POLİTİKA - 03 Aralık 2025 Çarşamba 16:54

Dışişleri Bakanı Fidan AGİT’te Türkiye’nin "barış diplomasisi"ne dikkat çekecek

A
A
A
Dışişleri Bakanı Fidan AGİT’te Türkiye’nin "barış diplomasisi"ne dikkat çekecek

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Finlandiya’nın ev sahipliğinde 4-5 Aralık’ta Viyana’da düzenlenecek Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 32. Bakanlar Konseyi Toplantısı’nda Türkiye’nin "barış diplomasisi"ne dikkat çekecek.


Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Finlandiya, "İlkelere Saygı, Sınamalara Mukabele ve Geleceğe Hazırlık" temasıyla yürüttüğü AGİT dönem başkanlığı görevini Ocak 2026’da İsviçre’ye devredecek. Her yıl mutat olarak dönem başkanı ülkede yapılan Bakanlar Konseyi, bu yıl istisnai olarak 4-5 Aralık’ta AGİT’in merkezi Viyana’da gerçekleştirilecek.



Avrupa-Atlantik ve Avrasya güvenliği gündemde


AGİT 32. Bakanlar Konseyi Toplantısı’nda Avrupa-Atlantik ve Avrasya coğrafyasındaki güvenlik durumu, AGİT bölgesinin karşı karşıya bulunduğu güncel sınamalar ve teşkilatın işleyişine ilişkin konuların ele alınması öngörülüyor. Toplantı, açılış ve kapanış bölümlerine ek olarak üç genel oturumdan oluşacak. Ayrıca resmi nitelikte bir çalışma öğle yemeği düzenlenecek. Açılışta Avusturya Dışişleri Bakanı Beate Meinl-Reisinger, AGİT dönem başkanı Finlandiya’nın Dışişleri Bakanı Elina Valtonen ve AGİT Parlamenterler Asamblesi (AGİTPA) Başkanı Pere Joan Pons söz alacak. AGİT Genel Sekreteri Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu da katılımcılara hitap edecek.



Bakan Fidan’dan barış, diplomasi ve bölgesel istikrar mesajları


Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın toplantının ilk gününde yapılacak ilk genel oturumda hitap etmesi öngörülüyor. Bakan Fidan’ın konuşmasında Avrupa-Atlantik ve Avrasya bölgesinin en geniş kapsamlı güvenlik teşkilatı olan AGİT’in temel değerlerinin korunması gerektiğini vurgulaması bekleniyor. Fidan’ın AGİT’in işlevselliğinin sürdürülmesine yönelik Türkiye’nin desteğini de kayda geçireceği belirtiliyor. Fidan’ın konuşmasında ayrıca Rusya-Ukrayna savaşı konusunda adil ve kalıcı bir barışın sağlanmasına dönük çabalara Türkiye’nin verdiği desteği ifade etmesi ve diplomatik çözüm yönünde yakalanan ivmenin korunması gerektiğine işaret etmesi öngörülüyor. Türkiye’nin taraflar arasındaki görüşmeleri kolaylaştırmaya hazır olduğu mesajını yinelemesi bekleniyor. Bakan Fidan’ın hitabında İsrail’in Orta Doğu’daki saldırganlığına ve Gazze’de yaşanan insani felakete dikkat çekmesi, Filistin-İsrail meselesinin ancak iki devletli çözüm temelinde kalıcı bir barışa kavuşturulabileceğini vurgulaması da bekleniyor. Fidan’ın ayrıca Azerbaycan ve Ermenistan’ın ortak çabalarıyla mümkün olan Minsk Süreci ve bağlı yapıların lağvedilmesine ilişkin kararın önemli bir başarı olduğunu dile getirmesi öngörülüyor.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Türkiye’de imzalar atıldı, Türk firmaları Brüksel Projeleri için çalışmalara başladı Türkiye ile Belçika arasında geçtiğimiz haftalarda imzalanan stratejik iş birliği anlaşmasının ardından, Brüksel’de hayata geçirilecek yeni projelerin detayları netleşmeye başladı. Süreç kapsamında; mimarlık, mühendislik ve gayrimenkul alanlarında uluslararası standartlarda projelerin geliştirilmesi hedefleniyor. Özellikle Brüksel’de modern yaşam alanları, ticari yapılar ve yeni nesil projeler üzerinde çalışmaların başladığı belirtildi. CEESS Global Group Yönetim Kurulu Başkanı Semih Sarıalioğlu yaptığı açıklamada, "Belçika ile Türkiye arasında kurduğumuz bu güçlü iş birliğini somut projelerle büyütmeyi hedefliyoruz. Brüksel’de modern ve sürdürülebilir yapılar inşa ederek Türk firmalarının Avrupa’daki gücünü daha görünür hale getireceğiz" ifadelerini kullandı. HorecaDepot Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Tanrıkulu ise, "Türkiye ve Avrupa’daki faaliyetlerimiz büyüyerek devam ediyor. İmzaların ardından geçen süreçte proje başlıklarımızı netleştirdik. Mimarlık ve mühendislik hizmetlerimizi Avrupa’ya taşıyarak Brüksel’de yeni nesil yapılara imza atmayı hedefliyoruz" dedi. Taraflar arasında gerçekleştirilen iş birliğinin yalnızca ticari değil, aynı zamanda Türkiye’nin Avrupa’daki marka gücünü artıracak stratejik bir adım olduğu değerlendirilirken, önümüzdeki dönemde farklı sektörlerde de yeni ortak projelerin duyurulması bekleniyor.