POLİTİKA - 19 Eylül 2025 Cuma 09:53

Bakan Yumaklı: "Orman yangınlarında hayatını kaybeden vatandaşlar, resmi olarak da ‘şehit’ statüsüne alındı"

A
A
A
Bakan Yumaklı: "Orman yangınlarında hayatını kaybeden vatandaşlar, resmi olarak da ‘şehit’ statüsüne alındı"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Orman yangınlarında hayatını kaybeden diğer gönüllülerimiz ve vatandaşlarımız, resmi olarak da ‘şehit’ statüsüne alınmış oldu" dedi.


Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğünce hazırlanan "Orman Yangınlarıyla Mücadelede Görev Yapan Gönüllüler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle ‘gönüllü’ tanımı ‘orman yangınlarıyla mücadele gönüllüsü’ olarak değiştirilerek, Yönetmeliğe ‘diğer gönüllü’ tanımı eklendi. Konuya ilişkin Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Yapılan düzenlemede gönüllü tanımının yanı sıra, ‘orman yangını gönüllüsü’ ve ‘diğer gönüllü’ tanımlarının yer aldığını dile getiren Yumaklı, şu ifadelere yer verdi:


"Böylece orman yangını gönüllüleri dışındaki AFAD, Kızılay vb. organizasyonların gönüllüleri ile sivil vatandaşlarca oluşturulan diğer gönüllülerin de 1 Ocak tarihi itibarıyla kanunla verilen haklardan faydalanmaları sağlandı. Bu düzenlemeyle ayrıca bu yıl yangınlarla mücadele sırasında orman işçilerimiz ve orman gönüllülerimizin yanı sıra, hayatını kaybeden diğer gönüllülerimiz ve vatandaşlarımız, resmi olarak da ‘şehit’ statüsüne alınmış oldu. Geçmişten bugüne canlarını yeşil vatan için feda eden bütün orman şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Şehitlerimizin yakınları emanetimizdir."


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan 1992 Erzincan Depreminde bile birleşmeyen sular Erzincan’daki Ekşisu Mesire Alanı, dünyada ender rastlanan doğal oluşumlarından biriyle dikkat çekiyor. Bölgede birbirinden farklı özelliklere sahip 5 ayrı su kaynağı, aynı noktadan yeryüzüne çıkmasına rağmen birbirine karışmadan akıyor. Ekşisu bölgesinde ekşisu, kükürtlü su, tatlı su, sıcak su ve mineralli maden suyu, dar bir alanda yüzeye çıkarak kimyasal özelliklerini korumayı sürdürüyor. Uzmanlar, bu durumun dünya ölçeğinde nadir görülen doğal oluşumlardan biri olduğunu belirtiyor. Jeoloji Yüksek Mühendisi Selahattin Ayan, Ekşisu’nun dünya çapında eşine az rastlanan bir alan olduğunu ifade ederek, "Çok küçük bir alanda farklı özelliklere sahip beş ayrı su kaynağı yan yana bulunuyor. Ekşisu, Horhor olarak bilinen kükürtlü su, çinko oranı yüksek ve ayak sağlığına iyi gelen su, tatlı su ve sıcak su birbirine karışmadan yüzeye çıkıyor. 1992 depreminde bile bu sular birleşmedi. Bu gerçekten olağanüstü bir durum" dedi. Ekşisu’nun yalnızca jeolojik açıdan değil, biyolojik açıdan da önemli bir alan olduğuna dikkat çeken Ayan, sazlık bölgelerin göçmen kuşlar için konaklama alanı oluşturduğunu, ayrıca "Erzincan Sütotu" olarak bilinen endemik bitki türüne de ev sahipliği yaptığını söyledi. Bölgenin jeopark ilan edilmesi gerektiğini vurgulayan Ayan, Ekşisu’nun korunarak Erzincan’ın tanıtımında önemli bir değer haline getirilmesinin hem turizme hem de ekonomiye katkı sağlayacağını kaydetti.