EKONOMİ - 01 Mayıs 2024 Çarşamba 09:02

Tarımsal üretimde kullandırılacak kredilere ilişkin esaslar belirlendi

A
A
A
Tarımsal üretimde kullandırılacak kredilere ilişkin esaslar belirlendi

Resmi Gazete’de yayımlanan uygulama tebliğine göre, bitkisel veya hayvansal üretimde 300 bin TL’ye kadar yüzde 100 faiz indirimli kredinin yüzde 70’i ayni, yüzde 30’u da nakit olarak kullanılabilecek.


“Tarımsal Üretime Dair Faiz/Kar Payı Destekli Yatırım ve İşletme Kredisi/Finansmanı Kullandırılmasına İlişkin Uygulama Esasları Tebliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.


Tebliğe göre üreticiler, temel bitkisel ve hayvansal üretim konularında 300 bin TL’ye kadar (bu tutar dahil) yüzde 100 faiz indirimli kredinin yüzde 70’ini akaryakıt, veterinerlik hizmeti, yem, ilaç, aşı, gübre, tohum, fide ve benzeri tarımsal girdiler için ayni, yüzde 30’unu da nakit olarak kullanabilecek.


Üretim planlaması kapsamında üretim yapan üreticiler yüzde 20, Tarım ve Orman Bakanlığınca yayımlanan “Tip Sözleşmeler” ile sözleşmeli üretim yapan gerçek ve tüzel kişiler ise yüzde 15 ilave faiz/ kar payı indiriminden yararlanabilecek.


Hastalıktan ari işletmeler için, sağlık sertifikasına sahip bulunan ve bu sertifikayı alacak hayvancılık işletmelerine de yüzde 70-100 oranlarında faiz/ kar payı indirimi sağlanacak.


Yeni kurulacak seralar, kapalı bitkisel üretim üniteleri ve mantar üretim tesisleri ile meyve bahçeleri için Bakanlık birimlerince onaylanan uygunluk belgeleri ile kredi kullanımı sağlanacak.


Araştırma ve Geliştirme Destek Programı kapsamında, Bakanlık tarafından desteklenen proje sahibi, tarımsal Ar-Ge firmaları ile 5746, 5553 ve 4691 sayılı Kanunlar kapsamındaki girişimciler yüzde 50 oranında faiz/ kar payı indirimli yatırım ve işletme kredi/finansmanı kullanabilecek.


Biyolojik ve/veya biyoteknik mücadelede kullanılan, mikrobiyal gübre, aminoasit içeren organik gübre, organik ve organomineral gübre, biyogaz atığından üretilen fermente gübre üretim tesis ve yatırımları biyo-tarım yatırımları konusunda kredi/finansmanından yararlanabilecek.


Yeni yatırımlar için kullandırılacak kredi/finansmanlarda, 5403 sayılı Kanun kapsamında tarım dışı ve/veya tarımsal yapı izinlerinin alınmış olması şartı aranacak.


Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal üretimin devamlılığı ve özellikle stratejik ürünlerde gıda arz güvenliğinin sağlanmasına yönelik üreticilere desteklemelerde bulunduklarını hatırlattı.


Bu desteklerin yerinde, anlamlı ve üreticiler tarafından ciddi anlamda hissedilebilir olmasının büyük önem taşıdığına dikkati çeken Yumaklı, şu değerlendirmede bulundu:


“Tarımsal üretimde dünyada söz sahibi ülkelerden biri olarak, bu niteliğimizi sürdürmek adına bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çiftçilerimizin ve üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Bu minvalde Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile 29.12.2023 tarihli 8038 ve 8039 sayılı Cumhurbaşkanı Kararları kapsamında, 1 Ocak 2024-31 Aralık 2026 döneminde Ziraat Katılım Bankası A.Ş., T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince kullandırılacak yatırım ve işletme kredisi/finansmanı ile ilgili teknik esaslar belirlendi. Üreticilerimize hayırlı ve bereketli olsun.”


Bakan Yumaklı, planlı üretimin sağlam bir zemine oturtulmasında tarımsal desteklerin önemli bir yere sahip olduğuna işaret ederek, “Tarımsal üretimde desteklerin yönlendirici rollerinin ve etkinliğinin artırılmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmalarımızla bir yandan üretimde yeni rekorlar kırarak gıda arz güvenliğimizin devamını sağlamayı diğer yandan da daha kaliteli ve verimli bir üretim yaparak tarımsal ihracatımızı daha üst seviyelere taşımayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas SBTÜ’de Üniversite Tercih ve Tanıtım Fuarı düzenlendi Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Anadolu Üniversiteler Birliği öncülüğünde düzenlenen Üniversite Tercih ve Tanıtım Fuarı’na ev sahipliği yaptı. Üniversite yerleşkesinde kurulan stantları ziyaret eden lise öğrencileri, üniversiteler hakkında bilgilendirildi. 2021 yılında kurulan ve bünyesinde 16 üniversiteyi barındıran Anadolu Üniversiteler Birliği tarafından organize edilen Üniversite Tanıtım Fuarı, Sivas’ta düzelendi. Üniversite sınavına hazırlanan öğrencilere yönelik düzenlenen fuarda, akademisyenlerin yapmış olduğu çalışmalar anlatıldı. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversite yerleşkesinde düzenlenen fuar, yüzlerce liseden öğrenci ziyaret ederek bilgiler aldı. Fuar hakkında bilgiler veren Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (SBTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, “İlk önce Kayseri’de başladı. Kayseri’den sonra diğer illere devam ettik. Sivas’ın çevresindeki illerde her bir üniversite ev sahipliği yapıyor. Bu dokuzuncu ildeki, dokuzuncu fuarımız. Buradaki amaç aslında 16 üniversite ile birlikte Anadolu’daki gençlere tercihleri konusunda yardımcı olmak, üniversiteleri tanıtmak. Kariyer planlarında neye ilgi duyduklarını tespitte yardımcı olarak kariyerlerini planlama anlamında yardımcı olmak buradaki fuarın temel fonksiyonlarından birisi. Aynı zamanda tüm üniversiteler burada. Farklı yönlerini avantajlı oldukları alanları, eğitim modelleri, öğrencilere sundukları imkânlardan bahsediyorlar” dedi. Üniversitelerin ziyarete gelen lise öğrencilerine mesleki rehberlik yaptığını ifade eden Prof. Dr. Mehmet Kul, “Gelecekteki meslek seçimleri için aslında gerekli bilgileri burada almış oluyor öğrenciler. Ülkemizdeki en önemli varlıklarımız gençlerimiz. Yani nitelikli insan kaynağı ülkemiz için en değerli varlıklardır diye düşünüyoruz. Her ne kadar fabrikalar olabilir, savunma sanayinde güzel işler yapıyor olabiliriz ama buralarda çalışacak nitelikli teknik elemanlar, mühendisler, personellerin hepsi aslında ülkemizde en önemli varlıkları kaynağıdır diye düşünüyorum. Doğru alanlarda doğru mesleklere, doğru üniversitelere yönlendirerek öğrencilere bir hizmet veriyoruz. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirdik. Gençlerimize faydalı olmasını umut ederek bu fuarın organize ettik” şeklinde konuştu.
Eskişehir ESO destekliyor gençler meslek sahibi oluyor Eskişehir Sanayi Odası Eskişehir’de gençlerin meslek sahibi olması hedefiyle yürüttüğü ücretsiz teknik eğitimleri sürdürüyor. Eskişehir Sanayi Odası öncülüğünde Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) desteği ile Eskişehir Sanayi Odası ESO Akademi’de Mekatronik Uzmanlık Programı eğitimleri başladı. Eskişehir Sanayi Odası, İstihdam Garantili Mesleki Eğitim Kursları kapsamında gerçekleştirdiği eğitimler sayesinde gençler meslek sahibi olmanın yanı sıra aldıkları kaliteli eğitimlerle de sektörlerinde aranan insan haline geliyor. Bu çerçevede eğitim alan gençlerle bir araya gelen Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, onlarla sohbet ederek tavsiyelerde bulundu. ESO Akademi’de eğitimi devam eden geçlere sohbet eden ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Çok ciddi ve çok önemli bir eğitim alıyorsunuz. Sizden tek ricam var, yılmayın. Bu eğitimleri alarak çok müthiş bir iş yapıyorsunuz. Çünkü dünyada şu an ikiz dönüşüm konuşuyoruz. Yani dijital ve yeşil dönüşüm. İkiz dönüşüm mutlaka ama mutlaka hayatımızın önemli bir parçası olacak ve sizler aldığınız bu eğitimlerle sektörün gözbebekleri haline geleceksiniz. Önemli bir insan kaynağı olarak aranan insanlarsınız” dedi. “Bugün burada eğitim alan siz değerli gençlerimiz hem çok zeki hem de geleceğimizsiniz” diyen ESO Başkanı Kesikbaş açıklamalarını şöyle sürdürdürdü: “Sanayimizi sizlere emanet edeceğiz ve sizlere olan güvenimiz tam. BEBKA tarafından desteklenen ESO Akademi’de gençlerimiz için ciddi bir yatırım gerçekleştirdik. Genç istihdamına çok önem veriyoruz ve bu alanda BEBKA ile ortak çalışmalarımız devam edecek. Tamamen ücretsiz olacak Mekatronik Uzmanlık Programlarımız devam edecek." Tecrübelerini paylaştılar ESO Başkanı Kesikbaş’ın değerlendirmelerinden sonra ESO Başkan Yardımcıları Sinan Özeçoğlu ve Fatih Düş, Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Özdemirel, Mehmet Rallas, Murat Sürel Ali Emre Sarar, Güven Erdoğan, BEBKA Eskişehir Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Güliz Ünal, TOBB Eskişehir Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Yusuf Melih Turan tecrübe paylaşımı gerçekleştirdi.