ÇEVRE - 23 Ağustos 2022 Salı 11:18

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum:

A
A
A
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum:

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, çevrenin etkin bir şekilde korunmasını sağlamak amacıyla Bakanlıkça yürütülen çalışmalara ilişkin sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, çevrenin etkin bir şekilde korunmasını sağlamak amacıyla Bakanlıkça yürütülen çalışmalara ilişkin sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Bakan Kurum, bu yılın başından bu yana; 41 bin 414 çevre denetimi yaptıklarını, 2 bin 391 tesise yaklaşık 340 milyon TL ceza kestiklerini ve 257 tesisin faaliyetini durdurduklarını belirtiği açıklamasında, “Çevremizi, toprağımızı, havamızı, suyumuzu kirletenlere hiçbir şekilde müsamaha göstermeyeceğiz!” dedi.


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, çevrenin etkin bir şekilde korunmasını sağlamak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu çerçevede ülke genelinde tesis ve faaliyetlerin çevre mevzuatında belirtilen yükümlülüklerini yerine getirip getirmediklerini tespit etmek amacıyla denetimler gerçekleştiriliyor.


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konuyla ilişkin sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu. Bakan Kurum, paylaşımında, “Bu yılın başından bu yana; 41 bin 414 çevre denetimi yaptık. 2 bin 391 tesise, yaklaşık 340 milyon TL ceza kestik. 257 tesisin faaliyetini durdurduk. Çevremizi, toprağımızı, havamızı, suyumuzu kirletenlere hiçbir şekilde müsamaha göstermeyeceğiz!” ifadelerini kullandı.



1200’e yakın parametrenin ölçüm ve analizi Çevre Referans Laboratuvarı’nda yapılıyor


Bakanlıktan yapılan açıklamada ise denetimlerde ihtiyaç duyulan her türlü su, atık su, deniz suyu, toprak, atık, arıtma çamuru, atık yağ, izolasyon sıvısı, sediment, baca gazı, kömür, prina ve fuel-oil başta olmak üzere 1200’e yakın parametrenin ölçüm ve analizinin Çevre Referans Laboratuvarı’nda yapıldığı bildirildi. Bu denetimler ve analizler sonucunda, çevre mevzuatında belirtilen usul ve esaslar ile sınırlama ve yasaklamalara aykırı faaliyet gösterdiği tespit edilen kuruluşlara, kanunda öngörülen idari yaptırımların uygulandığı bilgisi paylaşıldı. Ayrıca Türk Ceza Kanunu’nun ilgili hükümleri çerçevesinde gerekli tahkikatın yapılması amacıyla da suç duyurularında bulunulduğu hatırlatıldı.



Çevre denetiminde Cumhuriyet tarihinin en yüksek sayısına ulaşıldı


2021 yılında Türkiye genelinde toplam 57 bin 22 çevre denetimiyle Cumhuriyet tarihinin en yüksek denetim sayısına ulaşıldığı vurgulanan Bakanlık açıklamasında, bu denetimlerde mevzuata aykırı faaliyette bulunduğu tespit edilen 3 bin 936 tesise yaklaşık 350 milyon TL idari para cezası uygulandığı ve 406 tesis hakkında da faaliyet durdurma kararı alındığı belirtildi.


Bakanlık, 2022 yılının ilk 8 ayında da 41 bin 414 çevre denetimi yapıldığını, 2 bin 391 tesise yaklaşık 340 milyon TL idari para cezası uygulandığını ve 257 tesis hakkında faaliyet durdurma kararı alındığını açıkladı.


Denetimlerde “Mobil Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonları” ile “Mobil Su ve Atık Su Laboratuvarları” da kullanılıyor


Açıklamada, Türkiye’nin 81 ilinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlükleri tarafından yapılan denetimlere katkı sağlamak amacıyla Bakanlığın Merkez Denetim Ekipleri, Mobil Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonları ile Mobil Su ve Atık Su Laboratuvarlarının da bölgeye sevk edildiği, böylece denetimlerde daha hızlı sonuç alındığı aktarıldı.



Sürekli İzleme ve Sürekli Denetim Merkezleri de devrede


Bakanlıktan yapılan açıklamada, Sürekli İzleme Merkezi çerçevesinde hava kalitesi, atık su, emisyon ve deniz kirliliği ölçüm sonuçlarının, çevreye ilişkin karar alma süreçlerinde ve çevre denetimlerinin planlanmasında kullanıldığına dikkat çekildi.


Çevre denetimlerinin planlanması ve etkinliğinin artırılabilmesi için işlemlerin gerçek zamanlı olarak dijital ortamda kaydedildiği ve raporlandığı Sürekli Denetim Sistemi’nin devreye alındığı bildirilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:


“Sürekli İzleme Merkezi’nden temin edilen izleme ve ölçüm sonuçları, bölgelerdeki mevcut su ve hava kalitesi, sanayi tesislerinin bacalarındaki emisyon değerleri ile atık su arıtma tesislerinden deşarj edilen atık suların kirlilik değerleri, Sürekli Denetim Merkezinde kontrol edilerek çevre denetim ekiplerinin koordinasyonu sağlanmakta ayrıca ekiplerin yaptığı denetimler anlık olarak takip edilmektedir.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı AİÇÜ’de ÜNİLİG voleybol bölgesel lig müsabakaları başladı Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi ev sahipliğinde Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu (ÜNİLİG) tarafından düzenlenen Voleybol Bölgesel Lig Müsabakaları başladı. 15 Temmuz Çok Amaçlı Spor Salonu’nda düzenlenen ÜNİLİG Voleybol Bölgesel Lig Müsabakaları açılış programına AİÇÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mucip Genişel, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Temsilcisi Prof. Dr. Gökhan Bayraktar, Ağrı Gençlik ve Spor İl Müdürü Ahmet Çelebi, akademisyenler, idari personel ve öğrenciler katıldı. 09-13 Aralık 2024 tarihleri arasında yapılacak müsabakalarda, 6 Üniversiteden erkekler kategorisinde 4, kadınlar kategorisinde 6 takım mücadele edecek. Açılış programında konuşan Rektör Vekili Prof. Dr. Mucip Genişel, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi olarak ÜNİLİG Voleybol Bölgesel Lig Müsabakalarına ev sahipliği yapmanın heyecanını ve gururunu yaşadıklarını söyledi. Sporun fiziksel bir aktivite olmanın ötesinde dostluk, dayanışma ve saygı çerçevesinde yaşandığı bir platform olduğunu belirten Prof. Dr. Genişel, sporun birleştirici yönünü teşvik etmesi ve pekiştirmesinin önemli olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Genişel, müsabakaya katılan tüm öğrencilere sporun ruhuna uygun bir şekilde adil ve güzel bir yarışma süreci dilediğini, turnuvanın düzenlenmesinde emeği bulunan herkese teşekkür ettiğini belirtti. Programda konuşan Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Bayraktar, üniversitelerde yapılan bu tür faaliyetler ile bir performans ve başarının ortaya konulmasının yanı sıra farklı üniversitelerden öğrencilerin bir araya getirilmesine imkân sağlandığını, böylelikle sporun birleştirici yönünün ön planı çıkarıldığını söyledi.
Samsun Başkan Kurnaz: “2025 hizmet ve proje yılı olacak” Samsun’un İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, 2025 yılında hizmet ve projelerin hızlanacağını belirterek, “Planladığımız her hizmet ve projenin odağına, huzurlu ve yaşam kalitesi yüksek bir şehri koyuyoruz” dedi. İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, İlkadımlı vatandaşlarla bir araya geldiği ziyaretleri sürdürmeye devam ediyor. Derebahçe Mahallesi’nde esnaf ve vatandaşlarla bir araya gelerek, mahalle sakinlerinin talep ve önerilerini dinleyen Başkan İhsan Kurnaz, yeni yılda hizmet ve projelerin hız kazanacağını söyledi. Derebahçe Mahallesi Muhtarı Kazım Öksüzoğlu’nun eşlik ettiği buluşmada esnaf ve vatandaşların gösterdiği ilgiye teşekkür eden Başkan Kurnaz, “2024 seçimlerinden bu yana asli görevlerimizi aksatmadan sürdürürken bir yandan da belediyemizin mali durumunu en iyi seviyeye taşımayı hedefledik. Ekonomik olarak güçlü bir belediye olarak 2025 yılında söz verdiğimiz projeleri hayata geçirmeye başlayacağız. Planladığımız her hizmet ve projenin odağına, huzurlu ve yaşam kalitesi yüksek bir şehri koyuyoruz. Bunun için de her zaman olduğu gibi rehberimiz yine vatandaşımız olacak. Kurduğumuz gönül bağları ile ortak aklı bir araya getirerek İlkadım’a en iyi hizmeti sunmaya çalışıyoruz. Esnaf ve vatandaşlarımızın taleplerini ve önerilerini her zaman öncelik olarak alıyoruz. Bu talep ve önerileri de yüz yüze vatandaşlarımızdan dinlemenin çok önemli olduğuna inanıyorum. Bu nedenle hemşehrilerimizle gerçekleştireceğimiz buluşmaları daha da sık bir hale getireceğiz. Kıymetli İlkadımlı hemşehrilerime gösterdikleri tevazu ve ilgi için yürekten teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
Ankara ABB Başkanı Yavaş: “179 bin 70 aileye bu ay 107 milyon 442 bin TL destek sağlandı” Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, “4 yıldır sürdürdüğümüz doğal gaz desteğimizin bu yıl da birinci ödemesini yaptık. 179 bin 70 aileye bu ay 107 milyon 442 bin TL destek sağlandı. Hane başına 600 TL destek verildi” dedi. ABB’den yapılan yazılı açıklamada, sosyal belediyecilik anlayışıyla çalışmalarını sürdüren ABB’nin doğal gaz desteği ile sosyal yardım alan ailelerin ekonomik yükünü hafifletmeye devam ettiği bildirildi. ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın “Ankara’da hiçbir aile üşümeyecek” diyerek başlattığı doğal gaz desteğinin dördüncü yılında da sosyal yardım alan ailelerin kış aylarını sıcak bir ortamda geçirmesi sağlanıyor. 10’uncu ödemesi gerçekleştirilen doğal gaz desteği kapsamında toplamda 179 bin 70 ailenin Başkent Kart’ına hane başına 600 TL yatırıldı. Böylece bu ay 107 milyon 442 bin TL destek sağlandı. ABB, 4 yıldır devam eden destek kapsamında toplamda 828 milyon 3 bin TL doğal gaz yardımında bulundu. “Ankara’da hiçbir aileyi çaresiz bırakmamakta kararlıyız” Destek ödemesini sosyal medya hesaplarından duyuran Başkan Yavaş, şunları kaydetti: “Ankara’da hiçbir çocuk üşümeyecek. Türkiye’de bir ilki başardık. 4 yıldır sürdürdüğümüz doğal gaz desteğimizin bu yıl da birinci ödemesini yaptık. 179 bin 70 aileye bu ay 107 milyon 442 bin TL destek sağlandı. Hane başına 600 TL destek verildi. Toplam destek miktarımız 828 milyon 3 bin TL’ye ulaştı. Biz, halkın kaynaklarını halka veren bir belediyeyiz. Ankara’da hiçbir aileyi çaresiz bırakmamakta kararlıyız. Dayanışma ruhuyla şehrimizi ısıtıyoruz, geleceği ise birlikte kuracağız.”