EKONOMİ - 02 Ekim 2024 Çarşamba 15:19

Bakan Şimşek: “Dış ticaret açığı geçen yılın mayıs ayına göre 43 milyar dolar azalarak, 79 milyar dolar gerçekleşti”

A
A
A
Bakan Şimşek: “Dış ticaret açığı geçen yılın mayıs ayına göre 43 milyar dolar azalarak, 79 milyar dolar gerçekleşti”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Eylülde yıllık dış ticaret açığı geçen yılın mayıs ayına göre 43 milyar dolar azalarak, 79 milyar dolar gerçekleşti” dedi.


Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından eylül ayı dış ticaret verileri ve cari açık rakamlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek, azalan cari açığın dış finansman ihtiyacını düşürürken makro finansal istikrarı desteklediğini ve temel hedef olan kalıcı fiyat istikrarına önemli katkı sağladığını belirterek, şu ifadelere yer verdi:


“Eylülde yıllık dış ticaret açığı geçen yılın mayıs ayına göre 43 milyar dolar azalarak 79 milyar dolar gerçekleşti. Yıllık cari açığın ağustosta yaklaşık 15 milyar dolara gerilemesini, eylülde benzer seviyelerde gerçekleşmesini bekliyoruz. Böylece üçüncü çeyrekte yıllık cari açığın milli gelire oranı yüzde 1,5’in altına gerileyecektir. Azalan cari açık dış finansman ihtiyacımızı düşürürken, makro finansal istikrarı destekleyerek temel hedefimiz olan kalıcı fiyat istikrarına önemli katkı sağlamaktadır.”


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fenerbahçe’de Cenk Tosun bilmecesi! Japon takımı Urawa Red Diamonds ile anlaşan ancak transferi son anda iptal olan Fenerbahçe’nin golcü futbolcusu Cenk Tosun’un, Japonya macerasının neden başlamadan bittiğine dair çeşitli haberler ortaya çıktı. Bir yandan Teknik Direktör Mourinho’nun, Dzeko’nun sakatlığı ve En-Nesyri’nin ise Fas Milli Takımı’ndan geç dönecek olması sebebiyle milli futbolcuyu kadroda tutmak istediği belirtilirken, bunun yanında FIFA’nın 1 Temmuz 2024 itibarıyla yürürlüğe giren ’kulüpler 6’dan fazla oyuncu kiralayamayacak’ kuralının da bu transferin iptal olmasına etki ettiği dile getirildi. Beşiktaş ile sözleşmesi sona erdikten sonra sezon başında Fenerbahçe’ye transfer olan Cenk Tosun, sarı-lacivertlilerde beklediği forma şansını bulamadı. Edin Dzeko ve Yousef En-Nesyri ile forma rekabetine giren Cenk, Süper Lig’de 7 maçta 1 gol kaydetti. Türkiye Kupası’nda da 2 müsabakada 1 gol, 1 asisti bulunan milli futbolcu, Şampiyonlar Ligi elemeleri ve Avrupa Ligi’nde oynadığı toplam 8 mücadelede ise gol ya da asist üretemedi. Urawa Red Diamonds’a transferi neden iptal oldu? Fenerbahçe, geçtiğimiz haftalarda Cenk Tosun’un kiralık transferi için Japon takımı Urawa Red Diamonds ile anlaşmaya varmıştı. Cenk, Japonya’ya gitme hazırlığı yaparken bu transfer sürpriz denilebilecek bir şekilde iptal oldu. Transferin gerçekleşmemesiyle ilgili ise çeşitli haberler ortaya çıktı. Teknik Direktör Mourinho’nun, Edin Dzeko’nun sakatlığı ve En-Nesyri’nin ise Fas Milli Takımı’ndan geç dönecek olması nedeniyle tecrübeli futbolcuyu kadroda tutmak istediğine yönelik haberlerin yanı sıra bir de FIFA’nın oyuncu kiralama kuralı sebebiyle Cenk’in, Japonya’ya gidemediğine dair haberler de dikkat çekti. FIFA, 2022 yılında kiralık oyuncuların transferlerine sınırlama getirildiğini açıklamıştı. 21 yaş altı oyuncular ve kulüp altyapılarından yetişmiş oyuncuların bu kuraldan muaf tutulduğu sınırlama 3 yıl içinde kademeli olarak gerçekleşti. Kulüpler; 1 Temmuz 2022 ve 30 Haziran 2023 tarihleri arasında kulüpler maksimum 8 oyuncu kiralayabiliyorken, 1 Temmuz 2023 ve 30 Haziran 2024 tarihleri arasında bu sınır 7’ye, 1 Temmuz 2024 itibarıyla da 6’ya indi. Cengiz Ünder, Ognjen Mimovic, Lincoln Henrique, Miha Zajc, Emre Mor ve Omar Fayed gibi oyuncuları kiralıkta bulunan Fenerbahçe’nin, bu sayıyı doldurduğu için Cenk Tosun’un transferinin iptal olduğu belirtildi.
Nevşehir Kapadokya Bölgesi Iter Vitis Bağcılık Rotası’na dâhil edildi Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen başvuru sonucunda Kapadokya Bölgesi, Avrupa Konseyi Kültür Rotalarından biri olan Iter Vitis Bağcılık Rotası’na dâhil edildi. Avrupa Konseyi Kültür Rotaları programı, Avrupa ülkelerinin ortak miraslarını ortaya çıkarmak, bunları değerli kılmak ve ortak kültür ve değerler hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla 1987 yılında başlatılmış olup 2024 yılı itibarıyla 48 kültür rotasını içeriyor. Bu rotalar, Avrupa’nın kültürel çeşitliliğini tanıtmanın yanı sıra, ziyaretçilerin bölgesel mirası daha yakından deneyimlemesine imkan tanıyor. Aynı zamanda, kültür rotaları kapsamında yürütülen projeler, yerel ekonomilere ve kültürel farkındalığa katkıda bulunarak destinasyonların turizm potansiyelini artırıyor. Iter Vitis Bağcılık Rotası, Avrupa’nın bağcılık ile bağlantılı tarımsal peyzajını ve bu kültürün tarihi gelişimini yansıtan önemli bir güzergâh olarak öne çıkıyor. Iter Vitis Rotası; üzüm bağları, geleneksel üretim teknikleri ve yerel bağcılık mirası gibi unsurlara odaklanarak, bölgesel bağcılık kültürünü koruma ve tanıtma misyonunu üstleniyor. Ayrıca, bu güzergâh bağcılık kültürüne sahip olan alanları hem sürdürülebilir turizm destinasyonları hem de eğitici rotalar hâline getirmeyi amaçlıyor. Kapadokya Bölgesi’nin Iter Vitis Bağcılık Rotasına dâhil edilmesi, bölgenin zengin bağcılık mirasının uluslararası platformda tanıtılmasına ve yerel üreticilerin görünürlük kazanmasına katkı sağlayacaktır. Bununla birlikte, bölgedeki bağcılıkla ilgili kültürel unsurların korunması, sürdürülebilir turizmin desteklenmesi ve kırsal kalkınmaya yönelik yeni projelerin hayata geçirilmesi için de önemli iş birliği fırsatları sunmaktadır. Üyeliğin, Kapadokya’nın zengin bağcılık geleneğinin uluslararası alanda tanıtılmasına ve bölgedeki sürdürülebilir turizm projelerinin gelişimine katkı sunması hedeflenmektedir.