SAĞLIK - 19 Mart 2026 Perşembe 08:53

Ramazan ayı sonrası Bayram’da beslenmeye dikkat: "Sindirim ve sağlık için önemli"

A
A
A
Ramazan ayı sonrası Bayram’da beslenmeye dikkat: "Sindirim ve sağlık için önemli"

Beslenme ve Diyet Uzmanı Serap Güzel, "Ramazan ayının ardından bayram sofraları hepimiz için keyifli ve özel anlar sunuyor. Ancak uzun süreli oruç döneminden sonra bayramda beslenmeye dikkat etmek, hem sindirim sistemi hem de genel sağlık açısından büyük önem taşıyor" dedi.


Ramazan Bayramı arifesinde bayram heyecanı sofralara da yansıdı; evlerde hazırlıklar sürerken, zengin ikramlar için mutfaklarda yoğun bir mesai başladı. Güven Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzman Diyetisyen Serap Güzel, uzun süreli oruç döneminden sonra bayramda beslenmeye dikkat etmenin hem sindirim hem de genel sağlık açısından büyük önem taşıdığını söyledi.



"Ağır, yağlı ve şekerli yiyeceklerden kaçının"


Uzm. Diyetisyen Güzel, Bayram sabahına hafif bir kahvaltı ile başlamana dikkati çekerek, "Peynir, yumurta, zeytin, tam tahıllı ekmek, domates ve salatalık gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı tercih edilebilir. Günün geri kalanında ise porsiyon kontrolüne dikkat edilmeli; özellikle ağır, yağlı ve çok şekerli yiyecekler bir anda ve fazla miktarda tüketilmemelidir. Çünkü bu durum hazımsızlık, mide yanması, şişkinlik ve ani kan şekeri yükselmelerine neden olabilir" diye konuştu.



"Su tüketimini ihmal etmeyin"


Bayram misafirliklerinin başlamasıyla birlikte ikramlardaki çeşitlilik de arttı. Ancak özellikle tatlı ve ağır yiyeceklerin sık tüketimi sağlık açısından bazı riskler oluşturabiliyor. Uzm. Diyetisyen Güzel ise bu konuda şöyle uyardı; "Bayram ziyaretlerinde sunulan tatlılara da ölçülü yaklaşmak gerekir. Şerbetli tatlılar yerine mümkünse sütlü tatlılar ya da küçük porsiyonlarda tatlı tüketmek daha doğru bir seçim olacaktır. Tatlı yenilecekse, bunu yemekler üzerine değil yemek sonrası aralarda küçük miktarlarda tüketmek daha uygundur. Su tüketimi de bayram boyunca ihmal edilmemelidir. Gün içinde 1,5-2 litre su içmek hem sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar hem de tokluk hissini arttırır. Çay ve kahve tüketimi ise aşırıya kaçmadan sınırlandırılmalıdır."



"Kronik rahatsızlıkları olanlar beslenme planı dışına çıkmasın"


Serap Güzel, kronik rahatsızlığı olan bireylerin de bayramda dikkat etmeleri gerektiğini söyleyerek, "Bu kişiler öğün saatlerini atlamamalı, ilaçlarını düzenli kullanmalı ve kendilerine uygun beslenme planının dışına çıkmamaya özen göstermelidir. Tuzlu, şekerli, beyaz unlu ve aşırı yağlı besinlerden uzak durmaları çok önemlidir" uyarısını yaptı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bahar aylarındaki göz alerjisi görme kaybına yol açabilir Bahar ayları, uzun ve soğuk kış sonrası ortaya çıkan polen seviyelerinin yükselmesi sebebiyle alerjiye yatkın insanlar için rahatsız edici olabiliyor. Bu dönemde alerjik bünyede olan pek çok kişi gözlerinde kırmızılık, sulanma, batma ve kaşınma yaşayabiliyor ve bu durumun kısa sürede geçeceğini düşünüyor. Ancak, sıradan gibi görülen bu durum görme bozukluğu ya da görme kaybına sebep olabiliyor. Bahar aylarında en çok görülen hastalıklar arasında başı çeken göz alerjileri, alerjik bünyedeki kişileri olumsuz etkiliyor. Medicana Bursa Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Adnan İpçioğlu, bahar aylarında yoğunlaşan polenlerin ve gözle görülmeyen tozların gözlerde alerjiye yol açtığını belirterek, bunun tedavi edilmediğinde görme kaybına kadar uzanan ciddi sorunlara sebep olabileceğini söyledi. Gözü kaşımak kornea yapısını bozabilir Göz alerjilerinden korunmak için birkaç püf nokta olduğunu belirten Op. Dr. Adnan İpçioğlu, "Öncelikle alerjik bünyesi olan kişilerin tozlu ortamlardan uzak durması gerekir. Bu süreçte, gözlerde yanma, batma ve kaşıntı şeklinde ortaya çıkabilmektedir. Özellikte gözdeki meydana gelen kaşınma, bazı kimselerde gözün önündeki saydam tabaka olan korneanın yapısında bozulmalara sebep olur. Kesinlikle kaşıntı durumunda göze dokunulmamalıdır. Çünkü basit bir kaşıntının neden olduğu en ciddi sorun, görme kaybına yol açan keratokonustur" diye konuştu. Güneşe karşı korunmak gerekir Güneşin de gözdeki alerjiyi tetiklediğine dikkat çeken Op. Dr. Adnan İpçioğlu, "Güneşteki ultraviyole, yanmayı, batmayı, kızarıklığı artırır. Bunun için güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkılmaması; çıkmak gerekiyorsa da korunmak gerekir. UV korumalı güneş gözlüğü kullanmak, alerjik konjonktivitlerden ciddi bir şekilde korumaktadır" dedi. Göz alerjisinin tedavisinin başlarda hafif ilaçlarla yapıldığını belirten Op. Dr. Adnan İpçioğlu, "Daha ciddi vakalarda yoğun ilaç kullanımı da gerekebilir. Onun için doktor kontrolü bu noktada çok önemlidir. Kişilerin göz alerjisini anladığı anda göz hekimine başvurması büyük önem taşımaktadır" şeklinde konuştu.
İstanbul Ramazan boyunca Sultangazi Belediyesi yine ihtiyaç sahiplerinin yanında oldu Sultangazi Belediyesi, Ramazan’da da ihtiyaç sahibi aileleri yalnız bırakmadı. Ailelere maddi manevi destek olan Sultangazi Belediyesi, Ramazan’ın bereketini ihtiyaç sahibi ailelerle paylaştı. Sosyal Belediyecilik anlayışıyla ilçede uzatılmamış el çalınmadık kapı bırakmayan Sultangazi Belediyesi, rahmet ve mağfiret ayı Ramazan da da yardımlarını sürdürdü. Ramazan’ın paylaşma ruhunu pekiştiren bir ay olmasından hareketle ihtiyaç sahibi ailelere 30 gün boyunca sahur yemekleri dahil olmak üzere 45 bin öğün sıcak yemek dağıtımı gerçekleştirdi. Yemek yapmakta zorlanan, kronik rahatsızlığı bulunan, tek yaşayan, engelli ve 65 yaş üstü vatandaşlar için her gün iftarlık ve sahurluk hazırlandı. Hijyen kurallarına uyularak titizlikle hazırlanan yemekler paketlendikten sonra ihtiyaç sahibi ailelere teslim edildi. Gıda kolisi Sıvı yağ, un, salça, bakliyat gibi temel gıda malzemelerinin olduğu gıda kolileri Ramazan boyunca dağıtıldı. Toplam 12.000 koli ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırıldı. Ayrıca çölyak hastaları için de yaklaşık 300 glütensiz gıda kolisi dağıtımı gerçekleştirildi. Yemeklerde en çok kullanılan ana malzemelerden patates de Ramazan ayı boyunca ailelere ulaştırıldı. Çuvallanan patatesler, ailelere dağıtıldı. Toplamda 110 tonluk patates yardımı yapılmış oldu. Sosyal destek kartı Sosyal Destek Kartları da ilçe genelindeki ihtiyaç sahibi ailelere Ramazanda da güç oldu. Kartlara yüklenen paralarla beslenme, giyinme, temizlik ve kırtasiye gibi temel ihtiyaçlar satın alınabiliyor. Ramazanda da 2.200 aileye sosyal destek kartı verildi. İlçe genelinde tespit edilen 3 bin 500 ihtiyaç sahibi aileye bin liralık market kartı verildi. Post cihazının geçtiği her yerde kullanabilen kartlar, bir nebze de olsa ailelere destek oldu. Nakdi Destek Yetimlerle hayırseverler arasında köprü olan yardım ve paylaşma ayında da yetimler ve hayırseverler arasında köprü oldu. 300 yetime toplamda 1 milyon 500 bin lira nakdi destek sağlandı. "İhtiyaç sahibi ailelerimize desteğimiz daimi" Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun; "Rahmet ve mağfiret ayı Ramazan’da da sosyal yardımlarımıza hız kesmedik. Yardımlaşma ve paylaşma ayı olan bu mübarek ayda sıkı bir çalışma yürüttük. Üstelik sadece Ramazanda da değil, İhtiyaç sahibi ailelerimizin her daim yanlarında oluyor onlardan desteğimizi esirgemiyoruz. Elimizden geldiğinde ihtiyaç sahibi ailelerimizin ve yalnız yaşayan yaşlılarımızın yanında oluyor, onlara maddi ve manevi oluyoruz. 81 ilin mozaiği olan ilçemizde hepimiz biriz, hepimiz Sultangaziyiz" diye konuştu.
Bursa BESAŞ’tan uygun fiyata bayramlık cevizli baklava Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki BESAŞ tarafından satılan cevizli baklavalar bayram öncesi kısa sürede tükendi. 10 bin adet baklava bayram öncesi büyük ilgi gördü. Artan ceviz ve fıstık maliyetleri sebebiyle piyasada fıstıklı baklava kilosu 2 bin, cevizli baklava ise kilosu bin 500 TL’den satılıyor. Ramazan ayı boyunca 450 gram Ramazan pidesini 25 TL’ye satarak vatandaşların takdirini kazanan BESAŞ bayram öncesi 380 TL’ye sattığı yarım kiloluk fıstıklı baklava ile Bursalıların bayramda ağzını tatlandıracak. Bursa’nın Yenişehir ilçesinde üretilen cevizli baklavalar yarım kiloluk tepsilerde BESAŞ satış merkezlerinde satışa sunuldu. İlk etapta 10 adet üretilen cevizli baklavalara yoğun ilgi gösterilince 2 günde tükenme noktasına geldi. Ek siparişle 5 bin adet daha üretilen cevizli baklava arife gününde de kapışıldı. BESAŞ satış noktalarında sırada bekleyen ev hanımları evde yapılan baklavadan bir farkı olmadığı ve daha uygun fiyata olduğu için 2 bayramdır BESAŞ baklavalarını tercih ettiklerini söylediler. BESAŞ Genel Müdürü İbrahim Alpay Demirtaş, Tüm Bursalıların Ramazan Bayramını kutlayarak Büyükşehir Belediyesi’nin bir iştiraki olarak vatandaşlarımıza uygun fiyatlı ve kaliteli ürünler sunmayı kendimize ilke edinmiş tek karımız sağlığınız felsefesi ile hareket eden işletmeyiz dedi. Demirtaş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in kendilerine çizdiği hedefler doğrultusunda çalıştıklarını ifade ederek, "Ramazan baklavaları bize özel üretiliyor ve el değmeden hazırlanıyor. Bizde vatandaşlarımıza uygun fiyatlı ve kaliteli olarak sunuyoruz. Çokta ilgi görüyor ayrıca hem hijyen hem de lezzet açısından çok seviliyor dolayısıyla bu tür sağlıklı ürünlerin sayısını arttırma adına kendi hedef ve planlarımız doğrultusunda ilerliyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde daha güzel ürünlerle halkımızın karşısında olmaya devam edeceğiz" dedi. Demirtaş Yenişehir’de hazırlanan baklavaları yarım kiloluk tepsiler içerisinde 380 liradan vatandaşlarla buluşturduklarını söyledi.
Bursa Bursa’da 3 kişinin yaralandığı çatışmanın failleri yakalandı Bursa’nın Gemlik ilçesinde çıkan silahlı çatışmada 3 kişi yaralanırken, olayın failleri olduğu belirlenen 4 şüpheli kısa sürede yakalanarak tutuklandı. Olay, Gemlik ilçesi İstiklal Caddesi üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, henüz bilinmeyen bir nedenle çıkan silahlı çatışmada Süleyman Aktaş bacağından vurularak yaralandı. Olay sırasında bölgede bulunan ve olayla ilgisi olmadığı belirtilen seyyar satıcı bir kadın elinden yaralanırken, olay yerinden geçen bir çocuk da hafif şekilde yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Gemlik Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu ve hayati tehlikelerinin bulunmadığı öğrenildi. Yaralanan Süleyman Aktaş, kendisini vuran kişinin kayınbiraderi olduğunu iddia ettiği Dursun B.O. olduğunu öne sürdü. Öte yandan, Bursa Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Gemlik İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, olayın faillerine yönelik hızlı bir çalışma başlattı. Yapılan çalışmalar sonucu B.B., T.G., D.B.O. ve B.A. isimli 4 şüpheli, olayda kullanılan 2 adet tabanca ile birlikte aynı gün yakalanarak gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheliler, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak Bursa E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.
Ankara "Gönül Seferberliği" ile Ramazan ayında yaklaşık 610 bin hane ziyaret edildi Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ramazan ayında yürütülen "Gönül Seferberliği" kapsamında Türkiye genelinde yaklaşık 610 bin hanenin ziyaret edildiğini açıkladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ailenin korunması ve aile bağlarının güçlendirilmesi amacıyla yürüttüğü çalışmalarını Ramazan ayında da 81 ilde sürdürdü. Başta yöneticiler olmak üzere merkez ve taşra teşkilatı ile Sosyal Hizmet Merkezleri ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı çalışanları; çocuk, engelli ve yaşlı bakım kuruluşlarını ziyaret etti. Şehit yakınları, gaziler, koruyucu aileler ve Bakanlık hizmet modellerinden yararlanan aileler de Ramazan ayında yalnız bırakılmadı. Ramazan ayının dayanışma ruhuyla vatandaşlarla güçlü bağ kurmak amacıyla sahaya inen Bakanlık ekipleri, "Gönül Seferberliği" kapsamında ülke genelinde yaklaşık 610 bin haneyi ziyaret etti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın talimatıyla haneleri ziyaret eden ekipler, ailelere devletin her zaman yanlarında olduğu mesajını ileterek, devlet ile millet arasındaki bağı güçlendirdi. Vatandaşlarla Bakanlık arasında köprü görevi üstlenen ekipler, hizmet modellerinden yararlanan ailelerin kapılarını tek tek çalarak, evlerde kurulan gönül sofralarına konuk oldu. Ziyaretlerde vatandaşların memnuniyet düzeyleri ile sunulan hizmetlere ilişkin görüş ve talepler dinlendi, ailelerin ihtiyaçları yerinde tespit edilerek, destek mekanizmalarının güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yürütüldü. Sahadan elde edilen geri bildirimlerin Bakanlığın hizmet politikalarına katkı sağlaması ve sosyal hizmetlerin daha etkin, kapsayıcı ve ihtiyaç odaklı şekilde yürütülmesine zemin oluşturması bekleniyor. Bakan Göktaş, ziyaretlere ilişkin yaptığı açıklamada, "Vatandaşlarımızın kapısını çalarken sadece bir ziyaret gerçekleştirmiyoruz; aynı sofrayı paylaşıyor, aynı duyguda buluşuyoruz. Ziyaretlerde kurulan samimi bağlar bizim için çok kıymetli. Her hanede bir tebessüm görmek, bir gönle dokunmak en büyük motivasyonumuz. Bu buluşmalar, devlet ile millet arasındaki bağı daha da güçlendiriyor. Son 24 yılda olduğu gibi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde vatandaşlarımızın her zaman yanında olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.