ASAYİŞ - 02 Ağustos 2024 Cuma 15:25

MİT’in tarihe geçen takas operasyonu

A
A
A
MİT’in tarihe geçen takas operasyonu

MİT tarafından gerçekleştirilen son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonunun ardından ABD ve Rusya devlet başkanları teşekkürlerini iletti.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonuna imza attı. Operasyon, İkinci Dünya Savaşı sonrası yapılan en büyük takas operasyonu olarak tarihe geçti. MİT’in bu tarihi başarısının ardından Türkiye’ye teşekkür eden ABD Başkanı Joe Biden, “Müttefikimiz Türkiye’ye çabaları için minnettarım” dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de MİT’in başarılı takas operasyonu için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerini iletti.

MİT’in uluslararası alanda kabul görmüş arabuluculuk rolü

MİT’in arabuluculuğunda gerçekleşen bu tarihi operasyonun detayları da belli oldu. Süreç ABD, Rusya ve Almanya’nın Türkiye’den yardım istemesi ile başladı. Türkiye’nin özellikle Rusya-Ukrayna savaşında adil ve yapıcı bir politika izlemesi, uluslararası alanda barış ve istikrarın sağlanması için attığı adımlar, geçmişte yapılan takas operasyonlarında Türkiye’nin arabuluculuktaki başarıları taraflar arasında iş birliği için Türkiye’yi tercih etmelerinde etkili oldu. Türkiye’nin arabuluculuk deneyimine güvenen tarafların teklifi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayı ile MİT, takas operasyonu için başat rolü üstlendi.

MİT’in üst düzey yetkilileri, tarihe geçen bu operasyonun gerçekleşmesi öncesinde taraflar ile sık sık bir araya geldi. Süreç içerisinde MİT Başkanı İbrahim Kalın da birçok kez muhatapları ile hem yüz yüze hem de telefon görüşmeleri yaptı.

Tarafların, takasa ilişkin çekince, anlaşmazlık ve talepleri de yine MİT’in adil ve yapıcı çözümleri sayesinde aşıldı. Takas operasyonunun her adımı MİT’in kontrolünde ilerledi.

Operasyon için müzakereler son ana kadar devam etti. Operasyon anında bile taraflar arasında oluşan anlaşmazlıklar, MİT’in sağladığı soğukkanlı ve başarılı istihbarat diplomasisi ile yönetildi.

MİT’in, taraflar arasında her türlü anlaşmayı sağlaması sonrasında operasyon için düğmeye basıldı. 1 Ağustos sabahının ilk saatlerinde MİT, takasın gerçekleştirileceği Ankara Esenboğa Havalimanı’nda gerekli güvenlik önlemlerini aldı. Esenboğa Havalimanı, hayatın olağan akışını bozmayacak şekilde operasyon için hazır hale getirildi.

MİT’in koordinesindeki takas operasyonu saat 16.05’te Slovenya’dan gelen ilk uçağın tekerinin piste değmesi ile başladı.

Slovenya uçağın ardından sırasıyla Norveç, Rusya, Almanya ve ABD’den gelen uçakların alana inmesi ile takas aşamasına geçildi. Operasyon boyunca takası yapılacak 26 kişinin güvenliği ön planda tutuldu. Operasyonun herhangi bir sebeple bozulmaması için sürecin tamamını MİT yönetti.

Önce Rusya’nın teslim alacağı 10 kişi uçaklardan indirildi. Ardından Rusya tarafı teslim edeceği 16 kişinin uçaktan intikalini sağladı.

MİT’in gözetiminde tarafların “karşılıklı teyit” işlemlerinin tamamlanması ve sağlık kontrollerinin yapılmasının ardından 10 kişi Moskova’ya dönecek Rus uçağına, 3 kişi Washington’a dönecek ABD uçağına, 13 kişi de Almanya uçağına aktarıldı. Üç uçağın tekerlerinin pistten ayrılması ile MİT’in tarihe geçen takas operasyonu başarılı bir şekilde sona erdi.

Oğuzhan Halil Özbek

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Başkan Kallat: "MEB, telafisi mümkün olmayan uygulama, iş ve işlemlerden kaçınmalıdır" Eğitim-Bir-Sen Manisa 1 Nolu Şube Başkanı ve Memur-Sen Manisa İl Temsilcisi Halil Kallat bazı illerde milli eğitim müdürlüklerinin norm kadrolarını güncellemeden işlem yaptıklarını belirterek, "MEB, telafisi mümkün olmayan uygulama, iş ve işlemlerden kaçınmalıdır" dedi. "Eğitim-öğretim yılının başladığı bu zaman diliminde bazı illerde il millî eğitim müdürlükleri Milli Eğitim Bakanlığının 26.08.2024 tarihli ve 2024/57 sayılı Genelgesine dayanarak norm kadrolarını güncellemeden işlem yaptığı görülmektedir." diyen Kallat, "Şöyleki; MEB söz konusu Genelgeye göre tercihlerine atanamayan öğretmenlerin öncelikle norm fazlası oldukları ilçe içerisinde, bunun mümkün olmadığı durumda ise il genelindeki herhangi bir kuruma resen atamalarının yapılacağı belirtilmişti. Ancak norm fazlası öğretmenlerin mazeretleri ve tercihlerinin de dikkate alınarak Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 53’üncü maddesi gereğince atamalarının yapılacağı belirtilmektedir. Bakanlığın talimatıyla il müdürlüklerinin, yönetmeliğin ilgili hükmü gereği norm kadro güncelleme takvimini beklemeksizin; yeni açılan/kapatılan okullar/sınıflar, seçmeli derslerin oluşturacağı öğretmen ihtiyacı, proje okulu güncellemeleri ve geçici görevlendirmeler gibi norm kadro sayısına doğrudan etki edecek faktörlerin olgunlaşmasını ve netleşmesini beklenmeden yapacağı aceleci işlemler, öğretmenleri mağdur edecektir." diye konuştu. Genelge gözden geçirilmeli Bakanlığın bir an önce genelgenin resen atamayı içeren maddelerini yeniden gözden geçirerek oluşacak mağduriyetlerin önüne geçmesinin elzem olduğunu kaydeden Kallat şunları söyledi: "Ayrıca söz konusu norm fazlası atamaların henüz norm güncellemeleri yapılmadan gerçekleştirilmesi öğretmenlerin mağduriyetine yol açacaktır. Normlar güncellenmeden yapılan atamalar sonucunda eğitim kurumlarına atanan yüksek puanlı öğretmenler norm güncellemeleri sonucunda normlarının düşmesine bağlı olarak o okuldaki düşük puanlı öğretmenlerin norm fazlası olmasına sebep olacağından mağduriyetlere yol açacağı için hukuki davalara konu olacağı açıktır. Bu durum hem çalışma barışını bozacak, hem de yeniden bir norm fazlası öğretmen atamasını kaçınılmaz kılarak emek, kaynak ve zaman israfına yol açacaktır. Bu nedenle norm fazlası atamaları, eğitim kurumları norm güncellemeleri yapıldıktan sonra gerçekleştirilmeli, il müdürlükleri yeni mağduriyetlere sebebiyet verecek ve telafisi mümkün olmayan uygulama, iş ve işlemlerden kaçınmalıdır."