EĞİTİM - 30 Haziran 2022 Perşembe 12:59

YÖK Başkanı Özvar: “Yükseköğretim sistemimizde öğrenci sayısı 8,5 milyona yaklaştı”

A
A
A
YÖK Başkanı Özvar: “Yükseköğretim sistemimizde öğrenci sayısı 8,5 milyona yaklaştı”

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, “Yükseköğretim sistemimizde bugün itibarıyla öğrenci sayımız 8,5 milyona yaklaşmıştır.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, “Yükseköğretim sistemimizde bugün itibarıyla öğrenci sayımız 8,5 milyona yaklaşmıştır. YÖKSİS verilerine göre farklı engel düzeylerindeki öğrencilerimizin sayısı ise 50 bin civarındadır” dedi.


YÖK Başkanı Erol Özvar, YÖK merkez binasındaki Beyaz Salon’da düzenlenen 2022 Yılı Engelsiz Üniversite Ödül Töreni’ne katıldı. 6 üniversiteye 7 ödül verilen törende konuşan Özvar, YÖK olarak önem verdikleri konunun başında ‘engelsiz erişim’ ve ‘engelsiz eğitim’ çalışmalarının geldiğini söyledi. Özvar, farklı engel düzeyindeki öğrencilerin yükseköğretim sistemindeki öğrenci sayısının binde 6’sına tekamül ettiğini belirterek, “Yükseköğretim sistemimizde bugün itibarıyla öğrenci sayımız 8,5 milyona yaklaşmıştır. YÖKSİS verilerine göre farklı engel düzeylerindeki öğrencilerimizin sayısı ise 50 bin civarındadır. Bu sayı yükseköğretim sistemimizdeki öğrencilerin yaklaşık binde 6’sını teşkil etmektedir. Yükseköğretimin her kademesinde farklı engel gruplarına dahil toplam 50 bin öğrencimizin bulunduğu göz önüne alındığında YÖK olarak bu alanda yürüttüğümüz çalışmaların ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılacaktır” dedi.


YÖK olarak tüm öğrencilerin yükseköğretime erişimini önemsediklerini, engelli öğrencilere engelsiz bir eğitim ve öğretim ortamı sunmak için teşvik edici çalışmalar geliştirdiklerini söyleyen Özvar, 2018 yılından bu yana Engelsiz Üniversite Ödülleri verdiklerini anlattı. Özvar, ödüllerin “Engelsiz Üniversite Bayrakları” ve “Engelsiz Program Nişanları” olmak üzere iki alanda sunulduğunu hatırlattı. Engelsiz Üniversite Bayrakları’nın üç kategoride verildiğini, bunların Mekanda Erişilebilirlik (turuncu bayrak), Eğitimde Erişilebilirlik (yeşil bayrak) ve Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik (mavi bayrak) olduğunu söyleyen Özvar, ayrıca “Engelsiz Program Nişanı” verildiğini de kaydetti.



“114 üniversitemizden toplam bin 74 başvuru yapıldı”


YÖK Başkanı Erol Özvar, değerlendirme sonuçlarını şöyle açıkladı:


“Bu yıl Engelsiz Üniversite Ödülleri için 114 üniversitemizden toplam bin 74 başvuru yapılmıştır. 34 panelist tarafından yapılan değerlendirme sonuçlarına göre 84 üniversite toplam 384 bayrak almaya hak kazanmıştır. Bu bayraklardan 226’sı Mekanda Erişilebilirliğe verilen ’turuncu bayrak’, 105’i Eğitimde Erişilebilirliğe verilen ’yeşil bayrak’ ve 53’ü de Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirliğe Verilen ’mavi bayrak’ olmuştur. 12 üniversiteye toplam 43 program nişanı verilmiştir. 1’inci Aksaray Üniversitesi 29 bayrak. 2’nci Sakarya Üniversitesi 27 bayrak. 3’üncü Mersin Üniversitesi 21 bayrak. Tebrik ediyorum. En çok program nişanı alan üniversitelerden 1’inci Ege Üniversitesi 8 nişan, 2’nci Dokuz Eylül Üniversitesi 7 nişan. 3’üncüyü iki üniversitemiz birlikte göğüsledi, Başkent Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi 5 nişan.”


Üniversitelerin engelli öğrencilerini temsilen törene gelenler de eğitimde herhangi bir engel yaşamadıklarını belirterek, engelli öğrencilere yönelik çalışmalarından dolayı YÖK’e teşekkür etti.


Tören, YÖK Başkanı Erol Özvar ve katılımcıların birlikte hatıra fotoğrafı çektirmesiyle son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bitlis Bitlis-Baykan yolu ulaşıma kapandı, 3 saat sonra kontrollü açıldı Bitlis’te etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle Bitlis-Baykan karayolunda bir tırın kayması sonucu yol ulaşıma kapandı. Kayan tır nedeniyle trafikte uzun araç kuyrukları oluşurken, yol 3 saatlik çalışma sonucu kontrollü açıldı. Bitlis’te etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle Bitlis-Baykan karayolu üzerinde bulunan Bitlis Çayı Viyadüğü’nde saat 19.30 sıralarında bir tırın kayması sonucu yol ulaşıma kapandı. Kayan tır nedeniyle trafikte uzun araç kuyrukları oluşurken, Karınca köyü mevkiinde çok sayıda vatandaş yolda mahsur kaldı. İhbar üzerine bölgeye karayolları ekipleri sevk edilirken, AFAD İl Müdürlüğü ile koordinasyon içerisinde Türk Kızılay Bitlis İl Merkezi Başkanlığı tarafından saat 19.30’da destek çalışması başlatıldı. Kızılay personeli ve gönüllülerinin katılımıyla yolda mahsur kalan vatandaşlara kek, meyve suyu ve su ikram edildi. Yaklaşık 3 saat süren çalışmaların ardından yol kontrollü şekilde trafiğe açılırken, zorlu hava şartları nedeniyle bölgede mağduriyet yaşayan vatandaşların temel ihtiyaçları karşılandı. Ulaşım ekiplerin yönlendirmesiyle sağlanıyor. Kızılay Bitlis Merkez Başkanı Ali Cengiz, "İlimizde etkili olan yoğun kar yağışı sonrası Karınca köyü mevkiinde yolda mahsur kalan yaklaşık 350 vatandaşa, Türk Kızılay Bitlis İl Merkezi Başkanlığı tarafından 19.30–21.00 saatleri arasında destek çalışması gerçekleştirildi. AFAD İl Müdürlüğü ile koordinasyon içerisinde yürütülen çalışmalarda, Türk Kızılay Bitlis İl Mekezi personelleri ve gönüllülerinin katılımıyla vatandaşlara 350 adet kek, 350 adet meyve suyu ve 210 adet su ikram edildi. Zorlu hava şartları nedeniyle bölgede mağduriyet yaşayan vatandaşların temel ihtiyaçları karşılandı" dedi.
Samsun Karlı rampayı çıkarken zorlanan araç alev alev yandı: Sürücü yanan araçta para ve altınını aradı Samsun’da kar yağışı altında rampayı çıkarken zorlanan bir otomobil çıkan yangında kullanılamaz hale gelirken, sürücü itfaiye ekipleri ile birlikte yanmış araçta parasını ve altınını aradı. Olay, Canik ilçesi Uludağ Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Sercan B. idaresindeki 55 TA 743 plakalı otomobil, rampayı çıkmaya çalıştığı sırada kar yağışı dolayısıyla zorlandı. Aracın zorlanması sonucu yangın çıktı. Yoldan geçen polis memuru, araçta bulunan sürücü ve çocuğunu otomobilden çıkartarak yangın söndürme tüpüyle ilk müdahalede bulundu. İhbar üzerine olay yerine polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri, kaygan yol nedeniyle yanan aracın yanına çıkamayınca hortum uzatarak yangına müdahale etti ve yangını söndürdü. Müdahale sırasında bir itfaiye aracı da karda kayarak tehlike atlattı. Otomobil çıkan yangın sonucu tamamen yanarak demir yığınına döndü. İtfaiyenin yangını söndürüp soğutma çalışmalarını tamamlamasının ardından araç sürücüsü, otomobilinde 5 bin lira para ile 4 gram altını bulunduğunu söyleyerek itfaiye ekiplerinden bulmalarını istedi. Sürücü ve itfaiye ekipleri, yanmış araçta para ve altın aradı ancak herhangi bir bulguya ulaşılamadı. Uludağ Mahallesi Muhtarı Sevgi Baş Tumgan, "Kar sebebiyle üzücü bir durum yaşadık. Bir araç karda çıkarken zorlandığı için alev alıp yanmaya başladı. O sırada vatandaş araçtan çıktı. Can kaybımız yok. Çocuğuyla birlikte araç alev almaya başlayınca araçtan çıkıyor. Sürücülerden ricam bu hava şartlarında araçlarını zorlamamaları, mümkünse zincirlerini takmalarıdır. Dikkatli olursak ne mal kaybı ne de can kaybı yaşarız" diye konuştu.