SAĞLIK - 13 Şubat 2024 Salı 13:03

İşitme engelli vatandaşlara kan verme sürecinde tercüman desteği

A
A
A
İşitme engelli vatandaşlara kan verme sürecinde tercüman desteği

Görme engellilerin kan vermesinde sağlanan kolaylıklar sonrasında işitme engelliler, kendilerine sağlanacak tercüman desteği sonrasında belirli zamanlarda kan merkezlerine gelerek bağış yapabilecek.


Daha önce görme engellilerin kan bağışlayabilmesi için özel formlar oluşturan ve görme engellilerin de kan bağışı vermesini sağlayan Kızılay, şimdi de işitme engeliler için de çok önemli bir yeniliği başlatıyor. İşitme engellileri örgütleri, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Kızılay iş birliğinde hayata geçirilecek yeni uygulama ile işitme engeliler de artık yılın belirli zamanlarında kan merkezlerine gelerek tercüman eşliğinde kan bağışı yapabilecek. Kan bağışı sürecinde ise tercümanlar, engelli kan bağışçılarına eşlik edecek.



“İşitme engelli bireyler kan bağışında bulunabilecekler”


Türk Kızılay Kan Bağışçısı Yönetimi Müdürü Dr. Metin Kalender, işitme engelliler için 5 ilde yılda 4 defa davet günü yapacaklarını belirterek, “Böylece işitme engelli vatandaşlarımız kan bağışlayabilecekler. Kan bğaışı süreçlerinde teknik olarak Sağlık Bakanlığının Kan ve Kan Ürünleri Rehberi gereği bir sorgulama formumuz var. Bu formda sorulanların doğru şekilde anlaşılıp, hekim kontrolünden sonra da kendi imzaları ve yeminli tercüman imzasıyla birlikte kayıt altına alınarak yapılması gerekiyor çünkü kan güvenliği ve kişi sağlığı için bu önemli. Herhangi bir enfeksiyon durumunda geri dönüp bu vatandaşımızla iletişime geçmemiz gerekiyor. İşitme engelli vatandaşımız kan vereceği zaman bir tercüman eşliğinde hekimle iletişim sağlayarak ve formları doldurarak bunu yapabiliyor. İnşallah önümüzdeki günlerde de randevu sistemi üzerine oluşturulmuş bir çalışma da tamamlanacak. Böyle günler dışında da işitme engelli bireyler kan bağışında bulunabilecekler” ifadelerini kullandı.


Öte yandan Kalender, işitme engelli vatandaşların kan bağışı vereceği esnada yaşayabileceği durumlar anlatan kısa videoları oluşturulan aplikasyon sayesinde öğrenebileceklerini ifade etti.



“Tercüman desteği devamlı olursa kan bağışı yapmak isteyen işitme engelliler daha fazla gelebilirler"


Türkiye Sağırlar Milli Federasyonu Başkanı Bülent Tekin ise, kan bağışı merkezlerinde tercüman olmasının işitme engelliler için çok önemli olduğunu dile getirerek, “Detay sorular çok fazla ama tercüman olmadığı zaman sorularla ilgili iletişim sıkıntısı olabiliyor. İşitme engelliler için biraz zor oluyor. Bu sefer kan vermek istediği zaman tercüman olmadığı için vazgeçebiliyorlar ama tercüman olduktan sonra işitme engelliler daha çok gelmek ister. Soru cevapları daha hakim olup, doğru cevaplar verebilirler. Tercüman desteği devamlı olursa kan bağışı yapmak isteyen işitme engelliler daha fazla gelebilirler. Tüm işitme engellilerin kan bağışı yapmalarını bekliyorum” dedi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Sorkun Barajı’nda su sporları gösterisi büyük ilgi gördü Isparta’nın Aksu ilçesinde, İlçe Kaymakamlığı, Eğirdir Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü yelken antrenörleri ve sporcuları ile Aksu Sorkun Barajı’nda buluştu. Aksu Sorkun Barajında Eğirdir Gençlik ve Spor Müdürlüğünün profesyonel sporcuları ilçe halkına su sporlarını tanıttı. Eğirdir Gençlik ve Spor Müdürlüğü sporcuları kano, yelken ve paddle board gösterilerini gerçekleştirdiler. Adeta görsel bir şölen olan etkinlikte bir konuşma yapan Kaymakam Saltuk Buğrahan Açıkbaş, "Amacımız bu tür sporların ilçemizde rahatlıkla yapılabileceğini göstermek ve Aksu’yu doğa sporlarında Türkiye’nin önemli bir noktası haline getirmek ve çocuklarımızın bu tür spor dallarıyla da ilgilenmelerini sağlamaktır" dedi. İç sularda da bu tür sporların yapıla bilineceğini göstermek istediğini dile getiren Açıkbaş, optimist, lazer, kano ve paddle boardun Sorkun Barajı iklim şartlarına çok uygun olduğunu ve bu tür spor dalları ile gençlere yeni imkan sağlanması gerektiğini de söyledi. Kaymakam Açıkbaş; Eğirdir İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Hakan Çelebioğlu ve ekibine ayrıca organizasyonda emeği geçen herkese gösterdikleri özveriden dolayı teşekkür etti. Eğirdir İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Hakan Çelebioğlu da Aksu’da ilk defa böyle bir organizasyon gerçekleştirdiklerini, Aksu’da bulunan çocukların çok memnun kaldıklarını ifade etti. Gösteriye Kaymakam Saltuk Buğrahan Açıkbaş, Belediye Başkanı Veli Kahraman, Eğirdir Gençlik ve Spor Müdürü Hakan Çelebioğlu, Siyasi Parti Temsilcileri, Kurum Müdürleri, Eğirdir Yelken Antrenör ve Sporcuları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Erzincan BKÜ bayileri Erzincan’da da denetlemdi! Bitki koruma ürünleri bakımından Erzincan’da faaliyet gösteren 14 bayi denetimden geçirildi. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ekipleri, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün talimatıyla Erzincan genelinde faaliyet gösteren ve bitki koruma ürünleri satan 14 bayinin denetimlerini tamamladı. Uygulama Türkiye genelinde 81 ilde eşzamanlı olarak gerçekleştirildi. Denetimler Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin başkanlığındaki ekipler tarafından gerçekleştirildi. Erzincan’da yapılan denetimlerde ekipler; Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan onay almamış kayıt dışı ve izinsiz bitki koruma ürünü satış ve depolama yerlerinin bulunup bulunmadığı, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kullanımı sonlandırılmış, sahte, kaçak ve ruhsatsız bitki koruma ürünlerinin satışının yapılıp yapılmadığı, bitki koruma ürünlerinin pazarlarda, özel araçlarda seyyar veya gezgin satıcılar tarafından satılıp satılmadığı, Erzincan’da faaliyet gösteren bayi veya toptancılar tarafından internet üzerinden satışının yapılıp yapılmadığı, bayi veya toptancılar tarafından Bitki Koruma Ürünleri Takip Sistemi kullanılmadan bitki koruma ürünü satışı yapılıp yapılmadığı, bayi veya toptancılar tarafından mevzuatta belirtilen kayıtların tutulup tutulmadığı hususları kontrol edildi. Denetim ekipleri bayi denetimleri sırasında ilgili yasal mevzuatlara göre gerekli değerlendirmeleri yaparak denetimlerini tamamladı.