EKONOMİ - 18 Ocak 2023 Çarşamba 10:42

"Ünlülerin gizli tercihi" laboratuvarda üretilen mozanit taşı

A
A
A
"Ünlülerin gizli tercihi" laboratuvarda üretilen mozanit taşı

Pırlanta taşlara olan yoğun ilgiyle birlikte daha ekonomik olan ve son yıllarda tercih edilen değerli taşlar arasında yer alan mozanit taşı, hem avantajlı fiyatıyla hem de parlaklığıyla dikkat çekiyor.

Pırlanta taşlara olan yoğun ilgiyle birlikte daha ekonomik olan ve son yıllarda tercih edilen değerli taşlar arasında yer alan mozanit taşı, hem avantajlı fiyatıyla hem de parlaklığıyla dikkat çekiyor. Sanat dünyasının gizli tercihi olan mozanit, pırlantadan ayırt edilemiyor.


Mozanit, silikon karbid olarak bilinen sınırlı miktarda ve küçük parçacıklar halinde bulunan, dünyada doğal olarak oluşan bir mineral olarak karşımıza çıkıyor. Morötesi ışık altında incelendiğinde ortaya çıkan çok hafif yeşil, sarı ya da gri parıltı, taşın mozanit olduğunu gösterebiliyor. Pırlanta taşlar doğada bulunurken, mozanit taşlar ise laboratuvar ortamında yapılıyor.



Pırlantadan farkı


Diğer değerli taşlardan daha parlak olan mozanit, ayrıca daha sert ve dayanıklı. Çizilmelere, parçalanmaya karşı dirençli olan taşın mücevher onarım işlemleri sırasında ısı hasarı yaşama ihtimali daha düşük. Mozanit taş, muhtemel ev yangınlarında görülen aşırı sıcaklıklarda dahi hayatta kalabiliyor. Çizilmeye ve aşınmaya karşı dirençli olmasıyla bilinen mozanit, pırlantadan sonra, 9,25 sertlikle diğer bütün yakut ve safir gibi değerli taşlardan daha sert olarak biliniyor.


24 yıldır değerli taş uzmanlığı yapan Alp Taşlı, mozanit taşları, "Aslında laboratuvar ortamında geliştirilen, silikon karbid adını verdiğimiz maddeden elde edilen bir taştır. Günümüzde pırlantadan ayır edilememektedir. Sertlik derecesi pırlantaya çok yakındır. Pırlanta doğaldır mozanit ise sentetiktir" şeklinde tanımlıyor.



"Günümüzde trendler arasında yer alıyor"


Mozanitin, fiyatının uygunluğu sebebiyle en çok tercih edilen ürünler arasında yer aldığını belirten Taşlı, “Günümüzde trendler arasında yer alıyor çünkü fiyatları çok daha uygun ve bu yüzden tercih ediliyor. Bunların daha düşük kaliteli olanları var ama bunlar mozanitin yerini tutmuyor. Kalite değiştiği için biz de müşterilerle sıkıntı yaşayabiliyoruz. Kesim ve berraklık olarak pırlanta aile aynı sadece daha parlak" ifadelerini kullandı.



Fırsatçılara dikkat


Mozanit taşın pırlantaya olan benzerliğinin zaman zaman sorunlara yol açtığını dile getiren Taşlı, “Pırlantadan tam olarak ayırt edilebilmesi için laboratuvar ortamında pahalı makineler yardımıyla kontrol edilmesi gerekiyor. Gözle ayırt etmenin imkânı yok. Bizim mağazamızda şu anda pırlanta hiç yok, tamamen mozanit üzerine. Bazen fırsatçılar oluyor, mesela bizden mozanit alıp pırlanta diye başka yerlere satmaya çalışıyor. Tüketicinin burada çok dikkatli olması gerekiyor. Benim önerim Bakanlığın yetki belgesi verdiği noktalar var onları tercih etsinler. Aynı zamanda tek bir kuyumcuları olsun ve sürekli onu tercih etsinler. Çünkü piyasada çok fazla kandırmaca oluyor, bu noktada özellikle sosyal medyayı önermiyorum” şeklinde konuştu.



“1 adet pırlanta fiyatına 6 tane mozanit taşı alınabiliyor”


Mozanit taşının fiyat olarak avantajlarından bahseden Taşlı, “1 karat tek taş yüzük fiyatı 80 bin Türk Lirası bandında, mozanit ise 13 bin 500 Türk lirası bandında ve her şey ayını ikisi de beyaz altın, ikisi de 1 karat ve ikisi de değerli taş. Biz bu taşı ilk getirdiğimizde pırlanta alamayanlar alsın diye düşündük, çünkü fiyatlar yüksek, ancak tam tersi oldu. 50 bin Türk lirası vermek yerine, 10 bin Türk lirasına istedikleri ürünü alabiliyorlar. Sanat camiasında ise ünlülerin gizli tercihi olarak geçiyor” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Mustafa Varank, Ankara’da gençlerle kokoreççide sahur yaptı TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, kokoreççide gençlerle sahur yaptı. Atatürk Orman Çiftliği’nde düzenlenen programda Varank, gençlere ekmek arası köfte ve kokoreç ikram etti. Etkinlikte vatandaşlarla sohbet eden ve fotoğraf çektiren Varank, gençlerle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Zaman zaman sosyal medyadan çağırılar yaptığını dile getiren Varank, "Özellikle gençlerle sahur yapmak için farklı mekanlara davet ediyorum. Bursa’da sahurlarımızı yapıyorduk. Ankara’da tabi ki Atatürk Orman Çiftliğinde daha öncede yaptığımız sahurlardan birine çağırımızı yaptık. Vatandaşlarımızı davet ettik. Onlarda sağ olsunlar bizi kırmadılar. Bu gece onlarla beraber sahurumuzu yapacağız. İnşallah beraberce bayrama kavuşmuş olacağız" dedi. "Kokoreç ile sahur olur mu?" diye kendisine sorular yöneltildiğini aktaran Varank, "Burada mekanın sahibi arkadaşımız var. O yıllardır burada bu mekanın sahibi. Ankaralılar gerçekten burayı hem iftarda hem de sahurda gelip deneyimliyorlar. İnşallah çok güzel bir şekilde sahurumuzu yapacağız." ifadelerini kullandı. Gazze’ye ilişkin soruya Varank, "Ramazan ayında zulüm altında yaşayan kardeşlerimiz var. İnşallah Rabbim bu ramazanla beraber tüm mazlum kardeşlerimizin de ferahını ereceğine bizlere nasip eder. İnşallah birlik ve beraberlik anlayışı tüm bölgeye, dünyaya yayılır" açıklamalarında bulundu. Varank, CHP’nin bazı firmalara yönelik boykot çağrılarına ilişkin ise, "Türk markalarına tavır takınılması kabul edilebilir bir şey değil. Bir siyasi partinin, Türkiye’nin yerli ve milli markalarıyla uğraşarak nasıl bir netice elde edeceğini gerçekten anlayamıyorum. Ama milletimiz feraset sahibidir. Bu boykot çağrılarının ne manaya geldiğini bizim milletimiz gayet iyi değerlendirir ve buna göre hareket eder. Önümüzdeki günlerde bu işin nasıl ters döneceğini de görmüş olacağız" diye konuştu.