EKONOMİ - 30 Eylül 2025 Salı 22:54

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar: "Kışa girerken elektrikte ve doğal gazda bir zam düşünmüyoruz"

A
A
A
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar: "Kışa girerken elektrikte ve doğal gazda bir zam düşünmüyoruz"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Kışa girerken elektrikte ve doğal gazda bir zam düşünmüyoruz" dedi.


Bakan Bayraktar, bir televizyon programında gündeme ilişkin sorulara yanıt verdi. Türkiye ile ABD’nin enerji alanında ciddi bir potansiyel bulunduğunu, iki ülke arasında 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi olduğunu belirten Bayraktar, ABD ile petrol, doğal gaz ve nükleer başlıklarını kapsayan anlaşmalar imzaladıklarını söyledi. Bayraktar, anlaşmaların ayakları yere basan ve çok uzun süre çalışılmış metinler olduğunu kaydederek Türkiye’nin enerji talebi artan bir ülke olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin enerji talebinin en muhafazakar tahminle 30 yılda üç kat büyüyeceğini vurgulayan Bayraktar, 2016’da Milli Enerji ve Maden Politikası ile dünyada LNG’de bollaşma olacağını gördüklerini, bu bağlamda da doğal gaz altyapısına büyük yatırım yaptıklarını bildirdi.


Bayraktar, dünyada doğal gaz fiyatının 4 merkezde oluştuğunu, bunlardan en ucuzunun ABD’de olduğunu kaydederek, "Dünyanın en ucuz gazı Henry Hub denen Amerika’daki lokasyonda. Dünyanın en ucuz gazı orada. Rusya’dan da ucuz, her yerden daha ucuz" ifadelerini kullandı.


2016 yılında altyapı yatırımlarına başladıktan sonra ABD’den peyderpey doğal gaz alımı yapmaya başladıklarını vurgulayan Bayraktar, "2024 verileriyle Türkiye’deki şu anda kullandığımız gazın yaklaşık yüzde 10’u LNG olarak gemilerle Amerika’dan geliyor" diye konuştu.


Bayraktar, Eylül ayından başlayarak toplam değeri 43 milyar doları bulan kısa, orta ve uzun vadeli LNG anlaşmaları yaptıklarını kaydederek "ABD, doğal gazı çok ucuz yerden çıkarıyor, kendi kullanıcısına sunuyor. Ama doğal gazı o halde Türkiye’ye getirmiyoruz. Arada başka maliyet kalemleri de var. Öncelikle onu boru hatlarıyla limana kadar taşıyorsunuz. Ondan sonra limanda bir sıvılaştırma yapıyorsunuz, onun da bir maliyeti var. Sonra da gemiye koyup bir taşıma maliyetiyle Aliağa’ya, Dörtyol’a veya Türkiye’deki limanlarımıza getiriyorsunuz. Dolayısıyla bütün bu maliyetleri ortaya koyduğumuzda bile Amerikan LNG’si, özellikle 2027 yılından sonra en rekabetçi gaz kaynaklarımızdan biri haline geliyor" şeklinde konuştu.


ABD’den alınan doğal gazın pahalı olduğunu söylemenin piyasayı bilmemek anlamına geldiğine değinen Bayraktar, Türkiye’nin kendine has gerçeklerinin bulunduğunu, bu anlamda zamana ihtiyaç olduğunu ve doğal gaz ithalatı yapacaklarını ifade etti.


Bayraktar, doğal gazın aksine nükleer teknolojiye sahip ülke sayısının bir elin parmaklarını geçmediğine vurgu yaparak, "Dünyada 31 ülkede 416 reaktör var. 94’ü Amerika’da. Fransa, elektriğinin yüzde 67’sini nükleerden karşılıyor. 60 civarında yeni reaktör yapılıyor" dedi.


Nükleerde yerlileştirmeye çok önem verdiklerine, karar verirken modeli oluştururken insan kaynağı gelişimini de önemsediklerine işaret eden Bayraktar, "Akkuyu, Sinop ve Trakya’da toplam 12 reaktörle 15 bin megavatlık bir kurulu güce erişmemiz gerek. Küçük Modüler Reaktörlerden de en az 5 bin megavat ile 2050’ye ulaşmamız lazım" dedi.


Bayraktar, ABD ile imzalanan nükleer anlaşmaya değinerek "Küçük modüler reaktörleri, konvansyionel reaktörleri, nükleerin barışçıl amaçlı kullanımına dönük, ayrıca nükleerin tıpta, tarımda, sanayide, malzeme sektöründe kullanımıyla ilgili geniş çerçevede bir anlaşma yaptık" diye konuştu.


Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde finansman ile alakalı zorluk yaşandığını, ilk reaktörü 2026 yılı içinde devreye almak istediklerini, projenin yüzde 49’a kadar dış finansman alabileceğini bildiren Bayraktar, bu şekilde projenin daha çekici hale gelebileceğini söyledi.


Bayraktar, pandemi ile birlikte elektrik ve doğal gaz faturalarında 86 milyona destek sağladıklarını anımsatarak desteklerle alakalı hazinenin üzerinde 600 milyar liralık bir yük bulunduğuna değindi. Bayraktar, doğal gazda da elektriğe benzer bir şekilde tüketim esaslı bir düzenleme planladıklarını kaydederek yeni yılla birlikte bu modeli açıklayacaklarına ifade etti.


Doğal gazda ve elektrikte zam olup olmayacağı ile ilgili bir soru üzerine Bakan Bayraktar, "Zam yok. Kışa girerken elektrikte ve doğal gazda bir zam düşünmüyoruz" yanıtını verdi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Ordu’da alkollü sürücü park halindeki hafif ticari araca çarptı: 2 yaralı Ordu’nun Ünye ilçesinde alkollü sürücünün neden olduğu kazada 2 kişi yaralandı. Kaza, Fevzi Çakmak Mahallesi Devlet Sahil Yolu Caddesi üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Fatsa istikametinden Ünye şehir merkezi yönüne seyir halinde olan Mustafa U. (62) yönetimindeki 52 FM 985 plakalı otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu yol kenarında park halinde bulunan ve içerisinde Muharrem K.’nın (24) oturduğu 59 ACC 363 plakalı hafif ticari araca çarptı. Çarpışmanın şiddetiyle savrularak takla atan otomobilde sürücü Mustafa U. (62) aracın içinde sıkıştı. Çevredekilerin 112 Acil Çağrı Merkezi’ne haber vermesi üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekiplerinin çalışmasıyla araçtan çıkarılan Mustafa U. ile hafif ticari araçta bulunan Muharrem K. (24), sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Ünye Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Kaza nedeniyle ulaşım bir süre tali yollardan sağlanırken, Ünye İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Denetleme Büro Amirliğine bağlı ekipler bölgede güvenlik önlemi aldı. Kazaya karışan otomobilin çekici yardımıyla yoldan kaldırılmasının ardından trafik akışı yeniden normale döndü. Kazada yaralanan araç sürücülerinin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenilirken, otomobil sürücüsü Mustafa U.’nun 0.94 promil alkollü olduğu öğrenildi. Polis kazayla ilgili inceleme başlattı.
Nevşehir Nevşehir’de bir araçtan uzun namlulu silah mermileri çıktı Nevşehir’de polis ekiplerince bir araçta yapılan aramada çok sayıda uzun namlulu silaha ait mermi ile bıçak ele geçirildi. Olay, gece saatlerinde 2000 Evler Mahallesi TOKİ İş Merkezi civarında meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, telefonda tartıştıkları şahıslarla buluşmaya giden iki genç, karşılarında kalabalık bir grup görünce geldikleri araçla olay yerinden kaçtı. Bunun üzerine kalabalık grup, kaçan araca saldırarak zarar verdi. Çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Şüphelileri yakalamak için geniş çaplı çalışma başlatan ekipler, gençlerin kaçtığı 50 NE 368 plakalı otomobili, 2000 Evler Mahallesi 38. Sokak üzerinde bir apartmanın yanında terk edilmiş halde buldu. Nevşehir Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla araçta yapılan aramada çok sayıda uzun namlulu silaha ait mermi ile bıçak ele geçirildi. Araç sahibi, otomobilin oğlu ve arkadaşları tarafından gezmek amacıyla alındığını belirterek, araçta bulunan mermilerin geçmiş tarihlerde iş yerine gelen bir müşteriden kaldığını, bir süre dükkânda muhafaza ettikten sonra araca koyduğunu ifade etti. Araçta bulunan bıçaklardan ise haberi olmadığını söyledi. Araçta yapılan adli aramanın ardından araçta bulunan mermi ve bıçaklara el konulurken, şahıslar ifadeleri alınmak üzere polis merkezine götürüldü. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
İzmir Husumetli olduğu akrabasının boğazını kesip kahvehanenin önüne attı İzmir’in Urla ilçesinde, alacak-verecek meselesi yüzünden husumetli olduğu akrabasının boğazını keserek öldüren zanlı, cansız bedeni otomobille getirip kahvehanenin önüne attı. Zanlının cesedi bıraktıktan sonra çevredekilere, "Polise haber verin, ibreti alem için yaptım" dediği iddia edildi. Olay, Urla ilçe merkezinde bulunan Mermerli Çeşme mevkiinde meydana geldi. İddiaya göre, R.Ş. ile akrabası Gökhan Şimşek (35) arasında alacak verecek meselesi yüzünden husumet bulunuyordu. R.Ş., henüz bilinmeyen bir yerde Şimşek’i otomobil içerisinde boğazını keserek öldürdü. Daha sonra içi kan gölüne dönen otomobille Mermerli Çeşme mevkiine gelen cinayet zanlısı R.Ş., araçtan indirdiği cansız bedeni bir kahvehanenin önüne attı. "İbreti alem için yaptım" Olayı gören çevredeki vatandaşlar büyük bir şok yaşarken, zanlının kalabalığa dönerek, "Polise haber verin, ibreti alem için yaptım" dediği öne sürüldü. Vatandaşların durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirmesi üzerine bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Adrese gelen sağlık ekiplerince yapılan kontrollerde Gökhan Şimşek’in hayatını kaybettiği belirlendi. Polis ekipleri olay yerinde geniş güvenlik önlemleri alırken, Şimşek’in cenazesi, savcı ve olay yeri inceleme ekiplerinin çalışmasının ardından kesin ölüm nedeninin belirlenmesi amacıyla İzmir Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Cinayet şüphelisi R.Ş. ise polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.