunda Samsun pidelerimiz de var. Biz ayırt etmiyoruz. Samsun’un o kadar bahsedilecek gastronomi değeri var ki, onlar da bir sonra ki seferde ön plana çıkar ve bu listelerde yer alır diye düşünüyorum. Ben Samsun’un gastronomi gücüne inanıyorum, çok kuvvetli olduğunu düşünüyorum çünkü 17 ilçeyi gezmiş ve 2 bin kilometre gezen bir kardeşiniz olarak Samsun’un bu değerlerine yürekten inanıyorum" diye konuştu.


Konuşmaların ardından Bafra Balkan Türkleri Halk Oyunları ekibinin gösteri ile devam eden etkinlikte, konuklar pistte Rumeli havaları eşliğinde oyunlar oynadı.


Etkinlik hazırlanan yemeklerin ikramı ile son buldu. Etkinliğe katılan vatandaşlar emekleri çok güzel bulduklarını söyleyerek, bu tür etkinliklerin devam etmesini söylediler.


Bafra Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yetkin Bulut, “ 17 ilçeyi gezdik ama en önemlisi burası oldu. Mübadil yemekleri ve diğer çeşitler açısından son derece önemli. Samsun’da yenilebilir bin 800 ot var, bunun çok büyük envanteri Bafra’da. Dolaysıyla ot yemekleri açısından çok zengin bir bölge. Nokul ve pide de coğrafi işareti olan ürünler. Dolayısıyla aslında baktığımızda bir turist Bafra’ya geldiği zaman sadece 2 günlük gastronomi ile geçirebilir. Onun için son derece önemli bir yer haline gelecek" açıklamasında bulundu.


(ŞU-

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Başkan Başdeğirmen, kurban kesimlerinde vatandaşlarla bayramlaştı Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Veteriner İşleri Müdürlüğüne bağlı Mezbahada, Kurban Bayramının ilk iki gününde yapılan kesimlerde görev alan personeli ziyaret ederek, yaptıkları özverili çalışmalardan dolayı teşekkür etti, kolaylıklar diledi, kesim sırası bekleyen vatandaşların bayramını kutladı. Isparta Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, Kurban Bayramının ilk gününde gerek mezbahada gerekse 44 mahalle muhtarlığıyla belirlenen ve kurbanlıklarını alan ancak kestirmekte güçlük çeken yaşlı, engelli ve yalnız yaşayan vatandaşların evlerine giderek, kurban kesim hizmetini bu yıl da devam ettirdi. Isparta Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından oluşturulan 10 ekip ve 40 kişilik personelle ilk günkü kesim hizmetlerinin devamı bugün de mezbahada devam etti. Kurban Bayramının ilk 2 gününde öğle saatlerine kadar toplamda küçük ve büyükbaş olmak üzere 481 kurban kesimi tamamladı. Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen de bayramın 2.gününde Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından kurban kesim işleri devam eden mezbahayı ziyaret ederek, personele çalışmalarında kolaylıklar diledi, bayramlarını kutladı. Mezbahaya gelişinde sıra bekleyen vatandaşlarla da sohbet eden Başkan Başdeğirmen, yapılan kesimlere ilişkin mezbaha yetkililerinden bilgi aldı. Başkan Başdeğirmen, kurbanlıklarını alan ancak kestirmekte güçlük çeken yaşlı, engelli ve yalnız yaşayan vatandaşların evlerine giderek, kurban kesim hizmetini bu yıl da devam ettirdiklerini ve bu kapsamda bayramın birinci gününde 161 küçükbaş kurbanın kesiminin yapıldığını söyledi. Başdeğirmen, mezbaha personeline “Hepinizin eline sağlık, vatandaşlarımız sizlerden çok memnun oldu. Hem hızlı hem de sağlıklı, hijyenik bir şekilde vatandaşlarımızın kurbanlarını sırasıyla kesip teslim ettiniz. Bu çok önemli, hepinizden Allah razı olsun. Bayramı burada, çocuklarınızdan, ailenizden ayrı geçirdiniz ancak çok vatandaşımızı da memnun ettiniz. Bayramın ilk gününde 40 kişilik ekip görev aldı, bugün ise 15 personelimiz görev yapıyor. Bayramın ilk gününde mezbahada 260, ikinci gününde öğle saatine kadar 30 olmak üzere toplam 290 büyükbaş kurban kesimi yapıldı. Yine bayramın ikinci günü öğle saatlerine kadar küçükbaş kurbanını kestirmekte zorluk yaşayan 30 vatandaşımıza da yardımcı olduk. Yine göreve geldikten sonra başlattığımız kurbanlıklarını alan ancak kestirmekte güçlük çeken yaşlı, engelli ve yalnız yaşayan vatandaşlarımızın evlerine giderek, kurban kesim hizmeti kapsamında da bu yıl 161 küçükbaş kurban kesim hizmeti verdik. Allah kabul etsin, hepinizden Allah razı olsun, teşekkür ediyorum” dedi. Başkan Başdeğirmen ziyaretinde, mezbahada görev yapan personele ve sıra bekleyen vatandaşlara bayram dondurması ikram etti.
Samsun Samsun TSO’da bayram coşkusu Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TSO) geleneksel Kurban Bayramı kutlaması, çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti. Ticaret ve Sanayi Odası’nın Kurban Bayramı kutlama programı birlik ve beraberlik görüntülerine sahne oldu. Samsun TSO’da gerçekleştirilen bayramlaşma törenine Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Meclis Başkanı Haluk Akyüz, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyeleri’nin yanısıra, MÜSİAD Samsun Şube Başkanı Hasan Tahsin Şengül, TFF Samsun Bölge Müdürü Haluk Tan ile birlikte çok sayıda davetli katıldı. Törende Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ve Meclis Başkanı Haluk Akyüz, kapıda karşıladığı misafirleriyle yakından ilgilendi. Bayramlaşma töreninde birlik ve beraberlik mesajları veren Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, bayramların dayanışma, kardeşlik ve karşılıklı sevgi ile anlam kazandığını ifade etti. Türk milletinin ve İslam aleminin Kurban Bayramı’nı kutlayarak, hayırlara vesile olmasını dileyen Başkan Murzioğlu, "Bugün tekrar hep birlikte bir araya gelmekten gerçekten çok mutluyum. Bu vesile ile birbirimize karşı birlikteliğimizin ne kadar önemli olduğunu, sevginin ve saygının ne kadar değerli olduğunu, birlikte çalışırsak ne kadar çok başarı elde edeceğimizi tekrar hatırlıyoruz. Toplumları güçlü kılan, fertlerini bir arada tutan bağların sağlamlığıdır. Bayramlarda yoğunlaşan sevgi, barış ve kardeşlik ortamının daim olması hepimizin ortak temennisidir. Kurban Bayramı da, paylaşmayı, kardeşliği, dayanışmayı anlatır. Özünde sevgi ve huzur vardır. Bu güzel duyguları hissedebilmek için hepimiz üzerimize düşen görevleri yerine getirebilmeli ve yakınlarımızı mutlaka hatırlamalıyız, bunu göstermeliyiz. Çünkü bayram, paylaştıkça anlam kazanır, çünkü bayramlar bunun için vardır. Bu duygu ve düşüncelerle Kurban Bayramı’nın, ülkemize, büyük milletimize, İslam alemine, barışa her günkünden daha çok ihtiyacı olan bütün insanlığa mutluluk, huzur ve başarı getirmesini temenni ediyorum" dedi.