POLİTİKA - 20 Ağustos 2025 Çarşamba 19:12

Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu çalışmalarını sürdürdü

A
A
A
Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu çalışmalarını sürdürdü

"Terörsüz Türkiye" süreci kapsamında kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu, çalışmalarına devam etti.


Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu toplandı. Komisyon dernekleri dinlemeye devam etti.


İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı Hüseyin Küçükbalaban, PKK’nın silah yakmasının kritik bir tarih olduğunu belirterek, "Halen sivil toplum örgütlerinin bu komisyonla nasıl bir ilişki kuracağına ilişkin yasal bir düzenlemenin olmamış olmasını da komisyonun eksikliği olarak gördüğümüzü ifade etmek istiyorum. Ayrıca komisyonun altı aylık bir süreyle çalışacak olması, her ne kadar süreler ikişer aylık aralarla komisyon çalışması uzatılacak olsa da ilk etapta altı ayla yüz yıllık bu meselenin çözülmesinin sıkıntı olduğunu ifade etmek istiyoruz. Komisyonun halen çatışmanın taraflarını dinleyecek bir programa sahip olmamasında ayrıca bir eksiklik olarak görüyoruz. Şüphesiz komisyon 5 Ağustos, 18 Ağustos, 12 Ağustos ve dün ve bugün de beşinci oturumunu gerçekleştiriyor. Ama halen çatışmanın şiddete sona etmesi konusunda ciddi bir çabanın sahibi olan Abdullah Öcalan’la görüşme konusunun komisyonun gündeminde olmadığını ne yazık ki biliyoruz. Basına yansıyan bilgilere göre ikinci toplantıda güvenlik bürokrasi dinlenmiş oldu" ifadelerini kullandı.


İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği Genel Başkanı Kaya Kartal ise sürecin başarısının bazı ezberlerin bir tarafa bırakmaktan geçtiğini, samimi bir cesaretten geçtiğini söyleyerek, "Kanun tasdik etkileri sunmak bakımından çözüm yönünde atılan adamları sonuna kadar desteklemesi gerekiyor. Tekrar silaha dönülmesini ya da kan akmasını engelleyecek mekanizmalar ve fikirler üretmek, yapıcı tavır içerisinde olmak. Hepimizin bu topraklara, bu ülkenin insanlarına karşı temel bir sorumluluğudur" dedi.


Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı Başkanı Mahsun Batı ise, Tahir Elçi’nin öldüğü günü hatırlatarak, "26 polis olmak üzere 35’e yakın kişinin bulunduğu sokakta vurulan tek kişi Tahir Elçi oluyor bu olayın sonucunda. Olay yeri incelemesi yapılmadan deliller sokakta bırakılıyor. Cinayetten yaklaşık beş ay sonra savcılık bir keşif hemen akabinde bir gün sonra hazırlanan bir bilirkişi raporu söz konusu. Raporda Tahir Elçi’nin ölümüne neden olan atışın tıbben ve fiziken bilinemeyeceği şekilde bir rapor düzenlendi. Aslında bu rapor o dönemde ne yapılmak istendiğini açıkça ortaya koymuştu" şeklinde konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Karya Farma HBX Ar-Ge, Karya Antik Kentleri’ne kültür turları düzenleyecek Aydın’da faaliyetlerini sürdüren Karya Farma HBX Ar-Ge, Karya Antik Kentleri’ne kültür turları düzenleyecek. "HBX Academy Kültür Gezisi Turları" projesi çerçevesinde gerçekleştirilecek kültür turları ile Karya coğrafyasının kadim mirasının, zeytin ve incir temalı doğal zenginliklerle bir araya getirilip bölgenin tanıtımına katkı sunulmasının hedeflendiği belirtildi. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Teknokent’te yürütülen Ar-Ge çalışmalarıyla dikkat çeken Karya Farma HBX Ar-Ge’nin, bugüne kadar geliştirdiği 18 spesifik stratejik patent çerçevesinde bilim, inovasyon, kültür ve bölgesel tanıtımı aynı vizyonda buluşturmayı amaçladığı belirtildi. Hazırlanan proje ile Karya bölgesinde yer alan antik kentlerin tarihsel mirası, zeytin ve incir ağaçlarının kültürel sembol değeri, Büyük İskender’in Anadolu’daki izleri ve Kraliçe Ada’nın Karya tarihindeki önemi ele alınacak. Projede Tralleis, Alinda, Alabanda, Aphrodisias, Nysa, Mylasa, Labranda, Stratonikeia, Halikarnassos, Lasos, Euromos ve Herakleia gibi Karya bölgesinin önemli antik kentleri gezilerek gezi faaliyetleri kültür turizmine de yansıyacak. "Karya toprakları bizim için tarih, bilim ve esin kaynağıdır" Karya Farma HBX AR-GE Kurucusu Hakan Başlık, proje hakkında yaptığı değerlendirmede, Karya coğrafyasının yalnızca antik kentlerden ibaret olmadığını, aynı zamanda bilimsel düşünceye yön veren çok güçlü bir medeniyet hafızasına sahip olduğunu söyledi. Başlık, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Bu topraklar binlerce yıllık bir hafızaya sahip. Karya uygarlığı, Büyük İskender’in Anadolu’daki yürüyüşünde, Kraliçe Ada’nın tarihi duruşunda ve antik kentlerin taşlarına sinmiş medeniyet izlerinde kendini gösteren çok güçlü bir kültürel mirastır. Biz Karya Farma HBX AR-GE olarak bu mirası sadece geçmişin hatırası olarak görmüyoruz. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ADÜ Teknokent ekosistemi içinde yürüttüğümüz çalışmalarla, bu coğrafyanın zeytinini, incirini, doğasını, antik kentlerini ve insanlık tarihine katkı sunan değerlerini bilimsel bir esin kaynağı olarak ele alıyoruz." Projede, Büyük İskender’in Anadolu seferleri, Kraliçe Ada’nın Karya tarihindeki yeri ve bölgenin antik kentler üzerinden taşıdığı stratejik mirasın sembolik olarak işlendiğini de kaydeden Başlık, "Zeytin ve incir, Anadolu’nun en kadim iki sembolüdür. Bu iki değer, kutsal metinlerde, antik kültürlerde ve halk hekimliği geleneklerinde özel bir yere sahiptir. Biz bu değerleri yalnızca geleneksel bakış açısıyla değil, fenolik bileşikler, antioksidan kapasite, doğal formülasyonlar ve biyoteknolojik yaklaşım üzerinden de değerlendiriyoruz. HBX Academy Kültür Gezisi Turları ile Karya’nın kadim bilgisini, modern bilim ve kültür turizmiyle bir araya getirmek istiyoruz." Diye konuştu.