GENEL - 17 Nisan 2021 Cumartesi 11:39

AŞT’nin üretim atölyesi oyunlara hayat veriyor

A
A
A
AŞT’nin üretim atölyesi oyunlara hayat veriyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi Antalya Şehir Tiyatroları (AŞT), sergilediği oyunların tüm kostüm, aksesuar ve dekorlarını Yıldız Kenter Tiyatro Sahnesi içinde yer alan kendi üretim atölyesinde hazırlıyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Antalya Şehir Tiyatroları (AŞT), sergilediği oyunların tüm kostüm, aksesuar ve dekorlarını Yıldız Kenter Tiyatro Sahnesi içinde yer alan kendi üretim atölyesinde hazırlıyor.


Büyükşehir Belediyesi’nin eski hizmet binasında Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı olarak kullanılan bölüm, AŞT’nin üretim atölyesine dönüştürüldü. Yıldız Kenter Sahnesi’ne bitişik durumdaki atölyede tiyatro ile ilgili her şeyin üretimi yapılıyor. Burada AŞT’nin başarılı performanslar sergileyen tiyatro sanatçılarına, sahne arkasında hünerleriyle sanata katkı sağlayan emekçi bir teknik kadro bulunuyor. Her biri kendi alanında profesyonel olan teknik ekip dekor, aksesuar, kostüm ve makyaj ile oyunlara adeta hayat veriyor. Perde arkasının görünmeyen emekçileri üretim atölyesinde pek çok çalışma yaparak oyunun sahnede en güzel şekilde canlandırılmasını sağlıyor.


Kostüm ve dekorlar üretiliyor


Sahne arkasındaki en önemli birim ise atölye ve terzihane oluşturuyor. Oyun kostümlerinin tümü tasarımcılar ve terziler eşliğinde terzihanede dikiliyor. Özellikle tarihi ve dönem oyunları için dikilen kostümler oyunlara büyük bir katkı sağlıyor. Oyunların dekor ve aksesuarları da üretim atölyesinde ustalar tarafından hazırlanıyor. Sahnede estetik ve görsel zenginliğin sağlanması için imalat çalışması gerçekleştiriliyor.


Sahne arkasında büyük emek var


AŞT Genel Sanat Yönetmeni Gökhan Avkıran, tiyatro sahnesinin arkasında büyük bir emek olduğunu vurgulayarak, “Sahne ışığının önünde oyuncular görülüyor ama ışığın arkasında emekçi bir ekibin çalışması var. Büyükşehir Belediyemizin eski binası içindeki Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı olarak kullanılan alanı değerlendirerek bir üretim atölyesine çevirdik. Tiyatro ile ilgili her şeyi burada üretebiliyoruz. Oyunların dekorlarını ve kostümleri tasarlanarak üretiliyor. Böylece hem zamandan kazandık hem iş pratiğini kazandık hem de olmayan bir şeyi anlık hızlı çözümle üretme şansına sahip olduk” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 320 ata tohumu ve tıbbi aromatik bitkilerin bulunduğu Endemik Vadi’ye büyük ilgi Pursaklar Belediyesi tarafından 2021 yılında hizmete açılan Endemik Vadi büyük ilgi görüyor. Endemik Vadi’de 320 ata tohumu ve tıbbi aromatik bitkiler bulunuyor. Kültürel değerlerin korunması ve yaşatılması amacıyla Endemik Vadi’yi 2021 yılında Pursaklar’a kazandırdıklarını belirten Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, ‘‘Pursaklar halkına yeni bir nefes alanı sağlayan ve birbirinden göz alıcı güzelliğiyle kendisine bakanları hayran bırakan Endemik Vadimiz 2021 yılından bu yana hemşehrilerimizin akınına uğruyor" dedi. Çetin, Türkiye’nin dört bir yanından gelen binlerce vatandaşın Pursaklar’ın kültürel değerleri hakkında bilgi sahibi olduklarını ifade ederek, "Vatandaşlar, soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan endemik hayvanlarımızı da yakından tanıma fırsatı buluyor" diye konuştu. Endemik Vadi, ilçede estetik açıdan güzel bir görünüme sahip olmasının yanı sıra kaybolmaya yüz tutmuş endemik bitkiler, nesilleri tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalan Ankara keçisi, Ankara güvercini, Ankara kedisi ve Ankara tavşanını gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor. Pursaklar Belediyesi ve Gazi Üniversitesi işbirliğinde Ankara’nın endemik bitkileri, endemik hayvanları ve tıbbi aromatik bitkilerin korunması, yaşatılması, üretilmesi ve bunlarla ilgili bilimsel çalışmalar yapılması hedeflenen Endemik Vadi’de rengarenk çiçeklerin arasında spor yapmak isteyen vatandaşlar için bin 300 metre uzunluğunda bisiklet ve yürüyüş yolu, çocukların oyun oynayabilerek vakit geçirebilecekleri Orman Köyü de bulunuyor.