ÇEVRE - 07 Kasım 2025 Cuma 09:52

Bakan Kurum, "Ülkemizin sığınak yönetmeliğini günümüz ihtiyaç ve şartlarına uygun hale getirerek güncelledik"

A
A
A
Bakan Kurum, "Ülkemizin sığınak yönetmeliğini günümüz ihtiyaç ve şartlarına uygun hale getirerek güncelledik"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, "Ülkemizin sığınak yönetmeliğini günümüz ihtiyaç ve şartlarına uygun hale getirerek güncelledik. Mevcut sığınaklara denetim şartı ve ilave standartlar, yeni yapılacak binalara önemli şartlar getirdik" dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 6 ay süren çalışmalar kapsamında Türkiye’nin sığınak yönetmeliğini güncelledi. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenlemelerle ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yapan Bakan Kurum, Türkiye’nin sığınak yönetmeliğini bugünün ihtiyaç ve şartlarına uygun olacak şekilde güncellediklerini açıkladı. Yeni düzenleme ile belirlenen kriterlerin üzerindeki yeni yapılacak konutlarda, yurt, otel ve bakımevi gibi yataklı hizmet veren sağlık tesisleri ile sanayi ve imalat tesislerine sığınak yapım zorunluluğu getirildi. Sığınaklar yaşlılar, hamileler ve engelliler gibi hareket kısıtlılığı olanların da kullanımına imkan sağlayacak şekilde TSE standartlarına göre dizayn edilecek. Mevcut tüm özel veya genel sığınakların en geç 1 yıl içinde denetlenmesi ve mevzuata uygun hale getirilmesi zorunlu olacak. Sığınaklara ait ruhsatlar AFAD’a bildirilecek. Türkiye’nin sığınak yönetmeliği, nüfus artışı ve şehirleşme gibi çağın şartları göz önünde bulundurularak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü koordinasyonunda güncellendi. 44 farklı kurum ve kuruluş ile iş birliği içinde yürütülen çalışmalar 6 ayda tamamlandı. Yönetmelik değişikliği ile ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yapan Bakan Kurum, "Ülkemizin sığınak yönetmeliğini günümüz ihtiyaç ve şartlarına uygun hale getirerek güncelledik. Mevcut sığınaklara denetim şartı ve ilave standartlar, yeni yapılacak binalara önemli şartlar getirdik. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğimizle; millet bahçeleri, metro tünelleri gibi alanları sığınak hizmeti verecek şekilde düzenleyeceğiz. Milletimizin huzur ve güveni için gereken her adımı atmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Konutlara, yurtlara bakımevlerine yeni şartlar getirildi

Yönetmelik değişikliği ile yeni inşa edilecek yapılara kapasitelerine göre sığınak yapma zorunluluğu getirildi. Toplam bağımsız bölüm sayısı 10’dan fazla olan konutlar, yatak sayısı 50’den fazla olan yurt, koğuş, otel ile diğer konaklama tesisleri, yatak sayısı 25’ten fazla olan engelli, yaşlı, çocuk sürekli bakımevleri, yataklı sağlık tesisleri, emsal hesabına konu alanı 2 bin metrekareden fazla olan her türlü imalat ve sanayi tesislerinde sığınak yapılması zorunlu olacak. Resmi yapılardan emsal hesabına dahil alanı bin metrekare ve üzeri olan tüm yapılara sığınak yapma zorunluluğu getirildi.

Stadyumlara sığınak şartı, okullara yeni sığınak standardı

Yeni yapılacak 5 bin kişi ve üzeri seyirci kapasitesine sahip Stadyum ve benzeri açık ve kapalı spor tesislerine sığınak zorunluluğu getirilerek, yapılacak sığınakların kişi sayısı seyirci kapasitesinin en az yüzde 3’ü olarak hesaplandı. Yönetmelik kapsamında eğitim yapılarında sığınak yapımına ekstra şartlar eklendi. Bina içinde kalacak olan sığınakların, tavan döşemesinin en az 20 santimetre ve duvarları en az 30 santimetre kalınlığında betonarme olarak inşa edilmesi zorunlu olacak.

Kamu binalarındaki sığınaklara ilave tedbirler

Resmi binalar ile sağlık ve eğitim yapılarındaki sığınaklarda, en az 24 saat kesintisiz elektrik teminini sağlayacak kapasitede jeneratör yapılması ve iletişim prizine ek olarak uydu telefonu altyapısı ve/veya acil durum Wİ-Fİ noktası yapılması gibi ilave tedbirler alınacak. 100 metrekare üzeri sığınaklarda bir lavabo ve bir elektrikli pişirme yeri barındıran en az 2,30 metrekare alanlı mutfak nişi yapılacak. Ayrıca sığınağın içinde yangın söndürme cihazları ve asgari sağlık ekipmanları bulunan bir ilkyardım dolabı bulundurulması şartı da getirildi. Sığınaklarda batarya destekli led lamba, sabit telefon, radyo ve harici görüntülü iletişim ve haber alma cihazları bulundurulacak.

Metro tünelleri, millet bahçeleri sığınak vasfına göre düzenlenecek

Yeni yapılacak olan metro hattı tünellerinin planlama dahilinde genel sığınak vasfında olacak şekilde projelendirilmesi, mevcutların ise eksikliklerinin giderilerek sığınak vasfında olacak şekilde düzenlenmesi zorunluluğu getirildi. Alışveriş merkezleri ile bölge, genel ve ticari otoparkların tabii veya tesviye edilmiş zemin altında kalan bodrum katlarındaki otopark katlarının sığınak vasfında yapılması zorunluluğu getirildi. Mevcutların ise en geç 31 Aralık 2028’e kadar sığınak kullanımına uygun hale getirilmesi zorunlu tutuldu.

Millet bahçeleri genel sığınak olarak hizmet verecek

Şehirlerin nefes alma noktası konumunda olan millet bahçelerinden yüzölçümü 15 bin metrekare ve üzerinde olanlarda bahçe alanının yüzde 3’ünden az olmamak şartıyla girişleri kamuflajlı olacak şekilde yeraltında genel sığınak yapılacak. Alışveriş merkezleri ya da kültür merkezlerinin bodrum katında yapılacak sinema, tiyatro, konferans salonu gibi alanlar sığınak olarak kullanılabilecek.

Yaşlı, hamile ve engelli kullanımına uygun olacak

Yapılacak tüm sığınaklarda yaşlılar, hamileler ve engelliler gibi hareket kısıtlılığı olanların da kullanımına imkan sağlayacak şekilde Türk Standartları Enstitüsü’nce (TSE) hazırlanan tüm standartlara ve diğer mevzuata uyulması zorunluluğu da getirildi.

Sığınak ruhsatları AFAD’a bildirilecek

Mevcut, yeni yapılacak ve tadilata konu olacak sığınaklara dair kayıtların ruhsatı ilgili idarelerce tutulup Valiliğe (İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü) bildirilmesi zorunluğu getirildi.

Sığınaklardan yöneticiler sorumlu olacak

Sığınakların, barış zamanı kullanımına imkan tanınırken, bakımı ve acil durum için her an kullanıma hazır halde tutulmasına dair sorumluluk bina yöneticisine verildi. Yeraltı otoparkı olan yapıların sığınak teknik özelliklerine göre projelendirmeleri yapmaları durumunda ayrıca sığınak şartı aranmayacak.

TRT, kesintisiz yayın için ilave tedbirler alacak

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nun (TRT), acil durumlarda yer üstü ve yeraltı, özel veya genel nitelikli her türlü sığınakta kesintisiz yayın yapmak üzere gereken tedbirleri alması, buna uygun kurumsal hizmete dönük özel sığınaklarını inşa etmesi zorunluluğu da yönetmelikte yer aldı.

1 yıl içinde tüm sığınaklar denetlenecek

Yönetmeliğe getirilen geçici madde ile ilgili idaresi tarafından mevcutta bulunan tüm özel veya genel sığınakların en geç 1 yıl içerisinde denetimlerinin tamamlanması, kullanıma hazır halde olmadığı tespit edilen sığınakların yönetmeliğin 14’üncü maddesine göre işlem yapılarak mevzuata uygun hale getirilmesi zorunlu tutuldu.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli 68 yaşında kütüphanede Osmanlıca ve Arapça öğreniyor Kocaeli’de yaşayan 68 yaşındaki Tuğran Savaş, Gebze Millet Bahçesi’ndeki kütüphaneye her gün gelerek Osmanlıca ve Arapça derslerine çalışıyor. "Öğrenmenin yaşı yok" diyen Savaş, gençlere tarihi mirasa sahip çıkma ve bol bol okuma çağrısında bulundu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin kent genelinde hayata geçirdiği modern kütüphaneler, yalnızca öğrencilerin değil her yaştan vatandaşın ilgisini çekmeye devam ediyor. Bu ilginin en güzel örneklerinden biri ise 68 yaşındaki Tuğran Savaş. Gebze Millet Bahçesi içinde yer alan kütüphaneye neredeyse her gün gelen Tuğran Savaş, öğrenme azmiyle gençlere taş çıkarıyor. Gebze’de ikamet eden Tuğran Savaş, kütüphaneye düzenli olarak gelerek vaktini burada geçiriyor. Kütüphanenin kendisine ilaç gibi geldiğini belirten Savaş, öğrenme yolculuğunun çocukluk yıllarına uzandığını belirterek, "Amcamın yanına medreseye giderdim. O bize Osmanlıca yazılı kitaplardan hikayeler okurdu. Tüm arkadaşlarım giderken ben kalırdım. İşte okuma ve araştırma hevesim o zaman başladı" dedi. Savaş, daha önce KO-MEK’te Osmanlıca ve Arapça eğitimi gördüğünü ifade ederek, "KO-MEK’ten aldığım Osmanlıca ve Arapça derslerine çalışıyorum. Yazılar yazıyor, kendimi geliştirmeye gayret ediyorum" diye konuştu. "Bu hizmet bizim için velinimet" Kütüphane hizmetlerinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Tuğran Savaş, bu alanların herkes için büyük fırsat olduğunu vurgulayarak, "Kütüphane hizmetleri çok faydalı, çok güzel düşünülmüş. Bizler için velinimet diyebilirim. Benim yaşımda olanlara da tavsiye ederim. Sessiz, sakin, huzurlu bir ortam. Severek geliyorum. Yapandan da yaptırandan da Allah razı olsun" şeklinde konuştu. Gençlere önemli tavsiyelerde de bulunan Tuğran Savaş, "Selçuklu ve Osmanlı bizim ecdadımız. Gençler bu değerlere sahip çıkmalı. Bu noktada türbeler ziyaret edilmeli, Osmanlıca yazıları okumaya çalışılmalı. Ben de gezdiğim yerlerde okuyarak büyük keyif alıyorum" ifadelerini kullandı.
Düzce Başkan Özlü "Anne sevgisinin bu dünyada hiçbir karşılığı olamaz" Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, yayınladığı mesajında annelik kavramının özellikle manevi değerine dikkat çekerek hiçbir karşılık beklemeyen sevginin, merhametin, şartsız korumanın anlamının annelik olduğuna dikkat çekti. Başkan Faruk Özlü, Anneler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Özlü, mesajında bir insan yetiştirmenin öneminden bahsederek "Annemiz; sevgisiyle yaralarımızı saran, duasıyla yolumuzu aydınlatan, sabrıyla hayatımıza anlam katan en kıymetli varlıklarımızdır. Bir evladı büyütmenin ne denli büyük bir fedakârlık ve emek istediğini en iyi bilenler onlardır. Sadece bu sebeple bile annelerimizin hakkını ne yapsak ödeyemeyiz. Annelik şefkati, sadece bir aileyi değil; aslında bir toplumu ayakta tutan en güçlü bağdır. Zor anımızda arkamızda duran, her başarımızda yanı başımızda olan, varlığıyla bize güven veren annelerimiz; merhametin, vefanın ve karşılıksız sevginin en güzel timsalidir. Bir annenin evladına duyduğu sevgi ve muhabbetin karşılığı bu dünyada hiçbir karşılık ile ölçülemez. Çünkü biz biliriz ve inanırız ki; Cennet annelerin ayakları altındadır. Kalplerindeki merhamet, bizim en büyük motivasyon kaynağımız ve gücümüz olmaya devam edecektir. Bu vesile ile başta şehitlerimizin bizlere emaneti olan kıymetli annelerimiz olmak üzere, hayatını evlatlarına adayan, dualarıyla bizleri koruyan tüm annelerimizin Anneler Günü’nü yürekten kutluyorum. Ebediyete irtihal etmiş annelerimizi rahmet ve minnetle anıyor, hayatta olan tüm annelerimize sağlık, huzur ve mutluluk dolu bir ömür diliyorum. Anneler Günü’nüz kutlu olsun" İfadelerinde bulundu.
Manisa Salihli’de yeni MYO binası hayırseverin desteğiyle yükseliyor Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Salihli Meslek Yüksekokulu için yapımı süren yeni eğitim binasında önemli bir aşama tamamlandı. Hayırsever iş insanı İsmail Bali tarafından yaptırılan ve merhume eşi Sacide Bali’nin adını taşıyacak modern eğitim kompleksinin kaba inşaatında sona gelindi. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörlüğü ile Baloğlu Gıda arasında 29 Kasım 2024 tarihinde imzalanan protokol kapsamında, Salihli 5 Eylül Yerleşkesi içerisinde yaklaşık 6 bin 600 metrekare kapalı alana sahip yeni bir eğitim binası inşa ediliyor. Modern eğitim anlayışına uygun şekilde planlanan projede; 52 kişilik akademik ve idari personel ofisi, yemekhane, kütüphane, 18 sınıf ile 8 atölye ve laboratuvar yer alacak. Yaklaşık 2 bin 500 öğrencinin eğitim görmesinin planlandığı yeni bina ile öğrencilerin daha güçlü akademik imkanlara ve sosyal yaşam alanlarına kavuşması hedefleniyor. Bölgenin mesleki eğitim ihtiyacına uzun yıllardır katkı sağlayan Salihli Meslek Yüksekokulu için hayata geçirilen yatırımın, Salihli’nin yükseköğretim vizyonuna da önemli katkı sunacağı ifade edildi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, üniversitenin fiziki altyapısını güçlendirmeye yönelik yatırımların sürdüğünü belirterek, "Öğrencilerimizin çağın gerekliliklerine uygun, modern ve donanımlı eğitim ortamlarında öğrenim görmesi önceliklerimiz arasında yer alıyor. Salihli Meslek Yüksekokulumuz için yapımı devam eden bu yeni bina, sadece fiziki bir yatırım değil, aynı zamanda bölgemizin nitelikli insan kaynağına yapılan önemli bir katkıdır. Eğitime verdikleri kıymetli destek dolayısıyla hayırsever iş insanımız Sayın İsmail Bali’ye teşekkür ediyor, merhume Sacide Bali’nin adının böyle anlamlı bir eğitim yatırımıyla yaşatılacak olmasından memnuniyet duyuyoruz." dedi. Yeni eğitim binasının tamamlanmasının ardından Salihli MYO öğrencilerinin daha modern, donanımlı ve sosyal açıdan güçlü bir kampüs ortamında eğitim alması hedefleniyor.