GENEL - 22 Şubat 2018 Perşembe 12:53

Akdeniz Üniversitesi’nden Tohumculuk Paneli

A
A
A
Akdeniz Üniversitesi’nden Tohumculuk Paneli

Akdeniz Üniversitesi’nde (AÜ) ‘Tohumculuk Sektörünün Üniversitemizden Beklentileri ve İşbirliği Olanakları’ konulu panel düzenlendi.

Akdeniz Üniversitesi’nde (AÜ) ‘Tohumculuk Sektörünün Üniversitemizden Beklentileri ve İşbirliği Olanakları’ konulu panel düzenlendi.


AÜ Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Tevfik Aksoy Konferans Salonu’nda düzenlenen panele Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol Gürpınar, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Karayel, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vural Şahin, tarımsal kuruluşların temsilcileri ile çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenciler katıldı.


AÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, tarım alanlarının daralmasıyla tohumculuk sektörünün daha da önemli hale geldiğini, güçlü ve istikrarlı bir tohum politikasına sahip ülkelerin tarımda dönüşüm yapabildiğini ifade etti. Türkiye’nin tohum ihtiyacının karşılanması ve küresel piyasalarda rekabet edebilir hale gelmesi için üniversiteler, kamu kurumları ve özel sektörün güçlü bir iş birliği yapması gerektiğini belirten Ünal, yerli tohumu artırmak adına yapılan çalışmaların önemine işaret etti. Türkiye tarımına yeni projelerin kazandırılması ve uygulamaya dönük projeler üretilmesi için öğretim üyelerine her türlü desteği sağladıklarını ifade eden Ünal, Ar-Ge altyapılarını sektörle paylaşmaya hazır olduklarını da kaydetti.



Karayel: “145 bin ton olan tohum üretimi 1 milyon tona yaklaşmıştır”


Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Karayel ise sanayileşmenin gelişmesi ve çarpık yapılaşma ile birçok alanın tarımsal kullanımdan çıktığını, tarımsal üretimi artırmanın tek yolunun verimlilik olduğuna değindi. Tarımsal faaliyette ilaçlama, gübreleme ve sulama gibi girdilerin yanında tohumculuğun da üretimi artıran önemli bir girdi olduğuna işaret eden Karayel, eskiden sadece bitkisel üretim materyali olarak bilinen tohumun artık gıda güvenliğinin temel noktası haline geldiğini vurguladı.


Türkiye’de son yıllarda tohumculuk sektöründe sıçrama yaşandığını belirten Dekan Karayel, "Son yıllarda bitki ıslahında, biyoteknoloji alanındaki gelişmelerle sektörün önemi daha da artmıştır. Tohum artık endüstriyel bir ürün haline dönüşmüştür. Tohumculuk artık ülkelerin milli gelirine katkı sağlıyor, rekabet gücünü artırıyor. Kamu tekelinde olan tohumculuk sektörünün 2004’te çıkarılan kanundan sonra özel vizyon kazanmasıyla ciddi bir sıçrama yapmış, üretim ve gelir miktarı önemli artış göstermiştir. 145 bin ton olan tohum üretimi 1 milyon tona yaklaşmıştır. Türkiye’de 2004’te 100 civarında olan firma sayısı, günümüzde 700’ü aşmıştır. Bu sektörde önemli bir gelişme olduğu açıktır. Özellikle sektörün daha da gelişmesi, ülkemizin uluslararası piyasada rekabet gücünün daha da artırılması için Ar-Ge yatırımları önemlidir. 2016 yılında tohum ithalatımız hala 240 milyon dolar civarındaydı. Bunun yüzde 57’sini sebze tohumu oluşturuyor" diye konuştu.


Panele katılan sektör çalışanları, yetişmiş personel ihtiyacı konusunda öğrencilerin staj sürelerinin uzatılması gerektiğine değinerek, Ziraat Fakültesi öğrencilerinin okul yıllarını fırsat bilerek, kendilerini iyi yetiştirmeleri, yabancı dil öğrenimine ağırlık vermeleri mezuniyet sonrası kendilerine büyük avantajlar sağlayacaktır şeklinde görüş belirttiler.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Burdur Burdur’da dikkatsiz sürücülerin neden olduğu kazalar kameralara yansıdı Burdur’da mart ayında dikkatsiz sürücülerin neden olduğu kazalara ait KGYS görüntüleri yayınlandı. Kazaların birinde, park halindeyken arkasını kontrol etmeden yola fırlayan sürücünün kullandığı otomobile çarpıp, refüj taşına vuran motosikletli ağır yaralandı. Burdur’da geçtiğimiz Mart ayında meydana gelen ve KGYS kameraları tarafından kaydedilen trafik kazaları Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayınlandı. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından “Biraz daha dikkatli olsalardı, bu kazalar olmayabilirdi” mesajıyla yayınlanan görüntülerde, 4 kazanın da sürücü dikkatsizliğinden kaynaklandığı görüldü. Görüntülerdeki birinci kaza, Necati Bey Mahallesi Manastır kavşağında meydana geldi. Kavşak içerisinde bekleyen otomobilin, Tugay istikametinden Antalya kavşağı istikametine doğru sağ şeritte seyir halinde olan otomobili beklemeyip, bir anda sağ şeride atlaması sonucu, iki otomobil birbirine çarptı. Görüntülerdeki ikinci kaza yine Manastır kavşağında meydana geldi. Şehir içinden kavşağa kontrolsüz giren otomobile; Antalya kavşağı istikametinden gelip Tugay istikametine doğru seyir halinde olan başka bir otomobilin çarpması sonucu, iki otomobilin de sürücüsü kazayı hafif şekilde yaralı olarak atlatıyor. Üçüncü kaza ise Bülent Ecevit Bulvarı Vali Konağı kavşağında oluyor. Nene Hatun Caddesi üzerinden kontrolsüz bir şekilde kavşağa çıkan minibüse, Tugay kavşağından Fethiye istikametine seyir halindeki otomobilin yandan çarpması sonucu, iki otomobilde de maddi hasar meydana geliyor. Otomobile çarptıktan sonra refüj taşına vuran motosikletli ağır yaralanıyor Görüntülerdeki son kaza ise Özgür Mahallesi Gazi Caddesi üzerinde meydana geliyor. Arkadaşına ait 15 ACK 022 plakalı motosiklet ile cadde üzerinde süratle ilerleyen E.E. (22), yol kenarında park halindeyken yola çıkmak üzere hamle yapan E.D. idaresindeki 15 ER 060 plakalı Honda marka otomobile sol kapı kısmından çarpıp yola savrulduktan sonra, motosikletten düşüp refüje vuruyor. Kaskı olmayan E.E., kafasını yere çarptığı için ağır yaralanıyor. Savrulan motosiklet ise karşı şeride geçip, park halindeki 15 LK 808 plakalı Kia marka otomobile çarparak duruyor. Hastaneye kaldırılan motosiklet sürücüsü E.E.’nin ehliyetinin olmadığı öğrenilirken, E.E.’ye ehliyetsiz motosiklet kullanmaktan, motosiklet ruhsat sahibine ise ehliyetsiz birine araç vermekten, toplamda 25 bin 954 TL para cezası uygulandı.
Antalya Yaya önceliği olan yerlerde araç kullananlara 37 bin TL ceza Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde özellikle sahil yürüyüş yolları, kaldırımlar ve trafiğe kapalı bölgelerde yasak olmasına rağmen bisiklet ile motosiklet kullanan 17 sürücüye, "motosikleti yayaların kullanımına ayrılmış yerlerde sürmek" ve "saygısızca araç kullanmak" maddelerinden toplam 37 bin 332 lira ceza uygulandı. İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliği Jandarma ve Zabıta ekipleri, özellikle akşam saatlerinde çocuk, yaşlı ve ailelerin park ve yeşil alanlarda gönül rahatlığı ile vakit geçirebilmeleri için sürekli devriye halinde oluyor. Ekipler, yaya güvenliğini bozacak şekilde kuralları ihlal eden motosiklet ve bisiklet kullanıcılarını affetmiyor. Ekipler, yayaların kullanımında olan ya da yaya önceliği olan alanlarda bisiklet ile motosiklet kullanılmaması ve kurallara uyulması konusunda sürücüleri uyarıp, kurallara uymayanlara ise para cezası uyguluyor. 37 bin 332 lira ceza yazıldı Ekipler, gerçekleştirdikleri denetimlerde ise Gazipaşa’da sahil yürüyüş yolları, park, yeşil alanlar, kaldırımlar ile trafiğe kapalı bölgelerde yasak olmasına rağmen bisiklet ve motosiklet kullanan 17 sürücüye; "trafik güvenliği ve düzeni ile ilgili olan yönetmelikte gösterilen diğer kurallara uymamak" maddesinden 690 lira, "saygısızca araç kullanmak" maddesinden 690 lira ve "motosikleti yayaların kullanımına ayrılmış yerlerde sürmek" maddesinden ise bin 506’şar lira toplam 37 bin 332 lira para cezası uyguladı.
Niğde Niğde’de baharın gelişini müjdeleyen Hıdırellez düzenlenen etkinlikle kutlandı Tabiatın canlanması, toprağın bereketlenmesi ve Hazreti Hızır ile İlyas peygamberlerin buluştuklarına inanılan ’Hıdırellez’ Niğde’nin Yeşilburç Köyü’nde düzenlenen etkinlikle kutlandı. İl Kültür Müdürlüğü ve Yeşilburç Muhtarlığı işbirliğinde organize edilen Hıdırellez Şenliği renkli görüntülere sahne oldu. Şenliğe, Niğde Valisi Cahit Çelik’in eşi Nermin Çelik, Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Elif Belkıs Baştürk, Yeşilburç köyü sakinleri ve il merkezinde yaşayan vatandaşlar katıldı. Köy sokaklarında temizlik yapılması ile başlayan kutlama programında köydeki evlerin kapılarına çiçekler asıldı, köy halkı tarafından misafirlere ikramlarda bulunuldu. Şenlik alanında bir araya gelen köy sakinleri müzik eğlence eşliğinde sohbet edip renkli yumurta tokuşturdular, ateş üzerinden atladılar. Şenlikte konuşan Niğde Valisi Cahit Çelik’in eşi Nermin Çelik burada yaptığı konuşmada şunları söyledi; "Bilindiği üzere Hıdrellez, dünya tarihinin en eski mevsimlik bayramlarından biri olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde de bu bayram, baharın başlangıcının kutlatması ve doğanın uyanışını, canlanışının simgelenmesi olarak değerlendirilmektedir. Hıdrellez, aynı zamanda hoşgörü, yardımlaşma ve doğa sevgisi gibi değerleri pekiştirmek için önemli bir fırsattır. 2017 yılında ülkemiz tarafından UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesine kaydettirilerek insanlığın ortak mirası ilan edilen ’Bahar Kutlaması Hıdrellez’ her yıl 6 Mayıs’ta yurt genelinde kutlanmaktadır. Bugün bizler de kültürel faaliyetleri ve tarihi dokusuyla ön plana çıkan Şehrimizin güzide köyü Yeşilbuç’ta kıymetli hemşerilerimizle Baharın gelişini müjdeleyen Hıdrellez etkinliklerine katılmanın mutluluğunu paylaşıyoruz. Hıdrellezin, doğanın uyanışıyla birlikte insanların da ruhsal ve fiziksel olarak yenilenmeye ihtiyaç duyduğu bir döneme denk gelmesi, bu tür etkinliklerin önemini daha da arttırmaktadır. Bu vesileyle, geleneksel kültürümüze sahip çıkmak ve doğayı koruma bilincini yaygınlaştırmak adına düzenlenen Hıdrellez’ in anlam ve önemini vurgulayan bu programa katılmaktan memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum."