ÇEVRE - 09 Aralık 2019 Pazartesi 16:11

Prof. Dr. Gökoğlu: "Saban balığının nesli tehlike altında"

A
A
A
Prof. Dr. Gökoğlu: "Saban balığının nesli tehlike altında"

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Adana’nın Karataş ilçesinde balıkçı ağlarına zarar verdiği iddia edilen ve alt yüzeyi insan yüzünü andırdığı için insan yüzlü saban balığı olarak bilinen canlının neslinin tükenme tehlikesi altında olduğunu ve korunması gerektiğini bildirdi.


Karataş ilçesindeki balıkçıların, avlarda yoğun şekilde ortaya çıktığını iddia ettiği saban balıklarının ağlara zarar vermesi ve ekonomik değerinin olmaması şeklindeki açıklamalarına Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu açıklık getirdi. Gökoğlu, Akdeniz ekosisteminde Rhinobatos rhinobatos ve Rihinobatos cemiculus olmak üzere iki tür saban balığı türü olduğunu kaydetti.


Bu balıklara burnu sabana benzediği için balıkçılar tarafından saban balığı ismi verildiğini dile getiren Gökoğlu, “Kıyılarımızda iki türü var. Balıkçıların bazıları bu balığa gitar balığı da demişlerdir. Kıkırdaklı balık türlerindendir ve zararları yoktur. Kendi halinde dipten bulduğu canlılarla beslenen balıklardır” dedi.



"Nesilleri yok olma aşamasına geldi"


Bu balığın popülasyonunun artma gibi bir durumunun olmadığını, tam tersi azaldığının altını çizen Mehmet Gökoğlu, “Saban balıkları dünyada nesli giderek azalan balık türleri arasındadır. Hatta kırmızı listeye girmişlerdir. Bu balık eskiden çoktu Antalya Körfezi’nde. Kumluk bölgelerde, kıyılarda zaman zaman dalgaya kadar yavruları çıkar. Çocuk oynar gibi dalgada oynarlar. Tekrar kuma geri dönerler. Zararsız canlılardır, korumamız gerekir. Nesilleri yok olma aşamasına geldi çünkü” diye konuştu.



"Neslini korumalıyız"


Balıkçıların ağlarına çok büyük bir saban balığının yakalanması halinde zarar verebileceğini ifade eden Gökoğlu, “O da bir canlı, kendini kurtarmak için çırpınırken bir zarar vermiş olabilir. İsteyerek bir zarar vermez. Yakalanan büyük bir saban balığı ağ çekilirken zarar vermiş olabilir. Bu balıkların avcılığının yasaklanması gerekir. Ülkemizde de neslini korumalıyız. Nesilleri yok olmak üzere. Doğu Akdeniz ekosistemi içinde kumda yaşar. Yavaş hareket eder ve zararsızdır. Biz bu balıklar sularımızda olduğu için şanslıyız. Batı Akdeniz’de nadir çıkıyor” ifadelerine yer verdi.



"Öldürülmesin"


Kızıldeniz orijinli balon balığının kıyı suyunun soğumasıyla birlikte sıcak suya doğru kaymaya başladığını kaydeden Gökoğlu, “Ama saban balıkları yakalandığı zaman öldürülmesin. Tarım Orman Bakanlığı bu balıkların yakalandığı zaman geri bırakılması noktasında bilgiler vermelidir. Kırmızı listedeler ve duyarlı olmamız gerekir. Alttan bakıldığı zaman siluetini andırır ama insan yüzlü bir balık değildir” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Kırıkkale’de "kız meselesi" nedeniyle çıkan kavgada 3 kişi yaralandı: 5 gözaltı Kırıkkale’de iki grup arasında "kız meselesi" nedeniyle çıkan tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi sonucu 3 kişi yaralanırken, olayla ilgili 5 şüpheli gözaltına alındı. Olayın ardından firar eden 3 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışma başlatıldı. Olay, Sanayi Mahallesi Alparslan Türkeş Bulvarı üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, O.D. (29), Y.K.K. (21), Y.Ö. (19) ile M.D. (19), T.C. (21), Y.K. (21), M.D. (17), M.K. (23), H.M.C. (23), U.K. (18) ve A.A.U. isimli şahıslar arasında "kız meselesi" nedeniyle tartışma çıktı. Kısa sürede büyüyen tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi üzerine, O.D. tüfekle, Y.Ö. bıçakla, Y.K.K. ise darp edilerek yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen sağlık ekipleri, yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Yaralılar, ambulanslarla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Hastanede tedavileri süren 3 yaralının da hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi. Saldırının ardından araçla kaçan şüpheliler, Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekiplerince kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Olayla bağlantılı olduğu belirlenen H.M.C., U.K. ve A.A.U. isimli firari şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü bildirildi. Silahlı kavganın yaşandığı bölgede Olay Yeri İnceleme ekiplerince yapılan çalışmada, bir adet tabanca ile 4 adet kovan ele geçirildi. Şüphelilerin yakalandığı araçta ise bir adet av tüfeği ve sentetik ecza hapı bulundu. Şüpheliler hakkında "kasten yaralama", "mala zarar verme" ve "genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" suçlarından adli işlem başlatılırken, her iki tarafın da çeşitli suçlardan sabıkalarının bulunduğu öğrenildi.