EĞİTİM - 29 Ocak 2025 Çarşamba 12:54

Eğitim Gücü Sen Genel Başkan Yardımcısı Partici: "2025’in ’Aile Yılı’ olarak anılmasını istiyorsak, öğretmenlerin dramı son bulmalıdır"

A
A
A
Eğitim Gücü Sen Genel Başkan Yardımcısı Partici: "2025’in ’Aile Yılı’ olarak anılmasını istiyorsak, öğretmenlerin dramı son bulmalıdır"

Eğitim Gücü Sen Genel Başkan Yardımcısı Resul Partici, "2025’in ’Aile Yılı’ olarak anılmasını istiyorsak; çocuğunun ilk adımını göremeyen öğretmenlerin dramı son bulmalıdır. Eşinden ayrı düşenlerin yürekleri ısıtılmalıdır" dedi.


Eğitim Gücü Sen Genel Başkan Yardımcısı Partici, 2025 yılı mazeret tayinleri dönemi ile öğretmenlerin yaşadığı ailevi mağduriyetlerin arttığını, il emri uygulamasının devreye girmemesi sonucunda binlerce öğretmenin eşlerinden ve çocuklarından ayrı kaldığını söyledi. 2025’in "Aile Yılı" ilan edilmesinin toplumun temel taşı olan aile kurumuna verilen önemin bir yansıması olduğunu dile getiren Partici, bu ilanın anlam bulabilmesi için eğitim çalışanlarının yaşadığı ailevi sorunların çözülmesi gerektiğini ifade etti.



"Araştırmalara göre öğretmenlerin yüzde 22’si yalnızca eşleriyle aynı ilde görev yapabilmektedir"


Partici, özellikle 2025 yılı mazerete bağlı yer değişikliği döneminde il emri uygulamasının getirilmemesi sonucunda binlerce öğretmeni ve ailesini büyük bir mağduriyete sürüklendiğini savunarak, "İl emri hakkının tanınmaması nedeniyle eş durumu nedeniyle atama bekleyen öğretmenlerin büyük bir kısmı eşlerinden ve çocuklarından ayrı yaşamaya mahkum edilmiştir. Yapılan araştırmalara göre, öğretmenlerin yüzde 22’si yalnızca eşleriyle aynı ilde görev yapabilmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 verilerine göre, ailelerinden ayrı yaşayan öğretmenlerin yüzde 74’ü psikolojik destek ihtiyacı hissetmektedir. Bu oran, aile bütünlüğü sağlanamadığında öğretmenlerin ruhsal ve fiziksel sağlıklarının nasıl olumsuz etkilendiğini göstermektedir. Bu tablo, ’Aile Yılı’ söylemi ile gerçeklerin ne kadar çeliştiğini gözler önüne seriyor. Devletin, aileyi koruma yükümlülüğünü yerine getirmesi ve öğretmenlerin aile bütünlüğünü sağlamak için acil adımlar atması gerekmektedir" ifadelerine yer verdi.


Bazı meslek gruplarında aile bütünlüğünün, görev yerlerinin belirlenmesinde temel kriter olarak kabul edildiğine dikkati çeken Partici, öğretmenlerin bu haktan mahrum bırakılmamasına vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:


"Zorunlu rotasyonlar ve keyfi atamalar nedeniyle her yıl on binlerce öğretmen, eşlerinden ve çocuklarından ayrılmak zorunda kalmaktadır. Ailelerinden uzakta çalışmak zorunda kalan öğretmenlerin mesleki verimliliği ciddi ölçüde düşmektedir. Aynı zamanda ailelerinden uzak kalan öğretmenlerin birçoğu, sadece mesleki değil, aynı zamanda psikolojik ve fiziksel olarak da yıpranmakta, bu da eğitimde kalitenin düşmesine neden olmaktadır. Devletin temel görevi, çalışanlarının sadece ekonomik değil, sosyal haklarını da korumaktır."


Anayasa’nın 41. Maddesinde "Devlet, ailenin bütünlüğünün korur" hükmünün açıkça belirtildiğini hatırlatan Partici, "Öğretmenlerin tayin süreçlerinde bu ilke göz ardı edilmekte, aileleri parçalanmaktadır. Öte yandan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 72. Maddesi, ’Yeniden veya yer değiştirme suretiyle yapılacak atamalarda aile biriminin muhafaza edilmesi gerektiği’ ilkesini ortaya koymaktadır ancak öğretmen atamalarında bu hükme uygun hareket edilmemektedir. Devletin koyduğu yasalar, bizzat devlet eliyle ihlal edilmektedir" değerlendirmesinde bulundu.



"Taleplerimiz net ve adildir"


Partici, taleplerinin net ve adil olduğunu ifade ederek, "Tüm kamu çalışanlarına tanınan aile birliği hakkı, öğretmenler için de derhal uygulanmalıdır. Rotasyon politikaları, ailevi durumlar dikkate alınarak şeffaf şekilde yeniden düzenlenmelidir. Nakil süreçlerinde insani gerekçeler öncelikli kabul edilmeli, bürokratik engeller kaldırılmalıdır. İl emri uygulaması, geçmişte olduğu gibi tekrar hayata geçirilmelidir. Aynı ilde görev yapmanın yeterli olmadığı, uzak ilçelerde de çalışmak zorunda kalan öğretmenlerin mağduriyetlerini giderecek düzenlemeler yapılmalıdır. Aile Yılı sözde değil özde olsun. Aile; sevginin, dayanışmanın ve toplumsal huzurun temelidir. 2025’in ’Aile Yılı’ olarak anılmasını istiyorsak; çocuğunun ilk adımını göremeyen öğretmenlerin dramı son bulmalıdır. Eşinden ayrı düşenlerin yürekleri ısıtılmalıdır" dedi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli İsmet Taşdemir: "Önemli olan rakibe pozisyon vermemek" Kocaelispor Teknik Direktörü İsmet Taşdemir, Amed Sportif Faaliyetler maçının ardından yaptığı açıklamada, "Kalemize gelemediler. Bu bizim için daha değerli. Önemli olan rakibe pozisyon vermemek. Takımımızı daha da güçlendirmek istiyoruz" dedi. Kocaelispor, Trendyol 1.Lig’in 23. haftasında sahasında Amed Sportif Faaliyetler’i 1-0 mağlup etti. Müsabakanın ardından düzenlenen basın toplantısında Kocaelispor Teknik Direktörü İsmet Taşdemir, açıklamalarda bulundu. Taşdemir, "Top onlarda gibi gözüktü ama sadece orta saha üstünlüğünü aldılar. Kalemize gelemediler. Bu bizim için daha değerli. Önemli olan rakibe pozisyon vermemek. Takımımızı daha da güçlendirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı. "Hak ettiğimiz maçı kazanmanın gururunu yaşıyoruz" Taşdemir, çok etkili bir rakiple oynadıklarını belirterek, "Biz kendimizce bütün önlemleri aldık. Girdiğimiz çok pozisyon var ve oyunun genelinde mücadele seviyemiz yüksekti. Dolayısıyla hak ettiğimiz maçı kazanmanın gururunu yaşıyoruz. Geldiğimden beri ilk defa bu kadar kalabalık gördüm. Bu da artarak gidecek diye düşünüyorum. Bizim için taraftarımız her zaman itici bir güç. Bizim kendi doğrularımız var oyunla ilgili. Büyük bir seviyede o eşiği atladık. Oynadığımız bütün maçlara baktığımızda önceden çok gol yiyen bir liderdik ama şimdi bunu iyi bir seviyeye çıkardık" dedi. "Markao çok yetenekli bir oyuncu" Galibiyet golünü atan Markao hakkında konuşan İsmet Taşdemir, "Geldiğinden beri en iyi maçını oynadı. Yetenekli bir oyuncu. Ameliyat geçirmişti ve halen fiziki eksikleri var ancak iyiye gidiyor. Daha da iyisi için çalışacak. Taç atışından attığı gol de çalışılmış bir organizasyondu. Böyle goller çok işimize yarayacak. Hayalimiz şampiyon olmak" sözlerini sarf etti. "Koita ismi bize geldi, Aboubakar gündemimizde yok" Transferle ilgili de açıklamalarda bulunan İsmet Taşdemir, şunları söyledi: "Aboubakar ismini ben de basından duydum. Bize gelen hiç bir şey yok. Koita ismi ise bize geldi değerlendirmek isteriz. Ancak bağlı olduğu bir kulüp var. Tek taraflı bitirebileceğimiz bir iş değil. Takımımıza bir iki tane daha kaliteli oyuncu eklemek istiyoruz."