KÜLTÜR SANAT - 18 Nisan 2024 Perşembe 09:56

Üç kültürel unsur daha insanlığın ortak mirası olma yolunda

A
A
A
Üç kültürel unsur daha insanlığın ortak mirası olma yolunda

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2025 yılında yapılacak olan 20. Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda değerlendirilmek üzere üç kültürel miras unsurunu daha Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nde (UNESCO) aday gösterdi.


Türkiye’nin zengin somut olmayan kültürel mirasının görkemli örneklerinin UNESCO aracılığıyla tüm insanlıkla paylaşılması, Anadolu kültürünün zenginliğine vurgu yapılarak somut olmayan kültürel miras unsurlarının taşıdığı turizm değerlerinin tüm dünyaya anlatılması, tanıtılması ve ecdat yadigarı kadim kültürel miraslarının korunarak gelecek nesillere aktarılması vizyonuyla gerçekleştirilen çalışmalar devam ediyor.


Türkiye’nin 2006 yılında taraf olduğu, insanlığın somut olmayan kültürel mirasının korunması amacı ile imzalanan UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında önümüzdeki yıl değerlendirilmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğü tarafından üç ayrı aday dosya hazırlandı.


Bu kapsamda beyaz kumaş üzerine iplik sayılarak ve çekilerek yapılan “Antep İşi Nakışı”, yün gibi hayvansal liflerin üzerinde bulunan pulların sıcaklık, nem ve basınçtan dolayı sürtünme yoluyla birbirine kaynaşması ile ortaya çıkarılan “Geleneksel Keçe Yapımı” ve “Yoğurt Yapımının Geleneksel Yöntemleri ve İlgili Sosyal Uygulamalar”ı UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine eklenmesi için Türkiye tarafından UNESCO’ya sunuldu.


“Antep İşi Nakışı” ulusal dosya olarak, “Yoğurt Yapımının Geleneksel Yöntemleri ve İlgili Sosyal Uygulamalar” Türkiye’nin moderatörlüğünde Bulgaristan’ın katılımı ile, “Geleneksel Keçe Yapımı” ise çok uluslu ve Kırgızistan’ın moderatörlüğünde Azerbaycan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Tacikistan, Özbekistan ve Türkiye’nin katılımı ile UNESCO Sekretaryasına gönderildi.


Türkiye, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kaydettirdiği otuz kültürel miras unsuru ile en çok kültürel değer kaydettiren ikinci ülke konumunda.



Üç kültürel unsur daha insanlığın ortak mirası olma yolunca

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Başakşehir’de "Kariyer Durağı 24" programı hayata geçirildi Başakşehir Belediyesi, ilçede yaşayan Lise 3’üncü sınıf öğrencilerinin meslek ve kariyer seçimlerine destek olmak amacıyla Kariyer Durağı 24’ü hayata geçirdi. 4 gün boyunca sürecek programın açılışına katılan Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, “Kariyer planları oluştururken profesyonel rehberlik almak çok önemli.” ifadelerini kullandı. Başakşehir Belediyesi, ilçede yaşayan gençler için kültürden sanata, sosyal yaşamdan eğitime birçok konuda destek olmaya devam ediyor. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde, Başakşehir’de yaşayan lise 3’üncü sınıf öğrencilerinin kariyer hedeflerini belirlemek, ufuklarını genişletmek ve deneyim sağlamak amacıyla Kariyer Durağı 24 programı hayata geçirildi. Öğrencilerin kariyer yolculuklarına rehberlik edecek programda, kişisel gelişim ve takım çalışması gibi konular iş dünyasının önemli isimleri tarafından konuşuldu. Gençlerin profesyonel rehberlik almalarını sağlamak ve pratik beceriler kazanmalarını sağlamak için atölyeler oluşturuldu. Atölyelerde liseli öğrenciler hem iş dünyası ile ilgili bilgi edindi hem de merak ettiklerini sordu. Proje 4 gün boyunca sürecek Gençlerin iş dünyasına hazırlanmasında önemli bir proje olarak görülen Kariyer Durağı‘24’e, 18 liseden seçilen 20 öğrenci katıldı. Öğrencilerin geleceklerine ışık tutulması sağlanacak proje 4 gün boyunca sürecek. Şehir Sanat’ta gerçekleştirilen açılış programına Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu katıldı. “Kariyer planlarını oluştururken profesyonel rehberlik almak çok önemli” Atölyelerin pratik becerilerin yanı sıra gençlerin günlük hayatta da kullanabileceği yetkinlikleri kazandıracağını dile getiren Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, “Gençliğin şehri Başakşehir’imizde, geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin her alanda yanında olmak için dur durak bilmeden çalışıyoruz. Bugün burada, Başakşehirli gençlerimizin kariyer hedeflerine ışık tutmak için bir araya geldik. Başakşehir Kariyer Durağı projemiz ile özellikle bu kritik yaş dönemlerinde, gençlerimizin kariyer planlarını oluştururken profesyonel rehberlik almaları çok önemli. Atölyelerimiz, pratik becerilerin yanı sıra gençlerimizin günlük hayatta da kullanabilecekleri yetkinlikleri kazanmalarına odaklanacak. Bu atölyelerde, gençlerimizle samimi bir ortamda buluşacak, soru-cevap formatında bir etkileşim sağlayacağız” diye konuştu.
İstanbul Başakşehir’de "Kariyer Durağı 24" programı hayata geçirildi Başakşehir Belediyesi, ilçede yaşayan Lise 3’üncü sınıf öğrencilerinin meslek ve kariyer seçimlerine destek olmak amacıyla Kariyer Durağı 24’ü hayata geçirdi. 4 gün boyunca sürecek programın açılışına katılan Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, “Kariyer planları oluştururken profesyonel rehberlik almak çok önemli” ifadelerini kullandı. Başakşehir Belediyesi, ilçede yaşayan gençler için kültürden sanata, sosyal yaşamdan eğitime birçok konuda destek olmaya devam ediyor. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde, Başakşehir’de yaşayan lise 3’üncü sınıf öğrencilerinin kariyer hedeflerini belirlemek, ufuklarını genişletmek ve deneyim sağlamak amacıyla Kariyer Durağı 24 programı hayata geçirildi. Öğrencilerin kariyer yolculuklarına rehberlik edecek programda, kişisel gelişim ve takım çalışması gibi konular iş dünyasının önemli isimleri tarafından konuşuldu. Gençlerin profesyonel rehberlik almalarını sağlamak ve pratik beceriler kazanmalarını sağlamak için atölyeler oluşturuldu. Atölyelerde liseli öğrenciler hem iş dünyası ile ilgili bilgi edindi, hem de merak ettiklerini sordu. Proje 4 gün boyunca sürecek Gençlerin iş dünyasına hazırlanmasında önemli bir proje olarak görülen Kariyer Durağı‘24’e, 18 liseden seçilen 20 öğrenci katıldı. Öğrencilerin geleceklerine ışık tutulması sağlanacak proje 4 gün boyunca sürecek. Şehir Sanat’ta gerçekleştirilen açılış programına Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu katıldı. “Kariyer planlarını oluştururken profesyonel rehberlik almak çok önemli” Atölyelerin pratik becerilerin yanı sıra gençlerin günlük hayatta da kullanabileceği yetkinlikleri kazandıracağını dile getiren Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, “Gençliğin şehri Başakşehir’imizde, geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin her alanda yanında olmak için dur durak bilmeden çalışıyoruz. Bugün burada, Başakşehirli gençlerimizin kariyer hedeflerine ışık tutmak için bir araya geldik. Başakşehir Kariyer Durağı projemiz ile özellikle bu kritik yaş dönemlerinde, gençlerimizin kariyer planlarını oluştururken profesyonel rehberlik almaları çok önemli. Atölyelerimiz, pratik becerilerin yanı sıra gençlerimizin günlük hayatta da kullanabilecekleri yetkinlikleri kazanmalarına odaklanacak. Bu atölyelerde, gençlerimizle samimi bir ortamda buluşacak, soru-cevap formatında bir etkileşim sağlayacağız” diye konuştu.
İstanbul İstanbul’da taşıt yoğunluğu dikkat çekiyor, 53 ilin toplamı kadar araç trafiğe kayıtlı İstanbul’da son yıllarda araç yoğunluğu dikkat çekiyor. Nisan ayı verilerine göre, megakentte toplam kayıtlı taşıt sayısı 5 milyon 561 bin 214’e ulaştı. Yapılan hesaplamalara göre İstanbul, 53 ilin toplam taşıt sayısı kadar aracı barındırıyor. Megakentte her 1 kilometrekareye 1.018 araç düşüyor. İstanbul’daki araç yoğunluğu yüksek seviyelere ulaştı. İstanbul’daki trafiğe kayıtlı araç sayısı Nisan ayı itibarıyla 5 milyon 561 bin 214’e ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Nisan ayı Motorlu Kara Taşıtları verisinden derlenen bilgilere göre, İstanbul, Türkiye’de 53 ildeki toplam araç sayısı kadar taşıt barındırıyor. Aralarında Malatya, Isparta, Osmaniye, Çorum, Sivas, Edirne gibi illerin yer aldığı 53 şehirde toplam 5,3 milyon araç yer alıyor. İstanbul, toplam araç sayısıyla Türkiye’de birinci sırada yer alıyor. Her 1 kilometrekareye 1.018 araç TÜİK verilerinde yola çıkılarak yapılan hesaplamalarda İstanbul’da kilometrekareye düşen araç sayısı dikkat çeken diğer detaylar arasında bulunuyor. 5 bin 461 kilometrekare yüzölçümüne sahip İstanbul’da her 1 kilometrekareye 1.018 araç karşılık geliyor. Üç kişiye bir araç düşüyor Araç başına düşen kişi ayrıntısı da kentteki araç yoğunluğunu gözler önüne serdi. 2023 Aralık itibarıyla nüfusu 15 milyon 655 bin 924 kişi olarak tespit edilen hesaplamalara göre 3 kişiye bir araç düşüyor. Türkiye genelinde kaydı yapılan taşıt sayısı geriledi Öte yandan TÜİK verilerine göre, Nisan ayında trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre motosiklette yüzde 3,4 artarken özel amaçlı taşıtta yüzde 43,0, otobüste yüzde 40,7, minibüste yüzde 30,9, kamyonette yüzde 29,1, otomobilde yüzde 27,1, traktörde yüzde 26,4 ve kamyonda yüzde 23,2 azaldı. Nisan ayında ise 196 bin 309 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Nisan ayında trafiğe kaydı yapılan taşıtların yüzde 54,3’ünü motosiklet, yüzde 32,9’unu otomobil, yüzde 7,1’ini kamyonet, yüzde 3,2’sini traktör, yüzde 1,6’sını kamyon, yüzde 0,5’ini minibüs, yüzde 0,3’ünü otobüs ve yüzde 0,1’ini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.