KÜLTÜR SANAT - 10 Ağustos 2024 Cumartesi 10:35

Zamanın durduğu yer: Beypazarı

A
A
A
Zamanın durduğu yer: Beypazarı

Tarihi evleri, sokakları, çarşılarıyla ünlü Ankara’nın Beypazarı ilçesi, şehrin stresinden uzaklaşarak bir nefeslik mola vermek isteyen vatandaşların uğrak noktası oldu.


Ankara’nın merkezine 102 kilometre uzaklıkta yer alan Beypazarı; yaşattığı kültürü, doğası ve ruhuyla kendine hayran bıraktırıyor. Yaklaşık 50 bin nüfusu olan Beypazarı’nın her sokağı da gizli bir hazine. Örneğin Demirciler Sokağı, dövme zanaatkarlarından ismini alıyor. İlçede her meslek grubu için ayrı sokaklar oluşturulmuş ve yan yana dizilmiş.



80 katlı Beypazarı baklavası


Beypazarı, sofralara gelen çeşit çeşit lezzetli yemekleriyle de meşhur. İlçe, coğrafi işaret alan yaprak sarmasından güvecine oldukça zengin bir mutfağa da sahip. 80 katlı baklavası binbir emekle hazırlanarak damakları çatlatan bir lezzet bırakıyor. İpekyolu üzerindeki bu şirin ilçenin simgelerinden bir tanesi de ’Beypazarı kurusu.’ Zamanında buradan geçen kervanlar için 7-8 ay boyunca bozulmadan ve tok tutması amacıyla bu lezzet üretiliyor.



Suluhan Nasuh Paşa Hanı


İki katlı ve 26 odalı inşaat edilen 400 yıllık tarihi Suluhan Nasuh Paşa Hanı da yerli ve yabancı turistlerin önemli ziyaret noktalarından bir tanesi. Halkevi, Taş Mektep ve Hıdırlık Tepesi gibi noktalar ise insanların keyifli vakit geçirmesi için hazırlanmış önemli merkezler arasında yer alıyor.



"Beypazarı’nın tarihi ve kültürel mirasını ortaya çıkarmak amacıyla tanıtımımıza ağırlık verdik"


Beypazarı Belediye Başkanı Özer Kasap, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, "1 Nisan sonrası belediye çalışmalarına başladık. Turizm uzun süre fetret dönemi yaşadı. Bizler tekrar turizmi ayağa kaldırma ve canlandırmak amacıyla çalışmalara başladık. Beypazarı’nın tarihi ve kültürel mirasını ortaya çıkarmak amacıyla tanıtımımıza ağırlık verdik" dedi.



"Turizmi ön plana çıkartacağız"


İlçede festivallerin düzenlenmesine önem verildiğini belirten Kasap, "27’ncisini düzenleyeceğimiz Beypazarı Yöresel Kültürel Festivali’ni Eylül’ün 26, 27 ve 28’inde gerçekleştireceğiz. Halk Oyunları Festivali’ni de Ağustos’un 2 ve 3’ünde hayata geçirdik. Çeşitli sosyal ve kültürel etkinliklerle turizmi ön plana çıkartacağız" ifadesini kullandı.



"Doğa ve eko turizmine önem vermekteyiz"


Turizme de verdikleri önemden bahseden Başkan Kasap, "Doğa ve eko turizmine önem vermekteyiz. Karagöl Tabiat Parkı var. Bu parkı da ön plana çıkartarak turizme katkı sunacağız. Eko turizmi yönünde çalışmalar yapıyoruz. İlerleyen süreçte de bunları hayata geçireceğiz" şeklinde konuştu.



"Turistleri konaklamalı olarak Beypazarı’nda misafir edeceğiz"


Beypazarı Belediye Başkanı Özer Kasap, "Kalıcı ve yabancı turiste önem veriyoruz. Güney Koreli turistlerimiz burası İpek Yolu üzerinde olduğu için konaklamasını bu bölgede yapmaktalar. Buradan da İstanbul’a gitmekteler. İlerleyen süreçte Çinliler, Güney Koreliler ve değişik ülkelerden turistleri konaklamalı olarak Beypazarı’nda misafir edeceğiz" diye konuştu.



"Güzel bulduğum için yine geldim"


Nasuh Paşa Hanı’nı gezmeye gelen vatandaşlardan Hayati Akkurt ise, "13 yaşında geldim. Bir gece annem ile burada kaldım. Çok güzel buldum. Şu an 58 yaşındayım. Güzel bulduğum için yine geldim. Tarihi yerleri geziyorum. Bu gece de burada kalacağım. Konya’dan geliyorum. Daha gelişmiş ve tarihi çarşı aynı duruyor güzelliğinde" ifadelerini kullandı.



"Beypazarı tarihimiz açısından çok yüksek bir yer"


Tarihi Taş Mektep hakkında bilgi veren yerel halktan Mustafa Tosun ise şunları söyledi:


"Beypazarı tarihimiz açısından çok yüksek bir yer. Burası daha önce Cumhuriyet İlkokulu olarak geçiyordu. Bir mektepti burası eski tarihçesine göre bulunduğumuz alan. Daha sonra Kur’an kursu olarak devam etti. Ardından Beypazarı halkına ve turiste hizmet etmek için burası restorasyona girdi. Turistlerin ilgi çekeceği, yöresel yemeklerin bulunduğu bir mekan haline getirdik burayı. En beğenilen yemeğimiz Beypazarı güvecidir. Yaprak sarması vardır. Kendi insanımız yapar yemesi de çok güzeldir."



"Beypazarı’nın en güzel manzaralı olan Halkevi’ne bekliyoruz"


İlçede yer alan Halkevi’nde görev alan Yavuz Yiğit ise, "Buradaki hizmetlerimiz sabah 09.00’da başlayıp akşam 23.00’te sona eriyor. Kahvaltı servisimiz günün her saati mevcut. Bütün vatandaşlarımızı Beypazarı’nın en güzel manzaralı olan Halkevi’ne bekliyoruz" dedi.



Zamanın durduğu yer: Beypazarı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun İlkadım’dan geleceğe temiz miras: 204 bin kilo atık toplandı Samsun’un İlkadım Belediyesi, gelecek nesillere daha yaşanabilir, daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre bırakmak amacıyla yürüttüğü sıfır atık çalışmaları kapsamında, ilçe genelinde toplam 204 bin kilogram atık topladı. Atık oluşumunu en baştan azaltmayı, oluşan atıkları kaynağında ayrıştırmayı, mümkün olanların geri kazanımını hedefleyen ve çöpe giden atığı en aza indirmeyi amaçlayan İlkadım Belediyesi, sıfır atık çalışmalarına kararlılıkla devam ediyor. Atık toplama faaliyetlerine kararlılıkla devam eden İlkadım Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğünce, ilçe genelinde toplam 204 bin kilogram atık malzeme toplandı. İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, "Gelecek nesillerimize daha yaşanabilir, daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre bırakabilmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi. Toplanan atıkların uygun şartlarda saklanarak geri dönüşümünün ya da imhasının sağlandığını söyleyen Başkan İhsan Kurnaz, "Doğal kaynakların korunması, enerji ve ham madde tasarrufu sağlamak, çevre kirliliğinin azaltılması, iklim değişikliğiyle etkin mücadele ve geri dönüşümün ekonomiye katkısını da göz önünde bulundurarak sıfır atık çalışmalarımıza devam ediyoruz. İlçe genelinde yürüttüğümüz sıfır atık çalışmaları kapsamında 4 bin 620 kilogram ambalaj, bin 600 kilogram atık pil, 2 bin 121 kilogram atık yağ, 2 bin 259 kilogram atık ilaç ve 194 bin kilogram atık tekstil ürünü topladık. Topladığımız ürünlerden geri dönüşüme kazandırılacak olan atıkları geri dönüşüme kazandırıyor, imha edilmesi gereken atıkları ise bu konuda yetkili firmalara göndererek imha edilmesini sağlıyoruz. İlkadım’da sıfır atık ve temiz çevre konularında daha da önemli adımlar atacağız" diye konuştu. Sıfır atık ve geri dönüşüm konularında vatandaşların daha duyarlı olmaları, atıklarını bilinçli bir şekilde ayrıştırarak ilgili atık toplama kutularına bırakmaları gerektiğini hatırlatan Başkan İhsan Kurnaz, "Sıfır atık bilincinin yaygınlaştırılması ve sürdürülebilir çevre hedeflerimiz doğrultusunda İlkadım Belediyesi olarak, içerisinde ’Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ projesinin de yer aldığı ’Kalkancı Sıfır Atık Mahallesi’ projemiz devam ediyor. Projemiz için aldığımız hibelerle 4 adet sıfır atık toplama aracını belediyemiz envanterine aldık. Çevre dostu projelerle hem doğal kaynaklarımızın korunmasına katkı sağlamak, gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir çevre bırakmak, belediyemizin atık toplama kapasitesini artırmak ve geri dönüşüm faaliyetlerimizi daha sistemli ve hızlı yürütebilmek için de hibe başvurularımız var. Daha temiz bir gelecek için vatandaşlarımızın da desteğiyle daha sürdürülebilir bir çevreye kavuşacağız" şeklinde konuştu.
Bolu Bu kareler film setinden değil, ilkokuldan Bolu Köroğlu İlkokulu’nda okul binasının iç kısmında bulunan atıl alanda "Yaşayan Müze" projesi hayata geçirildi. 2. sınıf öğrencileri, yeni oluşturulan bu alanda Bolu’nun geçmişini, kültürünü ve mutfağını canlandırarak ziyaretçileri tarihi bir yolculuğa çıkardı. Çıkınlar Mahallesi’nde bulunan Köroğlu İlkokulu’nda, Yerli Malı Haftası ve Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli etkinlikleri kapsamında dikkat çeken bir projeye imza atıldı. 2/B sınıfı öğretmeni Esengül Acar ve velilerin iş birliğiyle, okul binasının iç kısmında bulunan ve bugüne kadar atıl durumda olan üstü kapalı boş alan, etkinlik alanına dönüştürüldü. Okula kazandırılan bu yeni sosyal alanda, 2. sınıf öğrencileri ve Sınıf Öğretmeni Esengül Acar koordinesinde "Yaşayan Müze" etkinliği düzenlendi. Miniklerden geçmişe vefa Okulun mimarisine kazandırılan yeni alanda kurulan müzede, 1970 ve 1980’li yılların Bolu yöresel kıyafetlerini giyen minik öğrenciler, adeta zamanı geriye sardı. Öğrenciler, hazırlanan özel dekorlar eşliğinde buğday öğütme, yün eğirme, halı dokuma ve yöresel çeyiz hazırlama gibi unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarını uygulamalı olarak canlandırdı. Miniklerin performansı, veliler ve öğrenciler tarafından ilgiyle izlendi. Yöresel lezzetler tanıtıldı Etkinlikte kültürel canlandırmaların yanı sıra gastronomi şöleni de yaşandı. Öğrenci ve velilerin imece usulüyle hazırladığı Bolu mutfağının demirbaşları; keşli cevizli erişte, kızılcık tarhanası, kabaklı gözleme, kanlıca mantarı, kaşık sapı, acem pilavı, lahana sarması ve Kıbrıscık kürülü sergilendi. Okulun yeni atmosferinde sunulan ikramlar, ziyaretçilere eski günleri hatırlattı. Etkinliğe katılan Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Fatih Öncü, okula kazandırılan alanda kurulan stantları tek tek gezdi. Öncü, yöresel kıyafetler içindeki öğrencilerle sohbet ederek, sergiledikleri performanslardan dolayı tebrik etti. "Bolu’muza ait yöresel ne varsa hepsini canlandıracağız" Etkinliğin yürütücüsü Köroğlu İlköğretim Okulu 2/B sınıfı öğretmeni Esengül Acar, etkinlik öncesinde yaptığı açıklamada, "2025 yılının Aile Yılı olduğunu vurgulamak için velilerimizle birlikte Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında, Yerli Malı Haftası etkinlikleri çerçevesinde Bolu’muzun tarihi ve kültürel yönlerini tanıtmak amacıyla Yaşayan Müze sergimizi hazırlamış olduk. Hazırlamış olduğumuz bu sergide Bolu’muzun tarihi, yöresel yemekleri ve kıyafetleri tüm okulumuzun öğrencilerine tanıtılmıştır. Şimdi burada öğrencilerimiz, serginin bütün bölümlerini sizlere canlandıracaklar. Bir kısmı yöresel türkülerimizi söyleyecek, yöresel yemeklerimizin tanıtımı yapılacak. Eskiden değirmenlerde buğday öğütülürdü, bunu canlandıracaklar. Yün eğirecekler, halı dokuyacaklar. Eskiden yöresel çeyiz sermelerimiz olurdu, onları canlandıracağız. Aklımıza gelebilecek Bolu’muza ait yöresel ne varsa hepsini canlandıracağız. Bu etkinliği okulumuzda ilk kez yapıyoruz. Okulumuzun tüm öğrencilerinin yararlanması, Bolu’muzun tarihi kıyafetlerini ve yöresel yemeklerini görmeleri ve öğrenmeleri amacıyla, okulumuz genelini kapsayacak şekilde bu etkinliği düzenledik. Bu konuda destek olan bütün velilerime teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.