GÜNDEM - 16 Şubat 2025 Pazar 11:16

İçişleri Bakan Yardımcısı Turan: "Sorunları görmezsek orta siyaset tuzağına düşeriz"

A
A
A
İçişleri Bakan Yardımcısı Turan: "Sorunları görmezsek orta siyaset tuzağına düşeriz"

İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, "Sorun var görmezsek, sorun var çözmezsek, risk var aşmazsak, yani ‘orta siyaset tuzağına düşersek’ en büyük hatayı yapmış oluruz. Hata yapma lüksümüz yok, durağanlıktan çıkıp daha güzel iş yapma görevimiz var" dedi.


Bakan Yardımcısı Turan, Türkiye Gençlik Vakfı’nın (TÜGVA) 81 il üniversite teşkilatı buluşma programına katıldı. Program’a Turan’ın yanı sıra, TÜGVA Başkan Yardımcısı Burak Sarman, Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Özcan Aygün, Kızılcahamam Kaymakamı Dr. Nuri Mehmetbeyoğlu ile çok sayıda davetli katıldı. TÜGVA Başkan Yardımcısı Sarman, Diriliş Kamplarının ikincisini yaptıklarını belirterek, bu seneki temanın, ‘Dün Ayasofya, Bugün Emevi, Yarın Aksa’ olduğunu söyledi.


"Hata yapma lüksümüz yok"


Turan, Türkiye’nin zor zamanlardan geçtiğini ve dikkat edilmesi gerektiğini ifade ederek, "Ekonomide orta gelir tuzağı vardır. Bir yere saplanırsın, bocalarsın ne yukarı çıkabilirsin ne aşağı inebilirsin. Uzun yıllar aynı yerde kalırsın ve buna orta gelir tuzağı derler. Bizim için en büyük riskte orta siyaset tuzağıdır. Sorun var görmezsek, sorun var çözmezsek, risk var aşmazsak yani orta siyaset tuzağına düşersek en büyük hatayı yapmış oluruz. Hata yapma lüksümüz yok, durağanlıktan çıkıp daha güzel iş yapma görevimiz var. Bakın millet bizden kopmadı, yerel seçimlerde sıkıntı yaşadık ama rakamlar ortada. Bu millet bizi bırakıp da başka partiye oy vermedi, bu millet bize kızdı ve sandığa gitmedi. ‘Hala sana güveniyorum, hala seni seviyorum ve başka yere gitmiyorum ama yanlış yapıyorsun beni ihmal ediyorsun. O yüzden seni uyarmak için sandığa gitmiyorum’ dedi. Kimin ne eksiği varsa, kimin ne hatası varsa bunu revize etmek ve kendi ruhumuza dönmek en büyük görevimiz. Bunu başkaları yapmayacak, partilere, kurumlara hasbelkader gelen, tepeden gelen, hak etmeden gelenler yapmayacak. Kurumuma zarar verir miyim, vermez miyim endişesi olmayan, hiçbir şey üretmeyen, her adımıyla, her yaklaşımıyla, yaşantısıyla, açıklamalarıyla kurumlarına zarar verenler bunu yapmayacak. Bunu siz yapacaksınız" dedi.


"Üçlü masanın da adayı belli milleti oyalıyorlar"


Turan, ana muhalefet partisinin aday belirleme politikasını da eleştirerek, şu ifadeleri kullandı:


"Biz bu 23 yılı konuşurken, hatta daha iyi olalım derken, 87 yıldan beri bu hesaplaşmayı yapamayan yapılarda var. Dün 27 Mayıs darbecileriyle masa kuranlar, dün 28 Şubat vesayetçileriyle masa kuranlar, dün altılı masa kuranlar, bugünde üçlü masa tiyatrosu oynuyor. Yahu üç lider yok ki orda ne zirvesi ne masası. Üç genel başkan yok ki orada. Düşünsenize Tayyip Erdoğan, iki tane belediye başkanı alacak yanına ve ‘büyük zirve’ diyecek, güleriz. Sen Genel Başkansın, tabi ki belediye başkanlarını eksiksiz çağıracaksın, gelecekler ve toplantı yapacaksın. Neden iki başkan, boy sıra mı? Kavga sırası mı? Niye üç değil, dört değil, beş değil? Altılı masanın ilk gününde aday belliydi. İki yıl milleti oyaladılar. Üçlü masanın da adayı belli. Güya; ön seçimle milleti oyalayacaklar. Yap atamanı hakkını ver işin. Kimi kandırıyorsunuz? Bir adayı ön seçime sokacaklar, güya seçim olacak. Peki seçim bitti, aday belli zaten, ondan sonra 20 tane milletvekili çıkıp bir başka adayı gösterirse, siz bunu göstermeyecek misiniz? O yüzden bu tam bir tiyatro. Bu bir defa ön seçim değil, olsa olsa temayüldür. Temayülde de birden fazla aday varsa kıymeti olur. Zaten biri çekildi öbürü kaldı. Şimdi tavşan aday bulacaklar birkaç tane, onlarla beraber seçim yapacaklar. Bu halkı kandırıp dalga geçmektir.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Konya’da maskeli soyguncuların hedefi olan kuyumcu o anları anlattı Konya’da maskeli 3 kişi, biber gazı kullanarak girdikleri kuyumcudan 8 adet imitasyon bileziği alarak kaçtı. Olay iş yerinin güvenlik kamerasına saniye saniye yansırken, kuyumcu Enes Tok, "Yanıma yaklaştılar, ben bunun şaka olduğunu zannettim. Sonra iyice yanıma yaklaştılar biber gazı sıkmaya devam ettiler, soygun olduğunu gazı sıktıktan sonra anladım" dedi. Soygun olayı, gece saatlerinde merkez Selçuklu ilçesi Dumlupınar Mahallesi Lale Caddesi üzerindeki bir kuyumcuda gerçekleşti. Edinilen bilgiye göre, yüzleri maskeli M.L.İ., N.D. ve A.E.E. ellerinde silahlarla biber gazı kullanarak kuyumcuya girdi. Şüpheliler kuyumcu Enes Tok’la bir süre arbede yaşadıktan sonra vitrinde bulunan 8 adet imitasyon bileziği alarak olay yerinden kaçtı. İhbar üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Kaçan şüpheliler polis ekiplerinin çalışması sonucu kısa sürede yakalandı. Şüpheliler emniyetteki işlemlerinin ardından çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Kuyumcu eline geleni attı, sıcak su dolu çay otomatını fırlattı, soyguncular kaçtı Olay anını anlatan kuyumcu Enes Tok, "Hesap yaptığım esnada 3 kişinin geldiğini gördüm. Yanıma yaklaştılar, ben bunun şaka olduğunu zannettim. Sonra iyice yanıma yaklaştılar biber gazı sıkmaya devam ettiler. Ben soygun olduğunu gazı sıktıktan sonra anladım. Sonra kendimi savunmak için arka tarafa kaçtım. Arka tarafta da kendimi savunmak adına elime hangi cisim geldiyse fırlattım. Elime en son çay ocağındaki sıcak su geldi. Onlara onu fırlattım. Sonrasında o arbedenin arasında birisi kapının orada gözcülük yapıyordu. Birisi de elini vitrinime attı. O şekilde bir ürün almaya çalıştı. 6-8 adet arasında bileziğimi aldı götürdü. Buradan kaçtıktan sonra da rögar kapağının o tarafa kaçtılar. Rögar kapağından 500 metre ilerde kanal boyu var, oradan çıkmışlar, polislerimiz de yakalamış. 112 Acil Çağrı Merkezini aradıktan sonra buraya 3-4 dakika içerisinde geldi polis ekiplerimiz. 15 dakika içerisinde de yakalandıklarını söylediler, giden ürünlerimiz de geri geldi" dedi.
Karabük Karabük’te jandarmadan kaçakçılık ve uyuşturucu operasyonu: Silah, uyuşturucu ve kaçak telefon ele geçirildi Karabük’te jandarma ekiplerince düzenlenen operasyonlarda uyuşturucu madde, ruhsatsız silah, kaçak cep telefonu ve izinsiz kazıda kullanılan malzemeler ele geçirilirken, çeşitli suçlardan toplam 9 şüpheli yakalandı. Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından Karabük merkezde gerçekleştirilen faaliyette bir şahsın üzerinde ve aracında yapılan aramada 2,84 gram metamfetamin, 2 adet sentetik ecza ile 1 adet uyuşturucu kullanma aparatı ele geçirildi. Safranbolu Cumhuriyet Savcılığı koordinesinde Safranbolu’da gerçekleştirilen operasyonda ise bir şahsın iş yerinde yapılan aramada 10 adet gümrük kaçağı cep telefonu ele geçirildi. Eskipazar Cumhuriyet Savcılığı koordinesinde Eskipazar ilçesinde yürütülen çalışmalarda izinsiz kazı yaptıkları belirlenen 4 şüpheli, 29 parça muhtelif kazı malzemesi ile birlikte suçüstü yakalandı. Öte yandan Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde merkezde gerçekleştirilen bir diğer operasyonda 3 şüphelinin üzerlerinde ve ikametlerinde yapılan aramalarda 2 parça farklı ebatlarda amfetamin maddesi emdirilmiş peçete, 1 adet içime hazır amfetamin maddesi emdirilmiş sigara, uyuşturucu madde kesiminde kullanıldığı değerlendirilen 1 makas, 2 ruhsatsız tabanca, bu tabancalara ait 2 şarjör ile suçtan elde edildiği değerlendirilen 10 bin 300 TL ele geçirildi. Şüpheliler, jandarmadaki işlemlerinin ardından adli makamlara sevk edildi. Karabük İl Jandarma Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, emniyet ve asayiş ile huzurun sağlanması amacıyla kaçakçılık ve uyuşturucuyla mücadele çalışmalarının aralıksız sürdürüleceği bildirildi.
İstanbul Miniklerin tekne orucu heyecanı Okul öncesi eğitim veren Sultangazi Belediyesi Merve Karakaş Ana Kucağı öğretmenleri, minik öğrencileri için tekne orucu etkinliği düzenledi. Öğlen ezanıyla oruçlarını açan minikler arkadaşlarıyla beraber iftar yapmanın mutluluğunu yaşadı. Sultangazi Belediyesi’nin okul öncesi eğitim veren kurumu Merve Karakaş Ana Kucağı, çocuklara Ramazan’ın manevi atmosferini yaşatmak ve orucu sevdirmek için anlamlı bir etkinlik düzenledi. Her yıl olduğu gibi Osmanlı’nın tekne orucu geleneği bu yıl da miniklere yaşatıldı. Çocuklar, için balonlarla bezenen özenli bir sofra hazırlandı. Çocuklar, ezanın okunmasını büyük bir sabırla bekledi. Öğle ezanıyla birlikte tekne oruçları dualar eşliğinde açıldı. Köfte patates ve tulumba tatlılarını afiyetle yiyen çocuklar arkadaşlarıyla beraber iftar yapmanın mutluluğunu yaşadı. Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun; "Osmanlı’dan bu yana günümüze uzanan, çocuklara orucu sevdirmenin en güzel yolu olan tekne orucu geleneğini Ana Kucağımız’da bu yıl da yaşattık. Miniklerin günün bir bölümünü oruçlu geçirdiği, öğle ezanıyla iftar yaptıkları tekne orucuyla çocuklarımıza unutamayacakları bir anı bıraktık. Ramazan’ın başından bu yana çocuklarımız Ramazan’ın manevi atmosferini yaşasın diye Ramazan Etkinlik Alanımızda birçok etkinlik düzenliyoruz. Ailelerimizi de Ramazan boyunca Ramazan Etkinlik Alanımıza bekliyoruz" dedi.
Giresun Fındıkta doğru bilinen yanlışlara karşı uyardı Giresun Üniversitesi Fındık İhtisaslaşma Koordinatörü Ali Turan, fındık üretiminde komşudan duyma bilgilerle yapılan uygulamaların verim kaybına yol açtığını belirterek gübreleme ve ilaçlamanın mutlaka toprak analizi ve zararlı sayımına göre yapılması gerektiğini söyledi. Giresun Üniversitesi Fındık İhtisaslaşma Koordinatörü Ali Turan, fındık üretiminde özellikle gübreleme ve ilaçlama konusunda doğru bilinen birçok yanlış uygulama bulunduğunu belirtti. Turan, üreticilerin rastgele gübreleme ve bilinçsiz ilaçlama yerine tahlil sonuçlarına ve zararlı yoğunluğuna göre hareket etmeleri gerektiğini ifade etti. Kış mevsiminin ardından fındık bahçelerinde yapılacak bakım çalışmalarına değinen Turan, "Mart ayında yapılacak toprak analizi sonuçlarına göre gübreleme yapılmasının büyük önem taşımaktadır. Halk arasında ’yazlık gübre’ olarak bilinen azotlu gübreler, özellikle kıştan yeni çıkan fındık bahçelerinde doğru zamanda uygulanması bitki gelişimini destekler. Üreticilerin en sık yaptığı hatalardan biri ise analiz yaptırmadan gübre kullanmak, her bahçenin toprak yapısı farklı. Bu nedenle gübrelemenin komşu bahçelerde yapılan uygulamalara göre değil, toprak tahlili sonuçlarına göre planlanması gerekmektedir. Bir üreticinin kendi bahçesinde uygulayıp verim aldığı gübrelemenin, aynı şekilde başka bir üreticinin bahçesinde de etkili olacağı anlamına gelmez. Çünkü her iki bahçenin ihtiyacı farklıdır" dedi. Zararlılara karşı mücadele yöntemi Fındık bahçelerinde ilkbahar döneminde görülebilecek hastalıklara değinen Turan, "Geçmiş yıllarda ciddi zarar oluşturan külleme hastalığı için yapraklanma döneminden itibaren bahçelerin düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Hastalığın erken tespiti halinde zamanında müdahale verim kaybını önleyecektir. Son yıllarda üreticilerin en büyük sorunlarından biri haline gelen kahverengi kokarca zararlısıyla mücadelede bilinçsiz ilaçlama doğru değildir. Analiz sonuçlarına göre doğru gübre seçimi yapılmalıdır. Hastalık ve zararlılarla mücadele yapraklanma dönemiyle birlikte bahçelerin yakından gözlemlenmesi gerekir. Külleme Hastalığı, yapraklar oluştuktan sonra bahçeler bu hastalığa karşı kontrol edilmelidir. Havaların yaklaşık 17 dereceye ulaşmasıyla birlikte kahverengi kokarca çıkışları başlıyor. Bu dönemde mutlaka bahçelerde sayım yapılmalı. Eğer 10 dekara kadar olan bahçelerde 10 ocakta bir ergin kahverengi kokarca tespit edilirse, ekonomik zarar eşiği aşılmış sayılır ve ilaçlı mücadeleye başlanmalıdır. Üreticilerin verim kaybı yaşamaması için bakım, gübreleme ve zararlı mücadelesinde uzman görüşü alması önemlidir" diye konuştu.
Tokat Tokat’ta 5,6 büyüklüğündeki depremin merkezi Pınarbeyli havadan görüntülendi Tokat’ta meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremin merkez üssü olan Erbaa ilçesine bağlı Pınarbeyli köyü dron ile görüntülendi. Gece saatlerinde yaşanan deprem köyde kısa süreli paniğe neden olurken, herhangi bir can kaybı ya da yıkım yaşanmadı. Saat 03.35 sıralarında meydana gelen deprem sonrası köyde yapılan incelemelerde bazı alanlarda küçük çaplı hareketlilikler tespit edildi. Depremin etkisiyle köy yolunun yakınında bulunan büyük bir kayanın yerinden oynadığı belirlendi. Durumun bildirilmesi üzerine bölgeye gelen ekipler tarafından kaya kısa sürede kontrollü şekilde aşağı indirilerek yol yeniden trafiğe açıldı. Pınarbeyli köyü muhtarı Rasim Daş, depremin oldukça gürültülü hissedildiğini belirterek, "Gece saat 03.35’te 5,6 büyüklüğünde bir deprem yaşadık. Gürültülü bir depremdi ve vatandaşlarımızın bir kısmı panik yaptı. Tek katlı evlerde yaşayanlar daha az panik yaşadı. Depremin ardından AFAD Başkanlığı ve devletimizin diğer yetkilileri bizleri arayarak durum hakkında bilgi aldı. Biz de köyde vatandaşlarımızla iletişime geçerek herhangi bir yıkım ya da can kaybı olup olmadığını kontrol ettik. Şu ana kadar bize ulaşan herhangi bir zayiat veya yıkım bilgisi bulunmuyor" diye konuştu. Öte yandan depremin merkez üssü olan köy ve çevresi havadan görüntülenirken, bölgede hasar tespit çalışmalarının sürdüğü öğrenildi.