TEKNOLOJİ - 24 Ocak 2026 Cumartesi 10:47

"Son 20 yılda teknoloji konusunda büyük bir atılım gerçekleştirdik"

A
A
A
"Son 20 yılda teknoloji konusunda büyük bir atılım gerçekleştirdik"

Türkiye’nin bilim, teknoloji ve inovasyon ekosistemini diplomatik misyonlarla daha yakından buluşturmayı amaçlayan ‘Teknoloji Diplomasisi Çevresi’ (Tech Diplomacy Circle) etkinliği Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Teknokent Bilişim İnovasyon Merkezi’nde (CoZone) gerçekleştirildi.


Türkiye’nin bilim, teknoloji ve inovasyon ekosistemini diplomatik misyonlarla daha yakından buluşturmayı amaçlayan Teknoloji Diplomasisi Etkinliği ODTÜ Teknokent Bilişim İnovasyon Merkezi’nde (CoZone) gerçekleştirildi. Dışişleri Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Politikaları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen bilim ve teknoloji diplomasisi faaliyetleri kapsamında, ODTÜ ve ODTÜ Teknokent iş birliğiyle Ankara’da görev yapan diplomatik misyonlara yönelik bir tanıtım ve temas programı düzenlendi. Etkinlik; Dışişleri Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Politikaları Genel Müdürü Büyükelçi Hami Aksoy, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Serdar Alemdar, farklı ülkelerden büyükelçiler, kıdemli diplomatlar, büyükelçilik yetkilileri ve uluslararası temsilcilerin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.


Dışişleri Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Politikaları Genel Müdürlüğü öncülüğünde hayata geçirilen platform, Türkiye’deki ileri teknoloji kapasitesini yerinde tanıtmak, diplomatik misyonların teknoloji ekosistemiyle doğrudan temasını sağlamak ve sürdürülebilir iş birliği zeminleri oluşturmak hedefiyle düzenlendi.


Programda, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil ile ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Serdar Alemdar, diplomatik misyon temsilcilerine kapsamlı sunumlar gerçekleştirdi. Program, politika diyaloğunu uzman görüşleri ve uygulama deneyimleriyle buluşturan bütüncül bir yaklaşımla ilerledi. Etkinlik, Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki birikimini uluslararası paydaşlarla daha güçlü bir etkileşim içine taşırken, diplomatik misyonlar için de Türkiye’deki yenilikçilik kapasitesini yerinde tanıma ve doğrudan temas kurma imkanı sundu.



"Son 20 yılda teknoloji konusunda büyük bir atılım gerçekleştirdik"


Dışişleri Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Politikaları Genel Müdürü Büyükelçi Hami Aksoy, etkinlikte yaptığı konuşmada özellikle son 20 yılda teknoloji konusunda büyük bir atılım gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, "Türkiye’deki teknoloji ekosistemi, bilim, inovasyon ve bu alanlara yatırım konusunda Büyükelçiliklerin farkındalıklarını arttırmak, diplomatları Teknopark’lara getirmek ve onlara Türk teknoloji ekosistemi hakkında bilgi vermek amacıyla ‘Tech Diplomacy Circle’ girişimini başlattık. Özellikle son 20 yılda teknoloji konusunda büyük bir atılım gerçekleştirdik. Geçen sene araştırma geliştirme harcamalarında 20 milyar dolar seviyesine geldik. Biz de Bilim ve Teknoloji Politikaları Genel Müdürlüğü olarak, Ankara’da bulunan Büyükelçiliklerle işbirliğimizi arttırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.



"Yabancı firmalarla Türk firmaları bir araya getirmeyi amaçlıyoruz"


Organizasyonun başarılı geçtiğine vurgu yapan Aksoy, "Halen 113 adet Teknopark’ımız var. Bu Teknopark’ları nasıl tanıtabiliriz? Bu Teknopark’larda çok farklı şirketlerimiz çalışıyor. Kiminde savunma, kiminde ICT, kiminde gaming konusu öne çıkıyor. Hem Teknopark’ları Büyükelçilere tanıtmak hem de ilgi duyacakları firmalarla bir araya getirmek için bir etkinlik yapmayı düşündük. Bunun adına da İngilizce olarak ‘Tech Diplomacy Circle’ dedik. Türkçe olarak ‘Teknoloji Diplomasisi Platformu’ diyebiliriz. Bu platformun ilk etkinliğini ODTÜ Teknokent’te gerçekleştirdik. 10 Büyükelçi ve 30-40 diplomatik misyon temsilcisi katıldı. Sayın ODTÜ Rektörümüz ve ODTÜ Teknokent Genel Müdürümüz de buradaydı. Onlar da çok güzel sunumlar yaptılar. Çok başarılı bir organizasyon oldu. Sonunda da bir networking gerçekleştirildi. Etkinliğimize katılan Büyükelçilerin hepsi çok memnun kaldıklarını söylediler. Tabii amacımız sadece Türkiye’yi tanıtmak değil, yabancı firmalarla Türk firmaları bir araya getirmek. Teknoloji konusunda yatırım almak ve ülkemizin bilim ve teknoloji alanındaki çalışmalarına katkı yapmak. Bundan sonra da bu çalışmalarımız devam edecek. En yakın zamanda, başka bir Teknokent’te, başka bir Teknopark’ta yine Büyükelçiliklerin katılımıyla ikinci faaliyetimizi gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu.



"ODTÜ, uluslararası görünürlüğü stratejik bir öncelik olarak görmektedir"


ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil ise, ODTÜ’nün uluslararası bir üniversite olduğunu ve vizyonunu bu yönde geliştirdiğini ifade ederek şunları söyledi:


"Dışişleri Bakanlığımızın organizasyonunda, yaklaşık 30 ülkeden büyükelçi ve yetkilileri ODTÜ TEKNOKENT CoZone’da ağırladık. Tech Diplomacy Circle başlığıyla gerçekleştirilen bu etkinlik, Türkiye’de Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında geliştirilen teknolojilerin uluslararası muhataplara doğrudan tanıtılmasını amaçlamaktadır. ODTÜ olarak bu çerçevede; üniversitemizi, ODTÜ TEKNOKENT’i, kurduğumuz süreklilik fonunu ve farklı sektörlerde başarıyla faaliyet gösteren firmalarımızı aynı platformda 30 ülkenin temsilcileriyle buluşturduk. Katılımcı büyükelçiler de kendi ülkelerinin teknoloji alanındaki mevcut çalışmaları ve iş birliği hedeflerini paylaştılar. ODTÜ, uluslararası bir üniversitedir; küresel sıralamalarda daima üst sıraları ve ilk 100 hedefini esas almaktadır. Bu nedenle uluslararası tanınırlık ve görünürlük stratejik önemdedir. Bu etkinliği, ODTÜ ekosistemini doğru ve bütüncül biçimde anlatmak açısından önemli bir fırsat olarak değerlendirdik. Bu doğrultuda, benzer nitelikteki uluslararası temas ve etkinliklere kararlılıkla devam edecek, farklı ülkelerden büyükelçileri ve temsilcileri ODTÜ ekosistemiyle buluşturmayı sürdüreceğiz."


ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Serdar Alemdar da etkinliğe ilişkin değerlendirmesinde, ODTÜ Teknokent olarak üniversitenin bilgi birikimini girişimcilik ve teknoloji üretimiyle küresel ölçekte buluşturduklarını, Tech Diplomacy Circle gibi platformların, firmalarının uluslararası aktörlerle doğrudan temas kurmasına imkan tanıdıklarını ve Türkiye’nin teknoloji kapasitesini dünyaya anlatmak açısından büyük önem taşıdıklarını belirtti.


Etkinlik, networking programı ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi. Teknoloji Diplomasisi Çevresi’nin ilerleyen dönemde farklı odak başlıklarla ve farklı teknoparklarda devam etmesi öngörülüyor.



"Son 20 yılda teknoloji konusunda büyük bir atılım gerçekleştirdik"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Spor camiası AK Parti Konya İl Başkanlığı’nın iftarında buluştu Konya’da spor camiası ve basın mensupları, AK Parti Konya İl Başkanlığı tarafından düzenlenen iftar programında bir araya geldi. AK Parti Konya İl Başkanlığı’nda düzenlenen iftar programında Konya’nın spor camiası ve basın mensupları bir araya geldi. Programda konuşan AK Parti Konya İl Başkanı Fatih Özgökçen, "Cumhurbaşkanımız, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni milletin evi olarak nitelendiriyor ve milletin evini de 365 gün milletin hizmetine açıyor. Ülkemizin her bir köşesinden tüm vatandaşlarımız 365 gün boyunca burayı ziyaret ediyor. Biz de AK Parti’mizin kalesi konumunda bulunan Konya’mızın İl Başkanlığı binasını bir nevi milletin evi olarak nitelendirdik ve herkesin ziyaret etmesini arzu ettik. Bu doğrultuda hangi siyasi görüşe sahip olursa olsun, hangi düşünceyi savunursa savunsun tüm hemşehrilerimizi 30 gün boyunca burada misafir ediyoruz" dedi. "Konyaspor hiçbir zaman yalnız değildir" Konyaspor - Kasımpaşa maçındaki hakem performansının sorulması üzerine Fatih Özgökçen, "Futbol sonuçta bir oyun. Oyunun kuralı bellidir. Bu kurallara göre oynamak zorundayız. Biz kendi başkanlık yaptığımız dönemde de hatırlayınız malum dönemlerde bazı olumsuz nahoş hadiselere sebebiyet verici olaylar oldu. Bu Kasımpaşa maçında da benim izlediğim kadarıyla objektif olarak baktığımızda özellikle birkaç pozisyonda ciddi hakem hatalarının olduğunu gözlemledik. Sonuçta ben şu anda Konyaspor Kulübü Başkanı değilim ama AK Parti İl Başkanı sıfatıyla şundan bir kere tüm hemşerilerimizin hiçbir şüphesi olmasın; Konya ile ilgili tüm sorunları Allah’ın izniyle çözme gayreti içerisindeyiz. Konyaspor da Konya’mızın en önemli markası, ona karşı olumsuz tavır ve davranışlar içerisine girildiği zaman da tüm her şeyimizle Konyaspor’umuzun arkasında dururuz, sonuna kadar da savunuruz. Bu noktada Konyaspor hiçbir zaman yalnız değildir. Yapılacak her türlü eyleme karşı da gerekli cevabı biz veririz" diye konuştu. İftar programına, AK Parti İl Başkanı Fatih Özgökçen, Konyaspor Başkanı Ömer Atiker, Konyaspor Teknik Direktörü İlhan Palut, antrenörler, sporcular ve basın mensupları katıldı.
İstanbul Arne Slot: "Evimizde galibiyet alacağımızı düşünüyorum" Liverpool Teknik Direktörü Arne Slot, Galatasaray’ın kaliteli oyunculara sahip iyi bir takım olduğunu ancak gelecek hafta İngiltere’de oynanacak maçı taraftarlarının da desteğiyle kazanacaklarını düşündüğünü söyledi. Liverpool, UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turu ilk maçında konuk olduğu Galatasaray’a 1-0 mağlup oldu. Müsabakanın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Liverpool Teknik Direktörü Arne Slot, "Maça aslında iyi başladık. Bir önceki maça göre de iyiydik. 3-4 an oldu bizim için. Bir tane boş kale denebilecek pozisyon kaçırdık ama golü bulamadık. Biz fırsat yakaladıktan 5 saniye sonra onlar pozisyon buldu ve golü attılar. Tıpkı geçen maçtaki gibi. Onlar pozisyon bulduğunda sanki son pozisyonları gibi değerlendirdiler. Bazen pozisyon buluyorsunuz, kaçtığında birçok pozisyon bulacak gibi hissediyorsunuz ama olmuyor. 1-0 geriye düşünce işler daha da kötü oldu bizim için" ifadelerini kullandı. Bu mağlubiyetten tamamen sorumlu olduğunu da belirten Slot, "Bu sezonun büyük bölümünde topu üçüncü bölgeye taşıdık ama fırsatlar değerlendiremedik. Bugün de golü bulamadık" şeklinde konuştu. "Evimizde taraftarımızın da desteğiyle galibiyet alacağımızı düşünüyorum" Hollandalı teknik adam, Galatasaray’ın ikinci yarıda çok fırsat bulamadığını dile getirerek, "Ama iyi bir takım ve iyi oyuncuları var ve her zaman fırsat bulabilecek bir takım. Juventus’a 5 gol attılar, bu da onların neler yapabileceğinin kanıtı oldu. Bizim kaleciyle birebir kaldığımız pozisyonumuz oldu ama atamadık. Gol attıkları için onları takdir ettiğim gibi savunmadaki başarılarından dolayı da onları tebrik etmem lazım. Kalecileri 1-0 öne geçtikten sonra önemli kurtarışlar yaptı. İkinci kez buradan 1-0 yenik ayrılıyoruz. Ama güzel taraf ikinci maçı evimizde oynayacağız. Taraftarımız buradakine benzer bir atmosfer oluşturacaktır. Evimizde normal koşullarda, taraftarımızın da desteğiyle galibiyet alacağımızı düşünüyorum" diye konuştu. VAR kararıyla iptal edilen gol hakkında hakemlerle konuşup konuşmadığına yönelik gelen bir soruya İngiliz ekibinin teknik direktörü, "Hakemlerden bir açıklama gelmedi. O an onlarla iletişime geçmek çok zor. Farklı fikirler duydum pozisyonla ilgili. Ama bu VAR kararının doğru olduğunu kabul ediyoruz. Ancak birçok korner ve frikikte hakem Galatasaray lehine faul verdi" cevabını verdi. "Önümüzdeki hafta büyük bir mücadele içinde olacağız" Liverpool’un eski futbolcusu Jamie Carragher’ın eşleşme sonrasında Galatasaray’ı eleyeceklerine dair yaptığı yorumun hatırlatılması üzerine Arne Slot, şunları dile getirdi: "Carragher bir yorumcu. Konumu itibarıyla güçlü fikirleri olması gerekiyor. O yüzden böyle söylemiştir. Şansımız şu kadar, bu kadar diyemem. Galatasaray’ın zor bir rakip olduğunu biliyorum. Taraftarımızın da desteğiyle bu akşamkinden daha iyi performans göstereceğimizi düşünüyorum. Burada oluşturduğumuz kadar pozisyon oluşturursak sonuç alabiliriz. Galatasaray iki maçta da gösterdi ki bize gol atma kapasitesine sahipler. Önümüzdeki hafta büyük bir mücadele içinde olacağız. Anfield’da oynayacağımız için mutluyum."
Kocaeli Gazze’den Mısır’a sığınan aileler aynı sofrada buluştu Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Gazze’den Mısır’a sığınan aileler için Kahire’de düzenlenen iftar programına katıldı. Büyükakın, Gazzeli ailelerle birlikte oruç açarken, İsrail saldırılarında yaralanan bazı Gazzelileri de ziyaret etti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Ramazan ayı kapsamında farklı ülkelerde kurduğu "Kardeşlik Sofrası" iftar programlarını bu kez Gazze için düzenledi. İsrail saldırıları nedeniyle Gazze’den ayrılarak Mısır’a sığınan aileler için Kahire’de iftar programı gerçekleştirildi. Programa yüzlerce Gazzeli aile katılırken, Başkan Tahir Büyükakın da iftar sofrasında ailelerle bir araya geldi. Gazze için kardeşlik sofrası kuruldu Kahire’de düzenlenen iftar programında Gazzeli aileler aynı sofrada buluştu. Başkan Büyükakın da programda ailelerle sohbet etti, çocuklarla yakından ilgilendi. Programa katılan aileler, iftar sofrasında bir araya gelerek Ramazan’ın dayanışma ruhunu paylaştı. Yaralı Gazzelileri ziyaret etti Program kapsamında Büyükakın, İsrail saldırılarında yaralanan ve Mısır’da tedavi gören bazı Gazzelileri de ziyaret etti. Ziyarette yaralıların sağlık durumuna ilişkin doktorlardan bilgi alan Büyükakın, hastalar ve yakınlarıyla da sohbet etti. Tedavi süreci devam eden Gazzelilere geçmiş olsun dileklerini ileten Büyükakın, acil şifa temennisinde bulundu. Ziyaret sırasında bazı aileler yaşadıkları süreci ve Gazze’deki son durumu anlatırken, zaman zaman duygusal anlar yaşandı. Yaralı yakınları ise kendilerini yalnız bırakmayan Türkiye’ye ve Türk halkına teşekkür ettiklerini ifade etti. "Yürüttüğümüz yardım faaliyetlerine verdiğiniz destekler için teşekkür ederiz" Mısır programı kapsamında Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen’i de ziyaret eden Başkan Tahir Büyükakın, görüşmede yürütülen yardım faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ziyarette konuşan Büyükakın, "Misafirperverliğiniz ve Gazzeli kardeşlerimize yönelik yürüttüğümüz yardım faaliyetlerine verdiğiniz destekler için teşekkür ederiz" dedi. "Kardeşlik, zulmün kurduğu tüm duvarlardan daha güçlü" Gazzeli ailelerle birlikte oruç açtıklarını belirten Başkan Büyükakın, "Zulmün ayırdığı hayatları, kardeşliğin bereketiyle sarmaya çalıştık. Aynı sofrada paylaşılan bir lokmanın, edilen bir duanın ve kurulan bir gönül bağının ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha gördük. İnanıyoruz ki; kardeşlik, zulmün kurduğu tüm duvarlardan daha güçlü. Rabbim bu sofradaki dualar hürmetine başta Gazze olmak üzere tüm mazlumlara selamet, sabır ve kurtuluş nasip eylesin" dedi.